De 6 bästa gratis webbplatserna för virussökning och borttagning online

Du har förmodligen haft erfarenhet av ett datavirus eller skadlig programvara. Om inte, är du en av de lyckliga. Men du kan aldrig vila – särskilt om du kör Windows.

Gratis antivirusappar online är ingen match för ett fristående antivirusverktyg. Låt oss klargöra det. En antivirusskanning online är dock ett praktiskt verktyg i ett nafs. Kanske är det en obekant dator som beter sig konstigt? Eller datorn till en släkting som agerar? Det är dags för en virussökning.

De bästa antivirusskannarna online

De bästa antivirusskannrarna online erbjuder en fullständig systemgenomsökning, analys och borttagning av filer. Det är dock viktigt att notera att en virussökning online inte kan ersätta en offline antivirussvit. Onlineskannrar erbjuder inte realtidsanalys och skydd, så du kan inte lita på att de håller ditt system säkert. Istället bör du kolla in det bästa antivirusprogrammet för realtidsskydd.

Det är också värt att notera att virusskannrar online fortfarande kräver en liten nedladdning. Annars har verktyget inte tillgång till din dator för att söka efter skadlig programvara. Vart och ett av följande virusverktyg online har en bärbar nedladdning, vilket innebär att du inte behöver installera några filer; du bara kör den nedladdade antivirusfilen och genomsökningen börjar.

1. ESET Online-skanner

ESET Online Scanner är ett av de mest grundliga gratis antivirusverktygen online. Den har ett enkelt användargränssnitt som är lätt att använda. ESET Online Scanner låter dig välja mellan en fullständig, snabb eller anpassad skanning. Dessutom kan du också välja om du vill sätta i karantän och ta bort alla skadliga filer automatiskt.

Detta är praktiskt om online-antivirusskannern kastar upp falska positiva resultat.

2. F-Secure Online Scanner

F-Secures onlineskanner är den snabbaste gratis antivirusskannern online på den här listan. F-Secure Online-skannern hittar också de flesta skadliga program och kräver ingen installation.

Av de kostnadsfria antivirusskannrarna online är F-Secure Online Scanner den mest grundläggande. Du väljer inte vilka filer som ska skannas; onlineskannern täcker hela ditt system. Med tanke på hastigheten på skanningen är det inget problem. Bristen på alternativ har också en positiv sida: F-Secure Online Scanner är otroligt lätt att använda.

3. Trend Micro HouseCall

Trend Micro HouseCall är en användbar virusskanner online som ger en ganska omfattande genomsökning av din maskin. Ännu bättre, du kan använda HouseCall på Windows och macOS, så att du inte är begränsad av operativsystemet.

Som med alla online-virusskannrar är Trend Micro HouseCall-gränssnittet enkelt att använda; du laddar ner startfilen, kör den och börjar skanna. Smart Scan-funktionen kommer snabbt att analysera de platser som skadlig programvara med största sannolikhet lurar på och, när den är klar, tillhandahåller en recension och karantänalternativ för att hjälpa dig att rensa ditt system.

Individuella skannrar för skadliga filer

Individuella skadliga filskannrar skiljer sig från antivirusskannrar online genom att du tillhandahåller ett enda filprov istället för att skanna hela ditt system efter skadlig programvara eller annat. Det är din skyldighet att skanna en fil innan du kör den på ditt system, snarare än att sätta i karantän efter att infektionen äger rum.

Du kan dock avgöra om en fil är skadlig och vad som är fel med den samtidigt som du hjälper säkerhetsforskare att uppdatera sina definitioner.

Återigen, en individuell skadlig filscanner är inte på något sätt en ersättning för en antivirussvit på din enhet.

1. VirusTotal

VirusTotal låter dig söka i dess databas med hjälp av en enskild fil, en URL, en IP-adress, en domän eller en filhash. VirusTotal erbjuder det bredaste utbudet av verktyg och har en av de mest omfattande databaserna med skadliga filer och filsignaturer.

Liksom VirScan, hämtar VirusTotal definitioner från hela internet. En annan VirusTotal-funktion är analys per e-post. Du kan skicka din misstänkta fil direkt till VirusTotal (filer upp till 256 MB), och de kommer att svara med filstatus.

2. Kaspersky Threat Intelligence Portal

Kaspersky är ett av de mest välkända namnen inom virusdetektering, och dess Threat Intelligence Portal är ett praktiskt sätt att snabbt skanna en enda fil efter elaka. När den är öppen kan du ladda upp en enda fil till Threat Intelligence Portal. När den har analyserats kommer Kaspersky att detaljera om filen är skadlig.

Du kan också skicka in IP-adresser, filhaschar, domännamn och mer.

3. MetaDefender

MetaDefender tar definitioner från över 30 antivirusverktyg och analyserar din fil för skadlig aktivitet. Processen är densamma som de andra verktygen, medan MetaDefender låter dig skanna från en fil, en IP-adress, en URL eller en domän, samt en CVE (Common Vulnerabilities and Exposure).

MetaDefender-gränssnittet är snyggt och erbjuder olika analysalternativ.

Om du vill ha en snabb onlineskanning med fantastiska resultat, prova F-Secure Online Scan. Det är lätt att använda, tar minuter och träffar de flesta skadliga program.

Dessa gratis antivirusskannrar online är fantastiska, men de är inte ett effektivt förebyggande medel mot skadlig programvara. De erbjuder inte realtidsskanning och skydd. I den moderna världen kommer det att leda till en värld av smärta.