Hur du prioriterar din produktstock och maximerar affärsframgången

By rik

En produktbacklog är en central del av agil produktutveckling i en organisation. Den fungerar som en lista över åtgärder som behöver hanteras vid specifika tidpunkter.

Skapandet av en ny produkt tar sin början i en idé, vilket ger teamet möjlighet att utveckla något unikt. Även iPhone, som exempel, började som en prototyp och uppnådde sin popularitet tack vare ett engagerat team.

Som produktansvarig är det viktigt att vara välorganiserad och ha tydliga ”att-göra”-listor, vilket kan vara en utmaning i praktiken.

Att upprätthålla en lista över uppgifter och avgöra i vilken ordning de ska utföras är inte enkelt, särskilt när flera intressenter är inblandade, vilket kan leda till överväldigande situationer.

Detta kan resultera i att organisationer förlorar både tid och resurser.

Det är här produktprioritering spelar en avgörande roll, genom att förenkla hanteringen av uppgifter och hålla ”att-göra”-listan välstrukturerad.

I denna artikel kommer jag att gå djupare in på produktbacklog, dess beståndsdelar, fördelar och mer.

Vad är en produktbacklog?

En produktbacklog är en prioriterad lista över funktioner och arbetsuppgifter som hjälper dig att uppnå dina produktmål och skapar realistiska förväntningar bland utvecklingsteamen. Enkelt uttryckt har varje produkt under utveckling sin egen dedikerade produktbacklog.

I regel kopplas varje produktbacklog till ett specifikt team. Ofta finns det flera produktbackloggar med flera team som arbetar på en större produkt.

Låt oss illustrera detta med ett exempel där en större produkt benämns ”Produkt” och de mindre produkterna ”Produkt A”, ”Produkt B” och ”Produkt C”. Produkt A, Produkt B och Produkt C har var sin produktbacklog och separata team för utveckling. Varje team arbetar med sina respektive mindre produkter för att slutligen bidra till en större helhet.

Produktbackloggen kan definieras som en prioriterad lista över arbete som härrör från produktplanen och de krav som ställs på utvecklingsteamet. De mest kritiska uppgifterna placeras högst upp i listan för att säkerställa att utvecklingsteamen vet vilka uppgifter som ska levereras först.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en produktbacklog är ett dynamiskt dokument som ger produktansvariga en djupare förståelse för problem och lösningar som krävs för att leverera produkten.

Vem prioriterar objekten i backloggen?

Produktbackloggen ägs och hanteras av en produktägare eller produktchef, som ansvarar för backloggens innehåll och prioritering. Övriga teammedlemmar bidrar med sin tid och sina insatser till produktutvecklingen.

Huvudsyftet med en produktbacklog kan sammanfattas enligt följande:

  • Skapa en grund för att koordinera team och intressenter, vilket säkerställer att utvecklingsteamen implementerar användbara funktioner och lösningar.
  • Erbjuda flexibilitet för anpassning till verkliga behov och omständigheter.
  • Förbättra noggrannheten i prognoser för produktlansering genom att skapa en gemensam utgångspunkt för flera team som samverkar för att utveckla en och samma produkt.

Typiska delar av en produktbacklog

En produktbacklog innefattar olika element som buggfixar, nya funktioner, kunskapsinhämtning och tekniska skulder. Dessa element representerar distinkta delar av ett större arbete som behöver genomföras för att färdigställa produkten.

#1. Buggfixar

Defekter och buggar är problem som identifieras av användare och som inte upptäcktes under kvalitetskontrollprocessen. Om buggar inte åtgärdas i tid tenderar de att ackumuleras över tid.

Ditt team måste prioritera buggfixar för att upprätthålla produktens integritet. Vissa buggar är så pass kritiska att de kan avbryta den aktuella sprinten, medan andra kan vänta till nästa. Oavsett prioritet hålls buggfixarna högt upp i produktbackloggen för att säkerställa att de inte glöms bort.

#2. Funktioner

En funktion är en aspekt av en produkt som användarna finner värdefull, och kallas också en användarberättelse. Funktioner kan vara både komplexa och enkla. För att förstå användarnas behov är det nödvändigt att skapa en berättelsekarta.

Förfrågningar om nya funktioner kan komma från olika källor, inklusive produkthantering, support, försäljning, slutanvändare med flera. Att prioritera nya funktioner kan vara svårt eftersom det handlar om att balansera flera konkurrerande krav:

  • Att behålla befintliga kunders lojalitet.
  • Att möta kortsiktiga försäljningsmål.
  • Att arbeta mot en långsiktig vision för produkten.

Produktchefen övervakar dessa olika källor och löser eventuella konflikter mellan förfrågningar. Genom att regelbundet göra detta säkerställs att produktbackloggen innehåller nya funktioner som lockar nya kunder och samtidigt gör befintliga kunder nöjda.

#3. Kunskapsinhämtning

Kunskapsinhämtning handlar om att samla information som är nödvändig för att slutföra framtida uppgifter. Det är en forskningsfas. När en funktion kräver mer efterforskning kan en kunskapsinhämtningsuppgift skapas, till exempel ett konceptbevis, ett experiment eller en prototyp. Detta ger dig den information som krävs för att starta arbetet med funktionen.

#4. Tekniska skulder

Teknisk skuld kan liknas vid ekonomisk skuld, där räntan ökar ju längre du ignorerar den. Detta uppstår när utvecklare undviker att ta itu med det tekniska arbetet, vilket leder till att det blir allt svårare att hantera.

Effektiv hantering av produktbackloggen kan förebygga teknisk skuld. Genom att hålla sig organiserade med listan och hantera det tekniska arbetet i mindre steg, minskar risken att se en ökning av skulden över tid.

Teknisk skuld kan uppstå på grund av ändringar i:

  • Förväntningar på skalbarhet och prestanda.
  • Produktens omfattning och riktning.
  • Teknik och bästa praxis.

Fördelar med en produktbacklog

En produkt representerar feedback från olika källor, inklusive säljare, utvecklare och, framförallt, användare. Det är viktigt att kunna ta emot, hantera, prioritera och bearbeta denna feedback för framtida produktleveranser.

Utan en ordentlig process kan det vara utmanande att utveckla en produkt. En välskött produktbacklog hjälper dig att hålla fokus på produkten och leder till ett mer effektivt team.

Låt oss titta på några av fördelarna med att ha en produktbacklog i en organisation:

  • Förbättrat fokus: En produktbacklog hjälper dig att fokusera på viktiga uppgifter och undvika distraktioner.
  • Ökad effektivitet: Genom att prioritera uppgifter kan teamet fokusera på det som är mest relevant, vilket leder till bättre effektivitet.
  • Bättre riskhantering: Produktbackloggen kan hjälpa till att identifiera och hantera risker tidigt i utvecklingsprocessen, vilket underlättar riskhanteringen.
  • Ökad kundnöjdhet: Slutanvändarnas tillfredsställelse är ett huvudmål. Genom att prioritera backloggen säkerställs att produktutvecklingen riktar in sig på att leverera värde för användarna.
  • Förbättrad kommunikation: Produktbackloggen uppmuntrar samarbete och kommunikation inom teamet, vilket leder till bättre fokus och resultat.
  • Ökad teammoral: En produktbacklog ger teamet ett tydligt syfte och riktning, vilket kan leda till förbättrad motivation och moral.
  • Flexibilitet: Produktbackloggen är dynamisk och anpassas kontinuerligt efter utvecklarnas framsteg. Produktchefen prioriterar om uppgifterna i takt med att utvecklingen fortskrider, vilket ger flexibilitet och minskar risken för stillestånd i arbetet.

Utöver detta finns det flera andra fördelar, som snabbare avkastning på investeringar, förbättrad kundnöjdhet och minimerade risker.

Hur skapar man en produktbacklog?

Produktägaren ansvarar för prioriteringen av uppgifter. För att skapa en välskött produktbacklog bör du följa dessa steg:

Steg 1: Lägg till idéer i produktbackloggen

Produktbackloggen fungerar som en lista över idéer, åsikter och feedback från teammedlemmar, intressenter och kunder. I praktiken innebär det att idéer läggs till i listan efter diskussioner med relevanta parter, oavsett om det handlar om en befintlig eller en ny produkt.

I början kommer antalet idéer troligtvis vara begränsat, men under utvecklingsprocessen kommer nya idéer att uppstå, med hänsyn till produktens marknadsrelevans och konkurrenssituation.

Steg 2: Säkerställ tydlighet

När en intressent har ett förslag om ändringar eller fixar i produkten, är det viktigt att få tydlighet i förväg. Produktägaren måste klargöra följande grundläggande punkter för att förstå vikten av tillägget:

  • Anledningen bakom korrigeringen: Vad är problemet, hur uppstod det och hur kan det lösas?
  • Värdet som tillförs: Kommer det nya tillägget att bidra till den övergripande produkten och dess kvalitet? Tillägget ska öka produktens värde och resultera i bättre affärsvärde och avkastning.
  • Specifikationer för uppgiften: Produktägaren behöver tydligt definiera kraven så att utvecklarna inte upplever några svårigheter under utvecklingsprocessen.

Steg 3: Prioritering

När all information är tydlig är det produktägarens ansvar att prioritera uppgifterna i backloggen från högsta till lägsta prioritet. Detta steg baseras på strategisk analys av informationen. En välskött lista bidrar till ökad kommunikation mellan olika team.

Produktägaren prioriterar backloggen utifrån specifika kriterier:

  • Intäkter: Funktioner som potentiellt kan öka intäkterna prioriteras högt.
  • Marknadens unikhet och relevans: Är funktionen unik på marknaden och löser den användarnas problem?
  • Komplexitet: Hur komplex är den föreslagna funktionen? Hur lång tid tar utveckling och lansering?

Steg 4: Uppdatera produktbackloggen regelbundet

Produktbackloggen är ett dynamiskt dokument som behöver uppdateras regelbundet av produktägaren. Det är viktigt att löpande förfina, prioritera och hålla backloggen uppdaterad.

Produktbackloggen innehåller många idéer, men vissa kanske inte längre är relevanta. Därför behöver idéerna förfinas och eventuella irrelevanta idéer tas bort. Slutligen prioriteras och ordnas uppgifterna efter prioritetsnivå.

Några prioriteringsmetoder

Det finns flera metoder som kan användas för att prioritera uppgifter i backloggen. Här är några av dem:

#1. MoSCoW-tekniken

Bildkälla: StoriesOnBoard

MoSCoW är en analysmetod som används inom produkthantering för att avgöra vilka uppgifter som är viktiga och vilka som är mindre viktiga. Det är ett användbart verktyg för att kommunicera med intressenter om vad som pågår och varför.

Namnet står för fyra prioriteringskategorier:

  • Måste ha: Absolut nödvändiga krav
  • Bör ha: Högt prioriterade funktioner
  • Kan ha: Möjliga funktioner
  • Kommer inte att ha: Inte implementerat (just nu)

”Måste ha” representerar de egenskaper som är helt nödvändiga för produkten, till exempel säkerhetskrav, affärsmässiga krav eller juridiska krav. För att definiera dessa kan man visualisera de bästa och värsta scenarierna om funktionen inkluderas i listan.

”Bör ha” representerar funktioner som är önskvärda men inte absolut nödvändiga.

”Kan ha” är funktioner som kan läggas till om resurser finns tillgängliga, men som inte är nödvändiga för att uppnå framgång.

”Kommer inte att ha” betyder inte att funktionen inte längre behövs eller att den kasseras, utan snarare att den inte kommer att implementeras just nu. Detta kan bero på brist på tid eller resurser.

#2. Eisenhower-matrisen

Detta är en enkel metod för att hantera tid på ett effektivt sätt. Den är baserad på Dwight D. Eisenhowers beslutsmatris, som senare har omvandlats till en 4-kvadrantvisualisering som kan användas för att prioritera uppgifter i backloggen.

Bildkälla: ModelThinkers

Matrisen innehåller två prioriteringsdimensioner – viktighet och angelägenhet. Denna metod låter dig fördela uppgifter i fyra kategorier:

  • Hög prioritet (viktigt och brådskande)
  • Medel prioritet (viktigt men inte brådskande)
  • Brådskande men inte så viktigt
  • Låg prioritet (inte viktigt och inte brådskande)

#3. Kano-modellen

Kano-modellen är ett utmärkt alternativ för organisationer som vill prioritera kundnöjdhet och engagemang. Produktchefer har ofta oändligt många funktioner att välja mellan, men vill bygga en produkt som är perfekt anpassad till behoven. Kano-modellen är en beprövad teknik som ger produktchefer vägledning. Denna metod utvecklades på 1980-talet av Noriaki Kano.

Modellen bygger på tre grunder:

  • Kundnöjdhet som återspeglar kundglädje
  • Kundens reaktion beroende på produktens egenskaper och funktioner
  • Kundens känslor

#4. Viktat kortaste jobb först (WSJF)

WSJF är ett verktyg som hjälper team att prioritera en lista med initiativ. Det används vanligtvis inom Scaled Agile Framework (SAFe). Teamet beräknar varje initiativs poäng genom att dividera kostnaden för fördröjningen med storleken eller varaktigheten på jobbet. Det objekt som får högst poäng prioriteras högst.

Hur man hanterar backloggen

Följ dessa rutiner för att säkerställa effektiv hantering av backloggen:

  • Granska produktbackloggen före varje iterationsplanering för att säkerställa att de prioriterade uppgifterna är korrekta och att feedback har implementerats.
  • När backloggen blir för stor, kategorisera uppgifterna i kort- eller långsiktiga behov.
  • Utvärdera fördelarna med varje uppgift och bestäm om den ska behållas eller tas bort.
  • Lägg inte till uppgifter utan ordentlig planering.
  • Gör prioriteringen av backloggen till en prioritet i organisationen.

Det är också viktigt att kunna prioritera om uppgifter under utvecklingsprocessen baserat på kundfeedback, samt att förfina befintliga uppgifter och lägga till nya krav.

Sprint Backlog vs Product Backlog

  • En produktbacklog listar alla uppgifter som behöver slutföras för att slutföra hela utvecklingsprocessen, medan en sprintbacklog innehåller de uppgifter från produktbackloggen som ska slutföras under en specifik sprint.
  • Produktägaren ansvarar för produktbackloggen, medan utvecklingsteamet bestämmer sprintbackloggen.
  • Produktbackloggen är baserad på produktmålet, medan sprintbackloggen är anpassad till en specifik sprint.
  • En produktbacklog kan förändras över tid, men sprintbackloggen ändras inte när den väl har satts.
  • En produktbacklog kräver kontinuerligt underhåll under hela projektet, medan en sprintbacklog avslutas efter avslutad sprint.

Slutsats

Att hantera en produktbacklog är en central del av produktutvecklingsprocessen. Det ger en översikt över det pågående arbetet, det slutförda arbetet och de kommande planerna. Det är dags att skapa och underhålla en effektiv produktbacklog för att ligga steget före.

Du kan också utforska programvara för CFD-analys och Scrum-verktyg.