Den absoluta nybörjarguiden till iOS-låsskärmen

Spread the love

Här på wdzwdz är vårt enda, största mål att hjälpa våra läsare att bättre använda sina prylar – oavsett om det är en Mac, en Android-surfplatta eller en Windows Phone-enhet – genom att använda bättre programvara. Nu, medan de flesta av våra artiklar är inriktade på den över genomsnittet tekniskt kunniga personen, kommer vi att göra saker annorlunda i vår artikelserie ”Absolut nybörjarintroduktion”. Vi börjar med iOS eftersom det är det jag personligen har ett starkt grepp om, men det finns planer på att expandera till andra plattformar baserat på feedback från användare. Låt oss börja!

Vad är låsskärmen, och varför har smartphones ens det?

Det är en väldigt bra fråga. Varför går vi inte direkt till vår lista över appar efter att ha låst upp telefonen? Det finns en lika god anledning till det.

Det första och främst är säkerhet. Våra smartphones är hem för känslig personlig information inklusive men inte begränsat till våra personliga och jobbiga e-postmeddelanden, sociala nätverksprofiler, skannade dokument, personlig dagbok och mer. Om moderna smartphones inte hade en lösenordsskyddad låsskärm skulle all denna information vara lätt tillgänglig för alla som tar upp vår telefon! Låsskärmar är alltså vad du ser när din telefon är inlåst.

Den andra – om du inte har lösenordsskydd på – är överblickbar information. På våra telefoner har vi vanligtvis minst 3-4 dussin appar installerade, med några exempel är Facebook, Twitter, Reddit, flera e-postkonton, att göra-lista-applikationer, WhatsApp/Viber etc. Då och då kan du kanske få aviseringar från dessa appar – ett nytt meddelande på Facebook, en retweet på Twitter, en ny uppgift från din att göra-lista. Utan en låsskärm och ett meddelandecenter (vi kommer till det om en minut) måste du starta varje applikation individuellt för att se vad som är nytt. Med låsskärmar finns de senaste och viktigaste aviseringarna direkt på din låsskärm så att du kan se vad som händer utan att behöva låsa upp telefonen.

Hur iOS 7-låsskärmen fungerar

iOS 7:s låsskärm har 5 sektioner, som visas i skärmdumpen ovan. Överst vilar ditt statusfält som innehåller följande ikoner som standard (från vänster till höger): mobilsignalstyrka (5 fyllda cirklar är optimalt), mobiloperatörsnamn, WiFi-signalstyrka och batteriladdning. Det kan finnas fler eller färre ikoner i din statusfält, och det är inget att oroa sig för. Du kan också svepa nedåt från statusfältet för att öppna meddelandecentret, som vi kommer att diskutera i ett separat, dedikerat inlägg senare.

  Hur du hittar din platshistorik på iPhone eller iPad

Under statusfältet hittar du aktuell tid och datum. Självförklarande.

Den tredje delen är i stort sett den viktigaste delen av låsskärmen. Allt eftersom tiden går kommer detta område att fyllas av aviseringar från appar. Kommer du ihåg vad vi sa om att låsskärmar används för ”överskådlig information”? Tja, förutom att snabbt kontrollera tiden, är det här du kan ta en snabb titt på dina nya aviseringar för att bestämma om du ska ignorera dem eller ta itu med dem omedelbart.

Varje avisering kan dras åt höger för att gå direkt till den exakta sidan i respektive app som påkallar din uppmärksamhet. Har du ett nytt mejl från din chef? Svep dess meddelande åt höger från låsskärmen för att starta Mail med det e-postmeddelandet öppet! Snyggt, inte sant?

Den sista sektionen längst ner är en ”grabber” i mitten; genom att svepa uppåt öppnas kontrollcentret (kommer att diskuteras snart separat) och en liten kameraikon i hörnet. Genom att svepa uppåt på kameraikonen startas kameraappen direkt – perfekt för att fånga flyktiga ögonblick!

Men vänta, missade jag precis det fjärde avsnittet? Varför ja, det gjorde jag! Genom att diskutera ’> skjut för att låsa upp’ senast kan jag perfekt växla från den här rubriken till nästa som är…

Hur man aktiverar lösenord för att skydda din iOS-enhet från nyfikna ögon

Utan ett lösenord, för du fingret över ’> skjut för att låsa upp’ gör du just det: helt låsa upp din enhet för normal användning. Det är bekvämt, överens om, men det är knappast säkert, eftersom vem som helst kan låsa upp din enhet för att få tillgång till alla möjliga personliga data. Vi rekommenderar starkt att du aktiverar lösenordsskydd för att skydda dina data inte bara från nyfikna ögon i ditt hem och på kontoret, utan också från tjuvar ifall din enhet skulle bli stulen.

Hur gör man det nu, exakt? Följ dessa steg:

Tryck på hemknappen (den där stora knappen under enhetens skärm).
Svep åt höger på ’> Skjut för att låsa upp’.
Titta runt efter en grå ikon som heter ”Inställningar” och tryck på den.
Scrolla ner lite tills du ser en undermeny som heter ”Allmänt”. Tryck på den som om den är varm.
Rulla nedåt igen tills du ser undermenyn ’Lösenkodslås’. Det kommer att säga ”Av” som standard, och trycker du på det kommer det att slå på det igen.

  Vad är det värsta någon kan göra med din olåsta iPhone?

Du är nu inom Inställningar > Allmänt > Lösenordslås. Här kommer du att se ett alternativ högst upp för att ”Slå på lösenord”. När du trycker på den kommer du att bli ombedd att ange ditt nya lösenord.

Frågan som du kan tänkas tänka på vid det här laget skulle vara: ”Vad är ett bra lösenord?”

Säkerhetsentusiaster kommer att berätta för dig att använda en lång, blandad, mellanslagsstoppad, komplex ”alfanumerisk” lösenord, men jag är här för att berätta att det är helt okej att ha en fyrsiffrig lösenord.

Jag brukar komma på ett till synes slumpmässigt men ändå minnesvärt ord på fyra bokstäver som ”Jobb” eller ”Code”, och ersätta det med dess nummermotsvarighet (vet du hur 111-BIG-MAC faktiskt är 111-244-622? Som det!) som 5627 respektive 2633.

Nästa gång du låser upp din telefon måste du ange ditt nya lösenord för att få tillgång till alla dina appar och dokument. Efter att ha angett den 3-4 gånger har du inga problem att låsa upp telefonen snabbt; lösenordsskydd verkar inte vara en sådan börda.

Pro-tips: Gå tillbaka till Inställningar > Allmänt > Lösenordslås, tryck på ”Kräv omedelbart” och ändra det till 5 minuter. Detta gör det så att din enhet förblir olåst i fem minuter sedan den senast användes. Om du regelbundet kontrollerar din telefon som jag, kommer du att tycka att den här inställningen är mycket bekväm.

Hur man tar bort lösenordsskydd

Vad händer om du vill ta bort lösenordsskyddet på din iOS-enhet? Kanske är det för besvärligt för dig, eller så kanske du jailbreakar din iOS-enhet (varning: jailbreaking kan vara en alltför avancerad uppgift för absoluta nybörjare som inte är tekniker), eller så kanske du helt enkelt återställer din enhet.

I alla tre fallen är metoden densamma. Följ de fem numrerade stegen under i föregående rubrik, gå till Inställningar > Allmänt > Lösenordslås och tryck på ”Stäng av lösenord”. iOS kommer att kasta några varningar till dig, men du kan ignorera dem om du inte är sugen på att ta bort lösenordsskyddet. Du kommer att bli ombedd att ange ditt för närvarande inställda lösenord två gånger innan det tas bort.

  iOS Killer-funktioner introducerade under åren

Vad gör jag om jag glömmer mitt lösenord?

Det händer de bästa av oss. Vi ändrar vårt lösenord en för många gånger i säkerhetens namn, men det slutar med att vi helt glömmer bort det senaste. Detta har hänt en gång med mig för några månader sedan när jag blev helt paranoid över att skydda min data från alla. Det behöver inte sägas att det var en dålig idé.

I själva verket var det en hemsk idé. Det enda sättet att komma ur den här klibbiga situationen och göra din enhet användbar igen är att återställa den. I lekmannatermer betyder det att du måste installera om all mjukvara/appar på din enhet efter att du har raderat all personlig data.

Förutsatt att du har försökt och misslyckats med varje enskild lösenordskombination du tror att du kunde ha ställt in, bör du fortsätta och följa dessa steg:

1. Starta iTunes på din dator som du tidigare har anslutit din enhet till. Detta kommer inte att fungera annars.

2. Anslut din iOS-enhet till din dator via USB-kabel.

3. På Windows: Starta ”Filutforskaren”, klicka på ”Dator” i den vänstra kolumnen och dubbelklicka sedan på din enhet (min är ”Awais’ iPhone”) för att få tillgång till alla dina foton och videor. Spara åtminstone dessa innan du tar bort all annan lokal data som inte går att återställa! Mac-användare kan på liknande sätt använda Finder för ändamålet.

4. I iTunes kommer du att se en liten knapp nära det övre högra hörnet som säger iPhone, iPad eller iPod touch, beroende på vilken enhet du ansluter. Klicka på det.

5. iTunes ger dig en översikt över din iOS-enhets tillstånd. Klicka på ”Återställ” och följ instruktionerna på skärmen.

Förhoppningsvis kunde du återställa din iOS-enhet till ett fungerande tillstånd! Ta detta som en lektion för att aldrig ange ett lösenord som du inte kommer ihåg senare.

Gillade du den här nybörjarguiden till iOS 7-låsskärmen? Vår motivation att arbeta med fler guider för andra delar av iOS och andra plattformar som Android och Windows beror på din feedback. Kom ihåg att dela detta med dina vänner och familj som behöver hjälp med att förstå hur iOS fungerar!