En komplett nybörjarguide för att producera musik

Att träda in i en värld av ljud- och musikproduktion är både ett spännande och skrämmande förslag. Nuförtiden är mängden och kvaliteten på verktyg för att producera olika musikaliska verk häpnadsväckande, och utbredd tillgänglighet låter dig göra högkvalitativa skapelser från bekvämligheten av ditt hem.

Nackdelen är dock den branta inlärningskurvan nybörjare måste passera för att komma till rätta med sina digitala ljudarbetsstationer och mängden plugins och digitala instrument som erbjuds. Vi kommer att gå igenom några bra rutiner när vi går igenom dessa första steg för att ge dig ett lyft upp inlärningskurvan.

Välj en digital ljudarbetsstation

Ett av de första stegen för att ge dig ut på din produktionsresa är att välja och ladda ner en digital ljudarbetsstation (DAW). Dessa program, som du kan hitta och ladda ner online, är det centrala navet genom vilket du kommer att skapa, redigera och producera ditt ljud.

För att välja rätt DAW bör du överväga några av dina kreativa mål, och om du skulle dra mer nytta av en betald eller gratis DAW. Om du föredrar ett gratis alternativ, titta på dessa gratis DAWs för nybörjare.

För mer intrikat kontroll av ditt ljud och dina effekter, kommer du att vilja titta på några betalda DAWs, som Logic Pro X (endast Mac-användare), Pro Tools och Ableton Live 11. Om du väljer Logic, se vår nybörjarguide till Logic Proffs.

Spårtyper och ljudskapande

När du väl har öppnat din DAW kan du välja att spela in eller importera ljud via två spårtyper: digitala/mjukvaruinstrumentspår och ljudspår.

Digitala instrumentspår

Spår med mjukvaruinstrument låter dig spela in digitala instrument, såsom synthesizers och verkliga instrumentimitationer, med hjälp av ett inbyggt tangentbord (din laptop/dators tangentbord) eller en MIDI-kontroller.

Den här spårtypen skapar en ljudsignal genom att först generera MIDI-filer, sedan läser din DAW MIDI-filerna och konverterar dem till ljud. Kort sagt, MIDI-filer talar om för ditt programvaruinstrument när, hur och vilka toner som ska spelas. För mer information om MIDI, titta på vad MIDI- och MIDI-filer är.

MIDI-kontroller

MIDI-kontroller är små eller stora tangentbord eller pads som du ansluter till din dator. Dessa genererar dina MIDI-filer och ger en smidigare, mer strömlinjeformad upplevelse när du skapar med digitala instrument.

Ljudspår

Ljudspår låter dig spela in liveinstrument, som sång eller gitarrer, med en mikrofon.

Verktygen du har för att redigera ljudregioner varierar från de som används för att redigera MIDI-regioner; till exempel kan blekningsredigeringar endast tillämpas på ljudregioner. Om du vill applicera fades eller andra ljudunika redigeringar på MIDI-regioner, måste du först studsa din MIDI-region för att konvertera den till en ljudfil.

Ljudspår är också där du kommer att dra alla ljudfiler eller loopar som du har hittat i din DAW, dina personliga filer eller tredje parts ljudloopar eller sampel. I allmänhet, om du ser en ljudfil med .mp3 (standardljudkvalitet), .wav eller .aif (hög ljudkvalitet), kan dessa dras till ljudspår i din DAW.

Slingor, provpaket och provbibliotek

Slingor kan enkelt definieras som en ljudslinga för ett visst antal takter. Ett exempel kan vara 16 takter av ett hiphop-trumset eller 32 takter av ett bluesigt piano i E-dur. Slutet kommer fint att leda tillbaka in i början, därav namnslingan. Där saker och ting blir lite mindre definierade är användningen av ordprovet för att beskriva olika musikaliska ljudkällor.

I sin mest grundläggande form är ett ljudprov helt enkelt ett annat namn för en ljudfil. Detta kan vara en ljudfil med en ton (även kallad en engångsfil), några sekunder av någon musikalisk idé eller till och med längre musiksekvenser (som en gitarrstämma i a-moll) som liknar loopar. Kolla in den bästa ljudslingan och exempelwebbplatserna om detta är ett område som intresserar dig; din DAW kommer med största sannolikhet också att ha ett eget loop/sample-bibliotek.

Du har också provinstrument och provbibliotek. Exempelinstrument är ofta uppbyggda av one-shot samplingar/inspelningar av ett liveinstrument, t.ex. en fiol, som kombineras tillsammans med olika artikulationer (spelstilar). Detta ger en verklighetstrogen fiol som du kan spela på ditt klaviatur som ett mjukvaruinstrument.

Samplebibliotek är samlingar av exempelinstrument (och andra ljudprover). Titta in i de bästa gitarrprovbiblioteken eller de bästa orkesterbiblioteken för att transportera gitarr- och orkesterljud av professionell kvalitet till din DAW.

Lär dig kortkommandon för din DAW

Nu när du har en uppfattning om de kreativa verktygen till ditt förfogande är det viktigt att effektivisera och förbättra ditt arbetsflöde i din DAW.

Ett av de bästa sätten att göra detta är att lära sig och memorera användbara kortkommandon. Om du är en Logic-användare, se dessa användbara kortkommandon i Logic Pro. Underskatta inte hur mycket tid du kan spara genom att raka bort några sekunder från varje steg i redigering och musikproduktion med tangentbordsgenvägar.

Läs självstudier för digitala instrument och plugins

Plugins och mjukvaruinstrument representerar grundpelarna i musikproduktion. Det bästa sättet att lära sig ett skrämmande programvaruinstrument eller plugin är att slå upp tutorials online och/eller läsa deras manualer.

Frustrationen som kommer med att inte veta hur ett verktyg fungerar avbryter ofta din kreativa process eftersom du helt enkelt inte kan producera det ljud du är ute efter. Lär dig hur specifika kontroller fungerar och omsätt dem i praktiken; detta kommer att säkerställa en snabb klättring uppför inlärningskurvan.

För att komma igång, titta på hur EQ fungerar och hur du använder automation i din DAW. Sedan kan du lära dig när du ska använda olika typer av reverb, delay och distorsion i dina musikaliska verk.

Låt dig inte skrämmas av den branta inlärningskurvan i musikproduktion, och ladda ner en DAW som är rätt för dig. Använd ditt tangentbord eller en MIDI-kontroll för att skapa ljud med mjukvaruinstrument. Spela sedan in dina instrument och dra och släpp alla loopar och samplingar du har valt till dina ljudspår.

Kom ihåg att lära dig din DAW:s tangentbordsgenvägar och leta upp tutorials och manualer för dina favorit digitala instrument och plugins. Gör det så är du på god väg att bli en bra, kanske till och med fantastisk, musikproducent.