Gör din sömn bättre med dessa 8 sömnappar

Otillräcklig sömn orsakar inte bara trötthet utan leder också till långvariga problem som fetma och ett svagt immunförsvar.

Det är dock inte lika lätt att se till att sova gott som att sova 8 timmar om dagen. Du måste sova vid rätt tidpunkt, undvika avbrott, se till att din kropp följer sömncykeln och vakna upp ordentligt. Om du har sömnproblem är det bättre att få hjälp från vissa appar än att ta tabletterna.

Det finns många appar som kan hjälpa dig att enkelt somna, spåra din sömnaktivitet och väcka dig försiktigt. Nedan har jag listat ett gäng sömnappar som kan förbättra din sömn eller ge dig rätt information för att hantera sömnproblem.

Hur kan appar hjälpa till med bättre sömn?

Som jag sa tidigare, bra sömn handlar inte bara om att sova 8 timmar om dagen. Sömn har 5 stadier, inklusive vaken, N1, N2, N3 och REM (Rapid Eye Movement). Detta innebär i princip att sova och sedan gå från lättare sömn till djup sömn och sedan REM-stadiet, under vilket man vanligtvis drömmer. Din kropp bör gå igenom dessa stadier i tid och utan avbrott för god sömn.

Nedan är några sätt som appar kan hjälpa till med sömnstadier:

Vaket tillstånd

Normalt ska en person sova inom 10-20 minuter efter att ha lagt sig. Stress, ångest och till och med spänning eller nyfikenhet kan hålla dig vaken mer än vanligt. Att vara vaken för länge kommer att minska den totala tiden du kan sova, och beroende på varför du är vaken kan det också hindra dig från att sova.

Med hjälp av meditation, lugnande ljud, godnattsagor och terapier kan appar hjälpa dig att slappna av och somna. En app kan uppmuntra dig att lägga dig i tid och sedan använda melodier och andra avslappnande ljud för att rensa tankarna så att du enkelt kan sova.

Appar kanske inte fungerar så bra för sömnstörningar som sömnlöshet, men de kan hjälpa till att spåra din sömnaktivitet så att du kan få rätt behandling.

Sömntillstånd

Din kropp kommer inte att föryngras ordentligt om din sömn ständigt avbryts eller om du stannar för länge i ett visst stadium, till exempel lätt sömn. En obekväm miljö, snarkning, yttre ljud och sömnstörningar kan påverka din sömn.

Eftersom din hjärna kan reagera på ljud även när du sover, kan samma appar som kan hjälpa dig somna också hjälpa dig att sova. Appar kan hålla dig avslappnad medan du sover med ljud och lugnande behandlingar. De kan också uppmuntra att gå från lätt sömn till djup sömn eftersom hjärnan är mer lyhörd för ljud i lätt sömn. För att inte tala om, kommer de att blockera obekväma externa ljud med lugnande ljud.

Ännu viktigare är att appar för sömnspårning kan berätta hur bra din sömn är genom att spåra avbrott, lätt/djup sömn, snarkning etc. Detta hjälper till att lokalisera ditt sömnproblem och få rätt behandling.

Vakna

Att plötsligt vakna upp från djup sömn kan orsaka trötthet och dåligt humör. Till skillnad från det vanliga larmet kan en smart larmapp väcka dig försiktigt med mjuka ljud som startar långt innan den faktiska alarmtiden. Appen känner av när du är i lätt sömn för att börja väcka dig, vilket säkerställer att du är redo att vakna energiskt när den faktiska alarmtiden kommer.

De har också avancerade snooze-larmalternativ som inte låter dig försov dig, vilket gör det svårt att snooze.

Nu när du vet fördelarna med att använda appar för sömn, låt oss gå till apparna som hjälper dig från att gå i vila till att vakna:

Sömnljud

Om du har svårt att somna eller sova, kommer lugnande ljud att hjälpa oerhört. Vitt brus eller lugnande ljud kan hjälpa dig att slappna av och blockera ljud som kan störa din sömn. Detta gör det lättare att sova snabbare och sova, speciellt om du sover i ett område med buller, som bilhorn.

Sleep Sounds kombinerar olika ljud för att skapa melodier för olika ändamål. Det finns en sömnkategori som har ljud som stadsliv, eld, vinter, strand, landsbygd, etc. Ljuden är helt anpassningsbara, du kan individuellt justera volymen för varje ljud, justera speltiden och till och med göra dina ljud.

De flesta av ljuden är gratis, och resten kan öppnas genom att titta på annonser. Du kan också prenumerera på premiumversionen som inte har några annonser och alla ljud är upplåsta.

Ladda ner på Android | iOS

Slummer

Om lugnande ljud inte är din grej, så kanske godnattsagor kan hjälpa dig att somna. Slumber erbjuder hundratals ljudberättelser för vuxna och barn. Berättelserna berättas av lugnande röster med långa pauser för att invagga dig.

Du kan skapa en spellista med berättelser, så att de fortsätter att spelas även när du sover, eller så kan du lägga en enskild berättelse i en loop. Du kan till och med lägga till vitt bakgrundsbrus till berättelser för att göra dem ännu mer avkopplande.

Det finns även en fin sömnspårare inbyggd som talar om när du somnade, om du vaknade mellan sömnen eller inte, och när du vaknade på morgonen. Du kan följa framsteg över veckor eller månader.

De flesta noveller är gratis, men fullbokberättelser kräver en prenumeration med en 7-dagars gratis provperiod.

Ladda ner på Android | iOS

SnoreLab

Om du vill bekräfta om du snarkar eller inte, eller om du vill spåra din snarkning för behandling, så kan SnoreLab hjälpa dig. Snarkning är inte bara störande för sömnen utan också ett stort hälsoproblem eftersom det kan öka risken för hjärtinfarkt eller stroke.

Appen spårar din snarkning och skapar grafer för att hjälpa dig se hur mycket du snarkar över tiden. Den visar den totala tiden du snarkade och intensiteten av snarkning med hjälp av färgkoder. Du kan till och med lyssna på din snarkning, och den kommer bara att spela den tid du snarkade.

Om du är under behandling för snarkning kan appen hjälpa till att spåra snarkning enligt det botemedel du använder. Om du till exempel använder ett munstycke med en kilkudde och sover i sidled, berättar du denna information för appen, och den kommer att spåra och spela in därefter.

Dess gratisversion erbjuder grundläggande spårning med begränsad ljuduppspelning. Du måste skaffa ett abonnemang för att låsa upp fullständig spårning och molnsäkerhetskopiering.

Ladda ner på Android | iOS

Digipill

Digipill erbjuder många avslappnande och motiverande terapier, som digitala piller, för att hjälpa dig att övervinna olika problem. Av dessa piller finns det några som kan hjälpa till med bättre sömn. Det finns ett Sleep Deeply-piller som har en lugnande vaggvisa som lindrar spänningar och hjälper dig att somna snabbare.

Vissa piller kan lösa problem som indirekt kan påverka din sömn. Till exempel kan Sanctuary ta bort ångest och öka självförtroendet, öka komforten för komfort och trygghet och ge Closure att gå vidare från en dålig upplevelse i det förflutna.

Pillerna består vanligtvis av lämplig bakgrundsmusik med kommentarer för att låsa upp ditt undermedvetna. Pillerspelaren är också lätt att använda; bara spela upp ljudet och gå framåt/bakåt som du vill.

Endast T-break-pillret är tillgängligt gratis, du måste köpa resten av pillren individuellt inuti appen.

Ladda ner på Android | iOS

Sömncykel

Ditt första steg till bättre sömn är att veta hur bra din nuvarande sömn är. Det är här Sleep Cycle-appen hjälper dig genom att registrera när du sover, hur bra din sömn var och när du vaknade. Efteråt håller den reda på din dagliga sömn och visar förändringar över tiden.

Appen registrerar hur lång tid det tog för dig att sova efter att ha lagt dig. När den väl har sovit kommer den att spåra hur länge du låg i lätt sömn eller djup sömn, tillsammans med andra aktiviteter som snarkning, sömnsamtal, hosta, vakna, etc. Dess inbyggda smarta larm väcker dig också försiktigt över en timme innan riktigt larm.

Du kan också skapa sömnanteckningar och kommentera ditt uppvaknande humör. All denna information registreras som grafer med daglig sömnhälsa som visas över dagar, veckor eller månader.

Sömnspårning och väckningslarmet är gratis. Den betalda prenumerationen låter dig spela in ljud, lägga till sömnanteckningar, säkerhetskopiera data och jämföra data med andra användare.

Ladda ner på Android | iOS

SleepTown

SleepTown är i grunden ett byggspel som hjälper dig att bygga en stad genom att följa ditt sömnschema. Det är bäst för personer som har svårt att gå och lägga sig i tid eller är beroende av att använda telefonen i sängen.

För att använda appen måste du berätta om ditt sömnschema, från att gå och lägga dig till att vakna. När det är dags att sova måste du slå på appen och meddela att du går och lägger dig. Appen startar en byggnad och om du vaknar vid den schemalagda tiden kommer byggnaden att slutföras.

Men om du misslyckas med att lägga dig i tid eller vaknar sent, kommer byggnaden att förstöras. Vilken byggnad du kommer att få är en överraskning varje dag, och det finns dussintals byggnader att låsa upp. Efter ditt schema kan du skapa en hel stad med olika byggnader.

Gratisversionen erbjuder en liten stad med begränsade typer av byggnader. Premiumversionen låter dig skapa en hel stad med alla byggnader och låsa upp prestationer.

Ladda ner på Android | iOS

Breathwrk

Andningsövningar kan hjälpa dig att slappna av och sova bekvämt, och Breakthwrk är den perfekta appen. Att hitta och följa rätt andningsövning kan vara svårt utan visuella signaler. Breathwrk gör detta enklare genom att skapa en anpassad andningsövningsplan för dig och sedan hjälpa dig att följa den med hjälp av visuella och ljudsignaler.

Även om appen erbjuder andningsövningar för många ändamål, har den en dedikerad funktion för sömn, stress och ångest. Den kommer att ställa en massa frågor för att förstå vilken typ av sömnproblem du har att göra med och erbjuder sedan övningar därefter.

Det finns också andningsövningar av experter med instruktioner i rösten. Även om de flesta av dessa övningar bara är tillgängliga i premiumversionen. Den kostnadsfria versionen erbjuder grundläggande sömnövningar med hjälp av visuella och ljudsignaler.

Ladda ner på Android | iOS

Sov som Android

Att vakna ordentligt är lika viktigt som god sömn. Att plötsligt vakna upp kan orsaka stress, trötthet och dåligt humör. Sleep as Android är en smart larmapp med inbyggd sömnspårning som försiktigt väcker dig före alarmtiden. Den spårar din sömn för att börja väcka dig i din lätta sömnfas.

Appen använder en långsam volymton och vibrationer för att försiktigt väcka dig och går till maxvolym när den faktiska alarmtiden kommer. Den erbjuder också flera alternativ för snooze. Du kan till och med ställa in en utmaning som du måste klara för att snooze alarmet, som att lösa ett pussel eller svara på enkel matematik.

Utmaningen för smarta larm och snooze finns i gratisversionen. Om du vill att sömnspårning och ljud ska hjälpa dig att sova måste du uppgradera till premium.

Ladda ner på Android | iOS

Slutsats

Oavsett vilket sömnproblem du står inför är jag säker på att en av dessa appar kommer att hjälpa dig. Förutom dessa kommer jag också att rekommendera dig att sova i tid på natten. I mörker (dvs på natten) producerar din kropp melatoninhormon som är ansvarigt för att framkalla sömn. Att inte följa denna naturliga signal kommer inte bara att påverka den totala sömnen utan också orsaka problem som blodtryck, diabetes, fetma, etc.

Om dessa sömnappar inte räcker kanske några sömnprylar kan hjälpa dig.