Hur du använder Stravas Beacon-funktion för att dela din plats medan du tränar

Ska du ut på en solovandring eller cykeltur och vill inte att dina nära och kära ska oroa dig för dig. Med Stravas Beacon-funktion kan du dela din plats i realtid med dina nödkontakter.

Är Beacon tillgänglig på Stravas gratisplan?

Med ett ord, ja. Du behöver inte betala för Strava Premium för att använda Beacon-funktionen så länge du använder Strava på din telefon.

Men om du vill lämna din telefon hemma och ansluta din bärbara enhet måste du betala för Premium-planen. Enligt StravaBeacon-funktionen stöds på Apple Watches, Wear OS-enheter och alla Garmin-enheter som stöder Live Track.

Dina nödkontakter behöver dock inte ett Strava-abonnemang för att komma åt din liveplats. De kan göra detta med vilken webbläsare som helst, så länge de har en stabil internetuppkoppling.

Naturligtvis kan du dela din liveposition på WhatsApp eller en annan app, men att ha två appar som kommer åt enhetens plats samtidigt kan tappa batteriet. Och du kanske vill undvika denna risk när du är på en ensamresa.

Hur Stravas Beacon-funktion fungerar

Först måste du ställa in Strava Beacon för att säkerställa att allt fungerar innan du ger dig ut på ditt äventyr. Du kan inte aktivera Beacon på Strava för webben. Istället måste du använda Strava-mobilappen.

Ladda ner: Strava för Android | iOS (Gratis köp i appen finns)

När du har startat appen trycker du på ikonen Inställningar i det övre högra hörnet och går till Beacon. Där slår du på reglaget bredvid Beacon For Mobile.

Alternativt kan du använda alternativet Beacon For Devices om du har anslutit en kompatibel bärbar enhet till ditt Strava-konto.

Tryck sedan på knappen Lägg till säkerhetskontakter för att lägga till personerna du vill dela din plats med. Du kan lägga till upp till tre kontakter. Vi rekommenderar att du redigerar deras nummer och lägger till den internationella koden för att se till att textmeddelandet levereras.

Om du vill ersätta en av nödkontakterna trycker du på Redigera säkerhetskontakter och trycker på X-ikonen bredvid kontakten du vill ersätta. Alternativt kan du trycka på kontakten du vill ta bort och bekräfta åtgärden genom att välja OK.

Du kan till och med redigera meddelandet som Strava kommer att skicka till nödkontakterna. Du kan ersätta standardtexten med mer relevant information såsom beräknad ankomsttid, om det kommer att finnas några områden utan signal och så vidare.

När du är klar med att konfigurera fyren trycker du på Spara i det övre högra hörnet.

Så här delar du din liveposition på Strava

Även om du har lagt till nödkontakterna betyder det inte att de kommer att få ett sms varje gång du öppnar Strava eller börjar spela in en aktivitet.

När du trycker på Spela in i början av en ny Strava-aktivitet kommer appen att visa knappen Skicka beacontext. Om du börjar spela in utan att skicka texten kommer Strava att visa ett popup-fönster som frågar dig om du vill dela din plats.

Alternativt kan du skicka din plats när som helst under din aktivitet genom att trycka på ikonen Beacon. Där väljer du Skicka text eller Beacon Settings om du vill ersätta en av nödkontakterna eller redigera meddelandet.

När du har skickat texten kommer dina kontakter att få en länk som de kan komma åt för att se din plats. Vi rekommenderar att du informerar dem om att få texten och till och med testar om Stravas Beacon fungerar som önskat. På så sätt kommer de att veta att det är ett textmeddelande från dig och inte ett SMS-bedrägeri.

Behöver du en aktiv internetanslutning för Strava Beacon?

Eftersom Strava måste överföra din position i realtid behöver du en pålitlig internetanslutning på din telefon. Om du går in i ett område utan signal kommer dina nödkontakter att fortsätta se den senaste positionen som Strava lyckades sända.

När du når ett område med mobiltjänst kommer Strava att uppdatera din plats.

Även om ingen av dina vänner vill följa med dig, betyder det inte att du inte ska springa, åka eller vandra. Men Stravas Beacon-funktion innebär att du åtminstone kan låta någon veta var du är hela tiden.