Förstå DevOps-verktyg: Ansible och Terraform

Ansible och Terraform – hört talas om dessa DevOps-verktyg? Den här artikeln handlar om dem och deras skillnader.

Infrastructure as Code (IaC) är en central del av DevOps-domänen och är en kärnfärdighet som DevOps-ingenjörer måste besitta. IaC används för att tillhandahålla och hantera IT-infrastrukturen med hjälp av konfigurationskod som är maskinläsbara definitionsfiler. Genom att använda denna programvaruteknik för driften kan du automatisera IT-infrastrukturen med hjälp av programmeringsskript.

När en DevOps-ingenjör funderar på automatisering med hjälp av kod i DevOps, markeras alltid två DevOps-verktyg, Terraform och Ansible. Båda är topprankade och ofta använda verktyg i DevOps-domänen. Men många människor är nya för dessa verktyg och känner inte till de viktigaste skillnaderna mellan dem. I den här artikeln kommer jag att diskutera Terraform, Ansible och deras viktigaste skillnader.

Vad är Terraform?

Terraform är en öppen källkodsinfrastruktur som ett kodprogramverktyg skapat av HashiCorp. Du kan orkestrera en komplett IT-infrastruktur genom att använda ett mycket lättanvänt deklarativt språk i Terraform. I Terraform måste du deklarera och konfigurera nödvändiga resurser för infrastrukturen. Sedan tar den hand om alla nödvändiga beroenden och bygger infrastrukturen åt dig.

Terraform lanserades för bara några år sedan, 2014, men användningshastigheten för detta verktyg har varit fantastisk. Den erbjuder utmärkta funktioner som underlättar IT-infrastrukturens kompletta orkestrering eftersom det är komplicerat att konfigurera hela infrastrukturen i en stor organisation. Du kan också integrera detta verktyg med alla populära molnleverantörer som AWS, GCP, etc.

De flesta IT-organisationer har olika arbetsmiljöer för olika team, så utvecklings-, iscensättnings- eller QA- och produktionsteam kommer att ha sina separata miljöer. Efter ett tag är det inte lätt att hantera produktionsmiljön. För att underlätta hanteringen använder organisationer Terraform för att kodifiera allt i produktionsmiljön. Genom att använda terraform kan du snurra framkallnings- och iscensättningsmiljöer väldigt snabbt, vilket kommer att vara väldigt likt produktionsmiljön. Detta hjälper till att utveckla och testa applikationen i en liknande plattform som produktion.

Många stora organisationer som Starbucks, Slack, Uber, etc., utnyttjar terraform-funktioner big time.

Här är några fördelar med Terraform:

  • Hanterar tjänsterna med ett enkelt GUI.
  • Beskriver infrastrukturen för GCP, AWS, Azure och andra med ett enkelt språk (deklarativ).
  • Stöder rollbaserad åtkomstkontroll (RBAC) för säkerhet.
  • Det kan enkelt tillhandahållas med OpenStack, Azure, AWS, GCP genom att använda deras API:er
  • Den följer masterless arkitektur, så det finns ingen master nod för att spåra alla konfigurationsuppdateringar.
  • Team inom en organisation kan enkelt samarbeta kring infrastrukturen med hjälp av terraform-registret.
  • Det är enkelt att integrera med kontinuerliga integrationsplattformar som GitLab, Jenkins, Travis för att distribuera DevOps-pipelines.

Vad är Ansible?

Ansible är ett konfigurationshanteringsverktyg i DevOps-domänen som används för att automatisera alla IT-uppgifter. Ansible är också ett verktyg med öppen källkod som använder både deklarativa och procedurspråk för konfigurationshantering. Det här verktyget har enastående stöd från alla populära molnleverantörer, och det automatiserar applikationer, nätverk, infrastruktur, säkerhet, containrar, etc. Det minskar komplexiteten i DevOps-processerna avsevärt, så många DevOps-ingenjörer föredrar att använda det här verktyget.

Ansible automatiserar den mest komplexa infrastrukturen med lätthet genom att använda enkla YAML-konfigurationsfiler (läsbara för människor). Den använder en kodfil skriven i YAML för att utföra konfigurationshantering; denna kodfil kallas Ansible Playbook. Ansible är agentlöst och har en master som driver alla konfigurationer som krävs för att hantera och uppdatera applikationerna på fjärrservrarna.

I Ansible behöver du använda SSH för att ansluta till noderna i IT-infrastrukturen. När anslutningen till noden är framgångsrik, skickar Ansible de senaste konfigurationerna med Ansible-moduler för att installera eller uppdatera eller ta bort applikationen. Du har också alternativ att köra ad-hoc-kommandon i Ansible för att utföra små uppgifter med snabbhet.

Här är några fördelar och funktioner med Ansible:

  • Eftersom Ansible är agentlöst behöver du inte installera och köra agenter på noderna för att utföra uppgifterna.
  • Eftersom Ansible byggdes på Python har det en uppsjö av bibliotek att erbjuda i Python, och det är därför det är väldigt utvecklarvänligt.
  • Ger säker autentisering med SSH.
  • Ansible Tower ger visualiseringsfunktioner på företagsnivå.
  • Mastern skickar de senaste konfigurationerna på fjärrservrarna för att utföra ändringar i infrastrukturen, så den stöder en push-baserad modell.
  • Den använder mänskligt läsbara YAML-filer för konfigurationshantering, så inga ytterligare kodningskunskaper krävs.

Terraform vs. Ansible: Skillnader

Orkesterering kontra konfigurationshantering

Ansible är ett konfigurationshanteringsverktyg och Terraform är ett orkestreringsverktyg. Detta är den mest grundläggande skillnaden mellan Terraform och Ansible. Även om några av funktionerna är gemensamma mellan dessa verktyg, skiljer de sig fortfarande från varandra.

Ansible används för att lägga till, uppdatera, ta bort och hantera konfigurationen av IT-infrastrukturen, medan Terraform används för att deklarera infrastrukturkomponenter och orkestrera dem över flera molnleverantörer.

Procedurell vs deklarativ

Terraform använder deklarativt konfigurationsspråk för att deklarera IT-infrastrukturens resurser. Ansible använder både procedurspråk och deklarativa språk för konfigurationshantering. Det procedurmässiga sättet används i Ansible för att köra ad-hoc-kommandon och nå önskad infrastrukturkonfiguration. De tillämpliga modulerna använder ett deklarativt tillvägagångssätt.

Föränderlig vs. oföränderlig infrastruktur

Du kan skapa föränderlig infrastruktur med Ansible och oföränderlig infrastruktur med Terraform. Ansible hanterar och konfigurerar programvaran för infrastrukturen på samma server. När du driver fler konfigurationsuppdateringar blir produktionsmiljön komplex och leder till många buggar som är svåra att identifiera och fixa.

Terraform använder i första hand en ny Docker-avbildning för alla distributioner på servern. Terraform skapar en ny dockningsavbildning för att uppdatera all programvara på infrastrukturen, distribuerar den bilden på alla servrar och tar bort den gamla konfigurationsdockningsavbildningen. Så även efter flera konfigurationsuppdateringar förblir miljön stabil.

Mästare vs. Mästarlös

Ansible har en mastermaskinarkitektur som är ansvarig för att lagra hela infrastrukturtillståndet och skicka de nya konfigurationsuppdateringarna på fjärrservrarna. Det är därför det kallas en push-baserad implementeringsmodell i ansible.

I Terraform finns inget separat mastersystem. Men när det fungerar med molnleverantörer som GCP, AWS via API:erna, är API-servern huvudmaskinen i så fall.

gemenskap

I jämförelse är gemenskapen av Ansible starkare än Terraform. Till exempel har Ansible 45 grenar, 49,7K stjärna, 51 836 commits och 21K gafflar på GitHub, medan Terraform har 183 grenar, 28,7K stjärna, 28 778 commits och 6,9K gafflar. För närvarande växer gemenskapen av båda verktygen snabbt.

Vilken ska man välja, Ansible eller Terraform?

Jag skulle säga att detta inte är en jämförelse mellan äpple och äpple. Svaret på denna fråga beror på affärskraven. Du kan använda Ansible för konfigurationshantering, lägga till Terraform för att orkestrera IT-infrastrukturen. Om din organisation arbetar med molnleverantörer skulle det vara ett bättre alternativ att arbeta med Terraform. Båda verktygen har sina begränsningar och fördelar, och båda är populära verktyg i DevOps-domänen. Så beroende på vilken problemformulering du försöker lösa kan du välja något av verktygen.

Här är en jämförelsetabell som sammanfattar skillnaderna mellan Ansible och Terraform.

Kriterier
Ansible
Terraform
Grundad på
2012
2014
Utvecklad av
Ansible Inc. / Red Hat Inc.
HashiCorp
Skrivet i
Pytonorm

Typ
Verktyg för konfigurationshantering
Orkestreringsverktyg
Språk
Använder processuella och deklarativa språk
Använder ett deklarativt språk
Infrastruktur
Stöder föränderlig infrastruktur
Stöder oföränderlig infrastruktur
Livscykelhantering
Nej
Ja
Förpackning och mall
Fullständigt stöd
Partiell
VM-provisionering och nätverk
Partiell
Fullständigt stöd

Gemenskap och stöd

49K+ stjärna
28K+ stjärna

Slutsats 👩‍💻

Det handlade om Ansible, Terraform och deras skillnader. Båda DevOps-verktygen används mycket i produktionsmiljöer och finns ofta i de flesta större organisationer. Så vad väntar du på? Gå vidare och välj det verktyg som är mer lämpat för din organisations affärskrav. Du kan börja med att lära dig något av verktygen, men att känna till båda ger dig en fördel i den mångsidiga branschen.

Du må gilla:

Bästa pakethotellrepo för dina DevOps-projekt.