De 7 bästa Wiki-lösningarna för små till företag

Går du fortfarande efter ”boken” när det gäller att lära dig något nytt?

Men jag gör!

Och jag är säker på att många av er håller med om det.

I en tid av smartphones, videor och ljud kan ingen förneka böckers existens. De har också utvecklats med oss ​​och blivit digitalt tillgängliga i form av e-böcker, kunskapsbas, produktdokumentation med mera.

Jag slår vad om att ingen kan glömma populära wikis som Wikipedia!

Många av er hoppas kunna hitta information om din favoritfotbollsspelare, popsångare, teknologier och andra områden.

Vet du att Wikipedia för närvarande har över 50 miljoner sidor på 314 språk?

Nu vet du!

Är du intresserad av att skapa en webbplats som Wikipedia eller en kunskapsbas som guidar dina kunder om dina produkter?

Tur du, den här artikeln handlar om just det!

Här kommer jag att prata om vad wiki-mjukvara är, hur den kan hjälpa dig, och sedan några lösningar för det självvärd.

Vad är wiki-programvara?

Wiki-mjukvaran är mjukvarulösningen du kan använda för att skapa, dela och redigera innehåll och samarbeta och organisera det effektivt.

Du kan enkelt installera den på en server och köra den som en webbapp. Allt innehåll som skapas i denna miljö lagras vanligtvis i en effektiv databas. Programvaran kan också kallas en wiki-motor.

Företag behöver wiki-programvara för att skapa en kunskapsbas och produktdokumentation som hjälper användare att få den information de behöver om din produkt och tjänst. Det blir en go-to-guide för nybörjare och förstagångsanvändare vars frågor lätt kan täckas i dokumentet.

Användningsfall av en wiki-programvara

  • Att lagra och dela kunskap och instruktioner för dina produkter/tjänster.
  • Intern wiki för teamsamarbete
  • Klassrumswiki för lärare som kan dela kursmaterial och guider med elever
  • Generera idéer och publicera dem i wikin så att folk kan lägga till fler förslag till den
  • Arbeta som handböcker
  • Handledningar och instruktioner
  • Du kan presentera e-postdiskussioner i en wiki.
  • Fungerar som blogg för VD:ar, chefer och anställda

Varför behöver du wiki-programvara?

Det finns många fördelar. Låt oss utforska några av dem.

Sökbart innehåll 🔍

Wiki-mjukvaran låter människor enkelt hämta arkiverad information med en inbyggd sökmotor.

Därför kommer användare inte att ha problem med att komma åt den även om du lägger massor av information i den. Men för att få det att hända måste du ordna information i ett läsbart och korrekt format, vilket gör det mer tillgängligt för människor att söka efter det de vill läsa om.

Effektivt samarbete

Wiki främjar samarbete där varje medlem i ditt team kan bidra, dela sin kunskap och göra ansträngningar för att förbättra innehållet som helhet.

Å andra sidan ger icke-wiki-lösningar dig inte denna lyx eftersom endast personen som lägger upp innehållet eller redaktören som tilldelats dem kan bara redigera innehållet.

Kvalitetskontroll 💯

Om din redaktör har gjort ett misstag över ett dokument, kan andra i ditt team eller community omedelbart korrigera det. På så sätt kommer misstaget inte att upptäckas av slutanvändarna som kan vara förvirrade över en specifik instruktion som kan hämma din verksamhetsnärvaro.

Decentraliserat beslutsfattande 🤔

En wiki låter dig vidta decentraliserade åtgärder på dina dokument där människor får fatta beslut som du kan granska efteråt.

Det är bättre än att söka tillstånd varje gång från en centraliserad beslutsfattare som kanske inte fattar beslut på ett tidsbestämt sätt.

Nog med teori, det är showtime nu!

Det finns gott om öppen källkod och kommersiell wiki-mjukvara som du kan installera på din server. Skaffa en moln-VM som du väljer och installera någon av följande lösningar.

Wiki.js

Wiki.js är en kraftfull wiki-programvara med öppen källkod som gör dokumentationen till en rolig resa med sitt intuitiva gränssnitt. Den är kompatibel med MariaDB, PostgreSQL, MySQL, SQLite eller MS-SQL Server och fungerar praktiskt taget på vilken plattform som helst. Wiki.js körs på Node.js, vilket ger blixtsnabb prestanda.

Du får flexibiliteten att anpassa utseendet på din dokumentation genom mörkt eller ljust läge. Gör wikin privat, offentlig eller en kombination av båda, vad du än tycker är rätt. Den använder intelligenta tillgängliga resurser, oavsett om det är en högpresterande virtuell dator eller Raspberry Pi.

Wiki.js är lätt att installera inom några minuter genom steg-för-steg-guider. Den erbjuder omfattande moduler som du kan slå på/av baserat på behoven om du pratar om funktioner. För autentisering har den inbyggd autentisering, inklusive lösenordsåterställning och självregistreringsfunktioner.

Du kan också integrera autentiseringstjänster från tredje part som GitHub, Google, Microsoft, Auth0, LDAP, Okta och mer, tillsammans med 2FA. Den har den populära markdown-redigeraren med ett verktygsfält och en liveförhandsvisning, en lättanvänd WYSIWYG-redigerare som icke-tekniker kan använda och vanlig HTML för att importera förformaterade sidor.

Wiki.js kommer också att introducera innehållsmigrering med WikiText, tabellform och en REST/GraphQL-optimerad redigerare. Du kan spåra innehållsändringar, jämföra versioner för att se skillnaden, återgå till det tidigare tillståndet eller till och med återställa raderade sidor eller exportera en sidversion. Den är tillgänglig på 40+ språk och stöder även inhemska RTL-språk.

Du kan hantera mediatillgångar, redigera bilderna, markera koder, generera diagram, rendera matematiska uttryck och lägga till video och ljud. Wiki.js kommer med en inbyggd sökmotor och stöder molnsökning, Elasticsearch och andra motorer som Sphinx, Manticore, etc.

Säkerhetskopiera innehåll med GitHub, Azure DevOps, GitLab, DigitalOcean Spaces, Google Cloud Storage, Dropbox, Box, Google Drive, etc.

Installera wiki.js på VM, Docker, Kubernetes eller förbyggda molnbilder från DigitalOcean och AWS.

DokuWiki

Den mycket mångsidiga DokuWiki är öppen källkod och är känt för sin enkelhet och effektivitet vid dokumentation. Den behöver ingen databas och gläds både av utvecklare och användare för sin läsbara och rena syntax. Andra punkter som går till förmån för DokuWiki är enkelt underhåll, integration och säkerhetskopiering.

Den kommer också med inbyggda autentiseringsanslutningar och åtkomstkontroller, vilket gör den ännu mer användbar för företag. DokuWikis livliga community har bidragit med många plugins för flera användningsfall utöver en traditionell wiki. Du kan enkelt lägga till nya sidor och uppdatera dem snabbt.

Utvecklarna har designat DokuWiki för att vara ett effektivt verktyg för samarbete och upprätthållande av alla ändringar som gjorts. De olika användningsfallen för DokuWiki är:

  • Mjukvaruhandbok
  • Kunskapsbas
  • Privat anteckningsbok
  • CMS – intranät
  • Projekt arbetsyta

DokuWiki ger dig massor av fördelar som enkel installation, färre systemkrav, massor av tillägg, inbyggda åtkomstkontroller, 50+ språkstöd och enhetsoberoende. Det möjliggör enkel konfiguration och erbjuder massor av mallar och plugins.

Om du behöver DokuWiki på molnet kan du prova Kamaterasom erbjuder installation med ett klick och ger dig möjlighet att vara värd i 13 datacenter över hela världen.

MediaWiki skapades av seniora forskare år 2002. Det är en öppen källkod och gratis wiki-programvara som ger tusentals webbplatser, organisationer och företag. Den innehåller populära wikis som Wikipedia, Wikimedia Commons, Wiktionary och många fler.

MediaWiki hjälper till att samla in kunskap, organisera den och sedan göra kunskap tillgänglig för alla. Programvaran är kraftfull, utbyggbar, pålitlig och flerspråkig. Det är skrivet i PHP, vilket gör det enkelt att komma igång på LAMP-stacken. Den har redan distribuerats i stor utsträckning i åratal; det är nu en av de mest robusta wiki-lösningarna som finns på marknaden.

MediaWiki kommer med användbara funktioner och organisationsalternativ som gör det till ett utmärkt val för företagswikin. Du har möjlighet att anpassa med hjälp av mallar och lägga till fler funktioner genom att installera användbara tillägg.

För MediaWiki-värd kan du prova A2 plattform.

XWiki

Återigen en wikilösning med öppen källkod för dig – XWiki, som är skriven i Java. Du kan använda den som en 1:a generationens wiki eller en 2:a generationens wiki. 1:a generationens wikis är främst till för innehållssamarbete, medan 2:a generationens wikis är till för att skapa samverkande webbappar.

Exemplen på 2:a generationen kan vara bloggar som kommunicerar information och organiserar den med forum och taggar. Sådana plattformar gör det möjligt för deltagarna att diskutera värdefulla ämnen och främja uppgiftshanteringslösningar för att skapa och distribuera uppgifter i samband med projekt. XWiki har en intuitiv och robust WYSIWYG-redigerare tillsammans med wiki-syntax.

Kärnutvecklarna och XWiki-communityt förser dig med 600 tillägg, inklusive plugins, teman, skal, makron och applikationer. Från hantering till samarbete, den levererar allt sömlöst så att du kan göra din dokumentation till en stor framgång.

BookStack

En enkel plattform för att lagra och organisera information med hjälp av BookStack.

En av BookStacks USP är dess enkelhet; dess sidredigerare innehåller ett enkelt gränssnitt med WYSIWYG. Du kan dela upp innehåll i tre verkliga grupper – sidor, kapitel och böcker. Allt innehåll i BookStack är sökbart i dessa tre grupper och på själva boknivån.

Håll dokumentationen ansluten genom att länka ett stycke direkt. Konfigurera BookStack baserat på ditt specifika användningsfall och ändra logotyp, namn och registreringsfält. Utöver detta kan du ändra systemets synlighet och välja att visa det offentligt eller inte.

BookStack drivs av PHP-ramverket, Laravel, med MySQL som databas. Som ett resultat, vilken virtuell dator du än använder, skulle prestanda knappast vara ett problem. Förutom kraftfulla länk- och sökfunktioner får du sortering över böcker, bildhantering och sidrevisioner.

Med hjälp av behörighets- och rollsystemet kan du även låsa ned åtgärder och innehåll efter behov. Tack vare deras community kan du ställa in ditt föredragna språk som engelska, franska, spanska, italienska, japanska, ryska, tyska, holländska, etc.

Är du ett Markdown-fan?

Goda nyheter!

BookStack stöder det förutom liveförhandsvisningar av vad du än skriver i din dokumentation. Det låter dig också integrera med autentiseringsleverantörer som Okta, LDAP, Google, Slack, GitHub och AzureAD.

Gollum

Om du vill ha en lokal frontend och ett sött API, Gollum är din kompis.

Nej, jag pratar inte om ’Gollum’ från Sagan om ringen.

Istället är denna Gollum en enkel och Git-driven wiki-lösning för dokumentation. Dess sidor kan kategoriseras i kataloger som du vill.

Du kan också inkludera annat innehåll som PDF-filer, sidhuvuden eller sidfötter, bilder etc. Gollum-sidor kan skrivas i uppmärkningar av olika typer, och vilken förändring som helst av ditt redigeringssystem kan synas direkt. Du kan också visa och återställa sidor i flera versioner.

Gollum är kompatibelt med GitHub-wikis och stöder avancerade funktioner som UML-diagram, kommentarer med CriticMarkup, matematik med MathJax, Redirects, Makron, RSS-feed, citation, BibTeX och mer. Det fungerar över Unix-liknande system, men du kan använda det på Windows med JRuby.

Översikt

Översikt anses vara en av de snabbaste wiki-lösningarna för växande företag. Det låter dig skapa vackra och funktionsrika sidor och är också kompatibla med markdown. Den här programvaran skapas genom att använda Node.js och React så att du kan tänka på dess fördelar som hög hastighet, bättre prestanda och enklare programmering.

För fillagring stöder den AWS S3 eller S3-kompatibel objektlagring.

Slutsats

Om du har ett litet eller medelstort företag eller till och med ett stort företag kan du skapa en kunskapsbas, samarbeta om den och göra din kund medveten om dina produkter. Och alla dessa är möjliga med en wiki-lösning som diskuteras ovan.

Välj därför den lösning du hittar som har funktioner du kan använda och gå ett steg före för att betjäna dina kunder mer.

Om du inte är redo att välja en lösning som är värd för dig själv, kan du alternativt prova värdbaserade wiki-plattformar.