Den gamla PS5 vs den nya (smalnare) PS5: Vad är skillnaderna?

När Sony släpper en tunnare version av PlayStation 5 är många människor ganska exalterade. Andra undrar dock förståeligt nog vad den här nyare och smalare versionen av Sonys nuvarande generationskonsol tillför bordet jämfört med den äldre och fetare PS5. Här är allt du behöver veta om deras skillnader.

Sony lanserar en ny (tunnare) PS5

Bildkredit: Sony

I oktober 2023 meddelade Sony att de återsläpper PS5 med ett nytt utseende. Den omgjorda versionen av konsolen har en mindre design, vilket ger den den inofficiella titeln ”PS5 Slim” och har möjlighet att ansluta en diskenhet till den.

Den nya PS5 kommer att finnas tillgänglig någon gång i november (lagom till semesterperioden) i utvalda butiker och vidare direct.playstation.com. Utrullningen kommer att starta i USA, med en global lansering som förväntas under de kommande månaderna. Skivversionen av ”PS5 Slim” kommer att kosta $499,99, medan den digitala versionen ger dig tillbaka $449,99.

Gamla PS5-modeller vs. nya PS5-modeller: skillnaderna

Med den här nya PS5-versionen har Sony arbetat med några förbättringar som går utöver det estetiska. Om du redan äger en PS5, kanske du undrar om skillnaderna är värda att uppgradera, eller, om du inte har en ännu, köp den nu. Låt oss ta en titt på dem lite mer detaljerat.

Gammal PS5 vs. Ny PS5: Storlek och vikt

En stor förändring av PS5:s design är storleken. Lanserings-PS5:s mått var 390 mm x 260 mm x 104 mm (höjd, bredd, djup) för skivutgåvan, medan den digitala utgåvan hade måtten 390 mm x 260 mm x 92 mm. De mindre PS5:orna har måtten 358 mm x 216 mm x 96 mm och 358 mm x 216 mm x 80 mm för skivan respektive digitala utgåvor.

Om du har svårt att föreställa dig hur det ser ut har vi angett storlekarna på alla PS5-modeller, gamla och nya, i CompareSizes.com. Om man tittar på resultaten, även om de är mindre än originalet, kommer de nyare PS5-modellerna fortfarande att ta upp lite utrymme.

Sony har också minskat vikten på skivutgåvan från 9,9 pund till 7,05 pund. Vikten på den digitala utgåvan har gått ner till 5,73 pounds från 8,6 pounds (naturligtvis kommer den att väga lite mer om du ansluter hårddisken).

Gammal PS5 vs. Ny PS5: Anslutbar diskenhet

Bildkredit: Sony

En av de andra stora förändringarna är att den digitala versionen av nya PS5 har en anslutbar Ultra HD Blu-ray-diskenhet. Bilagan kommer att kosta dig $79,99, och den är inkompatibel med den gamla digitala versionen. Det är dock trevligt att veta att alternativet finns om du bestämmer dig för att använda diskar senare​​​.

Gammal PS5 vs. Ny PS5: Specifikationer

Många av kärnspecifikationerna mellan de gamla och nya PS5-modellerna har förblivit i stort sett desamma. Till exempel har båda konsolerna en x86-64-AMD Ryzen Zen 2 CPU med en klockhastighet på 3,5 GHz (variabel frekvens). De använder också en AMD Radeon RDNA 2 GPU, men medan den gamla PS5:s GPU stöder Ray Tracing på hårdvarunivå, stöder den nya modellens GPU Ray Tracing Acceleration för att göra beräkningar snabbare.

Det finns också en mycket liten ökning av teraflops, vilket är ett mått på en enhets råa datorkraft. Den gamla modellen har 10,28 teraflops, medan den nya har 10,3 (en skillnad på 0,02).

Medan RAM-minnet för båda versionerna förblir detsamma (16 GB GDDR6 RAM), har den smalare modellen mer internt lagringsutrymme. Den totala storleken på den gamla PS5:s SSD är 825 GB, vilket går ner till 667,2 GB när du räknar in operativsystemet. ”PS5 Slim” har å andra sidan 1 TB internt utrymme, vilket kommer ner till 842,2 GB på grund av operativsystemet.

Så det betyder att du kommer att ha över 200 GB extra internt lagringsutrymme på nya PS5. Du kan alltid uppgradera den genom att lägga till en M.2 SSD till PS5 med mer lagringsutrymme om det fortfarande inte räcker.

Gammal PS5 vs. Ny PS5: Pris

Priset för den gamla skivversionen av PS5 är $499,99, och den nya versionen kommer att kosta lika mycket. Priset för den gamla digitala utgåvan är $399,99, medan den nya kostar $449,99, vilket markerar en prishöjning. Dessutom, när du väl räknar in priset på skivenheten, blir den digitala utgåvan ännu dyrare.

Gammal PS5 vs. Ny PS5: Stå

Bildkredit: Sony

De nyare PS5-modellerna kommer med ett horisontellt stativ, vilket inte är kompatibelt med de gamla modellerna. Du kan också köpa ett horisontellt stativ separat, vilket kommer att kosta $29,99. Det som är bra med det nya horisontella stativet är att det kommer att vara kompatibelt med alla PS5-modeller.

Den nya PS5-modellen är spännande

Även om den nya, smalare PS5 inte tillför något nytt till paketet när det gäller prestanda och funktioner, har den en märkbar storlek och viktminskning. Dessutom är den anslutbara skivenheten för den digitala utgåvan en fin touch för folk som vill börja med den billigare modellen och sedan lägga till möjligheten att använda diskar senare. För att inte tala om att det nu finns mer lagringsutrymme för personer som skulle kunna använda ytterligare 100 GB eller mer internt lagringsutrymme.