6 skäl till att byta kryptovalutor avlista kryptovalutor

Kryptovalutabörser drar ibland stickkontakten för mynt och polletter. Varför skulle de göra något sådant?

Tja, det brukar finnas några resonemang. Kryptobörser tar inte lätt på avnotering, eftersom det kan skada rykten och stimulera gemenskapsreaktioner. Men i vissa fall kan en börs känna att avnotering av en specifik krypto eller ett kryptovalutapar är nödvändigt.

Här är några anledningar till varför en börs kan ta bort en kryptovaluta.

1. Efterlevnadsproblem

Bildkredit: pch.vector/freepik

Utbyten av kryptovaluta måste följa bestämmelser – även om kryptoutrymmet ska vara decentraliserat och ”tillståndslöst”. I takt med att kryptovalutor blir mer mainstream, möter börser en ökad granskning från finansiella vakthundar.

Kryptobörser som är verksamma i USA måste följa strikta KYC-föreskrifter (Känn din kund) och Anti-Money Laundering (AML). Så de måste verifiera användarnas identiteter och titta på konstiga transaktionsmönster som kan signalera kriminell aktivitet. Om en viss kryptovaluta används för eller förknippas med kriminella, olagliga eller farliga aktiviteter, kan en börs besluta att det är för riskabelt att fortsätta stödja den. Till exempel vägrar Coinbase, Bittrex, ShapeShift och andra kryptobörser att lista eller har tagit bort sekretessfokuserad Monero, som är förknippad med mörk webbanvändning. Men många kryptobörser stöder fortfarande Monero.

Dessutom, då och då, förbjuder eller sätter vissa länder strikta regler för kryptovalutor. Så om en börs är verksam i ett av dessa länder kan de behöva ta bort alla mynt som nu är olagliga där. Detsamma gäller för mynt som bryter mot sanktioner mot vissa länder eller enheter.

I slutet av dagen kan börser inte riskera regulatoriskt återfall genom att lista icke-kompatibla kryptovalutor. Så om ett mynts juridiska status behöver klargöras eller tillsynsmyndigheter flaggar det som problematiskt, följer ofta en avnotering strax efter.

2. Inaktivitet

Bildkredit: MW/Pixabay

Den sorgliga sanningen är att det finns tusentals olika kryptovalutor nuförtiden, men bara en bråkdel får betydande användning. Många är övergivna projekt eller var bara jippon till att börja med. Så det är oundvikligt för börser att ta bort de som deras kunder inte längre är intresserade av.

Det kan kännas orättvist för lågvolymsmynt, som om de aldrig fick ett riktigt skott. Men kryptobörser måste i slutändan tjäna sina aktiva handlare. Avnotering av stillastående mynt gör att de kan fokusera på de som folk vill köpa och sälja.

Så om du har ett mynt med låg likviditet finns det alltid en risk att det tas bort på grund av bristande användning. Det bästa försvaret är att projektutvecklare försöker få mer samhällsengagemang och handelsvolym så att börserna ser tillräckligt med aktivitet för att motivera att hålla den listad.

3. Säkerhetsrisker

Bildkredit: freepik/freepik

Att upprätthålla stark säkerhet är avgörande för utbyten av kryptovaluta. Därför, om ett mynt utgör potentiella säkerhetsrisker, kan de besluta att det inte är värt huvudvärken att fortsätta stödja det.

Till exempel har vissa mindre altcoins inte längre särskilt aktiva utvecklargemenskaper. Det betyder att det finns en högre risk för att myntet äventyras på något sätt om sårbarheter och buggar inte åtgärdas snabbt. Kryptobörser vill inte ta itu med nedfallet om ett mynt de listar blir hackat på grund av oaktsamhet.

Utbyten måste också tänka på säkerheten på användarsidan. Om en kryptovalutas plånboksmjukvara är otålig och leder till att användare äventyras, kan de få problem för att ha listat ett osäkert mynt.

Dessutom, ju fler tokens ett utbyte listar, desto bredare är den potentiella attackytan för hackare att rikta in sig på. Så att begränsa erbjudanden till säkrare valutor minskar risken.

Och, naturligtvis, om ett mynt drabbas av en stor säkerhetskatastrof, som ett enormt hack som destabiliserar dess blockkedja eller ett depeggat stabilt mynt, kommer det att skaka förtroendet på allvar. Kryptobörser kanske inte vill att deras rykte ska skadas av fortsatt associering med det skadade myntet.

De virtuella tillgångarna som kryptobörser hanterar går upp i miljarder, så de kan inte röra sig när det kommer till säkerhet. Att ta bort kryptovalutor med tveksam säkerhet är ett tufft men rimligt riskhanteringsbeslut. Det skyddar deras verksamhet och kunder.

4. Pump- och dumpscheman

Om du inte är bekant med frasen är ett pump- och dumpschema när en grupp arbetar tillsammans för att höja priset på en kryptovaluta genom samordnade köp. Sedan, när priset toppar, säljer de av sina innehav och borgen, vilket lämnar vanliga investerare med tomma påsar.

Inte bara är dessa bedrägerier med kryptovaluta superoetiska, utan de öppnar också för utbyte för potentiella juridiska frågor kring marknadsmanipulation. Så om ett visst mynt identifieras som ett aktivt pump- och dumpfordon, går de vanligtvis snabbt för att ta bort det.

Ofta är Telegram-grupper och Discord-servrar dedikerade till att orkestrera dessa intriger. Kryptobörser kan övervaka dessa kanaler för bevis på samordnade pumpar för att veta vilka mynt som ska undvikas.

Varningstecken på ett pump- och dumpsystem inkluderar plötsliga, dramatiska toppar i pris och volym utan någon uppenbar anledning. På samma sätt, om ett mynts aktivitet är fokuserad nästan helt kring en liten grupp plånböcker, är det skumt.

Vissa mindre noggranna börser kan vara långsamma att ta bort dessa bluffmynt eftersom den pumpande åtgärden medför handelsavgifter. Men legitima och säkra kryptovalutabörser fungerar snabbt för att starta manipulativt skräp från deras plattformar.

5. Konkurrens

Att driva en kryptovalutabörs är en affär, så konkurrens spelar en roll vid noteringsbeslut. Om en ny börs erbjuder bättre villkor för en token, kan avnotering vara vettigt.

Låt oss säga att det kommer en konkurrerande plattform som tar ut lägre handelsavgifter för en given kryptovaluta. Det gör naturligtvis myntet mer tilltalande för handlare, så handelsvolymen börjar skifta över.

I så fall förlorar den högre avgiftsbörsen transaktionsintäkter för det myntet till sin konkurrent. Det kan vara vettigt för dem att ta bort det vid en viss tidpunkt istället för att försöka matcha priset.

Kryptovalutabörser måste också överväga hur nya noteringar kan påverka deras befintliga marknadsandel. Till exempel, om ett mynt direkt konkurrerar med en kryptovaluta börsen redan listar, kanske de inte vill skjuta sig själva i foten.

Till exempel, om Exchange A listar sitt ursprungliga Mynt B, kanske den vill undvika att lägga till Mynt C, som försöker uppnå samma syfte. Det kan späda på efterfrågan på Coin B och leda till mindre handelsaktivitet totalt sett.

6. Underlåtenhet att betala noteringsavgifter

Bildkredit: lucadp/Shutterstock

Ett av flera sätt som kryptobörser tjänar pengar på är genom att underlätta handeln med börsnoterade tokens och ta en liten del av transaktionerna. Dessa noteringsavgifter hjälper börser att täcka kostnaderna för att integrera ett mynt över deras plattform. Det inkluderar att sätta upp varma och kalla plånböcker, bygga orderböcker, uppdatera diagram och prisuppgifter, kundsupport, etc.

Kryptoprojekt behöver tillgång till djupa fickor för att spela boll och täcka löpande utgifter. Annars, oavsett hur lovande tekniken är, riskerar de att försvinna i dunkel om de inte har råd med börsnoteringarna för kryptovaluta. Det är alltid ett annat projekt som väntar som kan betala sig.

Avlistningar behöver inte vara slutet för kryptomynt

Kryptoutrymmet rör sig snabbt, så även en gång populära mynt kan hamna i hacket för utbyten av kryptovaluta. Men samtidigt som avnotering svider för investerare på kort sikt, behöver det inte betyda undergång. Många projekt övervinner hindret och blir omlistade eller hittar alternativa plattformar.

Som investerare kan du behöva justera taktiken efter avnoteringen och göra extra research för att hitta pålitliga kryptovalutabörser som fortfarande stödjer myntet.