De 12 bästa Instagram-filtren för dina foton

Att förstå vilka Instagram-filter som fungerar i olika scenarier hjälper din profil att sticka ut. Fortsätt läsa för att upptäcka några av de bästa Instagram-filtren, tillsammans med vilka typer av bilder du ska använda var och en av dem för.

1. Färgläcka: För en estetik i filmstil

Instagram släppte Color Leak i november 2023, och det är ett bra alternativ om du gillar fotografering i filmstil. Filtret liknar det du ibland kan se efter att ha framkallat foton från filmkameror, med subtila nyanser av rött, gult och orange.

Color Leak är ett av de bästa Instagram-filtren för bilder med mycket ljusstyrka eller ljusa färger i bakgrunden. Det är dock lite knepigt att använda på bilder där bakgrunden är ganska mörk, eftersom den kan se slarvig ut och de röda kan bli för tydliga.

2. Ludwig: Ett mångsidigt alternativ

Ludwig är ett av de äldsta och mest populära Instagram-filtren. Det är också ett av de mer mångsidiga alternativen på den här listan.

När du använder det här filtret får du varmare toner och en skarpare kontrast. Det är bättre än Color Leak för foton med mörkare bakgrunder, eftersom dess effekter är mer subtila.

Dessutom kan du även använda den för porträtt och selfies. Anledningen till att det fungerar bra med bilder av människor är att förändringarna är subtila, och det kan också minska lite skärpa om din bild var för skarp innan.

3. Oslo: För subtila förbättringar

Oslo Instagram-filtret är ett annat bra alternativ om du vill lägga till subtila ändringar i din bild. När du använder det här filtret ökar du kontrasten i bilden och minskar skuggorna. Men samtidigt kommer exponeringen att gå upp.

Oslo är ett fantastiskt Instagram-filter för arkitektoniska, urbana och gatufoton. Jämfört med Ludwig får du en mer stämningsfull look – vilket är perfekt om det passar din stil bättre. Du kan också använda det här filtret om du vill ha något enkelt som får ansiktsdragen att lysa igenom bättre.

4. Mjukt ljus: Perfekt för Golden Hour-bilder

Soft Light är en av Instagrams många filterintroduktioner från november 2023. Det minskar avsevärt bildens klarhet, så att du får en mer disig look, och kontrasten minskar också.

Om du är intresserad av golden hour-fotografering är Soft Light ett utmärkt val. Det kommer att förstärka de varma tonerna i din bild, särskilt jämfört med en mulen dag – där användning av detta filter kan få ditt foto att se ganska intetsägande ut. Och innan du publicerar din bild, varför inte använda någon av de här perfekta gyllene timmertexterna.

5. Enkelt: Förbättra dina selfies och porträtt

Simple-filtret gör precis vad namnet antyder; den lägger till enkla redigeringar till din bild. Av denna anledning är det ett av de bästa Instagram-filtren och också ett av de mest mångsidiga.

När du använder detta filter kommer din bild att öka i kontrast. Om du vill ta porträttbilder där en person bär mörka kläder, och du vill att de ska sticka ut, är detta ett fantastiskt alternativ.

Förutom mer kontrast kommer Simple också att öka exponeringen och ljusstyrkan i ditt foto något. Det är ett fantastiskt val för att förbättra dina porträttbilder och selfies på en mulen dag.

6. Melbourne: Ett bra alternativ för soliga foton

Melbourne är väldigt lik Oslo, men filtret kommer att öka din exponering avsevärt jämfört med Oslo. Dessutom förbättrar detta filter inte kontrasten lika mycket som dess motsvarighet.

När du använder Melbourne-filtret kommer din bild inte att ha mycket extra mättnad och den kommer att se lite plattare ut. Av denna anledning är Melbourne ett bättre val än Oslo för bilder av människor och landskap under soliga dagar. Dessutom är det ett bra alternativ för golden hour-bilder – oavsett om de är av människor eller platser.

7. Lo-Fi: Förstärk mättnad och kontrast

Lo-Fi är ett filter med hög mättnad och hög kontrast. Det är ett mycket bra val för bilder som redan innehåller flera ljusa färger, men du vill få dem att sticka ut ännu mer. Och om du vill ta bättre bilder i hård belysning, kommer detta filter oftare än inte att få din bild att se mycket bättre ut en solig dag.

Lo-Fi-filtret är ganska svårt att använda i porträtt eftersom det kan lägga till för mycket mättnad och kontrast, vilket resulterar i ett onaturligt utseende. Icke desto mindre är det ett bra val för arkitektur- och växtfotografering om du vill få dina motiv att se mer imponerande ut.

8. Fade: Tone It Down

Fade är ett annat av de bästa Instagram-filtren om du vill ha något mer subtilt. Filtret kommer att minska kontrasten i dina bilder, vilket gör det till ett bra val om du vill ta lite kraft från dina bilder – inklusive bilder som har mer mättnad än du normalt skulle vilja ha.

När du använder Toningsfiltret fungerar det bättre på foton som redan har mycket ljusstyrka lagt till. Om du använder den på mörkare bilder kan den ibland se lite för lynnig ut för mångas smak.

9. Valencia: För vardagsbilder

Valencia är ett av de äldsta Instagram-filtren, och än i dag är det fortfarande ett populärt val bland många användare. Filtret ökar exponeringen i dina foton, gör fler av bildens skuggor synliga och du får också ett lite mer avmättat utseende.

Du kan använda Valencia i flera situationer, men det är särskilt populärt för selfies och foton i gatustil.

10. Aden: Perfekt för naturfotografering

Aden är ett annat av de mest populära Instagram-filtren som har funnits ett tag. Det kommer att öka mättnaden i din bild och ge dig ett mer blekt utseende. Det är ibland ett bättre val för naturfoton än sådana som Oslo och Lo-Fi – Lo-Fi har för mycket kontrast för många naturbilder, medan Oslo ibland är för dämpat.

Om du vill få din scen att se mer livlig ut snarare än dramatisk är Aden ett bra val. Av denna anledning kan det också fungera med vissa inomhusfotograferingar.

11. Slumber: För subtil utstrålning

Slumber är jämförbar med Ludwig, men detta filter har några viktiga skillnader. Det ger mer värme och minskar kontrasten i ditt foto, vilket ger en mysig, inbjudande atmosfär.

Du kan använda Slumber-filtret för naturbilder, och det kan även fungera bra för vissa porträtt och selfies. Det är dock bättre att använda filtret för den här typen av foton i situationer där det inte är mycket solljus. Det är också ett bättre val än Oslo om du vill ha något mindre subtilt utan att kompromissa med elegansen.

12. Vidvinkel: Ta fram ditt motiv

Missade du att beskära din bild som du skulle ha velat under efterproduktionen? Oroa dig inte; du kan fortfarande göra subtila justeringar innan du laddar upp din bild till Instagram. Vidvinkelfiltret ändrar inte någon av färgerna eller belysningen i ditt foto, men det zoomar in din bild lite.

Efter att ha tillämpat detta filter kommer ditt huvudämne att bli mer framträdande. Men var inte alltför hårdhänt, annars kan mittdelen av ditt foto hamna uppsvälld.

Du kan komma åt alla dessa Instagram-filter gratis, och det är väldigt enkelt att experimentera med dem alla innan du delar dina bilder med världen. Olika filter är bäst lämpade för olika scenarier, och med tiden vet du när du ska använda vart och ett, vilket kommer att höja din profil över resten.