Färgpsykologi i marknadsföring: A Descriptive Outlook

Som marknadsförare bör du ha en heltäckande uppfattning om färgpsykologi och dess inflytande på marknadsföring.

Färger kan påverka människans psykologi på olika sätt, varför marknadsförare använder detta tillvägagångssätt för att påverka sin publik. Du kanske har hört talas om att använda vissa färger i logotyper eller annonser för att framkalla vissa känslor. Men färgpsykologi är inte lätt som det kan tyckas.

Den här artikeln kommer att dela med dig av djupgående insikter om färgpsykologi, vikten av att välja rätt färg för marknadsföring och några exempel på marknadsföring med rätt färg.

Vad är färgpsykologi?

Färgpsykologi hänvisar till den kunskapsström som studerar förhållandet mellan färger och mänskligt beteende. Den vill också ta reda på hur färger påverkar vår uppfattning och därmed spelar en nyckelroll i vårt dagliga beslutsfattande.

Även om vi ofta betecknar vissa betydelser för vissa färger, beror hur någon uppfattar en färg på olika yttre faktorer, inklusive kön, plats, barndomsupplevelse, sammanhang och sociala värderingar.

På tal om marknadsföring och varumärkesbyggande fokuserar ämnet på färgernas inverkan på publiken och hur färger kan övertala konsumenter att välja varumärke eller göra ett köp.

Vad är grunden för forskning om färgpsykologi?

Studiet av färger går flera århundraden tillbaka i tiden. År 1704 skapade Sir Isaac Newton färghjulet baserat på hans upptäckt av ljusets synliga spektrum eller våglängd. Det fick människor att förstå varför och hur färger fungerar och ledde senare till upptäckten av andra färghjul.

Spola framåt till 1900-talet. Den schweiziske psykiatern Carl Jung är en av de tidigaste personerna som är förknippade med studiet av färgpsykologi. Han fick reda på effekterna av färg på mänsklig psykologi för att utveckla färgterapi för sina patienter.

När det kommer till modern färgpsykologisk forskning, behandlar studien vissa aspekter som färgval, fysiologiska reaktioner på färg och dess inverkan på mänskliga känslor och beteende.

Hur färger påverkar det mänskliga sinnet

Färger har ett djupt rotat förhållande till våra känslor och känslor. Färg kan göra dig glad, ledsen, orolig, lättad och arg. Psykologiska effekter, biologisk betingning och kulturell tradition bidrar till dessa reaktioner. Här är några vanliga färger och deras effekt på våra sinnen:

  • Röd: Röd är en varm färg som representerar passion och energi. Det är också förknippat med kärlek, ilska, fara och förbud.
  • Grön: Den gröna färgen symboliserar ungdom, födelse och föryngring. Färgen betyder optimism, förfriskning, hälsa, rikedom, tillväxt, möjlighet och säkerhet.
  • Blå: Blå betyder säkerhet, lugn och avkoppling. Det kan också innebära tillit, professionalism, vänlighet och avkoppling.
  • Rosa: Rosa kan vara romantikens färg. Det är också förknippat med flickbarnet, ungdom, ömhet, charm, femininitet och uppror.
  • Gul: Gul är färgen på lycka och spontanitet. Det kan också betyda solsken, energi, skratt och hopp.
  • Svart: Även om den traditionellt förknippas med kyla, sorg och död i många samhällen, refererar färgen svart till allvar och sofistikering. Det betyder också mystik, kraft, elegans och professionalism.
  • Lila: Lila är färgen på kreativitet, kungligheter, rikedom och mystik. Dess mörkare nyans kan betyda lyx, och den ljusare nyansen betyder lugn.
  • Vit: För vilken person som helst betyder vit enkelhet. Dess rikliga användning kan representera friskhet. Denna neutrala färg är också förknippad med oskuld och renhet i olika kulturer.

Hur färger påverkar marknadsföringsstrategier och konsumentbeteende

Färger kan påverka kundernas uppfattningar och beteenden på konstiga sätt. Därför inkluderar alla marknadsföringsstrategier rätt användning av färger.

Varumärkesigenkänning

När du kan associera en färg med ditt varumärke kan publiken identifiera dig med färgerna. Logotyper och varumärken är där du kan använda rätt färger. I sådana fall kan även en liten nyansvariation vara katastrofal. Därför bör du ha strikta riktlinjer för färgkonsistens för att använda exakt samma färg överallt.

Användning av tillhörande betydelser

Varje färg har flera betydelser förknippade med den. Rött kan betyda kärlek, energi eller fara. Marknadsförare måste överväga sin bransch och sitt företagsläge innan de inkluderar det i sina varumärkeskampanjer.

Produktupptäckt

Med rätt färger kan du få dina kunders uppmärksamhet. Färger är också viktiga för förpackningar eftersom det hjälper kunderna att skilja dina produkter från resten. Marknadsförare måste kontrollera målgruppens demografi och välja färger därefter.

Säsongsbaserad marknadsföring

Under säsongsbetonade kampanjer eller semesterkampanjer kan det vara användbart att använda andra färger än dina vanliga. Kunder tycker att sådana förändringar är uppmärksammade. Till exempel kan Halloween-kampanjer innehålla svart och orange, medan julpaket kan ha vitt och rött.

Färgpsykologi i varumärkesbyggande

Marknadsförings- och varumärkesexperter använder färgpsykologi för att skapa övertygande reklamstrategier för företag. Om du undrar varför färgpsykologi är så viktigt i varumärkesbyggande och marknadsföring av produkter och tjänster, här är anledningarna:

#1. Färger kan framkalla känslor

Varumärkesexperter vet hur färger kan ge upphov till olika känslor hos människor genom studiet av färgpsykologi. Därför ser du användningen av blått på de flesta logotyper för mjukvaruutvecklingsföretag eftersom det representerar förtroende och professionalism.

#2. Färger påverkar kunder online och offline

Färgpsykologi är också till hjälp för att påverka konsumenternas beteende och uppfattning. Det låter marknadsförare välja rätt färg för sina kunder så att de enkelt kan komma ihåg produkterna överallt – från en skylt till storbutikshyllor till en tidningsannons.

#3. Färger gör ditt varumärke särskiljbart

Färgpsykologi låter dig välja rätt färger enligt ditt varumärkes uppdrag och värderingar. Därför kan målgruppen enkelt skilja dig från dina konkurrenter.

Hur man hittar rätt färgpalett

Ha korrekt kunskap om färghjulet

För att skapa en stark varumärkesfärgpalett måste du ha fullständig kunskap om färghjulet. Att känna till de viktiga terminologierna och deras betydelse kommer att hjälpa dig i denna process. Även om du är en marknadsförare och inte en designer måste du förstå nyanser, nyanser, komplementfärger, analoga färger, monokromer, etc.

Förstå effekten av individuella färger

Varje färg har olika inverkan på det mänskliga sinnet. Du behöver en detaljerad kunskap om färgpsykologi som diskuterar hur olika färger påverkar vår uppfattning.

Utför konkurrentforskning om färger

Analysera färgpaletterna för dina topp fem eller tio konkurrenter för att få en uppfattning om färgtrenderna i din bransch. Däremot kan du välja en färgpalett som antingen matchar konkurrenterna eller kontrasterar.

Tänk på målgrupp och företagsplats

När du väljer rätt färgpalett för ett varumärke är det obligatoriskt att ta hänsyn till målgruppen och affärsområdets kultur. Ta reda på vad en färg betyder för din primära publik och hur den färgen associerar med dem kulturellt.

Välj de färger som passar din varumärkesidentitet

Slutligen, välj den färg som passar din varumärkesidentitet. Om du skapar en logotyp för ett grönt teknikföretag kan du välja grönt istället för blått för att visa din organisatoriska vision.

Exempel på färgpsykologi

Här är några exempel på de bästa globala varumärkena som använder färgpsykologi i sitt varumärke:

#1. Coca Cola

Bildkredit: Cocacola

Coca-Cola är den bästa dryckestillverkaren i världen. Alla är bekanta med hur varumärket förknippar sig med rött. Färgen symboliserar kraft, energi, brådska och spänning. Allt detta bidrar till impulsiva köp och popularitet bland unga.

#2. Pepsi

Bildkredit: Papsi

Pepsi är ett annat stort namn inom läskbranschen och den största rivalen till Coca-Cola. Du kommer att se den rikliga användningen av blått i deras logotyp, med den minimala närvaron av vitt och rött. Logotypfärgerna syftade till att etablera Pepsi som konkurrenten till Coca-Cola och visa patriotism för den amerikanska befolkningen under andra världskriget. Båda målen uppfylldes effektivt.

#3. Nickelodeon

Nickelodeon är en populär kabelkanal för barn. Dess logotyp inkluderar användningen av gult och vitt. Gult betyder lekfullhet och underhållning för barn, medan vuxna tycker att den här färgen är säker och lugnande. Således blev en logotyp framgångsrik i att övertyga båda grupperna.

#4. McDonalds

Bildkälla: McDonald’s

McDonald’s är en snabbmatsjätte som använder färgen röd i sin logotyp för att tända energi och spänning. Du hittar också gult i dess logotyp, som representerar lycka och hopp. Alla dessa ökar den mänskliga aptiten och är ansvariga för detta märkes popularitet till viss del.

Lärmedel: Färgpsykologi

#1. Färgpsykologi: Profit From The Psychology of Color

Den här boken kommer att ge insikt i färgers olika psykologiska effekter. Färgernas djupgående inverkan på mänskliga känslor diskuteras också här.

Den här resursen kommer också att lära dig hur färg kan förbättra ditt resultat, de magiska färgerna som alltid fungerar och vilken färg som är mest lämplig för din målgrupp.

Marknadsförare, företagsledare, entreprenörer och alla som är intresserade av färgens inverkan kommer att dra nytta av det.

#2. Handbok i färgpsykologi

Färgpsykologi är ett blomstrande område, och den här boken kommer med en omfattande täckning av nya teorier och forskning om detta ämne.

Eftersom de framstående forskarna ger sina översikter om kategorisering, symbolik, preferenser och variationer av färguppfattning, syftar resursen till att underlätta korsbefruktning mellan dem.

Det är en användbar resurs för alla som är intresserade av färgpsykologins teoretiska och tillämpade områden.

#3. Färgpsykologi och färgterapi

Den här boken fokuserar på förhållandet mellan hur vi uppfattar färger och hur det får oss att reagera. Den publicerades ursprungligen 1950 och hjälper dig att få insikter i färgpsykologi.

Slutsats

För marknadsförings- och varumärkesproffs är färger avgörande för att få målgruppens uppmärksamhet. Eftersom färger kan ha olika konnotationer för olika människor, är det ett måste för dem att ha en djup förståelse för färgpsykologi.

Du kan använda den här guiden för att lära dig hur företag använder färgpsykologi för att marknadsföra sina varumärken och annonskampanjer. Den kommer också att berätta hur du väljer rätt färg för ditt varumärke.

Du kan också läsa om vackra färgpalettgeneratorer.