Att skriva är en aktivitet som de flesta av oss ägnar oss åt dagligen, vare sig vi utforskar internet, komponerar e-post, interagerar på sociala medieplattformar eller arbetar med dokument. Vi har alla en personlig stil som vi känner oss mest bekväma med när vi skriver.
Det finns huvudsakligen fyra distinkta metoder för tangentbordsskrivning: tiofingersystemet (touch typing), tvåfingersystemet (jakt- och hackskrivning), en kombinationsmetod (hybridskrivning) och tumskrivning. Låt oss utforska varje metod kortfattat.
1. Tiofingersystemet (Touch Typing)
Tiofingersystemet innebär att skriva utan att behöva titta på tangentbordet. Genom att förlita sig på muskelminnet kan man istället fokusera fullt ut på skärmen.
I denna teknik placeras alla tio fingrar på tangentbordet, med fingrarna på grundpositionen och båda tummarna på mellanslagstangenten. För att underlätta att hitta grundpositionen utan att titta finns det små förhöjningar på tangenterna F och J.
Tiofingersystemet är den mest effektiva och professionella metoden, men kräver övning för att bemästra. Som tur är finns det många webbsidor som kan hjälpa dig att lära dig denna skrivteknik snabbt.
2. Tvåfingersystemet (Hunt-and-Peck-skrivning)
Många använder sig av tvåfingersystemet, vilket innebär att fokus ligger på tangentbordet istället för skärmen. Här används två fingrar, vanligtvis pekfingrarna, för att ”jaga” och trycka på tangenterna.
Eftersom metoden är beroende av att titta på tangentbordet, istället för att lita på muskelminnet, är det den långsammaste skrivtekniken och kan lätt leda till fel. Å andra sidan är den också den enklaste och mest använda metoden.
Tvåfingersystemet gör dig inte till en snabbare skribent, men det kan vara en bra startpunkt för nybörjare.
3. Hybridmetoden (Hybridtypning)
Denna teknik är en blandning av tiofingersystemet och tvåfingersystemet. Användaren kombinerar muskelminne med ”jakt och hack” för att uppnå både snabbhet och precision.
De som inte fullt ut behärskar tiofingersystemet kan använda sig av hybridmetoden. Det är också en bra startpunkt för de som vill lära sig tiofingersystemet.
4. Pausskrivning (Buffering)
Den här metoden kan jämföras med att titta på en videoström som hackar. Användaren skriver några tangenter eller ord, och pausar sedan för att se vad nästa steg blir.
Pausskrivning är en tidsödande metod som ofta används när man arbetar med olika källor, för att dubbelkolla att det man skriver blir korrekt.
Det är inte en snabb metod och rekommenderas inte för vanliga skrivuppgifter.
5. Tumskrivning
Smartphones och andra mindre enheter med pekskärmar saknar fysiska tangentbord, vilket gör att andra skrivtekniker på denna lista inte är applicerbara. Istället används tummarna för att skriva på de virtuella tangentborden.
Eftersom majoriteten av världens befolkning har tillgång till en smartphone är tumskrivning den mest tillgängliga metoden idag. Nackdelen är att små tangentbord kan göra skrivandet klumpigt och långsamt.
Utveckla din skrivförmåga genom övning
Alla behöver inte vara professionella maskinskrivare, men det är aldrig fel att öva tills man behärskar tiofingersystemet eller tumskrivning på telefonen. Att skriva är en färdighet som alla kan dra nytta av att förbättra.
Genom att öva kontinuerligt kan du öka din skrivhastighet och precision. Med tillräckligt med övning, och med några tips och trix, kommer du kunna producera en imponerande mängd ord per minut på din enhet.
Så börja öva på att skriva redan idag!