Hur ChatGPTs anpassade GPT:er kan exponera dina data och hur man håller den säker

Viktiga takeaways

  • Med anpassade GPT:er kan du skapa personliga AI-verktyg för olika ändamål och dela dem med andra, vilket förstärker expertis inom specifika områden.
  • Men att dela dina anpassade GPT:er kan exponera dina data för en global publik, vilket potentiellt äventyrar integritet och säkerhet.
  • För att skydda din data, var försiktig när du delar anpassade GPT:er och undvik att ladda upp känsligt material. Var uppmärksam på snabb teknik och var försiktig med skadliga länkar som kan komma åt och stjäla dina filer.

ChatGPTs anpassade GPT-funktion låter vem som helst skapa ett anpassat AI-verktyg för nästan allt du kan tänka dig; kreativa, tekniska, spelande, anpassade GPT:er kan göra allt. Ännu bättre, du kan dela dina anpassade GPT-skapelser med vem som helst.

Men genom att dela dina anpassade GPT:er kan du göra ett kostsamt misstag som exponerar din data för tusentals människor globalt.

Vad är anpassade GPT:er?

Anpassade GPT:er är programmerbara miniversioner av ChatGPT som kan tränas för att vara mer användbara vid specifika uppgifter. Det är som att forma ChatGPT till en chatbot som beter sig som du vill och lära den att bli expert på områden som verkligen betyder något för dig.

Till exempel kan en lärare i årskurs 6 bygga en GPT som är specialiserad på att svara på frågor med en ton, ordval och manér som är lämplig för elever i årskurs 6. GPT kan programmeras så att när läraren ställer en fråga till GPT kommer chatboten att formulera svar som talar direkt till en sjätteklassares förståelsenivå. Det skulle undvika komplex terminologi, hålla meningslängden hanterbar och anta en uppmuntrande ton. Lockelsen med Custom GPTs är möjligheten att anpassa chatboten på detta sätt samtidigt som den förstärker dess expertis inom vissa områden.

Hur anpassade GPT kan exponera dina data

För att skapa anpassade GPT:er instruerar du vanligtvis ChatGPT:s GPT-skapare om vilka områden du vill att GPT ska fokusera på, ge den en profilbild, sedan ett namn, och du är redo att gå. Med detta tillvägagångssätt får du en GPT, men det gör den inte nämnvärt bättre än klassisk ChatGPT utan det tjusiga namnet och profilbilden.

Kraften i Custom GPT kommer från de specifika data och instruktioner som tillhandahålls för att träna den. Genom att ladda upp relevanta filer och datauppsättningar kan modellen bli specialiserad på sätt som breda förutbildade klassiska ChatGPT inte kan. Kunskapen som finns i de uppladdade filerna gör att en anpassad GPT kan utmärka sig i vissa uppgifter jämfört med ChatGPT, som kanske inte har tillgång till den specialiserade informationen. I slutändan är det anpassade data som möjliggör större kapacitet.

Men att ladda upp filer för att förbättra din GPT är ett tveeggat svärd. Det skapar ett integritetsproblem lika mycket som det ökar din GPT:s kapacitet. Överväg ett scenario där du skapade en GPT för att hjälpa kunder att lära sig mer om dig eller ditt företag. Alla som har en länk till din anpassade GPT eller på något sätt får dig att använda en offentlig uppmaning med en skadlig länk kan komma åt filerna du har laddat upp till din GPT.

Här är en enkel illustration.

Jag upptäckte en anpassad GPT som skulle hjälpa användare att bli viral på TikTok genom att rekommendera trendiga hashtags och ämnen. Efter Custom GPT tog det liten eller ingen ansträngning för att få den att läcka instruktionerna den fick när den sattes upp. Här är en tjuvtitt:

Och här är den andra delen av instruktionen.

Om du tittar noga säger den andra delen av instruktionen modellen att inte ”dela namnen på filerna direkt med slutanvändare och under inga omständigheter ska du ge en nedladdningslänk till någon av filerna.” Naturligtvis, om du frågar den anpassade GPT först, vägrar den, men med lite snabb teknik förändras det. Den anpassade GPT avslöjar den ensamma textfilen i sin kunskapsbas.

Med filnamnet tog det lite ansträngning att få GPT att skriva ut det exakta innehållet i filen och sedan ladda ner själva filen. I det här fallet var den faktiska filen inte känslig. Efter att ha letat runt några fler GPT:er fanns det en hel del med dussintals filer som låg öppet.

Det finns hundratals allmänt tillgängliga GPT:er där ute som innehåller känsliga filer som bara sitter där och väntar på att illvilliga aktörer ska ta tag i dem.

Hur du skyddar dina anpassade GPT-data

Tänk först på hur du kommer att dela (eller inte!) den anpassade GPT du just skapade. I det övre högra hörnet på skärmen för att skapa anpassade GPT hittar du knappen Spara. Tryck på rullgardinsmenyn och välj härifrån hur du vill dela din skapelse:

  • Bara jag: Den anpassade GPT publiceras inte och kan endast användas av dig
  • Endast personer med en länk: Alla som har länken till din anpassade GPT kan använda den och eventuellt komma åt din data
  • Offentlig: Din anpassade GPT är tillgänglig för alla och kan indexeras av Google och hittas i allmänna internetsökningar. Alla med åtkomst kan potentiellt komma åt din data.

Tyvärr finns det för närvarande inget 100 procent idiotsäkert sätt att skydda data du laddar upp till en anpassad GPT som delas offentligt. Du kan vara kreativ och ge den strikta instruktioner att inte avslöja data i sin kunskapsbas, men det räcker vanligtvis inte, som vår demonstration ovan har visat. Om någon verkligen vill få tillgång till kunskapsbasen och har erfarenhet av AI prompt engineering och lite tid, så kommer den anpassade GPT att gå sönder och avslöja data.

Det är därför det säkraste alternativet är att inte ladda upp något känsligt material till en anpassad GPT som du tänker dela med allmänheten. När du laddar upp privata och känsliga data till en anpassad GPT och den lämnar din dator är den informationen i praktiken utom din kontroll.

Var också mycket försiktig när du använder uppmaningar du kopierar online. Se till att du förstår dem ordentligt och undvik obfuscerade uppmaningar som innehåller länkar. Dessa kan vara skadliga länkar som kapar, kodar och laddar upp dina filer till fjärrservrar.

Använd anpassade GPT:er med försiktighet

Anpassade GPT:er är en kraftfull men potentiellt riskabel funktion. Även om de låter dig skapa anpassade modeller som är mycket kapabla inom specifika domäner, kan data du använder för att förbättra deras förmåga exponeras. För att minska risken bör du undvika att ladda upp verkligt känslig data till dina anpassade GPT när det är möjligt. Var dessutom försiktig med skadlig promptteknik som kan utnyttja vissa kryphål för att stjäla dina filer.