En snabbguide till macOS-startlägen och startnyckelkombinationer

Om du vill sätta din Mac i återställningsläge, starta från ett USB-minne eller börja testa din hårdvara med Apples diagnostiska verktyg, måste du använda rätt kombination av startnycklar.

Dessa kortkommandon låter dig avbryta din Macs normala startprocess och kan till och med ändra hur macOS beter sig när du loggar in. Här är en praktisk guide till alla Mac-startalternativ och startnycklar, samt när du kan behöva använda dem .

En anteckning om Mac-datorer med Apple Silicon

Mac-startnycklarna nedan hänvisar mest till Intel-baserade Mac-datorer. Startalternativen för M1- och M2-baserade Mac-datorer har ändrats. Istället för att starta datorn och hålla ner vissa tangentkombinationer, kommer du åt alternativen på ett annat sätt:

 • Stäng av din Mac.
 • Slå på din Mac och fortsätt att hålla ned strömknappen tills du ser skärmen för startalternativ.
 • Detta kommer att starta macOS-återställningsläget, varifrån du kan komma åt några av de andra startlägena, inklusive:

  • Säkert läge: välj en volym, håll ned Skift-tangenten och klicka på Fortsätt i felsäkert läge.
  • Startup Manager: alla dina startbara diskar kommer att visas på skärmen för startalternativ, så välj bara den du vill ha.
  • Ställ in en standardstartskiva: välj din disk enligt ovan, håll sedan ned Alternativ-tangenten och klicka på Använd alltid.
  • Måldiskläge: gå till Återställningsmenyn och välj Dela disk.

  Några av de mer avancerade alternativen, som Verbose-läge, är nu gömda. Andra, som att återställa SMC och NVRAM, behövs inte längre på Mac-datorer med Apple-kisel.

  macOS startlägen och nyckelkombinationer

  För att använda dessa Mac-startkommandon och starta ett specifikt startläge måste du först trycka på strömbrytaren och sedan omedelbart trycka på och hålla ned önskad tangentkombination.

  På äldre Mac-datorer kan du vänta tills du hör startljudet innan du håller ner genvägen. Senare Intel-baserade Mac-datorer gör dock inget ljud vid uppstart, så du bör hålla ner tangenterna direkt.

  Startup Manager/Start från USB: Alternativ

  Apples starthanterare förhindrar din Mac från att starta standardstartvolymen. Istället får du en lista över alla anslutna volymer, inklusive USB och externa enheter. Detta är särskilt användbart om du behöver starta din Mac från USB eller installerar Windows från ett USB-minne.

  På vissa icke-amerikanska Mac-tangentbord (och Windows-tangentbord) är alternativtangenten inte märkt som sådan. I det här fallet är det Alt-tangenten du letar efter.

  Säkert läge: Skift

  Om din Mac behöver felsöka för startproblem är felsäkert läge (även känt som säker start) ett bra steg att prova. Det tvingar din dator att ladda bara det nödvändigaste den behöver för att starta operativsystemet. Din startskiva kommer att leta efter fel och göra reparationer och endast använda de nödvändiga kärntilläggen.

  Det här läget förhindrar också att start- och inloggningsobjekten öppnas när din Mac startar. Det inaktiverar anpassade användarinstallerade teckensnitt och rensar också ett antal macOS-systemcachar.

  Apple Hardware Test/Apple Diagnostics: D

  Beroende på din Macs ålder kommer den antingen med Apple Hardware Test eller Apple Diagnostics. Dessa är felsökningsverktyg som identifierar Mac-maskinvaruproblem så att du kan försöka fixa dem eller bestämma att det är dags att byta ut din maskin.

  Även om dessa tester letar efter hårdvaruproblem, erbjuder de inte en enorm mängd information om problemet. Detta kan göra det svårt att försöka fixa. Om du känner dig modig och vill ha mer information måste du istället använda Apple Service Diagnostics.

  Du kan också använda Alternativ + D för att starta testet från internet. Detta är idealiskt om du har problem med din hårddisk eller återställningspartition.

  Återställ PRAM/NVRAM: Cmd + Option + P + R

  Parameter RAM, även känd som icke-flyktigt RAM, innehåller information om din dators aktuella konfiguration. Detta inkluderar datum och tid, volym, skrivbordsinställningar och så vidare. Ibland stöter du på problem relaterade till ljud, musrullning eller tangentbord som kräver en PRAM/NVRAM-återställning.

  Detta är ett av de mest användbara Mac-felsökningskommandona. Stäng av din Mac, slå på den och tryck sedan direkt på tangentkombinationen ovan. Vänta tills din Mac startar om igen och släpp sedan kombinationen.

  Återställ SMC: Skift + Kontroll + Alternativ

  System Management Controller (SMC) är ett chip på Intel-baserade Mac-datorer som styr aspekter som fläkthastigheter, energihantering och mer. De flesta Apple-datorer använder kombinationen av tangenter som anges ovan, men äldre modeller kräver att du tar ur batterierna eller drar ur nätsladden istället.

  Återställningsläge: Cmd + R

  Återställningsläget är din biljett till att lösa många macOS-problem från en vänlig miljö. Återställningspartitionen är ett separat område på din Mac-enhet som du kan använda för att reparera diskar med Diskverktyg, komma åt terminalen och återställa din Mac genom att installera om macOS.

  Du kan också hålla ned Cmd + Option + R för att starta internetåterställningsläget, som först laddar ner nödvändiga verktyg från internet. Detta är idealiskt om du behöver återställa din återställningspartition.

  Måldiskläge: T

  Om du vill överföra filer från en Macs hårddisk till en annan gör Target Disk-läget det enkelt. Genom att starta en Mac i måldiskläge kan du ansluta den till en annan Mac och enkelt kopiera filer till och från enheterna.

  I grund och botten förvandlar det din Mac till ett hårddiskhölje. Den enda nackdelen är att du måste använda rätt kabel för jobbet. Apples riktlinjer ange att du kan använda:

  • Thunderbolt 3 (USB-C): iMac Pro/iMac 2017, MacBook Pro 2016 och senare
  • USB-C: MacBook 2015 och senare
  • Thunderbolt 2
  • FireWire

  Du kan inte använda USB-A till USB-A-kablar, en Apple USB-C-laddningskabel eller vanliga gamla Mini DisplayPort-kablar.

  Enanvändarläge: Cmd + S

  Enanvändarläget startar din Mac till en minimal textbaserad miljö utan GUI och inga enhetsvolymer monterade vid start. Du har bara tillgång till en Unix-prompt, där du behöver skriva kommandon.

  Det här läget låter dig åtgärda problem med en Mac som vägrar att starta. Du kan försöka reparera disken, kopiera filer från en volym till en annan eller tvinga optiska media att mata ut – men du måste känna till rätt kommandon för att göra det.

  Utförligt läge: Cmd + V

  Utförligt läge, som namnet antyder, ersätter din Macs standarduppstartsgrafik med en detaljerad statusrapport om exakt vad som händer när din dator startar. Det begränsar inte något från att ladda som felsäkert läge, och det startar inte heller i en kommandoradsmiljö som enanvändarläge.

  Istället är Verbose-läget perfekt för de tillfällen när din Mac hänger på vid start. Du kan se exakt vad som avbryter startprocessen och förhoppningsvis vidta åtgärder för att åtgärda det.

  Till exempel är många startproblem relaterade till kärntillägg från tredje part. Utförligt läge kan markera problemtillägget, så att du kan starta om i felsäkert läge, ta bort det felande objektet och sedan starta som vanligt och försöka igen.

  Starta från optisk (CD/DVD) media: C

  Är din Mac gammal nog att ha en optisk enhet? Om så är fallet kan du skapa CD- eller DVD-avbildningar för att installera macOS eller andra operativsystem som Linux och Windows. Håller du C medan din dator startar tvingar macOS att ignorera din startvolym till förmån för startbara optiska medier istället.

  Mata ut optiskt media: Mata ut, F12 eller mus/styrplatta

  Har du fastnat en CD eller DVD i din Mac? Försöker du starta från fel optisk volym? Sätt på din Mac och tryck omedelbart och håll in Eject, F12 eller din mus-/styrplatta-knapp tills din dator spottar ut skivan.

  Boot från NetBoot Service: N

  NetBoot tillåter systemadministratörer att starta klientdatorer från en nätverksavbildning, vilket inte är något de flesta hemanvändare någonsin kommer att behöva göra. Detta gör att företag kan anpassa macOS efter eget tycke och skapa anpassade bilder för specifika användare, och sedan distribuera dem i hela nätverket utan att modifiera varje maskin.

  Du kan också använda Alternativ + N för att ange standardbilden, snarare än en anpassad bild som är designad för specifika användare eller hårdvara.

  macOS inloggningsnyckelkombinationer

  Följande kombinationer ändrar hur inloggning fungerar på din Mac.

  Inaktivera automatisk inloggning: Vänster skift

  Om du har ställt in din Mac på att logga in automatiskt kan du be den att ignorera den här inställningen genom att hålla nere Vänster Skift efter att startskärmen (en vit Apple-logotyp och förloppsindikator) visas. Du kommer att tas till den vanliga inloggningsskärmen, där du kan välja ett annat användarkonto eller fortsätta med gästkontot.

  Förhindra inloggningsobjekt/Föregående Windows: Shift

  Vill du stoppa alla dina inloggningsobjekt och tidigare sessionsfönster från att öppnas vid lansering? När du kommer till inloggningsskärmen anger du ditt lösenord som vanligt och klickar sedan på knappen Logga in (eller tryck på Enter). Tryck och håll ner Skift-tangenten omedelbart medan din Mac loggar in och startar.

  Detta är perfekt om du lämnar några känsliga mappar öppna som du vill dölja för nyfikna ögon eller för att förhindra att någon resurssvin startar direkt.

  Förstå macOS-startalternativen

  Dessa iMac- eller MacBook-startkommandon kan hjälpa dig att felsöka många vanliga problem med både hårdvara och programvara. Ha dem i åtanke nästa gång du stöter på ett problem, eftersom de kan hjälpa dig att få igång ditt system igen utan att behöva reparera det.