I takt med att fler företag använder fjärr- och hybridarbetslägen ökar efterfrågan på tillförlitliga och effektiva samarbetsverktyg. Dessa verktyg hjälper till att upprätthålla framsteg och effektivitet utan att kräva att arbetare befinner sig i samma utrymme samtidigt.
Microsoft Teams och Google Chat är två populära verktyg för teamsamarbete, alla med unika funktioner och fördelar. Att välja rätt verktyg för ditt team kan vara utmanande, men vi finns här för att hjälpa dig.
Låt oss jämföra prissättning, kapacitet och lämplighet för båda plattformarna så att du kan fatta ett välgrundat beslut.
Innehållsförteckning
Microsoft Teams översikt
Microsoft Teams är en kraftfull samarbetsplattform som lanserades 2017 som en del av programsviten Microsoft 365. Med flera funktioner som främjar produktivitet och arbetskoordinering har Microsoft Teams etablerat sig som ett av de bästa samarbetsverktygen i den digitala världen.
Microsoft Teams är en plattformsoberoende app för webb, dator och mobil. Det ger en välorganiserad struktur av team och kanaler, vilket möjliggör optimal funktionalitet. Microsoft Teams erbjuder ett brett utbud av funktioner, oavsett om det gäller att genomföra virtuella möten, dela filer eller hantera uppgifter.
1. Prissättning
Microsoft Teams erbjuder fyra prisplaner för att tillgodose de olika behoven i din organisation. Den kostnadsfria planen har minimala funktioner, med gränser för möteslängder, avancerade administrativa kontroller och säkerhetsfunktioner.
De betalda planerna – Microsoft Teams Essentials, Microsoft 365 Business Basic och Microsoft 365 Business Standard – tar bort alla begränsningar, ökar lagringsstorleken och tillåter e-postvärd. De kan ta emot upp till 300 personer per möte, bland många andra uppgraderingar.
Microsoft Teams Essentials har en månadskostnad på $4 per användare. Priserna för Business Basic- och Business Standard-planerna är $6 respektive $12,50 per användare och månad. De två sista alternativen består av att ha Teams integrerade i Microsoft 365-paketet, vilket ger dig tillgång till andra appar i Microsoft 365-sviten.
2. Fillagring
Microsoft Teams tillhandahåller ett robust lagringssystem som gör det möjligt för teammedlemmar att dela filer och samarbeta med dem. Den stöder ett brett utbud av filformat, allt från dokument till kalkylblad och videor.
Dessutom tillåter appens integrationer teammedlemmar att komma åt och importera filer från OneDrive och andra externa källor.
3. Videokonferenser
Ett teamsamarbetsverktyg skulle inte vara komplett utan funktioner för virtuella möten. Microsoft Teams erbjuder högkvalitativ video- och ljudströmning för smidig kommunikation under möten.
Under en videokonferens kan du dela skärmar, vara värd för flera deltagare och spela in konferensen för senare användning. Microsoft Teams underlättar även virtuella möten genom att du kan schemalägga och gå med i möten via Outlook.
Business Standard-planen låter dig vara värd för storskaliga webbseminarier med upp till 10 000 deltagare.
4. Microsoft 365-integration
Microsoft Teams integreras sömlöst med Microsoft Office-program som Excel, Word och PowerPoint för optimalt samarbete. Detta gör att du kan skapa, redigera och samarbeta i dokument utan att växla mellan olika applikationer.
Det fina med denna integration är att teammedlemmar kan arbeta med dokument i realtid, vilket gör att alla kan bidra samtidigt. Ändringar som görs i alla dokument i Teams synkroniseras automatiskt med motsvarande Microsoft 365-appar.
Dessutom kan du anpassa din Outlook-kalender för att filtrera bort möten och händelser i Microsoft Teams. Detta ger dig enkel tillgång till mötesinformation och aviseringar, vilket gör det enkelt att organisera och delta i möten.
5. Gästsamarbete
Om du måste arbeta med någon utanför ditt team eller din organisation, kommer Teams funktion för gästsamarbete väl till pass. Den här funktionen låter dig bjuda in kunder eller andra externa medarbetare att delta i möten eller brainstormingsessioner.
Efter att ha mottagit inbjudan kan den externa parten komma åt mötet med sitt Microsoft-konto. Detta gör att de kan gå med i chattkonversationer, dela filer och arbeta tillsammans med ditt team. Dessutom har du fullständig kontroll över gäståtgärder genom att ställa in åtkomstnivån i behörigheter.
Översikt över Google Chat
Google Chat är en plattform för teamsamarbete som hjälper till att effektivisera organisationskommunikation och lagarbete. Med sitt användarvänliga gränssnitt och integration med andra Google Workspace-verktyg har Chat blivit en bas för team, särskilt de som ofta använder andra Google-produkter.
Google Chat har optimerade funktioner som gör att du kan kommunicera via sms, dela filer och ställa in konferenser.
1. Prissättning
Google Chat är en del av allt-i-ett-paketet du får genom att köpa en Google Workspace-plan. Även om en gratis plan är tillgänglig med ditt Google-konto, ger den bara begränsade funktioner.
De tre Google Workspace-planerna är Business Starter, Business Standard och Business Plus – till en månadskostnad av $6, $12 respektive $18 per användare. Google erbjuder också en anpassningsbar Enterprise-plan som du kan köpa genom att kontakta säljteamet.
Det maximala antalet deltagare i videomöten varierar beroende på ditt prenumerationspaket. Till exempel tillåter startplanen endast 100 personer, men Plus-planen tillåter upp till 500 personer.
2. Fillagring
Fillagringskapaciteten på Google Chat beror på din prisplan. Start- och standardplanerna erbjuder 30 GB respektive 2 TB. Både Plus- och Enterprise-planerna erbjuder 5 TB per användare, men du kan begära mer lagringsutrymme om du har Enterprise-prenumerationen.
Att ladda upp en fil på Chat sparas direkt till Google Chat, inte din Google Drive. Dessa filer är omedelbart tillgängliga för mottagarna, vilket eliminerar behovet av tredje parts delningsapplikationer eller filbilagor.
En annan fördel med att använda den här funktionen är att Google Chat kontrollerar filbehörigheter och åtkomstnivåer. Detta låter dig styra vilka personer som kan visa, kommentera eller redigera dokument.
3. Google Workspace-integration
Google Chat integreras med andra appar i Google Workspace för att ge en uppkopplad upplevelse. Du kan dela filer direkt från Google Drive och arbeta med dem i realtid med ditt team.
Dessutom låter Google Workspace-applikationer dig styra historiken för ditt arbete och spåra ändringar som gjorts i ditt dokument. Med detta kan du kontrollera filändringar och se till att ditt teamprojekt förblir organiserat och spårbart.
När du använder Google Chat för videokonferenser sker själva videokonferensen via Google Meet, som är en del av Google Workspace-apparna som ingår i din prenumeration.
4. Organiserad meddelandehantering
Google Chat har ett organiserat meddelandesystem som låter dig ha individuella konversationer eller gruppchattar med ditt team. Plattformen har också trådade konversationer där du svarar på specifika meddelanden, håller detaljer och idéer på rätt spår och är lätta att följa.
Dessutom har denna plattform en unik sökfunktion för att hitta specifika meddelanden och filer i chattar. Dessutom kan du använda det AI-drivna snabbsvaret för att snabbt svara på meddelanden när du är upptagen.
Microsoft Teams vs. Google Chat: The Verdict
Microsoft Teams och Google Chat är utmärkta samarbetsplattformar med mycket liknande funktioner och funktionalitet. Det är därför att välja den ena framför den andra beror på ditt teams behov och preferenser.
De senaste Microsoft Teams-funktionerna gör möten och teamupplevelser sömlösa och lätta. Google Chat erbjuder dock ett strömlinjeformat och intuitivt gränssnitt som passar perfekt med andra Google-applikationer.
När det gäller prissättning tar Microsoft ledningen genom att erbjuda Teams som en separat produkt, från 4 USD per användare. Däremot börjar Google Chat på $6 per användare, och du kan bara få det med resten av Google Workspace-apparna.
En avgörande faktor när du väljer en samarbetsplattform är att utvärdera de andra verktyg som ditt team kommer att använda regelbundet. Om ditt arbetsflöde till exempel är starkt beroende av Office-produkter kan det vara det mest fördelaktiga valet att välja Microsoft Teams på grund av dess sömlösa integration med andra Microsoft-verktyg.
På samma sätt, om ditt team redan använder Google Workspace, skulle det vara klokt att hålla fast vid sin samarbetsplattform för att upprätthålla en sammanhållen och effektiv arbetsmiljö.
Det bästa valet för effektivt samarbete
Att välja den bästa plattformen för teamsamarbete är ett avgörande beslut som beror på flera nyckelfaktorer, inklusive dina specifika krav, storleken på din organisation, säkerhetsbehov och teamets förtrogenhet med potentiella applikationer.
Tänk på vilka verktyg ditt team använder regelbundet. Om du är mycket beroende av Office-produkter, gör Microsoft Teams sömlösa integration det fördelaktigt. På samma sätt, om du redan använder Google Workspace, garanterar effektiviteten att hålla fast vid deras samarbetsplattform.
Att utvärdera dessa faktorer hjälper dig att fatta ett välgrundat beslut och förbättra ditt teams samarbete.