Bästa 8 Linux-partitionshanterare för att skapa och ta bort diskutrymme

Spread the love

Vill du modifiera eller hantera dina diskpartitioner i Linux?

I den här artikeln har vi sammanställt en lista över de bästa verktygen för att partitionera och hantera diskar för Linux-användare.

Låt oss först se vad som är diskpartitionering och anledningarna till att utföra det.

Vad är diskpartitionering?

Diskpartitionering är processen att dela upp en hårddisk eller solid-state-enhet i flera logiska lagringsenheter eller partitioner.

En partition är en del av hårddisken som behandlas som en separat enhet av operativsystemet. Var och en av dessa partitioner visas för operativsystemet som en separat disk med sitt eget filsystem och lagringskapacitet.

Varje partition identifieras av en unik identifierare som kallas en ”partitionstabell”, som innehåller information om partitionsstorlek, typ, plats och filsystem.

Dessa partitionstabeller kan skapas i olika format som MBR (Master Boot Record) eller GPT (GUID Partition Table). Det beror helt på systemets krav och begränsningar.

Anledning till att utföra diskpartitionering

Att partitionera en disk kan ha flera fördelar.

Till exempel låter den dig separera olika typer av data som operativsystem och applikationer på en partition och personliga filer på en annan partition.

Dessutom kan många operativsystem installeras på en enda dator med hjälp av partitionering, vart och ett på sin egen partition. Detta är känt som dual-booting och det låter dig också välja vilket operativsystem du ska använda när du startar upp din dator.

Det kan göras med hjälp av inbyggda verktyg som följer med ditt basoperativsystem eller genom att använda programvara från tredje part. Det är viktigt att notera att partitionering av en disk kan resultera i förlust av data. Så du måste säkerhetskopiera viktiga filer innan du gör några ändringar.

Vad är partitionshanterare?

Partitionshanterare är mjukvaruverktyg som låter dig hantera och manipulera partitionerna på din hårddisk.

Med en partitionshanterare kan du:

  • Dela upp din hårddisk i flera partitioner för bättre organisation och hantering.
  • Ändra storlek på eller flytta partitioner för att skapa mer utrymme för en specifik partition eller för att optimera användningen av tillgängligt diskutrymme.
  • Skapa eller ta bort partitioner. Till exempel för att göra plats för en ny operativsysteminstallation eller för att ta bort en oönskad partition.
  • Formatera partitioner för att förbereda dem för användning eller radera all data på dem.
  • Ändra partitionstyp, till exempel från en primär partition till en logisk partition eller vice versa.

Partitionshanterare kan vara fristående applikationer som körs på din dator eller så kan de vara integrerade i andra programvaruverktyg som diskverktygsprogram, säkerhetskopierings- och återställningsprogram eller operativsystem.

  Hur man får storleken på en fil eller katalog i Linux

De används vanligtvis av IT-proffs och systemadministratörer som behöver hantera och underhålla sin dators hårddiskpartitioner för olika ändamål.

Det finns olika faktorer att tänka på när du väljer rätt partitionshanterare. Några av dem är:

Användargränssnitt

Vissa partitionshanterare har ett GUI medan andra använder ett kommandoradsgränssnitt (CLI).

GUI-baserade partitionshanterare är i allmänhet mer användarvänliga vilket gör dem till ett bra alternativ för nybörjare.

Även om CLI-baserade partitionshanterare i allmänhet inkluderar mer omfattande funktioner och är mer kraftfulla, men de kan vara mer utmanande att använda för personer som inte är bekanta med att arbeta med kommandoraden.

Funktioner

Olika partitionshanterare erbjuder olika funktioner. Vissa kan vara enkla och erbjuder endast grundläggande partitionshanteringsfunktioner medan andra verktyg kan erbjuda mer avancerade funktioner som möjligheten att hantera flera diskar eller att ändra storlek på partitioner utan dataförlust.

Kompatibilitet

Se alltid till att den partitionshanterare du väljer är kompatibel med din Linux-distribution och det filsystem du använder.

Stabilitet och tillförlitlighet

Det är viktigt att välja en partitionshanterare som är pålitlig för att undvika risken för dataförlust eller systemkraschar. Leta efter en partitionshanterare med en bra meritlista och positiva recensioner från andra användare.

Stöd

Tänk på vilken supportnivå som partitionshanteraren erbjuder. Ger utvecklaren regelbundna uppdateringar och buggfixar? Finns det något communityforum eller supportkanal som du kan vända dig till om du stöter på några problem?

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer har vi listat de bästa Linux-partitionshanterarna. Låt oss börja rulla!

GPartad

GNOME Partition Editor, även känd som GParted är en gratis partitionsredigerare med öppen källkod för Linux-baserade operativsystem. Det är ett populärt verktyg som används för att skapa, ta bort och kopiera partitioner samt för att ändra filsystemstyp och etikett för en partition.

GParted kan användas för att skapa och manipulera många olika typer av filsystem inklusive ext2, ext3, ext4, btrfs, NTFS, FAT32 och många fler. Det stöder också partitionsändring och flyttning, vilket gör att du kan justera storleken och placeringen av partitioner utan att förlora data.

Gnome-disk-verktyg

Gnome-disk-utility (Disks) är ett grafiskt program för att styra skivenheter och media i GNOME-skrivbordsmiljön på Linux-maskiner. Det ger ett enkelt gränssnitt för hantering av lagringsenheter inklusive hårddiskar, solid-state-enheter, USB-enheter, SD-kort och andra flyttbara media.

Detta verktyg låter användaren utföra olika diskhanteringsuppgifter som att formatera diskar, ställa in monteringsalternativ och benchmarkingprestanda. Dessutom kan du skapa diskbilder av hela diskar eller enskilda partitioner och spara dem i olika format som raw, komprimerad och ISO.

KDE Partitionshanterare

KDE Partition Manager är ett GUI-verktyg för att hantera diskpartitioner på Linux- och Unix-system. Det utvecklades som en del av KDE:s skrivbordsmiljö och gav ett lättanvänt gränssnitt för att skapa, ta bort, ändra storlek, flytta och kopiera partitioner.

  8 bästa skärminspelare för Linux

En av styrkorna med detta verktyg är dess integration med KDE:s skrivbordsmiljö, vilket ger ett konsekvent utseende och känsla i alla KDE-program. Det ger också ett antal ytterligare funktioner som möjligheten att förhandsgranska ändringar innan de tillämpas och möjligheten att skapa diskavbildningar och återställa dem.

Den är aktivt utvecklad och uppdaterad. Och har också en stark gemenskap av användare och utvecklare som bidrar till dess utveckling och stöd.

GNU skildes åt

GNU Parted är ett kraftfullt kommandoradsverktyg för att hantera diskpartitioner på Linux- och Unix-system. Den kan skapa, ändra storlek på, ta bort och flytta partitioner. Även det kan ändra partitionsflaggor och visar tydlig information om disken och dess partitioner.

En av de främsta fördelarna med Parted är att den stöder en mängd olika partitionstabellformat, vilket gör det till ett flexibelt verktyg som kan användas med en mängd olika plattformar och filsystem. Populära partitionstabellformat, inklusive MS-DOS, GPT, BSD, Sun och SGI är kompatibla med den.

Parted kan arbeta med en mängd olika filsystem, inklusive NTFS, FAT16, FAT32, HFS+, ext2, ext3 och ext4. Den stöder både primära och logiska partitioner och kan även skapa partitionstabeller med flera partitioner.

NTFS-3G

NTFS-3G är en gratis drivrutin för programvara med öppen källkod som gör det möjligt för Linux och andra Unix-liknande operativsystem att läsa och skriva data på NTFS-partitioner (New Technology File System).

NTFS är filsystemet som används som standard på många Windows-operativsystem. Så att ha en drivrutin som NTFS-3G är viktigt för användare som behöver överföra filer mellan Linux- och Windows-system eller komma åt filer lagrade på NTFS-partitioner från Linux.

Den stöder också ett brett utbud av funktioner inklusive stöd för stora filer och partitioner, automatisk hantering av behörigheter och ägande, och integration med Linux-filsystemet.

QtParted

Qtparted är ett grafiskt gränssnitt för kommandoradsverktyget Parted. Det designades för att vara en klon av Partition Magic (ett proprietärt partitioneringsverktyg) för Windows. Den innehåller också några avancerade funktioner som möjligheten att justera partitioner för att optimera diskens prestanda och möjligheten att utföra partitionskontroller och reparationer.

Detta verktyg är baserat på Qt-ramverket och är designat för att vara plattformsoberoende vilket innebär att det kan köras på en mängd olika operativsystem, inklusive Linux, Unix och Windows. Den används dock främst på Linux- och Unix-system där den ofta ingår som en del av standardinstallationen eller tillgänglig från programvaruförråd.

Qtparted är inte längre aktivt utvecklat och kanske inte fungerar bra med moderna system eller nyare versioner. I allmänhet rekommenderas det att använda ett mer uppdaterat verktyg som GParted eller KDE-partitionshanteraren som är aktivt utvecklade och ger mer moderna och tillförlitliga partitioneringsfunktioner.

  Skanna dina Windows- och Linux-servrar efter sårbarhet med Nessus

Fdisk

fdisk är ett populärt kommandoradsverktyg som används för att hantera partitionstabeller på blockenheter som hårddiskar och solid-state-enheter. Det tillåter användare att skapa, ta bort, ändra storlek på och ändra partitioner på en disk.

Det är ett vanligt använda verktyg för diskpartitionering i Unix-liknande operativsystem inklusive Linux. I likhet med andra partitionsverktyg, stöder fdisk också många filsystemformat.

Den grundläggande syntaxen för att använda kommandot fdisk är:

fdisk [parameters] device

Här anger ”device” hårddisken som ska partitioneras (t.ex. /dev/sda), och ”parametrar” kan användas för att specificera olika kommandoradsalternativ som styr beteendet hos fdisk.

Några av de vanligaste parametrarna med fdisk inkluderar:

  • -n: Skapa en ny partition
  • -d: Ta bort en befintlig partition
  • -l: Lista partitionstabellerna för den angivna enheten
  • -p: Skriv ut partitionstabellen.
  • -t: Ändra partitionstyp.

Till exempel, För att skapa en ny partition på /dev/sda, kan du använda följande kommando.

sudo fdisk /dev/sda

Detta skulle starta fdisk-verktyget för den angivna enheten. Därifrån kan du använda de olika kommandoradsalternativen för att skapa, ändra och ta bort partitioner efter behov.

Cfdisk

Cfdisk är ett annat partitioneringsverktyg för att hantera partitionstabeller på en disk. Det är också ett kommandoradsbaserat verktyg som ger ett enklare och mer användarvänligt gränssnitt jämfört med fdisk.

Den ger också en visuell representation av disken och partitionerna som gör det möjligt för användare att enkelt se den aktuella layouten på disken och göra ändringar i enlighet därmed.

Obs: Var mycket försiktig när du använder partitionshanterarverktyg eftersom modifiering av partitionstabeller potentiellt kan leda till dataförlust. Se alltid till att säkerhetskopiera dina viktiga data innan du gör några ändringar i din hårddiskpartitionstabell.

Författarens anteckning ✍️

Partitionering av ett Linux-system kan vara en viktig uppgift för att optimera diskutrymmesanvändning, organisera data och hantera systemresurser effektivt. Linux erbjuder en mängd kraftfulla partitioneringsverktyg, både grafiska och kommandoradsbaserade för att utföra denna uppgift.

Jag hoppas att du tyckte att den här artikeln var till hjälp för att lära dig om de bästa Linux-partitionshanterarna. Du kanske också är intresserad av att lära dig hur man skapar en diskpartition i Windows.