De 5 bästa Linux Gaming Distros 2024

Linux är inte det första operativsystemet man tänker på för spel. Men medan de allra flesta PC-spelare använder Windows, tack vare plattformar som SteamOS, är Linux ett växande alternativ.

Här är fem Linux-speldistros att prova.

Linux Gaming 2024

Medan ”Linux-skrivbordets år” faktiskt aldrig inträffar, är operativsystemet med öppen källkod allt vanligare inom spel. Det mest framträdande är SteamOS 3.0, ett Arch Linux-baserat operativsystem som körs på Steam Deck-handdatorn.

Vår lista över de bästa speldistroerna för Linux 2024 är följande:

  • SteamOS
  • Fedora spel
  • SparkyLinux Gameover
  • ChimeraOS
  • DraugerOS

Nedan undersöker vi dessa speldistros mer i detalj. Nedladdningslänkar och lägsta systemkrav listas tillsammans med var och en.

theVakhovskeIsTaken

Tack vare Steam Deck har SteamOS blivit det mest använda dedikerade speloperativsystemet på Linux.

Utvecklat av Valve och baserat på Arch Linux, SteamOS finns i två versioner:

  • En dedikerad SteamOS 3.0-byggd för Valves bärbara Steam Deck-spelkonsoler.
  • Som HoloISO, en PC-version av Steam Decks operativsystem.

Obs: Äldre versioner av SteamOS för PC och bärbara datorer är baserade på Debian, men har inte moderna drivrutiner, programlager och andra förbättringar för att köra Windows-spel.

HoloISO underhålls av theVakhovskeIsTaken; ingen officiell PC-version av SteamOS 3.0 är tillgänglig.

SteamOS prioriterar din PC eller bärbara dators resurser för spel du spelar, snarare än bakgrundsuppgifter som ett typiskt stationärt operativsystem kan gynna.

SteamOS är tänkt att köra Steam Deck-verifierade titlar (det vill säga spel släppta för Windows men kompatibla med Steam Deck), tillsammans med titlar publicerade på Linux. Tredjepartsspel kan installeras genom att byta till skrivbordsläge.

Du kan interagera med SteamOS med de flesta spelkontroller, eller ett tangentbord och en mus.

HoloISO Systemkrav

CPU

64-bitars

Bagge

4 GB

Lagring

200 GB

GPU

Intel, NVIDIA eller AMD Radeon 8500

Ladda ner: HoloISO (Inofficiell SteamOS för PC)

2. Fedora-spel

Fedora Games-snurret är en av de bästa Linux-speldistroerna som finns tillgängliga och levereras med ett brett utbud av spel och genrer. Det är anledningen till bildens enorma storlek på 4,1 GB.

Resonemanget bakom detta är att det är tillräckligt stort för att inkludera många spel men tillräckligt litet för att få plats på en DVD. Du kan använda Fedora Games som en live-CD eller installera den på din PC.

Olika spel levereras med Fedora Games. Många av dessa är hyllningar med öppen källkod till populära titlar, som Extreme Tux Racer (liknande Mario Kart), Freeciv (en gratisversion av Civilization), Hedgewars (inte olik Worms) och många andra.

Systemkrav för Fedora Games

CPU

2 GHz dual-core

Bagge

2 GB

Lagring

15 GB

GPU

Integrerad grafik

Ladda ner: Fedora spel

3. SparkyLinux Gameover – Allt-i-ett Linux Gaming Distro

Den Debian-baserade SparkyLinux väger in med en nedladdning på 3,51 GB och kommer förinstallerad med Steam-klienten, Wine och PlayOnLinux.

SparkyLinux har också APTus Gamer, ett enkelt sätt att installera spelkonsolemulatorer och andra verktyg som är användbara för spelare. Det finns emulatorer för Atari, PlayStation och Sega-system, bland många andra.

SparkyLinux levereras också med spelplattformen Lutris, som hjälper dig att installera och hantera dina Linux-spel i ett enhetligt gränssnitt. Med detta enda gränssnitt kan du se alla dina Linux-, Windows-, Steam-, emulerade och webbläsarspel.

SparkyLinux-distros körs på gammal och ny hårdvara.

SparkyLinux Gameover Systemkrav

CPU

64-bitars

Bagge

256 GB

Lagring

50 GB

GPU

Integrerad

Ladda ner: SparkyLinux Gameover

4. ChimeraOS

Ett imponerande alternativ för att spela spel på Linux, ChimeraOS (tidigare GamerOS) kommer förinstallerat med Steam-klienten, inställd på Big Picture-läge. Det inkluderar också Gamescope, mikrokompositören som finns i SteamOS som erbjuder olika skärmförbättringar (inklusive uppskalning). Tillsammans med titlar från ditt Steam-bibliotek kan du installera spel från GOG, Epic Games Store och till och med Flathub.

ChimeraOS kräver noll konfiguration. Installera, starta, logga in på dina föredragna speltjänster och ladda ner spelen innan du spelar.

På många sätt är det den kompletta Linux-speldistro.

Systemkrav för ChimeraOS

CPU

Dubbelkärnig, 2GHz

Bagge

4 GB

Lagring

20 GB

GPU

NVIDIA GTX 900 eller AMD RX 400 eller Intel HD Graphics 500

Ladda ner: ChimeraOS

5. Drauger OS

Baserat på Ubuntu och med Xfce-skrivbordsmiljön och Pipewire-ljud, har Drauger OS designats med spelprestanda i åtanke.

Drauger OS, som är designat ”uttryckligt för spel”, underhålls av ett litet community men kör spel utan ansträngning. Detta har uppnåtts genom att göra justeringar av kärnan, och därigenom förbättra standard Ubuntu, för den ultimata Linux-baserade spelupplevelsen.

Nackdelen med detta är att Drauger OS är mindre flexibelt än en vanlig Ubuntu-installation. Även om grundläggande produktivitetsuppgifter bör vara möjliga, kommer vissa andra inte att vara det, eller kommer att kräva längre installations- och inställningstider.

Drauger OS Systemkrav

CPU

Dual-core, 1,8 GHz, 64-bitars processor

Bagge

1 GB

Lagring

32 GB

GPU

Integrerad

Ladda ner: DraugerOS

Spel på Linux har aldrig varit bättre

Linux har kommit långt som ett speloperativsystem. Tack vare Valves SteamOS 3.0 som leder vägen på Steam Deck är upplevelsen nästan perfekt. När adoptionen fortsätter att växa kommer fler och fler utvecklare att börja ta hand om Linux.

Vart och ett av dessa operativsystem har sin egen community där du kan ställa frågor om du stöter på problem. Du hittar också några bra gemenskapsresurser på Reddit för varje distro, för att inte tala om Wines omfattande spelspecifika sidor om du behöver riktning.

För både konsol- och skrivbordsupplevelser är Linux idealiskt.