Kör klassiska spel på din dator med dessa 6 emulatorer

Spread the love

Sedan de tidiga tiderna har spel varit en av de vanligaste formerna av underhållning för mänsklig civilisation. Med introduktionen av datorer och smarta enheter har spel på dessa instrument blivit den mest underhållande och fascinerande formen av engagemang för människor.

Spel på datorer väljs av de flesta eftersom de inte behöver vara beroende av någon annan person för sin njutning. Spel har också varit en av datorns mest spännande och lockande funktioner, med människor i alla åldrar som använder den.

De första spelen som lanserades på datorerna var enkla, lätta och roliga. De kom att bli kända som klassiska eller retrospel och njöts av ett brett spektrum av människor.

Med tekniska framsteg har programmerare och utvecklare börjat skapa mer komplexa och utmanande spel. Även om dessa spel också har lyckats vinna rampljuset för datoranvändare, vill folk fortfarande spela dessa spel från de tidiga tiderna. Men eftersom gränssnittet förändrades med tekniska framsteg är det omöjligt att köra dessa spel på våra nya datorer. Det är här emulatorer kommer till vår räddning.

I den här artikeln kommer vi att påminna om våra gamla goda spel, även kända som klassiska spel eller retrospel, och hur vi kan köra dessa spel på våra nuvarande datorer med emulatorer. Vi kommer också att diskutera några emulatorer som kan hjälpa oss att köra dessa spel.

Vad är klassiska spel?

De första videospelssystemen var betydande enheter som krävde kontanter för att fungera. Därefter kom NES och Gameboys, som förenklade och effektiviserade spel. För dessa plattformar skapade innovatörer otaliga videospel.

Sedan dök en värld av datorer fram och lyfte spelandet till en ny nivå. Programmerare och utvecklare skapade avancerade grafikvideospel, och många klassiska spel anpassades för att spela på datorer. Det finns mer än 100 spel som alla gillar nu och som vill spela minst en gång om dagen. Spelen vi spelade för decennier sedan betraktas fortfarande som ”klassiker”.

Även om dessa klassiska spel skapades för länge sedan är de extremt spännande och många föredrar fortfarande att spela dem. Att köra dessa spel på de nuvarande datorsystemen kan vara lite komplicerat, men sådana komplikationer kan lösas med hjälp av emulatorer.

Vad är emulatorer?

En emulator i datoranvändning är ett verktyg som gör att ett datorsystem kan bete sig som ett annat datorsystem. Emulatorer finns i både hårdvara och mjukvara. Det är främst tillgängligt i mjukvaruform nuförtiden. I allmänhet gör det att applikationer som inte kan köras på det faktiska datorgränssnittet fungerar på värddatorn. Den kan också användas som kringutrustning skapad för gästsystem.

  Hur man tar bort ett foto eller en bild

Datorprogramvarans förmåga att duplicera eller simulera ett annat program eller system inuti en elektrisk enhet kallas emulering. Med hjälp av en emulator kan du köra programvara från en helt annan enhet på din dator. Emulatorer används oftast för att köra alternativa operativsystem och spela videospel.

Varför behöver vi emulatorer för att köra klassiska spel?

Som vi redan vet har den tekniska världen genomgått de mest drastiska framstegen under de senaste decennierna. Operativsystem, skärmstorlek, gränssnitt samt arbetssätt för nästan alla datorer har förändrats mycket genom åren.

De klassiska spelen designades för att passa de tidigare versionerna av datorerna. Men den nya tidens datorer kan inte köra dessa klassiska spel på grund av förändringen i gränssnittet. Det är här emulatorer kommer för att hjälpa. Emulatorer hjälper den nya tidens datorer att skapa en miljö som lämpar sig för att arbeta med klassiska spel. De säkerställer att utan att skada eller ändra maskinens befintliga program låter maskinen spelalgoritmen köras utan problem.

Att hitta rätt emulator för att köra klassiska spel på din PC kan vara svårt. Här har vi listat emulatorer som är bäst lämpade för att köra klassiska spel på din dator.

Libretro

Libretro-gemenskapen täcker tre projekt, och de fungerar alla bra tillsammans. Dessa tre projekt är Lakka, RetroArch och Libretro. Program portas till Libretro, ett applikationsbibliotek. Libretro är ett kortfattat API som möjliggör utveckling av videospel och emulatorer. Den har en väldigt enkel karaktär men är ändå mycket effektiv. Det krävs lite förklaring för att verkligen förstå hur användbart det kan vara för dina egna projekt, med tanke på hur enkelt det hela är.

Program som porteras till Libretro körs genom RetroArch, en frontend-applikation. Lakka är en Linux-distribution som startar direkt i RetroArch på under 5 sekunder. Det är en komplett lösning för att konvertera prisvärd PC-hårdvara till spelkonsoler som är redo att användas direkt.

Även om konsolemulering har varit det mest populära användningsfallet för Libretro, kan det också användas som en plattform för nästan alla 2D-spel. Alla system med tillgängliga Libretro-gränssnitt är omedelbart tillgängliga för programvara som riktar sig till Libretro API. Detta innebär att spelare av dessa system kan spela sitt spel direkt utan att behöva oroa sig för ingångs-/ljud-/videoadaptrar, tekniska problem eller de många andra problemen med det faktiska värdsystemet.

  Hur man sparar Gmail-bilagor på Google Drive

Så du kan starta Libretro för att njuta av alla klassiska spel med oavbrutet kul.

DeSmuMe

En populär spelemulator för Windows-datorer är DeSmuME, som låter dig spela Nintendo DS-spel. Användare kan använda detta programs DS ROM som du får från internet. Mjukvaran har avancerat avsevärt sedan debuten av det första GameBoy-spelet. Med hjälp av spelemulatorer har Nintendo DS förbättrats och är nu den idealiska plattformen för att spela nostalgiframkallande verk från början av 1990-talet.

Det användarvänliga gränssnittet skapades med nybörjare i åtanke och är avsett för spelare överallt. Ursprungligen utformades detta verktyg för att hjälpa programmerare att testa och förfina sina verk. Även om programmet kan vara lite utmanande för nybörjare, kan användare snabbt bekanta sig med gränssnittet. Slutligen stöder den ett stort antal ROM. Utöver det är den oavbrutna spelsessionen på denna emulator den roliga delen.

Mednafen

”My Emulator Doesn’t Need A Frickin Excellent Name” förkortas som Mednafen. Dess tidigare namn var Nintencer. Det är en kommandoradsdriven multisystememulator med öppen källkod. Dess kärnor innehåller både originalkod och flera portar för andra emulatorer. Dess faktiska kärnor för Sony PlayStation, Sega Saturn, Nintendo Virtual Boy och NEC PC Engine är kända för sitt utmärkta hantverk, kompatibilitet och precision.

Du kan spela flera klassiska spel på denna emulator. Så det är dags att ta tillbaka dessa nostalgiska ögonblick.

Även om Mednafen bara har ett kommandoradsgränssnitt i sin officiella konfiguration, kommer erfarna användare att tycka att det är enkelt att installera och använda. Förutom Sony PlayStation, NEC PC Engine CD, PC-FX och Sega Saturn-kärnorna behöver de flesta av Mednafens kärnor inget BIOS. Mappen ”firmware” i din Mednafen-katalog måste vara där användare lägger BIOS-filer.

MAME

’Multiple Arcade Machine Emulator’ är känd under förkortningen MAME. Denna emulator har som mål att bevara data. Förmågan att spela spel ses som en biprodukt av deras bevarandeprocess. Tusentals vintage arkadspel stöds av MAME, även om inte alla kan spelas. Dess mål är att hålla reda på decenniers mjukvaruhistoria. Även om du inte kan spela alla spel, kan du spela massor av retrospel på denna emulator.

MAME skyddar mot förlusten och glömskan av denna betydande del av ”gamla” mjukvara medan elektronisk teknik fortsätter att utvecklas snabbt. Detta uppnås genom att beskriva hårdvarans funktion i detalj. Denna dokumentation tillhandahålls som MAME-källkoden. MAME har ett systerprojekt som heter MESS, förkortningen för ”Multi Emulator Super System”. Detta projekt hjälper MAME att dokumentera det breda utbudet av gamla datorer, spel, gränssnitt, konsoler, etc.

  Hur man sätter en iPad i kioskläge

Delfinemulator

Dolphin är en av de mest kända emulatorerna. Det är en GameCube och Wii-emulator som är gratis, öppen källkod och fungerar med de flesta operativsystem. Den första GameCube-emulatorn som kan köra betalspel var Dolphin. Efter att ha haft svårt att utveckla, blev Dolphin så småningom gratis och öppen källkod och inkluderade stöd för Wii-emulering.

Dolphin som fungerar på Android blev en möjlighet eftersom mobil hårdvara förbättrades med tiden. Dolphin har fått positiva recensioner från IT- och spelpressen för sin höga kompatibilitetsnivå, konsekventa utveckling, massor av funktioner och kapacitet att köra spel med grafiska förbättringar över de ursprungliga plattformarna.

Öppna Emu

För macOS finns det en öppen källkod för flera systemspelsemulatorer som heter OpenEmu. Det erbjuder ett plugin-gränssnitt för att replikera hårdvaran för olika konsoler, inklusive GameBoy, Genesis och Nintendo Entertainment System. Tack vare designen kan andra programmerare utöka systemets kärnantalet utan att ta hänsyn till specifika macOS API:er.

Dess backend använder många spelmotorer samtidigt som det behåller det igenkännbara, inbyggda macOS-gränssnittet. Den mest utmärkande aspekten av OpenEmu är dess ROM-bibliotek, som låter användare importera ROM-filer och bläddra i dem i en iTunes-liknande gallerimiljö. Databaserna i OpenEmu kan automatiskt ladda upp spelinformation och omslagsbilder.

Om du är en macOS-användare finns det inget bättre än OpenEmu för att njuta av olika retrospel. Det finns ett stort bibliotek med klassiker att spela från.

Slutsats

”Gammalt är guld” är en fras vi fortsätter att höra samtidigt som vi minns det förflutna. Denna fras är också tillämplig i spelvärlden. New age-spel har verkligen slagit igenom i den nuvarande världen, men de har inte kunnat minska charmen med de klassiska spelen.

Emulatorer har hjälpt till att överbrygga klyftan mellan den nya tidens teknologier och retrospelsfären. Att välja rätt emulator kan vara utmanande, men när du väl väljer rätt emulator för ditt system, som uppfyller dina krav, blir det enkelt att spela klassiska spel.

Kolla sedan in de bästa plattformsoberoende spelen.