Cloud Native Application Protection Platform (CNAPP) och dess nyckelkomponenter förklaras

Ända sedan Gartner myntade molnbaserade applikationsskyddsplattformar 2021 har sektorn vuxit kraftigt.

Enligt Zions marknadsundersökningsrapport2030 förväntas marknadsstorleken växa från 5,9 miljarder dollar (2021) till 23,1 miljarder dollar. Detta innebär att företag är oroade över att säkra och skydda molnbaserade applikationer från utveckling till produktion.

Oavsett hur mycket automatiserad eller dynamisk din molnmiljö är, förenar CNAPP och integrerar säkerhetsuppsättningar och efterlevnadsfunktioner i en säker design fri från cyberattacker.

Medan företag använder DevOps och DevSecOps, bör programvara som minskar komplexiteten genom CI/CD-applikationens livscykel säkra utveckling, ge ökad synlighet och kvantifiera risker. För många organisationer är det ett steg uppåt från ett reaktivt till ett proaktivt tillstånd.

Molnteknik är en stor aktör i många företag, och revolutionerar dataflödet i applikationernas arbetsbelastning. Som ett resultat kräver detta ett nytt förhållningssätt till hotlandskapet (när det utvecklas) med hjälp av säkerhetslösningar som är kompatibla med dynamisk infrastruktur. Och det är där CNAPP kommer in.

Vi kommer att fördjupa oss i molnbaserade applikationsskyddsplattformar, vad de är, deras fördelar och varför du bör betrakta dem som en bra investering för ditt företag. Så, låt oss börja.

Vad är CNAPP?

CNAPP beskriver en plattform som omsluter säkerhets- och efterlevnadsaspekter och hur de förebygger, upptäcker och agerar mot molnsäkerhetshot. Enkelt uttryckt, den integrerar många molnsäkerhetslösningar, traditionellt bunkrade i ett användargränssnitt, för att underlätta hur företag skyddar hela sitt molnprogram. För att förstå varför CNAPPs existerar, låt oss dela upp termen i moln-native och programskydd.

Att byta till molnteknik utvecklar en ny strömlinjeformad affärsera. Men med uppkomsten av dynamiska miljöer, finns det lika stor tillväxt i oförutsägbara interaktioner. Traditionella baserade säkerhetsmetoder kan inte hänga med i ny teknik som containeriserade och serverlösa miljöer.

När det gäller applikationssäkerhet fokuserar molnsäkerhetsverktyg på att hjälpa IT-team att förstå säkerhetsnivåerna för deras infrastruktur. Men räcker det? Uppenbarligen inte. För det första finns det många sätt att utsätta applikationer för risker i molnet, från att överbevilja tillståndsrättigheter till offentlig internetexponering.

För det andra fokuserar individuella lösningar på snäva uppsättningar av säkerhetsproblem och kanske inte integreras med dina molnlösningar för att sömlöst korrelera signaler. I det här fallet är blockeraren att många prioriterar lågbekymrade larm.

Varför behöver du en CNAPP?

Gartner släppte insikter om sin innovation, molnbaserade programskyddsplattform, i en rapport. Men CNAPPs är inte bara hypade säkerhetsverktyg. Sådan programvara syftar till att ersätta flera oberoende verktyg med en enda holistisk säkerhetsstruktur utformad för moderna molnarbeten. Med behovet av att konsolidera verktyg och säkerhet i spetsen, behandlar en CNAPP efterlevnad och säkerhet som ett kontinuum; det är en logisk utveckling av DevOps och ”växling-vänster”-säkerhet.

Även om flera osammanhängande lösningar kan tjäna samma syfte som en CNAPP, kommer du ofta att möta synlighetsluckor eller integrationskomplexitet. Som ett resultat kommer dina DevOps-team att ha mer arbete och mindre observerbarhet över organisationens arbetsbelastning.

Fördelarna med att använda en CNAPP inkluderar:

  • Molnbaserad säkerhet – Traditionella säkerhetsmetoder passar väldefinierade nätverksparametrar och fungerar inte bäst för molnbaserade applikationer. CNAPPs är byggda som omger containrar och serverlös säkerhet genom att integrera CI/CD-pipelineskydd, oavsett om din arbetsbelastning är lokal, privat eller offentliga moln.
  • Bättre synlighet – Som nämnts finns det många verktyg för säkerhetsskanning och observerbarhet. En CNAPP sticker ut eftersom den kan kontextualisera information samtidigt som den ger synlighet från hela din molninfrastruktur. Ett bra användningsfall är när du behöver se ett molnsystem på granulära nivåer eller identiteter och samla in insikter om tekniska stackar; en CNAPP kommer att prioritera de mest akuta riskerna i ditt företag.
  • Fast kontroll – Om du felkonfigurerar hemligheter, molnarbetsflöden, Kubernetes-kluster eller behållare, utgör du en risk för dina företagsapplikationer. Med hjälp av en CNAPP kan du aktivt skanna, upptäcka och snabbt vidta korrigerande åtgärder gällande säkerhets- och efterlevnadskonfigurationer.

Dessutom automatiserar en CNAPP säkerhetsuppgifter för att eliminera mänskliga fel, vilket förbättrar tillförlitligheten. Det finns också förbättrad effektivitet och produktivitet i DevOps. En, det finns automatisk identifiering av felkonfigurationer. Och för det andra, det finns inget behov av att underhålla flera säkerhetsverktyg med hög komplexitet.

Nyckelkomponenter i CNAPP

Medan marknaden är översvämmad av CNAPPs, var och en med sina unika och särskiljande egenskaper, finns det flera kärnfunktioner som spänner över alla CNAPPs för att de ska ge ett robust skydd för din molninfrastruktur och applikationer. Vilken lösning du än väljer bör integrera följande funktioner:

Cloud Security Posture Management (CSPM)

CSPM handlar om visualisering och säkerhetsbedömning. Det är en inkörsport till att konfigurera molnresurser och kontinuerligt övervaka dem. Genom att intyga att moln- och hybridmiljöer matchar konfigurationsregler, lokaliserar den felkonfigurationsinstanser och varnar säkerhetsteam om dem. Systemet överensstämmer med inbyggda anpassade standarder och ramverk, vilket åtgärdar de icke-kompatibla aspekterna.

Förutom att analysera säkerhetsrisker är en CSPM lämplig för incidentrespons i fall där det finns framgångsrika hot. Dessutom hjälper en CSPM dig att klassificera lagertillgångar över arkitektur-som-en-tjänst (IaaS), programvara-som-en-tjänst (SaaS) och plattform-som-en-tjänst (PaaS) arkitektur.

Detta i sin tur automatiserar upptäckten och åtgärden av säkerhetshot som kan leda till dataintrång. Kort sagt, CSPM ratificerar att felkonfigurationer inte går förbi utvecklingsläget till produktion.

Cloud Workload Protection Platform (CWPP)

CWPP skyddar arbetsbelastningar som distribueras över privata, offentliga och hybridmoln. Genom CWPP kan DevOps-team använda säkerhetsmetoden Skift vänster. Som ett resultat integrerar team säkerhetslösningar och bästa praxis tidigt och kontinuerligt under hela applikationsutvecklingens livscykel.

Lösningar under denna domän hjälper dig att se och minska risker över virtuella maskiner (VM), behållare, Kubernetes, databaser (SQL och NoSQL), applikationsprogramgränssnitt (API) och serverlös infrastruktur utan att vara beroende av agenter.

Dessutom skannar CWPP arbetsbelastningar, upptäcker säkerhet och visar dig hur du åtgärdar sårbarheter. På så sätt kan team genomföra snabba undersökningar över runtime-funktioner, nätverkssegmentering, upptäcka skadlig programvara i arbetsflöden (i CI/CD-pipelinen) och berika data via agentfri synlighet.

Cloud Infrastructure Entitlement Management (CIEM)

CIEM hanterar behörigheter i molnmiljöer och optimerar åtkomst och rättigheter. Det ideala målet här är att förhindra skadlig eller oavsiktlig missbruk av behörigheter.

Genom att använda principen om minsta privilegier och skanna din infrastrukturkonfiguration kontrollerar CIEM om det finns onödig åtkomst till resurser och rapporterar dem. Systemet analyserar tillståndsprinciper för att upptäcka potentiella läckor för autentiseringsuppgifter och hemliga nycklar som äventyrar dina molntillgångar.

Ett bra användningsfall av CIEM är när du behöver identifiera en användare med all tillgång till resursåtgärder medan den avsedda behörigheten är skrivskyddad. För praktisk användning, överväg ett fall där du måste använda Just-in-Time-åtkomst för att återkalla tillfälliga privilegier efter användning. Och det är så du kan minska riskerna för potentiella dataintrång i offentliga molnarbetsflöden genom att kontinuerligt övervaka identitetsbehörigheter och användaraktivitet.

Data Security Posture Management (DSPM)

DSPM skyddar känslig data i dina molnmiljöer. Den söker efter känslig data och har insyn i sin katalog oavsett om du använder datavolymer, hinkar, operativsystemmiljöer, icke-operativsystemmiljöer eller värdbaserade och hanterade databaser.

Genom att interagera med din känsliga data och dess underliggande molnarkitektur övervakar DSPM vem som har tillgång till den, hur den används och dess riskfaktorer. Detta innebär att utvärdera datasäkerhetstillståndet, lokalisera systemsårbarheter, lansera säkerhetskontroller för att motverka risker och regelbunden övervakning för att uppdatera den övergripande hållningen, för att säkerställa att den är effektiv.

När den integreras i dina molnlösningar avslöjar en DSPM potentiella attackvägar, vilket gör att du kan prioritera förebyggande av intrång.

Cloud Detection and Response (CDR)

Molndetektion och -svar (CDR) i en CNAPP upptäcker avancerade hot, undersöker och ger incidentrespons genom att kontinuerligt övervaka dina molnmiljöer. Genom att utnyttja andra tekniker som skyddsplattformar för molnarbete och hanteringsverktyg för molnsäkerhet, får du en överblick över dina molntillgångar, konfigurationer och aktiviteter.

Den övervakar och analyserar molnloggar, nätverkstrafik och användarbeteende för att visa upp indikatorer på kompromiss (IoC), misstänkt aktivitet och anomalier för att identifiera intrång.

Vid ett dataintrång eller en attack initierar CDR snabba incidentresponser genom en automatiserad eller steg-för-steg-strategi för att svara på incidenten. Att driva inneslutning, åtgärda och undersöka säkerhetshot hjälper företag att minimera riskerna.

När CDR integreras i CNAPP omfattar sårbarhetshantering, proaktiva molnsäkerhetskontroller, bästa kodningsmetoder, konstant övervakning och svarsmöjligheter. På så sätt säkerställer det att molnapplikationer har skydd under hela livscykeln, från utvecklingsläge till produktion, och bibehåller en stabil säkerhetsställning.

Cloud Service Network Security (CSNS)

En CSNS-lösning förstärker CWPP genom att tillhandahålla realtidsskydd av molninfrastruktur. Även om den inte är exakt identifierad som en del av CNAPP, är den inriktad på dynamiska parametrar för molnbaserade arbetsbelastningar.

Genom att införa granulär segmentering omfattar en CSNS många verktyg, inklusive lastbalanserare, nästa generations brandvägg (NGFW), DDOS-skydd, webbapplikationer och API-skydd (WAAP) och SSL/TLS-inspektion.

Bonus: Multipipeline DevOps Security och Infrastructure-as-Code Scanning

Det molnbaserade applikationsekosystemet automatiserar allt som en applikation behöver för att köra: Kubernetes, docker-filer, mallar för CloudFormation eller Terraform-planer. Du måste skydda dessa resurser eftersom de arbetar tillsammans för att hålla din applikation igång.

DevOps säkerhetshantering tillåter utvecklare och IT-team att hantera säkerhetsoperationer över CI/CD-pipelines från en central konsol. Detta ger ett fäste genom att minimera felkonfigurationer och skanna nya kodbaser när de skickas till produktion.

När infrastruktur-som-kod (IaC) implementeras i DevOps kan du bygga din molnarkitektur med hjälp av faktisk kod och konfigurationsfiler. Med IaC-skanning är tanken att näta upp säkerhetsbrister i ditt molnarbetsflöde innan de når produktionen.

Den fungerar på samma sätt som kodgranskningar och säkerställer konsekvent kodkvalitet genom att skanna program i CI/CD-pipelinefasen, vilket verifierar säkerheten för nya kodbaser. Du kan använda IaC-skanningar för att bekräfta att dina konfigurationsfiler (t.ex. Terraform HCL-filer) är fria från sårbarheter.

Dessutom kan du använda verktygen för att upptäcka känsliga överträdelser av nätverksexponering och ratificera principen om minsta privilegium när du hanterar resurstillbehör.

Hur fungerar en CNAPP?

En CNAPP verkar i fyra nyckelroller. Här är en översikt:

#1. Fullständig synlighet i molnmiljöer

En CNAPP ger synlighet över dina molnarbetsbelastningar, oavsett om det är på Azure, AWS, Google Cloud eller någon annan lösning. När det gäller resurser ger en CNAPP tillsyn över alla dina miljöer, inklusive behållare, databaser, virtuella maskiner, serverlösa funktioner, hanterade tjänster och alla andra molntjänster.

Vid bedömning av riskfaktorer använder en CNAPP en sammanhängande synlighet på skadlig programvara, identiteter och sårbarheter för att ge ett tydligt säkerhetstillstånd. Slutligen tar en CNAPP bort blinda fläckar genom att skanna igenom resurser, arbetsbelastningar och molntjänstleverantörers API:er för smidigt underhåll och konfiguration.

#2. Enande, oberoende säkerhetslösning

En CNAPP använder en plattform för att förena processer och leverera konsekvent kontroll över alla miljöer. Detta innebär att alla är helt integrerade, till skillnad från att använda kopplade oberoende moduler. Alla viktiga CNAPP-komponenter (de som behandlas i föregående avsnitt) är förenade i riskbedömningsmotorn.

För försvarsstrategin omfattar en omfattande CNAPP förebyggande åtgärder, övervakningstjänster och detekteringslösningar för att tillhandahålla en effektiv strategi för övergripande säkerhet.

Dessutom har en CNAPP-lösning en enda frontend-konsol som körs på en enhetlig backend, vilket eliminerar behovet av att växla mellan flera konsoler.

#3. Prioritering av kontextualiserade risker

När CNAPP identifierar ett hot i din arkitektur ger det dig sammanhanget runt det. Detta innebär att hitta attackvägar och underskatta kritikaliteten kopplad till risken.

Med hjälp av en säkerhetsgraf låter en CNAPP dig förstå relationerna mellan element i din molnmiljö. När man utvärderar hur kritiska hoten är, prioriterar en CNAPP risker, så att du kan fokusera på att åtgärda hoten istället för att slösa tid på distraktioner.

#4. Överbrygga utvecklings- och säkerhetsteam

En CNAPP tillhandahåller säkerhetskontroller under hela mjukvaruutvecklingens livscykel när den integreras i utvecklingen. Utvecklare använder CNAPP-insikter för att prioritera och åtgärda säkerhetsluckor med sammanhanget utan att behöva ytterligare vägledning eller hjälp från externa revisioner. Detta i sin tur ger utvecklare möjlighet att skicka säkra digitala produkter snabbare.

Framtiden är ljus

Trots komplexiteten i molnsäkerhet, förenklar molnbaserade programskyddsplattformar det och hanterar det med nya metoder som effektiviserar arbetsflödet för DevOps-team. Utvecklingsteam kan skicka säkra produkter genom att avslöja säkerhetsrisker och potentiella hot i dina dynamiska molnmiljöer.

Eftersom området växer och utvecklas ständigt, och du kanske letar efter pålitliga lösningar, överväg att använda heltäckande plattformar som kombinerar alla de markerade säkerhetskomponenterna.

Tjänsten du väljer bör vara dynamisk, mycket skalbar och tillhandahålla end-to-end-säkerhet som spänner över alla arbetsbelastningar över populära molntjänster som Google Cloud, Amazon Web Services och Azure Cloud-tjänster.

Se till att ditt val bygger på branschledande globala insikter när du identifierar nya hot när ny teknik växer fram och utvecklas över många fronter.

Kolla sedan in de bästa CNAPP-plattformarna för bättre molnsäkerhet.