De 5 bästa alternativen för att köra Android på Raspberry Pi

Snabblänkar

Har du ett Raspberry Pi-projekt som kräver mer än ett traditionellt Linux-baserat skrivbord? Det finns flera metoder för att använda Android som operativsystem på din Raspberry Pi.

Varför installera Android på en Raspberry Pi?

Om du använder en pekskärm, är det standardmässiga Raspberry Pi OS (PIXEL baserat på LXDE) kanske inte det mest optimala. Oavsett om det är en liten pekskärm, den vanliga Raspberry Pi-skärmen, eller en annan variant, kan Android vara en perfekt lösning.

En annan fördel är tillgången till ett enormt utbud av programvara. Allt från produktivitetsverktyg, streaming-appar, till spel är tillgängligt. (Observera dock att du kan vara begränsad av hårdvaran i din specifika Raspberry Pi-modell.)

Även om du inte använder en pekskärm, kan du ansluta en mus och ett tangentbord, precis som med alla andra Android-enheter.

5 Android-versioner för Raspberry Pi att utforska

Följande Android-versioner är kompatibla med Raspberry Pi 3 och kan laddas ner:

  • LineageOS
  • AOSP
  • OmniROM
  • EmteriaOS
  • LineageOS-baserad Android TV

Med en av dessa installerad, kan du använda de vanliga Google-tjänsterna, eller välja en mer privat användning.

För att installera appar på en Raspberry Pi med Android, behöver du antingen GApps eller en tredjeparts-appbutik, som till exempel F-Droid.

Dessa aspekter gör Android till ett utmärkt val för många Raspberry Pi-projekt. Här är några alternativ att överväga för installation av Android på din Raspberry Pi.

1. LineageOS

LineageOS är en välkänd anpassad version av Android, tillgänglig för många telefonmodeller. Tack vare utvecklaren KonstaKANG, finns LineageOS i olika versioner för flera Raspberry Pi-modeller.

Den är tillgänglig för Raspberry Pi 3 (LineageOS 17) och Raspberry Pi 4 (som LineageOS 20), med Android 14 tillgänglig för den senare. (LineageOS 20 fungerar också på Raspberry Pi 400 och CM4.)

Den vanliga metoden för att flasha SD-kort används för att installera LineageOS. Om du vill ha Google-appar, behöver du flasha GApps-paketet separat. Kontrollera anvisningarna för varje version av KonstaKANG, eftersom de kan variera.

2. AOSP

Android Open Source Project (AOSP) är själva källkoden för Android. Det är ett öppet källkodsprojekt som ligger till grund för Android-versioner från Google, Samsung, Huawei och andra tillverkare.

Eftersom AOSP är öppen källkod, kan den anpassas av alla utvecklare. Tack vare KonstaKANG, finns nu en AOSP-baserad version av Android för Raspberry Pi 5 (det finns även en version för Pi 4).

Installationen av AOSP sker med vanliga metoder. Precis som med LineageOS, behöver du ett GApps-paket om du vill ha en Android-upplevelse med Google-funktioner.

3. OmniROM

Teamet bakom OmniROM har länge skapat alternativa Android-versioner för specifika telefoner. Sedan 2022 har projektet även utökats till Raspberry Pi 4.

OmniROM är baserat på AOSP och har ett utseende som liknar Pixel-gränssnittet. Installationen sker i två steg. För bästa resultat behöver du ett vanligt microSD-kort till din Raspberry Pi (där TWRP-återställningsprogramvara installeras), samt en passande OmniROM-version. Den senaste versionen vid skrivande stund släpptes i mars 2023 för Raspberry Pi 4.

Installationsprocessen för OmniROM är den mest komplexa på listan. Det kräver att du laddar ned och flashar en återställningsbild till ett microSD-kort, sedan flashar du den version du vill köra från ett USB-minne. Det är lite komplicerat, men resultatet – Android på din Raspberry Pi 4 – fungerar mycket bra.

4. Emteria

Ett annat alternativ är Emteria, en specialbyggd Android-version för en begränsad mängd enheter. Denna lista inkluderar Raspberry Pi CM 3 och CM 4, samt Raspberry Pi 3, 4 och 5-korten.

Installationen av Emteria är enkel, eftersom den finns i verktyget Raspberry Pi Imager.

Så här installerar du med verktyget och ett microSD-kort i din dator:

  • Klicka på ”Välj enhet” och välj din Raspberry Pi-modell
  • Klicka på ”Välj OS”
  • Gå till ”Freemium och betalda OS”
  • Klicka på ”Android av emteria”
  • Välj Android 13 eller Android 14 för Raspberry Pi 4, eller Android 14 för Raspberry Pi 5
  • Klicka på ”Välj lagring” och välj microSD-kortet
  • Klicka på ”Nästa” för att fortsätta installationen
  • Ytterligare inställningar efter installationen kan konfigureras i Raspberry Pi Imagers avancerade inställningar (Ctrl+Skift+X).

    Emteria erbjuder olika prenumerationsalternativ, men den grundläggande startplanen är kostnadsfri och erbjuder trådlösa systemuppdateringar.

    5. Android TV

    KonstaKANG har även skapat en version av Android TV (baserad på LineageOS 20) specifikt för Raspberry Pi 4.

    Denna version är utformad för mediacenterprojekt och innehåller allt du behöver för att komma igång direkt. Ingen ytterligare programvara behöver flashas; du behöver inte installera GApps, utan endast dina favoritappar för streaming.

    Denna Android TV är utformad för Raspberry Pi 4 och Raspberry Pi 400 och fungerar förvånansvärt bra. Vår guide för att bygga din egen Android TV med Raspberry Pi beskriver stegen.