JavaScript, ett populärt programmeringsspråk, möjliggör hantering av filer direkt i webbläsaren. Låt oss utforska hur detta går till!
NodeJS-miljön används ofta för diverse skript, inklusive filmanipulation. NodeJS fungerar som en exekveringsmiljö för JavaScript-kod. Det är bra om du redan har grundläggande kunskaper om NodeJS.
Vi dyker direkt in i en guide om hur man hanterar filer med hjälp av JavaScript.
Filhantering med JavaScript
Filhantering omfattar olika åtgärder som att skapa, läsa, uppdatera, byta namn på och radera filer. För att åstadkomma detta behöver vi få tillgång till filerna i systemet, vilket vi inte kan göra från grunden. Därför tillhandahåller NodeJS en modul som heter fs (filsystem) för filhantering.
Nu tittar vi närmare på några av metoderna i fs-modulen.
fs.open()
Metoden fs.open() accepterar två argument: sökväg och läge.
Sökvägen anger platsen för filen.
Argumentet läge definierar hur filen ska öppnas, exempelvis för att lägga till, skriva eller läsa innehåll.
Genom att öppna en fil i ett specifikt läge kan du endast utföra åtgärder som motsvarar det angivna läget. Låt oss granska en lista över lägen och deras korresponderande operationer.
Läge | Åtgärd |
’r’ | Öppnar filen i läsläge |
’a’ | Öppnar filen i tilläggsläge |
’w’ | Öppnar filen i skrivläge |
’a+’ | Öppnar filen i både tilläggs- och läsläge |
’w+’ | Öppnar filen i både skriv- och läsläge |
’r+’ | Öppnar filen i både läs- och skrivläge |
Om filen inte finns på den angivna sökvägen kommer en ny tom fil att skapas. Låt oss titta på koden för att öppna en fil i olika lägen.
const fs = require("fs"); fs.open("sample.txt", "w", (err, file) => { if (err) throw err; console.log(file); });
Metoden fs.open() genererar ett felmeddelande om filen inte existerar när den öppnas i läsläge. I skriv- eller tilläggsläge kommer en ny tom fil att skapas.
Vi kan genomföra olika operationer på den öppnade filen. I slutet av denna guide kommer vi att sätta ihop ett fullständigt program efter att ha lärt oss några fler viktiga metoder från fs-modulen.
fs.appendFile()
Metoden fs.appendFile() används för att lägga till innehåll i slutet av en fil. Om filen inte existerar på angiven sökväg skapas en ny. Här nedan ser du hur du kan lägga till lite innehåll i filen.
const fs = require("fs"); fs.appendFile("sample.txt", "Lägger till innehåll", (err) => { if (err) throw err; console.log("Klart!"); });
fs.writeFile()
Metoden fs.writeFile() används för att skriva innehåll till en fil. Om filen inte finns på den angivna platsen skapas en ny. Testa koden nedan för att skriva innehåll till en fil.
const fs = require("fs"); fs.writeFile("sample.txt", "Skriver innehåll", (err) => { if (err) throw err; console.log("Klart!"); });
fs.readFile()
Metoden fs.readFile() används för att läsa innehållet från en fil. Ett fel genereras om filen inte existerar på den angivna sökvägen. Studera följande kod för att förstå metoden.
const fs = require("fs"); fs.readFile("sample.txt", (err, data) => { if (err) throw err; console.log(data.toString()); });
fs.unlink()
Metoden fs.unlink() används för att radera en fil. Ett fel visas om filen inte finns på den angivna platsen. Se koden nedan.
const fs = require("fs"); fs.unlink("sample.txt", (err) => { if (err) throw err; console.log("Filen raderad!"); });
fs.rename()
Metoden fs.rename() används för att byta namn på en fil. Ett fel uppstår om filen inte finns. Byt namn på filen med följande kod. Tänk på detta!
const fs = require("fs"); fs.rename("sample.txt", "sample_one.txt", (err) => { if (err) throw err; console.log("Filen har fått nytt namn!"); });
Övrigt
Nu känner du till flera metoder för filhantering från fs-modulen (filsystem). Du kan utföra de flesta filoperationer med de metoder som vi har gått igenom. Som utlovat ska vi nu se ett exempel där vi öppnar en fil och läser innehållet med hjälp av fs.open() och fs.readFile().
const fs = require("fs"); fs.open("sample.txt", "r", (err, file) => { if (err) throw err; fs.readFile(file, (err, data) => { if (err) throw err; console.log(data.toString()); }); });
Slutsats
Detta var allt för den här handledningen. Du kan använda filhanteringsmetoderna för att automatisera vissa av de repetitiva uppgifterna i din vardag. Jag hoppas att du har förvärvat de grundläggande kunskaperna för filhantering.
Lycka till med kodandet 🙂