En fantastisk telefon som gjorts bättre av några fantastiska funktioner

Viktiga takeaways

  • Google Pixel 8 är en fantastisk telefon och bättre för de flesta än sin Pro-följeslagare på grund av sin mindre storlek och bekväma design.
  • Pixel 8 har en ljus skärm med hög uppdateringsfrekvens och uppgraderade högtalare, vilket ger en fantastisk audiovisuell upplevelse.
  • Telefonen presterar bra med sitt anpassade Google Tensor G3-chip, som ger snabb prestanda och imponerande AI-funktioner, även om den kan värmas upp under intensiv användning. Kamerakvaliteten är utmärkt men saknar manuella kontroller, medan programvaran inkluderar användbar AI-redigering.

Google, Apple och andra företag som använder Pro i sina produktnamn är främst fel här, men det är ingen överraskning att Pro-versionen av en flaggskeppstelefon får all uppmärksamhet. Som sagt, icke-Pro-modeller kan vara ett bättre köp än deras Pro-märkta följeslagare, vilket framgår av Google Pixel 8.

Även om den lämnar efter sig några av de flashigare funktionerna på sitt Pro-syskon – som ett teleobjektiv och manuella kamerakontroller – är Pixel 8 fortfarande en fantastisk telefon och utan tvekan bättre för de flesta.

Google Pixel 8

$549 $699 Spara $150

Google Pixel 8 kanske inte har allt som sitt Pro-syskon gör, men den har en fantastisk storlek och känsla, fantastiska kameror och några imponerande AI-drivna funktioner som gör detta till den bästa Pixel-telefonen för de flesta.

Varumärke Google

SoC Google Tensor G3

Display 6,2-tums OLED

RAM 8GB LPDDR5X

Lagring 128GB, 256GB

Batteri 4575mAh

Portar USB-C

Operativsystem Android 14

Främre kamera 10.5MP, f/2.2

Bakre kamera 50MP, f/1.7, OIS (primär), 13MP, f/2.2, 126° FOV (ultrawide)

Mått 150,5 × 70,8 × 8,9 mm

Färger 4G, 5G mmWave, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3

Vikt 187g

Laddningshastighet 27W trådbunden, 18W trådlös

IP-klass IP68

Micro SD-kortstöd nr

Fördelar

  • Snabb prestation
  • Fast batteritid
  • Fantastiska kameror
  • Utmärkta AI-bildredigeringsfunktioner
  • 7 år av uppdateringar

Nackdelar

  • Blir varm vid hård användning
  • Manuella kamerafunktioner saknas från Pixel 8 Pro

Design: är mindre bättre?

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Om du har sett Googles senaste telefoner kommer Pixel 8 inte att överraska dig. Detta är vanligt i modern telefondesign – trots allt, varför göra en radikal avvikelse om folk redan gillar det du har. Som sagt, här är det särskilt intressant för medan Pixel 8 ser ut som den tidigare modellen så känns det ganska annorlunda.

Pixel 8 är aldrig så lite mindre än Pixel 7, med en av de lättaste skillnaderna att upptäcka är att den här telefonen har en 6,2-tumsskärm, till skillnad från 6,3-tumsskärmen på den tidigare modellen. Den har skalats ner på liknande sätt i de flesta andra dimensioner, vilket ger en telefon med ett av de bästa förhållandet mellan skärmstorlek och komfort jag sett på flera år.

Även jämfört med iPhone 15, som är ganska lika i storlek, känns Pixel 8 mer användbar med en hand. Telefonen är bara 8,9 mm tjock och väger cirka 6,59 oz (187 g), med IP68 vatten- och dammbeständighet. Specifikationerna ensamma kan dock inte tala om hur bra telefonen känns att använda.

Även knapparna, som sällan känns naturligt placerade på en modern smartphone, känns relativt välplacerade och användbara. Ännu viktigare är att de inte är placerade på ett sätt som gör dem lätta att av misstag trycka på, vilket fortfarande är irriterande vanligt på många telefoner. Den största nackdelen med telefonens design är glasbaksidan, som känns som att den bara väntar på att få upp en otäck, synlig repa.

En ljus skärm och uppgraderat ljud

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Som nämnts ovan är skärmen på Pixel 8 något mindre och mäter 6,2 tum snarare än 6,3 tum på Pixel 7:s skärm. Pixel 8 har även Cornings Gorilla Glass Victus, som hjälper till att skydda skärmen vid fall.

Medan Pixel 8:s skärm kan vara något mindre än den som finns på den tidigare modellen, använder den samma 2400 × 1080 upplösning, vilket betyder att den ska se skarpare ut. Du får en variabel uppdateringsfrekvens mellan 60 Hz och 120 Hz, och en maximal ljusstyrka på 2 000 nits i standarddynamiskt område, eller upp till 1 400 nits i HDR.

Det betyder att Pixel 8 inte är riktigt lika ljusstark som Pixel 8 Pro, men den är fortfarande mycket ljus. Jag hade aldrig problem med att se vad som fanns på skärmen, inte ens när jag använde den utomhus i starkt solljus.

En aspekt av skärmen som inte är ett betydande problem, men som ändå kan störa dig, är ramarna. Även om de är mindre än de var på den här telefonens föregångare, är de inte symmetriska. Specifikt är ramen längst ner på skärmen större än resten.

Högtalarna är uppgraderade på Pixel 8 och erbjuder bättre ljudprestanda än den tidigare modellen. Som sagt, högtalarna erbjuder ojämnt ljud, med den nedre högtalaren högre. Det är också lätt att av misstag blockera denna högtalare med handen när du använder telefonen.

Snabb prestation, men lite varm

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Precis som med de senaste Pixel-telefonerna använder Pixel 8 ett anpassat chip – i det här fallet Google Tensor G3. Du kan få telefonen med 128 GB eller 256 GB lagringsalternativ, men oavsett vilken kapacitet du väljer levereras den med 8 GB LPDDR5X RAM.

G3-processorn känns snabb i daglig användning, men som med många moderna telefoner spelar den totala hastigheten inte så stor roll när den väl är tillräckligt snabb. Det är först när du börjar köra spel eller använda mer intensiv programvara som prestandan räknas, och G3 förblir snabb i det här fallet. Ändå är den mer imponerande aspekten här AI-funktionerna, som vi kommer att titta på senare.

Tidigare Tensor-chipset var kända för sin tendens att värmas upp med tiden. Även om detta inte är ett lika stort problem med Tensor G3 som med tidigare modeller, kan den fortfarande värmas upp. Lyckligtvis är det ett mycket mindre problem här. Det är mer sannolikt att du upplever den här värmen när du spelar eller använder mer intensiva appar som riktmärken, men det blir aldrig orimligt varmt som andra modeller skulle kunna göra. En dålig mobilanslutning kan också göra att styrkretsen överhettas då telefonen kämpar för att ansluta.

Den goda nyheten är att även när telefonen kom på den varma sidan, aktiverade den aldrig någon gaspådrag – åtminstone det jag märkte under testningen. Det är skönt att veta att telefonen inte plötsligt saktar ner vid ett avgörande ögonblick.

Bra kameror, men ingen manuell kontroll

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Sedan en tid tillbaka har Googles Pixel-serie varit känd för sin kamerakvalitet. Visserligen har huvuddelen av berömmet sparats till Pro-seriens telefoner, men det är lätt att glömma hur mycket som är samma från telefon till telefon. I år är likheten uppenbar, och den viktigaste skillnaden mellan de två telefonerna är en något förvirrande besvikelse.

Om man tittar på hårdvaran är huvudkameran densamma som du hittar på Pixel 8 Pro: ett 50-megapixelobjektiv, med en bländare på f/1.68, som har både optisk bildstabilisering (OIS) och elektronisk bildstabilisering (EIS) ). Vidvinkelobjektivet är en 12-megapixelsensor med ett 125,8-graders synfält, medan selfie-objektivet är en enhet med fast fokus med en upplösning på 10,5 megapixlar.

Den största skillnaden du hittar mellan Pixel 8 och Pixel 8 Pro är att den här modellen inte har ett teleobjektiv, vilket Pro gör. Hur mycket det här spelar beror på vilken typ av foton du tar, men även om telefonkameror blir bättre än någonsin, finns bilder med telefotoräckvidden fortfarande någonstans där de lider även med en dedikerad lins. Med det i åtanke skulle jag inte betrakta det som en betydande nackdel om jag övervägde den här telefonen baserat på kamerorna.

Kris Wouk / MakeUseOf

I allmänhet är bilderna lika bra som du kan förvänta dig av en smartphonekamera av bra kvalitet – plus lite av den där extra efterbearbetningsmagin du kan förvänta dig av en Google-telefon. Med lite hjälp från olika AI-baserade funktioner kan kameran enkelt producera fantastiska bilder.

Min minst favoritaspekt av kamerorna i Pixel är bristen på manuella kamerakontroller du hittar på motsvarande Pro-modell. Medan iPhone 15 Pro också har ytterligare kamerafunktioner som du inte hittar på basmodellen, får du samma manuella kontroller på var och en. Det här är troligen en mjukvarufunktion i Pixel 8:s kameraapp – inte hårdvaruberoende – så det är synd att inte se det här.

Programvara: Briljant AI och uppdateringar i flera år

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Ur lådan kör Pixel 8 Android 14, men den goda nyheten är att du kan förvänta dig massor av uppdateringar. Medan andra tillverkare erbjuder upp till fem års support och uppdatering, erbjuder Google upp till sju år med OS och säkerhetsuppdateringar. Detta är imponerande, men om du fortfarande kommer att använda telefonen om så många år är en annan fråga.

Om du har använt Android 13 kommer du att upptäcka att Android 14 ser ut och känns ganska bekant, om än med några användbara nya funktioner. Den goda nyheten är att Android 13 såg ut och kändes bra, särskilt Android, så likheten är inte en du bör tänka på. Förutsatt att du inte är ett fan av lagerutseendet och känslan, är anpassningen som Android-telefoner är kända för fortfarande närvarande här.

Även om de vanliga Android-funktionerna är bra, gör några anmärkningsvärda Pixel-only tillägg från Google Pixel 8 att kännas riktigt speciell. Vi har redan tittat på kameran, men hårdvaran är inte nyckelfunktionen här. Istället är det Magic Editor, som ger dig mycket mer kontroll över dina foton efter att du har tagit dem.

Precis som Magic Eraser tidigare använder Magic Editor Googles molnbaserade AI för att göra imponerande ändringar av dina foton. Magic Eraser finns fortfarande kvar, nu kan den radera bakgrunden helt istället för att göra den suddiga. Detta innebär att Magic Editor kan göra mer imponerande ändringar, som att ändra en grå himmel till en klar blå. Det fungerar inte alltid perfekt, men vanligtvis tar det bara några försök att få det rätt.

Kris Wouk / MakeUseOf

Magic Editor gör inte alltid de ändringar du hoppas på – den kommer inte att justera färggraderingen för resten av en bild när du till exempel byter himmel. Med Googles utlovade uppdateringar kan det bli ännu bättre eller få funktioner med tiden.

En annan smart funktion i Pixel 8:s kameradräkt är Best Take. Detta låter dig använda delar av en annan bild för att fixa en aspekt av ett nästan fantastiskt foto. Om någon till exempel nyser under en tagning kan du byta ut den delen av bilden med en från en annan tagning, vilket ger en perfekt tagning.

Andra funktioner har också sett värdefulla uppdateringar. Röstkontrollerna väntar nu på att du ska sluta tala, så att du kan använda dem mer naturligt. Den biometriska ansiktsupplåsningen är också mer användbar, eftersom den har uppdaterats för att stödja klass 3, vilket innebär att du kan använda den för finansiella appar förutom att helt enkelt låsa upp din telefon.

Batteri: Lämna laddaren hemma

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Om man tittar på specifikationerna, inger batteriet på 4 575 mAh som finns i Pixel 8 inte mycket förtroende, särskilt eftersom batteritiden i Pixel 7-serien var långt ifrån spektakulär. Lyckligtvis innebär en kombination av en mindre skärm och troligen vissa mjukvaruoptimeringar att batteritiden inte bara är bättre här än 7-seriens Pixel-telefoner, utan sannolikt bättre än den nuvarande Pro-modellen också.

Den mindre skärmen, även om den inte är utan dess nackdelar, gör att telefonen använder batteriet i en långsammare takt. Detta kan ge förbättrad batteritid under de rätta omständigheterna. Å andra sidan, om du bor i ett område med en ständigt svag signal kommer batteriet att ta slut mycket snabbare.

Laddningen är mycket snabb, även om Pixel 8, i en allt vanligare trend, inte levereras med en laddare. Det betyder att det är upp till dig att välja en. Men med rätt laddare kan du få upp till 50 procent laddning på ungefär 30 minuter. Det kommer att kräva en USB-PD 3.0 PPS-laddare med minst 30 watt effekt, men det är trevligt att veta att den finns tillgänglig.

Om du föredrar att inte koppla in för att ladda har Pixel 8 även trådlös Qi-laddning, men inte den nyare Qi2-standarden.

Pris och tillgänglighet

Sergio Rodriguez / MakeUseOf

Oavsett vilken lagringskonfiguration du väljer har Google Pixel 7 samma Google Tensor G3 SoG och 8 GB LPDDR5X RAM. Ditt enda val är mellan basmodellen, som erbjuder 128 GB inbyggt lagringsutrymme för $699, eller 256GB för $799. Dessa är detaljhandelspriser, men i allmänhet kan du förvänta dig en skillnad på ungefär 100 USD mellan de två modellerna.

Pixel 8 finns i tre färgalternativ: Rose (som vi tittar på i den här recensionen), Obsidian och Hazel. Dessa tre alternativ är dock alla något dämpade, med till och med Rose-alternativet ser ut som en nyans av beige snarare än något relaterat till guld.

När det gäller alternativ är de närmaste alltid Samsungs senaste flaggskepp – men det känns mer passande att jämföra Pixel 8 med iPhone 15. Båda är icke-Pro-alternativ som känns som en mycket enklare rekommendation än deras högprofilerade syskon, även om Apple tar på formeln är dyrare.

Ska du köpa Google Pixel 8?

Google Pixel 8 är en fantastisk telefon, även om priset har ökat något. Kamerorna är förstklassiga, men det är den övergripande känslan av telefonen som är den viktigaste uppgraderingen här, vilket gör det till en av de bästa kompakta telefonerna de senaste åren.

Om du litar på eller planerar att använda några av funktionerna i Pixel 8 Pro, som de manuella kamerakontrollerna eller den ljusare skärmen, kan den telefonen vara ett bättre köp. Som sagt, Pixel 8 är den bästa bäst för de flesta.

Google Pixel 8

$549 $699 Spara $150

Google Pixel 8 kanske inte har allt som sitt Pro-syskon gör, men den har en fantastisk storlek och känsla, fantastiska kameror och några imponerande AI-drivna funktioner som gör detta till den bästa Pixel-telefonen för de flesta.