Högfrekvent handel (HFT) förklaras på 5 minuter eller mindre

Globalt är börserna den största och mest likvida värdepappersmarknaden.

Många företag handlar med sina aktier, inklusive privatpersoner, hedgefonder och betydande företag. Det är normalt att föreställa sig att platsen är fylld av högljudda handlare som bjuder på aktier.

Verkligheten är dock den motsatta. Vi lever i världen med artificiell intelligens där det mesta av vårt arbete är automatiserat av datorer.

I den här artikeln kommer vi att förstå högfrekvent handel och varför dessa algoritmiska metoder ökar i popularitet.

Vad är högfrekvent handel?

High-Frequency Trading (HFT) är en process där datorer är programmerade att handla hundratals och tusentals gånger i sekunden för att göra små vinster över tiden.

Trots att vi tror att åtgärder utförs av experthandlare, är dessa automatiserade handelsmaskiner. Nästan 80 % av handelstransaktionerna sker mellan HFT-datorer som är smart programmerade för att få vinster konsekvent.

HFT är lönsamt för många handelsföretag som noggrant använder tekniken genom att experimentera med sina algoritmer i olika marknadsscenarier. Dessa datorer finns i olika storlekar, men de kontroversiella kommer med komplexa högfrekventa handelsalgoritmer.

I allmänhet vinner handlare med höghastighetsutförande över normala handlare. HFT:er utgör en viktig lekplats för handel med order med hög omsättning som ger många vinster bättre än en människa skulle kunna.

Låt oss fortsätta vår utforskning av HFTs och få en djupare förståelse för vad som händer bakom kulisserna.

Obs: Informationen i den här artikeln är endast för utbildningsändamål och ska inte tolkas som finansiell rådgivning. Innehållet ska inte förstås som en rekommendation och vi rekommenderar starkt att du rådgör med en finansiell rådgivare/konsult innan du fattar några beslut.

Hur fungerar HFT?

Nu när du vet vad högfrekvent handel är, är det enklare att förstå hur dessa algoritmer fungerar.

Med namnet hög frekvens betyder hög frekvens ett stort antal affärer, kanske hundratals, tusentals eller miljoner aktier utförda på bråkdelar av sekunder.

Till exempel, om du är en erfaren intradagshandlare, hur många affärer skulle du göra på en timme eller en hel dag? Även om du är väldigt snabb kommer du inte att vara säker på att ta mer än ett par byten, eller hur?

Tvärtom kan ett HFT-system utföra hundratals och tusentals affärer per sekund. Det är därför institutioner och hedgefonder använder Algo-handelssystem för att göra affärer eftersom det mänskligt sett inte är möjligt att göra det manuellt.

Detta öppnar utrymmet för ett nytt ämne som vi ska kolla nu – strategierna!

Högfrekventa handelsstrategier

Högfrekvent handel handlar om hastighet och strategier. Några välkända HFT-strategier inkluderar indexarbitragehandel, volatilitetshandel, nyhetsbaserad, global makrostrategi, etc.

Index Arbitrage Trading

Arbitrage är en handelsstrategi som försöker dra nytta av prisskillnaderna mellan två eller flera marknadsindex.

Baserat på prisskillnaderna kan arbitragehandel ske mellan samma index som handlas på två börser eller mellan marknadsinstrument som ETF:er och optioner som spårar indexets rörelser.

Global makrostrategi

Globala makrostrategier genomförs av hedgefonder och investeringsinstitut baserat på de övergripande ekonomiska förhållandena runt om i världen. Baserat på de globala finansiella scenarierna bygger dessa institutioner långa och korta positioner i aktier, valutor, råvaror, terminsmarknader och obligationer.

Hedgefonder bygger globala makrostrategier genom att analysera och göra förutsägelser baserade på stora politiska händelser.

Som ett exempel kan en hedgefond bygga korta positioner på sin börs och investera pengarna i länder med växande ekonomier om den ser att ekonomierna i ett land är på väg in i recession.

Nyhetsbaserad strategi

Här är ett exempel på en nyhetsbaserad högfrekvent strategi som fungerar bra på svaga sentimentmarknader.

HFT:er är utformade på ett sådant sätt att de fortsätter att leta efter negativa sökord förknippade med aktier över hela internet.

Till exempel, om algoritmerna plötsligt börjar få sökord som bedrägeri, fusk och anklagelser under eller efter marknadstid, utlöser det blankningsaffärer som drar slutsatsen att några dåliga nyheter kan komma ut.

På samma sätt, när HFTs hittar positiva finansiella nyckelord som bankgodkännande, höjning och ökning, initierar de långa positionsorder för att fånga marknadsrörelserna innan nyheterna är ute.

Nu ska vi kontrollera hur dessa strategier påverkar den övergripande aktiemarknaden.

Hur HFT påverkar aktiemarknaden?

Algoritmisk handel kallas högfrekvent handel (HFT).

På millisekunder kan datorer fastställa marknadsmönster och utföra automatiserade, programmerade instruktioner för att köpa och sälja instrument. Eftersom affärer utförs snabbare och handelsvolymerna är betydligt högre, ökar HFT konkurrensen på marknaden. Med ökad likviditet minskar köp- och säljspreadarna, vilket leder till effektivare marknader.

På finansmarknaderna handlar privatinvesterare för att de har förtroende för institutionernas och börsstyrelsernas integritet.

Emellertid skapar händelser av algoritmisk handel ovanlig marknadsvolatilitet som Flash Crash. Brist på förtroende för marknaderna får vissa konservativa investerare att överge dem.

Komponenter i högfrekvent handel

Att utföra högfrekventa affärer är den sista delen av hela strategin. En utmanande del är att införliva den beslutade strategin i en integrerad algoritm som kommer att lägga köp- och säljorder för din räkning.

Här är några grundläggande komponenter för att bygga ett effektivt Algo-handelssystem:

#1. Programmerare

Du behöver mycket skickliga programmerare för att bygga handelssystemet. De ska ha omfattande kunskaper om aktiemarknader, köp- och säljorder och hur börser fungerar. En bättre strategi är att anställa personer som har arbetat mycket med att skapa handelsmjukvara.

#2. Programmeringsspråk

C++ är det mest föredragna programmeringsspråksvalet för att bygga ett handelssystem. Eftersom C och C++ är komplexa språk kan ingenjörer gå över till ett enklare språk som Python för att lättare skriva kod och utvärdera Algo-handelsstrukturer.

#3. Nätverk

Tillhandahållande av nätverksanslutning och behörighet att komma åt handelskontot för att lägga order.

#4. Marknadsdata

Tillgång till aktiemarknadsflöden för att analysera data och ta möjligheter för att lägga högfrekventa beställningar.

#5. Backtesting

Ett sätt att testa ett system innan det lanseras på en riktig marknad när det väl är byggt, samt den infrastruktur som krävs.

#6. Historisk data

Beroende på algoritmens komplexitet kan historiska data vara tillgängliga för backtesting.

Fördelar

  • Förbättrad likviditet: HFT förbättrar spridningen av köp- och säljpriser, vilket förbättrar den totala likviditeten på marknaden.
  • Använda ineffektivitet: Med HFT:er har du en stor chans att göra vinster på bara bråkdelar av sekunder; det är inte möjligt med den manuella processen.
  • Arbitrage Trading: HFT:er fortsätter att hitta aktier som handlas på olika börser och utför långa/korta positioner för att dra vinster från sådana skript.
  • Nyhetsbaserade handelsalgoritmer: HFT ger friheten att ta affärer baserade på nyheter och fånga aggressiva marknadsrörelser utan känslor. Å andra sidan är människor skeptiska och avstår från att byta när de är osäker.

Precis som proffsen har HFTs många nackdelar, och här är några av dem.

Nackdelar

  • Hög infrastrukturkostnad: Eftersom HFT:er använder avancerade algoritmer är IT-infrastrukturkostnaderna också höga. Det betyder att endast gigantiska finansinstitutioner som investeringsbanker, institutionella investerare och hedgefonder har råd med dessa teknologier, inte återförsäljarinvesterarna.
  • Vilseledande strategier: HFT:er översvämmer marknaden med falska beställningar utan någon avsikt att faktiskt utföra de gjorda beställningarna. Så snart priset når en viss nivå annulleras dessa beställningar, vilket resulterar i krascher, falska breakouts eller haverier, etc.
  • Nollsummespel: Om bara stora institutioner kan träna HFT:er, vem ska de då tjäna pengar på? Svaret är små och privata investerare. Det betyder att gigantiska institutioner brukar ta pengar ur våra fickor.

Nu kommer vi att utforska några av de bästa resurserna för att lära sig högfrekvent handel.

Lärresurser

Ett vanligt problem du kan komma på är – Hur förstår jag högfrekvent handel? eller Hur lär man sig mer om HFT?

Tja, ett enkelt tillvägagångssätt är att bygga en solid grund för ämnet. Efter att ha täckt och förstått grunderna är det lättare att undvika jargonerade numeriska diskussioner.

De viktiga böckerna vi hittade för högfrekvent handel är:

Utveckla högfrekventa handelssystem

Om du är en mjukvaruutvecklare med goda programmeringskunskaper är boken Developing High-Frequency Trading Systems ett idealiskt val. Det hjälper dig att skapa och optimera högfrekventa handelssystem med Java, C++ och Python.

Boken tar dig stadigt från en HFT-introduktion till att skapa ditt handelssystem med hjälp av traditionella HFT-programmeringsspråk som C++ och Java. Därefter kommer du att lära dig hur du använder Python för att uppnå en högre prestandanoggrannhet med tillförsikt.

Sammantaget är det en bok för mjukvaruingenjörer som vill lära sig den tekniska sidan av HFT och vill skapa system med ultralåg latens.

Algoritmisk och högfrekvent handel (matematik, ekonomi och risk)

Boken Algoritmisk och högfrekvent handel är skriven för avancerade matematikanvändare som förstår kalkyl och dynamiska programmeringsproblem.

Du kommer att få massor av exempel i varje kapitel, och de flesta kapitel avslutas med att visa upp en realistisk tillämpning av handelsdata. Eftersom det är en avancerad härledningsbok behöver du lite matematisk mognad för att förstå exemplen.

Allt om högfrekvent handel

Allt om högfrekvent handel talar om att använda datoralgoritmer för att förstå marknadsaktiviteter, utföra affärer och generera vinster på några sekunder.

Boken hjälper dig att förstå vilka marknader som är lämpliga för HFT, algoritmiska strategier som högfrekventa handlare använder, risker och kommande tekniska framsteg inom högfrekvent handel.

Högfrekvent handel: En praktisk guide till algoritmiska strategier och handelssystem

Med ett genomsnittligt betyg på 3,2 stjärnor av 5 är High-Frequency Trading av Irene Aldridge den första utgåvan som lär sig högfrekvent algoritmisk handel.

Den här boken täcker de väsentliga aspekterna av HFT och deras betydelse ur en affärsmässig synvinkel som lägger grunden för att utveckla handelssystem. Du får också en kort uppfattning om analysprocesserna efter handel, såsom viktiga prestationsmått och handelsutvärderingar.

Högfrekvent handel av Irene Aldridge – 2:a upplagan

High-Frequency Trading bok av Irene Aldridge är en reviderad utgåva av boken som nämns ovan. Det hjälper dig att skapa en solid grund för att lära dig HFT i den första upplagan.

Den andra upplagan beskriver den senaste tekniska utvecklingen som gör det möjligt för HFT:er att utveckla bättre effektivitet i hanteringen av riskhanteringsstrategier och skydda information på osäkra marknader.

Den innehåller också olika högfrekventa handelsstrategier och verktyg för att bygga ett effektivt HFT-system.

Högfrekvent handel och sannolikhetsteori (East China Normal University Scientific Reports)

Boken om högfrekvent handel och sannolikhetsteori handlar om att behandla HFT och teknisk diagramanalys som vetenskap. Det är en bra läsning för investerare som vill verifiera sin tekniska analyseffektivitet genom teorin om stationära stokastiska processer.

Författarna till denna bok avslöjar också hur man bygger IT-infrastruktur för att skapa högfrekventa handelsalgoritmer och erhålla arbitrage från finansmarknaderna.

Slutord

Högfrekvent handel blir allt mer populär och fler handelsjättar utvecklar avancerad mjukvara för att hjälpa sig själva. Även om det är en fascinerande process, innebär den en viss risknivå.

Nu, om du hör om högfrekvent handel nästa gång, kommer du att veta vad det är och hur olika marknadsaktörer använder HFT för sina fördelar.

Därefter kan du kolla in de bästa börs-API:erna.