De bästa QLED-TV:erna 2024

Samsung kom med den första QLED-TV:n till oss 2013. Ursprungligen berömd för sina livfulla och exakta färger, har kvantprick-TV-apparater bara utvecklats sedan dess. De erbjuder nu ännu bättre färgmättnad tillsammans med höga kontrastförhållanden, suverän ljusstyrka och snygg design.

Samsung

Neo 4K QN90C är den senaste designen från QLED-kungarna hos Samsung. Den erbjuder några spännande förbättringar av sin föregångare, QN90B, med den mest uppenbara bildkvaliteten. Faktum är att den utmanar bildstandarderna som ställs upp av OLED:er och slår dem helt enkelt för ljusstyrka.

QN90C finns i storlekar från 43 tum till kolossala 85 tum. De mindre 43- och 50-tumsmodellerna har VA-paneler, medan de större skärmarna växlar till IPS-ADS, där den senare erbjuder bredare betraktningsvinklar, perfekt för familjefilmkvällar eller när du ska ta med grannarna på söndagsfotboll.

I kombination med TV:ns enastående toppljusstyrka och enastående antireflexbeläggning behöver du inte heller oroa dig för att dra gardinerna under de soliga eftermiddagarna.

Samsung Neo 4K QN90C

Bäst överlag

$1389 $1999 Spara
610 USD

Samsung Neo 4K QN90C QLED TV erbjuder enastående bildkvalitet med sin imponerande toppljusstyrka, suveräna lokala dämpning och exakta färger. Med funktioner som Object Tracking Sound Plus och Q-Symphony-stöd imponerar ljudet också, medan fyra HDMI 2.1-portar lägger till en körsbär på toppen för spelare.

Fördelar

 • Bra rörelsehantering
 • Imponerande djup svärta för en QLED-TV
 • Fyra HDMI 2.1-portar
 • Object Tracking Sound Plus för förbättrad rumslig orientering
 • Q-Symphony-stöd för förbättrat ljud med Samsungs soundbars

Nackdelar

 • Lite bakgrundsbelysning blommar
 • Tizen 7.0-gränssnittet tar lite tid att vänja sig vid
 • Inget stöd för Dolby Vision

TCL

Om du kan avstå från några sofistikerade funktioner får du ett riktigt fynd med TCL Q650G. Bra ljusstyrka, förvånansvärt djupa svarta nivåer och ett brett färgspektrum visar upp vad som lätt kan beskrivas som utmärkt värde.

Även om det inte har HDMI 2.1, är det fortfarande ett anständigt val för spelare. Du kan få 120Hz-spel i Full HD samtidigt som du njuter av en ultralåg ingångsfördröjning, vilket tillfredsställer de som är mer intresserade av prestanda än bästa möjliga bildkvalitet.

Med sin goda responstid är det också ett utmärkt rop för sportfantaster. Rörelseoskärpa när du tittar på snabb action märks knappt. Dina vänner runt om för det stora spelet kan dock behöva klämma ihop sig lite i soffan på grund av TV:ns genomsnittliga betraktningsvinkel.

TCL Q650G 4K QLED

Bästa budgeten

$348 $398 Spara
50 USD

Oavsett om du behöver en QLED-TV för att titta på film, spela videospel eller njuta av sport, är TCL Q650G ett toppbudgetval. Även om den kanske saknar prestanda och några mer avancerade funktioner som premium QLEDs erbjuder, ger den fortfarande kraft och kommer att glädja även de mest inbitna fyndjägare.

Fördelar

 • Bra uppskalning till 4K
 • Utmärkt toppljusstyrka och reflektionshantering
 • Stöd för Dolby Vision och HDR10+
 • VRR och ALLM
 • Enkelt att använda Google TV OS

Nackdelar

 • Ingen lokal nedbländning
 • Färgen måste kalibreras ur kartongen
 • Kräver en soundbar

Samsung

Det är inte mycket mellan Samsung QN90B och dess nyare syskon, QN90C. Båda är utmärkta val för spel, men med den här TV:ns högre toppljusstyrka och något billigare pris kan spelare spela under ljusare förhållanden, njuta av poppiga höjdpunkter och spara några dollar i processen.

Med sin exceptionellt snabba svarstid och låga ingångsfördröjning, stöd för alla tre VRR-format och fyra HDMI 2.1-portar (en med eARC) för 4K/120Hz nästa generations spel, är det ett idealiskt val.

Filmfantaster ska dock inte känna sig utanför. Med ett otroligt kalejdoskop av färger och enastående lokal nedbländning som ger exceptionell kontrast, är bildkvaliteten överlägsen de flesta andra QLED-TV-apparater.

Samsung Neo QLED 4K QN90B

Bäst för spel

$1100 $1698 Spara
598 USD

Precis som QN90C är Samsung QN90B ett utmärkt val för spel. Med alla nödvändiga funktioner, från HDMI 2.1 till en fantastiskt låg ingångsfördröjning, är det en QLED-TV byggd för spel. Med enastående bildkvalitet levererad av hög ljusstyrka, djup kontrast och rikliga färger, är det också ett toppval i 4K för att titta på HDR-filmer och serier.

Fördelar

 • Enhetliga betraktningsvinklar
 • Utmärkt bländningshantering
 • Massor av kvalitetsspelfunktioner
 • Bra ljud
 • Brett utbud av skärmstorlekar

Nackdelar

 • Inget stöd för Dolby Vision eller DTS

Hisense

Medan Samsung i allmänhet levererar de bästa QLED-TV:erna, stöder de bara företagets egenutvecklade HDR-teknologier, HDR10 och HDR10+. Så en fördel som andra QLED TV-tillverkare har jämfört med Samsung är stödet för Dolby Vision-innehåll, som allmänt anses vara det ultimata HDR-formatet. Om att titta på film är ditt primära problem, kanske du vill överväga detta.

Hisense U8K levererar inte bara orörd ljusstyrka, kontrast och färg, utan den kommer också till en ganska attraktiv prislapp. Och om du vill sprida dig, finns det ett 100-tumsalternativ att gå vilse i när du tittar på dina storsäljare. Spelare, inklusive Xbox Series X- och PS5-användare, kan också ta del av action, med 4K/120Hz-stöd, VRR och ALLM.

Hisense U8K ULED 4K

Bäst för filmer

$698 $1100 Spara
402 $

Hisense U8K levererar några av de bästa bildkvaliteterna för filmer som en QLED-TV kan. Och till råga på det finns det till ett anständigt pris. Filmer och TV-program ser fantastiska ut med TV:ns djupa kontrast, livfulla, naturliga färger och imponerande toppljusstyrka. Om du verkligen vill ta del av den ultimata filmupplevelsen, överväg den exceptionella 100-tumsmodellen för total nedsänkning av filmen.

Fördelar

 • Intuitiv Google TV-plattform
 • Dolby Vision IQ anpassar sig till omgivande ljus
 • Enastående kontrast
 • Naturlig färg och ljusstyrka
 • Två HDMI 2.1-portar (en med eARC)

Hannah Stryker / MakeUseOf

Även om det fortfarande inte finns för mycket innehåll att titta på på en 8K QLED-TV, är uppskalningen som levereras av Samsung QN900C verkligen enastående. Den här TV:n levererar allt, inklusive fantastisk ljusstyrka, verklighetstrogna färger, högdagrande ljusstyrka, djup kontrast och, naturligtvis, en detaljnivå som bara 8K kan ge. Du får också fantastiskt breda betraktningsvinklar, så att hela familjen kan njuta av filmkväll var som helst i rummet.

Den finns i två goliatstorlekar på 65 och 75 tum. Priset är dock föga förvånande högt, och Dolby Vision-stöd förblir frånvarande från alla Samsung TV-apparater.

Samsung Neo QLED 8K QN900C

Bästa 8K QLED-TV

$2995 $3298 Spara
$303

Samsung QN900C levererar den ultimata bildkvaliteten i en QLED-TV. Med ständigt förbättrad uppskalning kan du nu titta på 4K-innehåll i (nästan) 8K-detaljer. Den häpnadsväckande bilden är helt enkelt fantastisk, med toppljusstyrka, färg, detaljer och kontrast utan jämnåriga i QLED-världen.

Fördelar

 • Fyra HDMI 2.1-portar
 • One Connect Box avlastar kabeltrassel
 • 90W flerhögtalarsystem är imponerande
 • Objektspårningsljud för rumsligt ljud
 • Fantastisk, ramfri, minimalistisk design

FAQ

F: Vad är QLED?

QLED är en akronym för quantum dot light-emitting diode. Det är en skärmteknik som används i TV-apparater och en betydande uppgradering av traditionell LED-teknik. Samsung är allmänt känd för att ha tagit med QLED-teknik till konsumentmarknaden.

QLED:er överträffar lysdioder tack vare deras förmåga att producera ett bredare spektrum av färger och nå högre toppljusstyrka. Dessa förbättrade funktioner garanterar en förbättrad skärm, särskilt när du tittar på HDR-innehåll. Du får också bättre betraktningsvinklar, vilket är en stor fördel i en hemmabioanläggning.

Som sagt, de är dyrare än traditionella LED-TV-apparater, och de kan inte komma i närheten av svartnivåerna hos OLED-TV-apparater.

F: Vad är skillnaden mellan OLED och QLED?

Båda är typer av TV-tekniker. OLED anses allmänt vara den överlägsna tekniken, men det finns många andra faktorer att ta hänsyn till när du väljer mellan OLED och QLED.

OLED-TV är i allmänhet dyrare än QLED. Men de erbjuder mer naturliga färger och ger överlägsna svartnivåer. Detta beror på skillnaden i teknik. OLED står för organic light-emitting diode. Varje pixel är gjord av organiskt material och kan stängas av helt. Detta är anledningen till att OLED:er kan uppnå perfekt svärta och följaktligen mer imponerande kontrast och detaljer i mörka scener.

QLED-TV-apparater kan helt enkelt inte konkurrera med OLED-teknik när det kommer till svartnivåer. De har också en långsammare svarstid och kan ha mer rörelseoskärpa när du tittar på sport eller actionsekvenser.

Men de utmärker sig i olika andra aspekter. De kan nå högre toppljusstyrka, vilket är en betydande fördel när man tittar i ett ljust rum, och har bättre betraktningsvinklar som kan göra titta med familj och vänner till en bättre upplevelse.

F: Vad är skillnaden mellan 4K och QLED?

4K kallas ibland för UHD eller ultrahög upplösning. Det är inte alls en skärmteknik, till skillnad från QLED. 4K hänvisar till TV:ns upplösning. Det är ett steg upp från Full HD och ett steg ner från 8K. Du kan få QLED-TV med 4K eller högre upplösning.

F: Lider QLED-TV av inbränning?

Frånvaron av inbränning är en annan QLED-fördel. Inbränning kan inträffa i OLED-TV-apparater när du tittar på innehåll med kontinuerliga statiska bilder, till exempel en sportkanallogotyp. Detta beror på att enskilda pixlar i OLED-TV-apparater avger sitt eget ljus. Å andra sidan använder QLEDs bakgrundsbelysning och lager av kvantprickar för att filtrera ljuset och skapa bilder och lider därför inte av problem med inbränning.

F: Hur länge håller en QLED TV-skärm i genomsnitt?

Med lite omsorg och uppmärksamhet kan du få ut mer än ett decennium av en QLED-TV. Men när man tar hänsyn till många faktorer, inklusive användning och varumärkesrykte, är medellivslängden 7–10 år. Att förvara din QLED-TV i ett välventilerat utrymme kan vara en lång väg för att säkerställa lång livslängd, liksom regelbunden rengöring.