RDS, en förkortning för Relational Database Service, utgör en central del av Amazon Web Services (AWS) erbjudande. Denna tjänst strävar efter att göra utvecklingsprocesser mer lättillgängliga, smidiga och snabbare, med en betalningsmodell där du endast debiteras för den faktiska användningen.
RDS utmärker sig även genom sin användarvänlighet, skalbarhet och replikeringskapacitet. Företag kan nu fokusera på sina kärnverksamheter utan att behöva bekymra sig över underliggande infrastruktur, operativsystem eller uppgraderingar. AWS tar ett helhetsansvar, från grunden upp till de mest avancerade funktionerna, och garanterar en hög servicekvalitet.
Innan molntjänsternas intåg var hårdvarufel och förlust av data något man ständigt fick räkna med. Företag var tvungna att själva driva sina datacenter och hantera alla aspekter av applikationer och servrar.
Molnleverantörernas framfart har revolutionerat spelplanen. Nu behöver företag i huvudsak fokusera på att utveckla kod och sedan enkelt hosta den i molnets datacenter. Detta har lett till en kraftig tillväxt inom mjukvarubranschen, samtidigt som kostnaderna för underhåll, hantering av fel och dataförluster har minskat dramatiskt.
Molnet, i synnerhet AWS, har inneburit en omvälvning inom mjukvaruindustrin. Det handlar inte bara om hosting, utan också om hur företag lagrar sin data. En databas är en fundamental komponent i nästan varje applikation.
En relationsdatabas är en specifik typ av databas som lagrar information i tabeller med rader och kolumner. Amazon RDS förenklar hanteringen av standardiserade relationsdatabaser på ett kostnadseffektivt och skalbart sätt.
Tjänsten ger kunder möjligheten att enkelt installera, driftsätta och skala relationsdatabaser i molnet. Med introduktionen av AWS RDS kan Amazon nu ta hand om alla ansvarsområden kopplade till databashantering. Dessutom har RDS visat sig vara framgångsrikt i andra branscher genom att minska behovet av stora DBA-team.
I den här artikeln kommer du att utforska vad AWS RDS egentligen är och varför du bör överväga att använda tjänsten som din databaslösning i kommande projekt. Låt oss dyka rakt in i ämnet.
Vad är AWS RDS?
Amazon Web Services RDS är en distribuerad relationsdatabastjänst som tillhandahålls av Amazon. Det handlar om en molnbaserad tjänst som gör det enklare att installera, driftsätta, automatiskt uppdatera, säkerhetskopiera, återställa data till en specifik tidpunkt och skala databaser.
Med ett enkelt API-anrop till AWS kontrollplan kan man skala lagrings- och beräkningsresurser vid behov. AWS:s hanterade tjänst ger inte direkt SSH-anslutning till den underliggande virtuella maskinen.
Amazon RDS ger dig verktyg för att konfigurera och hantera databaser i molnet. En relationsmolndatabas skapas, körs, organiseras och skalas av en molnadministratör hos Amazon RDS.
Du kan ansluta till en fullt fungerande databasinstans inom några minuter genom att använda RDS API:er eller kommandoradsverktyg. Med ett enda API-anrop kan du justera processorkraften och lagringsutrymmet, samt ta konsekventa ögonblicksbilder av din databas när som helst.
Hur hjälper AWS RDS?
#1. Stöd för flera databaser
Amazon RDS erbjuder stöd för sex olika relationsdatabaser:
- Amazon Aurora: En kompatibel och kostnadseffektiv relationsdatabas med stöd för MySQL och PostgreSQL, som är utvecklad för molnmiljöer. Den är designad för att optimera prestanda och tillgänglighet jämfört med traditionella databaser, samtidigt som den är ekonomiskt fördelaktig.
- PostgreSQL: En populär relationsdatabas med öppen källkod som ofta väljs av utvecklare. Amazon RDS för PostgreSQL fungerar på samma sätt som en egenhanterad databas.
- MySQL: Amazon RDS förenklar implementeringen, underhållet och utvidgningen av MySQL-system i AWS molnet. MySQL är den mest använda relationsdatabasen med öppen källkod globalt.
- MariaDB: En relationsdatabas med öppen källkod som är skapad av de ursprungliga utvecklarna av MySQL. Amazon RDS har stöd för alla versioner av MariaDB-servern.
- Oracle: Amazon RDS för Oracle effektiviserar processen att driftsätta Oracle-databaser i molnet och tar hand om provisionering, säkerhetskopiering, programuppdateringar, övervakning och hårdvaruskalning. Det finns två licensmodeller att välja mellan – ”License Included” och ”Bring-Your-Own-License”. I den förstnämnda ingår Oracle-licensen, medan du i den andra måste använda din egen licens.
- Microsoft SQL Server: Ett relationsdatabashanteringssystem från Microsoft, som har stöd för flera SQL Server-versioner (2012, 2014, 2016, 2017 och 2019). Amazon RDS stöder utgåvorna Express, Web, Standard och Enterprise.
#2. Skapa webb- och mobilapplikationer
Den höga tillgängligheten, genomströmningen och skalbarheten i lagringsmöjligheterna gör att applikationer kan expandera smidigt. Du kan utnyttja den flexibla betal-per-användning-modellen för en mängd olika program och applikationer.
#3. Eliminera föråldrade databaser
Genom att migrera till Amazon RDS kan du bli av med dyra och begränsade kommersiella databaser. Om du byter till Aurora får du samma skalbarhet, prestanda och tillgänglighet som med kommersiella databaser, men till en betydligt lägre kostnad.
Hur skiljer sig AWS RDS från en fristående installation?
I en traditionell fristående installation hostas applikationen på en egen server och databasen kontrolleras antingen lokalt eller i ett datacenter. Utmaningar uppstår ofta i form av konfigurationskontroller, förbättrad säkerhet, leverantörslåsning och begränsad hastighet hos konventionella molndatabasleverantörer.
Med AWS RDS kontrolleras alla inställningar av säkerhetsgruppen, samtidigt som standardpolicyerna för databasanvändning hos AWS följs.
Oberoende installationer har flera nackdelar.
Skalbarhet: Fristående databaser är installerade på en specifik infrastruktur eller hårdvara och kan inte lätt utökas. Dessa lösningar är ofta inte skalbara.
Om en databas närmar sig en prestandaflaskhals är det en tidskrävande process att skala upp den. Det finns inte heller någon garanti för att data kommer att bevaras.
Anpassningsförmåga: Fristående lösningar är inte plattformsoberoende och databasens beteende kan variera mellan olika operativsystem. Applikationen kan lida av kompatibilitetsproblem med databasen.
Resurskrävande: En fristående installation kan ibland sakna viktiga uppdateringar, vilket kan leda till databaskorruption eller ökad resursanvändning.
Driftskostnader: Hantering av en databas kan leda till ökade driftskostnader, speciellt för säkerhetskopiering, replikering och säkerhet.
Dessa nackdelar visar tydligt att manuell databasinstallation och drift kräver specialistkunskap. Det kräver ett team av erfarna ingenjörer. Av dessa skäl är AWS RDS ofta ett bättre alternativ än fristående databaser.
Funktioner i AWS RDS
#1. Minskar underhållskostnader
Hanteringskonsolen, Amazon RDS kommandoradsgränssnitt och enkla API-anrop gör det enkelt för företag att komma åt produktionsrelationsdatabaser.
AWS RDS kommer kontinuerligt att uppgradera programvaran som driver din relationsdatabas med de senaste patcharna. Du behöver alltså inte oroa dig för att installera uppdateringar själv.
Amazon RDS utvärderar databasinstanser, inställningar och användarstatistik för att ge tillförlitliga resultat. De ger också råd kring databasmotorn, versioner, lagring, nätverk och andra aspekter.
AWS hanterar löpande uppdateringar och erbjuder förbättrad övervakning och prestanda för att felsöka och åtgärda problem i applikationen.
#2. Skalbarhet och hanterbarhet
Amazon RDS ger dig möjlighet att skala databasens beräknings- och lagringskapacitet på bara några minuter utan driftstopp. Det går att öka RAM-minnet från 32 vCPU till 244 GB.
Amazon RDS ger även ökad skalbarhet för lagring när kraven ökar. Vissa motorer, som Amazon Aurora, Oracle, MySQL, MariaDB och PostgreSQL, kan skala upp till 64 TB lagringsutrymme, medan SQL Server når upp till 16 TB.
Med hjälp av Amazon Cloud Watch eller AWS-hanteringsinstrumentpanelen kan användare övervaka operativa värden utan extra kostnad.
Amazon SNS gör det möjligt för Amazon RDS att meddela användare via e-post eller textmeddelanden om databashändelser.
#3. Hög tillgänglighet och hållbarhet
AWS RDS erbjuder en återställningsfunktion som gör att du kan återställa din databas till en specifik tidpunkt, baserat på dina automatiska säkerhetskopior. Det finns en maximal lagringsperiod på 35 dagar.
Användare kan även skapa ögonblicksbilder av sina databasinstanser och lagra dem i Amazon S3. Dessa ögonblicksbilder lagras i S3 tills användaren tar bort dem, och kan användas för att återskapa databaser vid behov.
Amazon RDS synkroniseras med distributioner över flera tillgänglighetszoner (Availability Zones) för att ge hög tillgänglighet och hållbarhet för databasinstanser.
#4. Säkerhet
Med Amazon RDS kan företag kryptera sina databaser för ökad säkerhet och tillåta autentiserad åtkomst med Amazon Keys.
Med Amazon VPC kan kunder nu använda databaser i sitt virtuella nätverk, med enkel brandväggskonfiguration och nätverksinställningar.
AWS Identity and Access Management kan användas för att reglera AWS RDS-aktiviteter och specifika implementeringar.
#5. Kostnadseffektivitet
Med Amazon RDS betalar användare bara för det de använder, utan extra förskottsavgifter eller månadskostnader.
Amazon RDS erbjuder även ”Reserved Instances” för att reservera DB-instanser för en period av 1 eller 3 år till en betydligt lägre kostnad.
AWS RDS gör det enklare och billigare att använda databasinstanser för utveckling och testning. Användare kan köra databasen när de behöver, upp till sju dagar.
Läromedel för AWS RDS
Är du intresserad av att lära dig mer om Amazon RDS? Då finns det flera kurser som leds av erfarna experter som kan hjälpa dig att utveckla dina färdigheter.
Om du är nyfiken på AWS-databaser och vill bli expert rekommenderar vi att du registrerar dig för AWS Certified Database Specialty Exam.
Här är några resurser som kan hjälpa dig att förbereda dig inför provet:
AWS-certifierad specialkurs från Whizlabs.
Ultimate AWS Certified Databas Specialty från Udemy.
Slutsats
Amazon Relational Database Service (RDS) markerar början på en ny era för Cloud Database-as-a-Service (DBaaS), som hjälper företag att öka sin operativa motståndskraft. Detta är möjligt tack vare de många funktioner och fördelar som erbjuds på lång sikt.
En av de största fördelarna med Amazon RDS är dess användarvänlighet. Tjänsten förenklar relationsdatabashanteringsuppgifter, såsom patchning, migrering, säkerhetskopiering och återställning.
Det eliminerar behovet för databasadministratörer att lära sig nya databashanteringsverktyg för att hantera flera databasinstanser. AWS RDS utmärker sig genom viktiga egenskaper, inklusive replikering, högpresterande lagring och feldetektering.