Epomaker Shadow-X Mechanical Keyboard Review: Elegant, Premium och Compact

Viktiga takeaways

  • Epomaker Shadow-X är ett kompakt 70 % mekaniskt tangentbord med en elegant design och premiumkänsla. Den har en LED-skärm och en vridbar lägesratt.
  • Tangentbordet erbjuder utmärkt skrivdynamik och en symfonisk ljudprofil tack vare packningsmonterade switchar och fabrikssmorda linjära Bluebird-switchar.
  • Epomaker Shadow-X möjliggör snabb växling mellan flera enheter och erbjuder trådlösa anslutningsmöjligheter. Däremot kan dess drivrutinsapp vara klumpig och svår att navigera.

Epomaker Shadow-X är ett mekaniskt tangentbord med en kompakt layout på 70 % – liknar en TKL-design men utan F-tangenterna. Den har också en liten LED-skärm, en roterande lägesratt i metall och RGB-ljus i söderläge.

Tangentbordet har en grå och svart finish, med några svarta knappsatser för att accentuera det. Men om du vill ha mer färg så innehåller den även åtta gula knappar i lådan för att göra ditt skrivbord lite livligare.

Epomaker Shadow-X 70 % mekaniskt tangentbord

Epomaker Shadow-X är ett kompakt mekaniskt tangentbord med 70 % hot-swap. Dess utmärkta konstruktion, packningsmontering och fabrikssmorda Epomaker Blueberry-switchar gör det till ett av de bästa tangentborden du kan få i den här storleken och prisklassen.

Formfaktor 70% kompakt

Växlingsalternativ Epomaker Flamingo / Gateron Pro Yellow / Epomaker Undulat / Epomaker Blueberry / Epomaker Wisteria

Färger svart och grått

Bakgrundsbelysning per nyckel RGB

Dämpande packningsfäste

Keycaps Double-Shot PBT

Operativsystem som stöds Windows/macOS

Hot-swappable Ja

Batterikapacitet 3000mAh

Anslutning via kabel / 2,4 GHz / Bluetooth

Programvara anpassningsbarhet Epomaker drivrutin

Mått 37 x 13 x 5 cm

Vikt 900g

Antal nycklar 70

Märke Epomaker

Numreringsblock nr

Fördelar

  • Premiumkänsla och konstruktion
  • Kompakt storlek
  • Utmärkt skrivdynamik
  • Med inbyggd LED-skärm

Nackdelar

  • Saknas Page Up-nyckel
  • Svårt att bemästra förarens app

Ett premiumtangentbord med premiumtillbehör

Jowi Morales / MakeUseOf

Du hittar Shadow-X fram och tillbaka i lådan, skyddad av en antistatisk plastpåse. Men vad som är mer imponerande är att du får förstklassiga tillbehör som passar.

Du får en 185 cm (över sex fot!) USB-C-kabel med en flätad finish, en välbyggd knappsats och strömbrytare, åtta gula PBT-tangentkapslar med dubbla slag och tre extra Epomaker Bluebird-switchar.

Men det är förstås tangentbordets premiumkänsla som gör att det sticker ut bland min samling. Även om den är relativt kompakt på 13 x 37 cm (eller cirka 5 x 14,5 tum), är den inte lätt på 900 g (1,98 lbs). Detta gör den 100g (0,22lbs) tyngre än min Royal Kludge RK84 men ungefär 170g (0,37lbs) lättare än den något större Epomaker RT100.

En fest för ögat

Jowi Morales / MakeUseOf

Shadow-X kommer att se bra ut på alla bord, speciellt om du gillar minimalism. Även om den har en frontplatta av plast, gör materialet och tjockleken som Epomaker använde att det känns som att det är tillverkat av aluminium.

Dessutom visar den lilla LED-skärmen dig aktuell tid, datum och tangentbordets olika funktioner. Du kan se om den är i Windows- eller Mac-läge, dess återstående batteritid och om du har tryckt på Caps Lock-knappen eller inte. Du kan också se ditt anslutningsläge – antingen en av de tre Bluetooth 5.0-anslutningarna, 2,4 GHz-dongeln eller det trådbundna läget. Sist kan du se vilket funktionslager du använder, vilket gör Shadow-X till ett utmärkt makrotangentbord för olika appar.

Som sagt tidigare får du åtta gula knappar i lådan. Så om du känner att Shadow-X:s svarta och gråa tema är för monotont för dig, kan du byta ut mellanslagstangenten, esc, enter, backsteg och piltangenterna med knallgula tangenter.

En symfonisk och tillfredsställande skrivupplevelse

Jowi Morales / MakeUseOf

Shadow-X har packningsmonterade strömbrytare och använder Poron-skum för att absorbera ljud och vibrationer när du skriver. Dessutom parade Epomaker tangentbordet de skickade till mig med deras fabrikssmorda linjära Bluebird-switchar.

Denna kombination ger Shadow-X en smidig skrivupplevelse och en häftig ljudprofil. Även om jag gillar känslan och ljudet av taktila switchar, gör den vackra ljudprofilen som Epomaker konstruerade i Shadow-X mig att vilja ändra mina preferenser.

Tangentbordet kommer också med plastfötter i två nivåer som fälls in i botten. Detta låter dig ändra dess vinkel, vilket säkerställer att du får den optimala skrivpositionen. Tyvärr har den inget handledsstöd, så du måste köpa ett separat för en mer ergonomisk skrivställning.

Snabbkopplingsväxling

Jowi Morales / MakeUseOf

Om du använder ditt tangentbord för flera enheter kommer du att älska Epomaker Shadow-X. Dess vridomkopplare låter dig byta enhet snabbt (men inte omedelbart, eftersom det tar cirka tre sekunder för tangentbordet att skaka hand med den nya enheten).

Epomaker Shadow-X har en enda USB-C-port om du föredrar att använda tangentbordet i trådbundet läge. Och precis under det hittar du USB-dongeln för 2,4 GHz-anslutningen. Du kan också ansluta den till tre enheter samtidigt via Bluetooth 5.0.

Det betyder att du kan ansluta tangentbordet till upp till fem enheter och bara behöver flytta vridomkopplaren för att växla mellan dem. Den upptäcker också automatiskt mellan Windows och macOS när den används i trådbundet och 2,4 GHz-läge. Tyvärr upptäcker det inte automatiskt operativsystemet i Bluetooth-läge, så det är standard i Windows-läge, vilket är irriterande om du är van vid macOS.

Jowi Morales / MakeUseOf

Förutom att titta på vridomkopplaren kan du också se ditt nuvarande anslutningsläge på LED-skärmen. Alternativt, om du föredrar Epomaker-logotypen eller ett foto på tangentbordets skärm, kan du se anslutningsläget på LED-lampan med Wi-Fi-logotypen.

Denna lampa är avstängd om tangentbordet är avstängt eller används i trådbundet läge. Men om du använder tangentbordet i trådlöst läge kommer det att lysa i olika färger: vitt för 2,4 GHz-läge, rött för B1, grönt för B2 och blått för B3.

Användare som föredrar trådlöst läge kommer också att finna att tangentbordets batteri är tillräckligt. Den har ett 3000mAh batteri, som räckte i mer än två veckors kontinuerlig användning med LED-skärmen och RGB-lampor. Jag använde den sedan i trådbundet läge, vilket laddade tangentbordet helt på cirka åtta timmar medan jag använde det.

En del memorering krävs

Jowi Morales / MakeUseOf

Tangentbordets minimalistiska design innebär att endast bokstäver och symboler är tryckta på dess knappsatser. Och på grund av dess mindre layout på 70 %, saknar du flera tangenter som F-tangenterna och print screen-knappen.

Du hittar de fn-genvägar som krävs för att aktivera dem i manualen. Men eftersom de inte är markerade på standardknapparna måste du memorera dem (eller åtminstone ha manualen på ditt skrivbord tills du vänjer dig vid att trycka på dem).

Tangentbordet saknar också dedikerade mediatangenter, så du måste använda fn-tangenterna för att ändra din musik och justera volymen. Dessutom saknas Page Up-knappen – ersatt av vridomkopplaren. Den har inte heller någon funktionstangentgenväg, så du måste tilldela ett makro för den med hjälp av programvaran Epomaker Driver.

Clunky programvara

Jowi Morales / MakeUseOf

Epomaker är känt för sina utmärkta knappsatser, switchar och tangentbord. Dess akilleshäl är dock dess förarapp. Innan vi dyker in i dess svagheter, låt oss först titta på dess styrkor.

Epomakers drivrutinsapp är tillgänglig för Windows och macOS för att anpassa ditt tangentbord oavsett ditt operativsystem. Dessutom kan du ladda upp en personlig bild till din tangentbordsskärm med Epomaker-drivrutinen, vilket gör den till din egen. Om du har flera Epomaker-tangentbord kan du till och med skapa en profil för att synkronisera dina inställningar mellan enheter.

Jowi Morales / MakeUseOf

Epomakers drivrutinsapp har dock flera nackdelar. Dess gränssnitt är inte precis upp till modern standard. Den använder ett serif-teckensnitt, vilket gör det lite svårt att läsa. Den saknar den eleganta designen från de senaste apparna, vilket gör att den känns daterad. Vissa funktioner i Epomakers drivrutinsapp är inte heller tydligt förklarade, så du måste experimentera för att ta reda på dem. Men när du väl har upptäckt hur man använder Epomaker-drivrutinen är det ett ganska kraftfullt verktyg.

Du kommer inte att gå fel med Epomaker Shadow-X

Det enda som förringar Shadow-X är dess matta drivrutinsprogram. Men bortsett från det är det här tangentbordet en fröjd att använda. Det ser bra ut, låter trevligt och känns bra.

Om det inte vore för den kompakta layouten på 70 %, skulle detta ha ersatt mitt dagliga drivrutinstangentbord – synd att jag behöver numerisk tangentbord, makrotangenter och dedikerade mediakontroller för min dagliga användning. Men om du gillar ett tangentbord som inte tar plats och är en fröjd för dina sinnen, är Epomaker Shadow-X tangentbordet för dig.

Epomaker Shadow-X 70 % mekaniskt tangentbord

Epomaker Shadow-X är ett kompakt mekaniskt tangentbord med 70 % hot-swap. Dess utmärkta konstruktion, packningsmontering och fabrikssmorda Epomaker Blueberry-switchar gör det till ett av de bästa tangentborden du kan få i den här storleken och prisklassen.