
Att välja rätt distro är inte lätt. Och när du måste välja mellan två starka utmanare: Linux Mint och Ubuntu, blir det utmanande. Båda är trots allt bra val för alla som precis börjat med Linux.
Men om du är här är du osäker på vilken du ska välja.
I den här guiden kommer vi att utforska Linux Mint vs. Ubuntu. Vi kommer att titta på olika aspekter för att säkerställa en opartisk jämförelse, inklusive användarvänlighet, flexibilitet, säkerhet, tillförlitlighet och support.
Låt oss börja.
Vad är Linux Mint?
Linux Mint är en Debian- och Ubuntu-baserad distro. Det erbjuder ett snabbt användargränssnitt som liknar Windows i många avseenden.
Det är populärt bland nya användare eftersom det marknadsför sig som ett bra alternativ till Apple MacOS och Microsoft Windows.
Och varför inte? Den erbjuder ett liknande gränssnitt med utmärkt användarvänlighet. Filosofin bakom Linux Mint är att tillhandahålla ett elegant, modernt och bekvämt operativsystem.
När du väl har installerat den är den redo att användas. Den ger tillgång till fullt multimediastöd. Dessutom kräver det inte att köparen spenderar några pengar. Dessutom innebär dess fokus på ett community-drivet tillvägagångssätt ständiga förbättringar som involverar verkliga användare som du.
När det gäller insamling av programvara får du tillgång till 30k paket. Slutligen är det säkert med utmärkta säkerhetsparametrar, särskilt för nya användare.
Historia
Historien om Linux Mint går tillbaka till augusti 2006, när den tidiga lanseringen av Linux Mint ägde rum. Efter det kallas det Linux Mint 1.0. Det tog dock inte lång tid innan Clement Lefebvre, en fransk utvecklare och skaparen av Linux Mint, släppte Linux Mint 2.0 i november 2006. Den senaste versionen bytte till GNOME-skrivbordet, baserat på Ubuntu.
Under de närmaste åren blev det populärt på grund av sitt tillvägagångssätt. Nästa milstolpe var 2010 när det gick över till ett snabbare och mer stabilt GNOME 2-skrivbordsgränssnitt.
Mint är ett av de mest populära operativsystemen med tre smaker: Cinnamon, Xfce och MATE. Det erbjuder också långsiktiga supportversioner.
För-och nackdelar
I det här avsnittet listar vi Linux Mints för- och nackdelar.
Fördelar 👍
- Lätt att använda.
- Kanelsmak erbjuder ett Windows-liknande gränssnitt, utmärkt för dem som går från Windows till Mint.
- Mint är samhällsdrivet. Det gör det möjligt för vem som helst att skicka feedback för att förbättra den.
- Det erbjuder ett pålitligt operativsystem som fungerar utmärkt direkt.
- Enkel installationsprocess.
- Mycket anpassningsbar.
- Kräver mycket mindre underhåll.
Nackdelar 👎
- Det följer inte nya teknikförändringar, vilket gör det inte så bra för användare som vill prova nya saker.
- Mint saknar Personal Package Archive (PPA). Det betyder att du måste lägga till PPA manuellt. Detta tillvägagångssätt är dock felbenäget och bryter installationer.
- Även om Mint är baserat på Ubuntu, använder den inte den senaste versionen av Ubuntu utan släpar efter med en eller två utgåvor.
- Det följer inte med Enhetshanteraren.
Nu kommer vi att diskutera allt om Ubuntu.
Vad är Ubuntu?
Ubuntu är en av de mest populära Linux-distributionerna. Detta beror på att Canonical, en reklamfilm, utvecklar den. Det betyder dock inte att du behöver betala för att använda Ubuntu.
Ubuntu är en gratis Linux-distro med öppen källkod. Och om du funderar på att använda Linux för första gången, då är Ubuntu där du bör börja din resa.
Den erbjuder en lättanvänd GNOME-miljö. Liksom Linux Mint erbjuder den också många smaker, perfekt för kreatörer, servrar, företag och mycket mer.
Ubuntus popularitet tillskrivs många anledningar. Förutom användarvänlighet erbjuder den robust säkerhet, anständig anpassningsbarhet, massor av programvarualternativ och stor integritet. Det är inte heller tungt för systemets resurser.
Historia
Ubuntus resa startade 2004 när Mark Shuttleworth, en utvecklare och entreprenör, hade som mål att skapa en mer användarvänlig Debian-baserad distro. Dess första officiella lansering var version 4.10, som släpptes i oktober 2004.
Om du vill läsa mer om dess historia, kolla in: Ubuntus historia.
För-och nackdelar
I det här avsnittet kommer vi att titta på Ubuntus för- och nackdelar.
Fördelar 👍
- Gratis att använda.
- Lätt att använda, nybörjarvänlig.
- Fungerar i olika datorenheter, inklusive servrar, IoT-enheter, Mac-datorer, virtualiserade miljöer, etc.
- Utmärkt val för stationära datorer eftersom det kommer förinstallerat med produktivitetsappar.
- Minimalt hårdvarukrav.
- Stort samhällsstöd.
- Utmärkt utvecklarstöd.
- Massor av tillgängliga appar.
- Integritetsfokuserat OS.
- Mycket säker.
Nackdelar 👎
- Standard GNOME-skrivbordsmiljön erbjuder begränsad anpassningsbarhet.
- Windows- eller Mac-användare kan tycka att Ubuntu är förvirrande.
- Brist på hårdvarudrivrutiner kan leda till problem.
- Brist på spelstöd.
- Installationen är inte lika enkel jämfört med andra distros.
Likheter mellan Linux Mint och Ubuntu
Både Linux Mint och Ubuntu är baserade på Debian. Och om du tittar djupare använder de båda Linux-kärnan. Så du får tillgång till kommandoraden, som kan köra varje enskilt Linux-kommando.
Bortsett från det erbjuder båda Software Manager, som du kan använda för att ladda ner många appar.
Dessutom är de båda gratis att använda och öppen källkod. Så du kan ladda ner och börja använda dem utan att behöva betala något. Dessutom får du också tillgång till 5 år av säkerhetsuppdateringar med både Mint och Ubuntu.
Slutligen kommer båda med förinstallerade appar och är bra för produktiviteten. Här får du förinstallerad Libre Productive Suite, Firefox och Thunderbird.
Ubuntu vs Linux Mint
Nu när vi har lärt oss om Linux Mint och Ubuntu är det dags att se hur de står sig mot varandra i olika kategorier.
Om du har bråttom, kolla in tabellen där vi listar skillnaderna.
Linux MintUbuntu Enkel att använda Lätt att använda, nybörjarvänligt med ett Windows-liknande gränssnitt Lätt att använda och bra för förstagångs Linux-användare Desktop-miljö och FlavoursErbjuder olika smaker, inklusive Cinnamon, Xfce och MATE. Finns i många smaker, inklusive Unity, Kubuntu, Budgie, Lubuntu, Kylin, MATE och Xfce. Den erbjuder också Ubuntu Studio.Långtidsstöd(LTS)Alla tre Mint-distro-smakerna kommer med 5-årigt långsiktigt stöd.Ubuntu erbjuder även 5-års LTS. Men några av dess smaker, inklusive Kubuntu och Lubuntu, erbjuder tre års långvarig support. PrestandaSnabb, lättare på resurser.Snabb, lite resurshungrig.KostnadGratis att använda, öppen källkod.Fri att använda, öppen -source.Software ManagerErbjuder ett snabbt och intuitivt Software Center med tillgång till många appar.Dess Software Manager är långsam och har buggar.UpgradabilityErbjuder en Update Manager för enkla systemuppdateringar.Den levereras med en Updater-app som förenklar system- och appuppdateringar.ProduktivitetKommer med en förinstallerad Libre-produktivitetssvit. Levereras med en förinstallerad Libre-produktivitetssvit.Flexibilitet Mycket flexibel och anpassningsbar.Inte lika flexibel som Mint.SecurityDet erbjuder bra säkerhet men kan förbättras.Erbjuder utmärkt säkerhet och integritet.Stöd gemenskapsbaserad support.Det erbjuder betald support, som är idealisk för företag. Gemenskap Utmärkt gemenskap och bra dokumentation. En gammal gemenskap med utmärkt dokumentation.
#1. Enkel användning
När det kommer till användarvänlighet är både Linux Mint och Ubuntu lätta att plocka upp, ställa in och använda.
Linux Mints Windows-liknande gränssnitt gör det bra för dem som byter från Windows-maskiner. Å andra sidan erbjuder Ubuntu inte något Windows-liknande gränssnitt men har inte mycket av en inlärningskurva.
Men om du börjar och vill prova Linux utan något Windows-liknande intryck, måste Ubuntu vara ditt val.
#2. Desktopmiljö och smaker
Ubuntu och Linux Mint erbjuder tillgång till olika smaker.
Dessa smaker erbjuder olika skrivbordsmiljöer – komponenter som hanterar användargränssnittselement, inklusive verktygsfält, ikoner, bakgrundsbilder, skrivbordswidgets, etc. Det är därför skrivbordsmiljöer spelar en avgörande roll för användarnas upplevelse.
Ubuntu erbjuder många smaker. Deras standard GNOME-baserade smak är känd som Ubuntu Unity. Den kommer i både 2D och 3D. Förutom det får du också tillgång till Kubuntu (KDE och Plasma), Lubuntu (LXQt), Ubuntu Budgie (Budgie skrivbordsmiljö), Ubuntu Kylin (Kylin användargränssnitt), Ubuntu MATE (MATE skrivbordsmiljö) och Xubuntu (Xfce) .
Slutligen erbjuder de också Ubuntu Studio som riktar sig till innehållsskapare som grafiska designers, ingenjörer, videoproducenter, etc.
Ubuntu Gnome-driven Unity Desktop Environment
När det gäller Mint erbjuder den Cinnamon (standard), MATE och Xfce. Kanelsmaken är fönsterliknande. Den är också modern och innovativ i sitt tillvägagångssätt.
MATE-skrivbordsmiljön är traditionell men erbjuder en snabbare arbetsmiljö. Slutligen har vi Xfce – en snabb, lätt dator som är idealisk för maskiner med låga specifikationer.
Cinnamon Desktop Environment
Som du kan se har du många alternativ över hela linjen. Men om du är nybörjare är Linux Mint Cinnamon det bästa valet, följt av Ubuntus standardskrivbordssmak, Ubuntu Unity.
#3. Långsiktig support
När du börjar använda ett operativsystem vill du använda det under en längre period. Det är därför långsiktigt stöd (LTS) är viktigt.
Det som är bra är att Ubuntu och Linux Mint kommer med 5-års långsiktigt stöd. Det betyder att du får systemuppdateringar, och efter det kanske du vill uppgradera till en annan LTS-version.
Källa: Alla versioner – Linux Mint
Ubuntus andra smaker, som Lubuntu och Kubuntu, erbjuder dock bara 3 års LTS.
Källa: Ubuntu release cycle | Ubuntu
För Linux Mint får du bara 5-års support. Och det gäller alla dess smaker: Cinnamon, Mate och Xfce. Så du får uppdateringar i fem år utan att behöva oroa dig för säkerhet eller nya funktioner.
Läs mer om Ubuntu Release Cycle här.
#4. Prestanda
För enkelhetens skull kommer vi att jämföra Linux Mint och Ubunutus standardskrivbordsmiljö, dvs Cinnamon och Gnome.
Både Cinnamon och Gnome är snabba. Det är inte så stor skillnad i prestanda. Men Mints Cinnamon-försök har lägre minnesförbrukning, vilket gör allt snabbare.
Minnesförbrukning för Linux Mint
Så första gången du installerar någon av dessa två distros kommer du att hitta Linux Mint snabbare ur lådan. Men skillnaden bleknar om du använder en tillräckligt snabbare maskin med en fyrkärnig processor, massor av RAM och en snabb SSD.
Obs: Prestandan beror på apparna eller processerna du kör på din distro. Datorspecifikationerna påverkar också den övergripande prestandan.
#5. Kosta
Ubuntu och Mint är projekt med öppen källkod. Därför är de gratis att ladda ner och använda. Det finns dock en stor skillnad.
Linux Mint är community-drivet, medan Canonical, ett kommersiellt företag, utvecklar Ubuntu. Så du kan använda båda gratis, men du måste betala för eventuellt stöd för Ubuntu.
Men om du är en icke-företagsanvändare spelar det ingen roll.
Å andra sidan, om du är en affärsanvändare är det fördelaktigt att få Ubuntu, eftersom du kan få tillgång till professionell support.
#6. Programvaruansvariga
Moderna Linux-distros som Linux Mint och Ubuntu kommer med mjukvaruhanterare. Det gör programvara lättillgänglig, särskilt för nya användare.
I Ubuntu får du dess Software Center. Det är intuitivt men kan vara långsamt och resurskrävande. Å andra sidan erbjuder Linux Mint tillgång till en lättare Software Manager. Den är lyhörd och låter dig installera programvaran på några minuter.
Linux Mint Software Manager
Kort sagt, Linux Mints Software Center är mycket bättre än Ubuntus.
#7. Uppgraderingsbarhet
Att uppgradera Ubuntu eller Mint är superenkelt. Ubuntu erbjuder en snygg Software Updater-app. När appen väl har öppnats söker den efter uppdateringar, laddar ner dem och installerar dem åt dig.
Mint Update Manager
På samma sätt erbjuder Mint också en Update Manager-app som uppdaterar systemet och installerade appar.
#8. Produktivitet
Produktivitetsmässigt glänser Linux Mint, särskilt om du tittar på en out-of-the-box-upplevelse. Den erbjuder Libre Office-produktivitetssviten, tillsammans med webbläsaren Firefox.
Ubuntu erbjuder dock en liknande upplevelse eftersom den ger tillgång till Libre Office-paketet.
De andra apparna som båda operativsystemen erbjuder inkluderar Thunderbird e-postklient och Transmission, en BitTorrent-klient.
Mint erbjuder en bättre produktiv svit, eftersom den erbjuder VLC, GIMP och Pidgin.
#9. Flexibilitet
När det kommer till olika Linux-distros är skillnaden liten. Det beror på att du i kärnan får tillgång till Linux-kärnan. Men dess flexibilitet och anpassningsbarhet skiljer Linux från Windows och Mac.
I detta kriterium går Ubuntu inte bra. Det beror på att de driver en enhetlig upplevelse för stationära datorer, mobiler och datorer med Unity. Detta liknar vad Microsoft försökte göra med Windows (Windows 8, närmare bestämt).
Linux handlar om ”frihet”. Och det är vad Linux Mint förstår ganska väl. Den är också gemenskapsdriven, vilket gör den öppen för förändringar.
Du kan dock installera andra Ubuntu-smaker, som Xfce eller KDE, om du vill ha mer flexibilitet.
#10. säkerhet
Linux är ett säkert operativsystem. Det behöver dock fortfarande ständiga säkerhetsuppdateringar. Det kan inkludera första fixar eller regelbundna uppdateringar. Det är därför Ubuntu och Mint erbjuder en LTS-version med 5 års support.
Ubuntu tar säkerheten på allvar. Till exempel har de ett dedikerat säkerhetsteam som vem som helst kan kontakta om de hittar några sårbarheter. Däremot har Linux Mint inga säkerhetsråd.
Dessutom, om du använder en icke-LTS-version får du bara nio månaders säkerhetssupport.
Om du behöver en säker OS-miljö är Ubuntu rätt väg att gå, speciellt om du arbetar i en affärs- eller företagsmiljö. Detta betyder dock inte att Linux Mint inte är säkert. Tvärtom kan många användare tycka att Ubuntus ständiga säkerhetsuppdateringar är irriterande. I så fall är Linux Mint ett bättre val.
#11. Stöd
Ubuntu är det bästa valet för alla som letar efter professionell support. De erbjuder betald support och hjälper till att lösa problem. Det beror på att Canonical hanterar Ubuntu-utveckling. Men, självklart, som en vanlig användare kan du alltid använda deras communitysupport.
Linux Mint erbjuder inte något sådant betalstöd. Istället är det gemenskapsdrivet; om du behöver hjälp måste du gå samhällets väg.
#12. gemenskap
Det faktum att Linux är öppen källkod gör de flesta distros community till en integrerad del.
Det är därför Ubuntu och Linux Mint har levande och stora gemenskaper utan någon tydlig vinnare.
Men om du tittar på DistroWatch popularitetsstatistik, kommer du att hitta Mint som slår Ubuntu när det gäller träffar, vilket tyder på en större community.
Som Linux-användare bör du först lita på dokumentation. Både Linux Mint och Ubuntu erbjuder utmärkt dokumentation. De är användarvänliga och stöder en mängd olika lokala språk.
Men även efter att ha granskat dokumentation kan många känna sig fastnade. Det är då du kan dra nytta av de öppna forumen där communitymedlemmar direkt kan svara på dina frågor.
Användningsfall
Så vilken ska du välja? För att hjälpa, låt oss diskutera deras användningsfall.
Linux Mint
Du bör använda Mint om:
- Du letar efter en Windows-liknande upplevelse (kanelsmak)
- För att komma igång så snabbt som möjligt med viktiga appar förinstallerade
- För att enkelt ladda ner och hantera programvara (via dess Software Manager)
- Du letar efter mer anpassningsbarhet (Cinnamon är mer anpassningsbar än GNOME)
- Du har en lågspecifik dator eller bärbar dator
- Du letar efter bra stöd från samhället
- Du vill att alla smaker ska ha full 5-års långvarig support
- Du vill ha multimediastöd direkt
- Du vill ha ett operativsystem som erbjuder utmärkt arbetsflöde
- Du vill ha ett OS med mindre minnesanvändning
Ubuntu
Du bör använda Ubuntu om:
- Du vill prova Linux för första gången
- Du letar efter ett mycket användarvänligt operativsystem
- Du letar efter ett gammalt, stabilt och konsekvent operativsystem
- Du vill betala stöd för din verksamhet och verksamhetskritiska arbete
- Du söker en utvecklingsmiljö
- Du letar efter ett bättre säkerhet och integritetsfokuserat operativsystem
- Du gillar Internet of Things (IoT) och vill ha ett operativsystem som erbjuder bra IoT-stöd
Slutord
Det finns ingen klar vinnare. Båda har sina för- och nackdelar. Att välja en Linux-distro för dig själv är personligt, så du bör gå vidare med den som passar dina behov.
Du måste i alla fall prova den distro som du vill använda. Dessa distros kommer med sin egen Live USB-version. Så du kan prova dem utan att behöva installera dem först. Och om du aldrig har använt Linux tidigare, kan du använda webbläsarens Linux-tjänster för att prova olika distros.