ChatGPTs senaste uppdatering låter dig skapa helt anpassade GPT-modeller

Viktiga takeaways

  • Ankomsten av GPT-4 Turbo introducerar betydande förbättringar av ChatGPT, inklusive ett större sammanhangsfönster, uppdaterad kunskapsbas och förbättrad instruktionsföljande förmåga. Det erbjuder det största sammanhangsfönstret för alla kommersiellt tillgängliga AI-chatbotar.
  • Möjligheten att skapa anpassade GPT:er tillåter användare att skräddarsy ChatGPT för specifika ändamål. Användare kan bygga miniversioner av ChatGPT förladdade med relevant data, vilket gör uppgifter som att identifiera smartphones eller få filmrekommendationer enklare och effektivare.
  • Användare kan välja från ett brett utbud av förbyggda GPT:er optimerade för specifika funktioner för att förbättra deras promptupplevelse. Dessa specialiserade GPT:er täcker olika områden som kreativt skrivande, matematiska förklaringar, reseplanering, fläckborttagning och spelregler, vilket ger överlägsen prestanda för nischanvändning.

ChatGPT, OpenAIs flaggskepp AI-produkt, har fått en spelförändrande uppdatering med ett gäng nya funktioner. Med flera viktiga uppdateringar som rullar ut samtidigt, har OpenAI verkligen skämt bort ChatGPT-användare, särskilt ChatGPT Plus-prenumeranter.

Det finns mycket att ta sig igenom, och vi vill inte att du ska missa det – så vi har utforskat den senaste ChatGPT-uppdateringen för att se hur den kommer att påverka din upplevelse med AI-chatboten.

1. Ankomsten av GPT-4 Turbo

Utan tvekan är det viktigaste tillägget till ChatGPT GPT-4 Turbo-modellen. Även om GPT-4 Turbo inte är en helt ny AI-modell, har den flera spelförändrande förbättringar, inklusive ett större sammanhangsfönster, ett nyare slutdatum, förbättrade instruktionsföljande förmågor och förbättrade multimodala förmågor. Hur kommer detta att påverka din ChatGPT-upplevelse?

Enligt OpenAI kommer GPT-4 Turbo att levereras med ett betydligt större kontextfönster på 128 000 token. Detta innebär att ChatGPT-användare kommer att kunna använda betydligt längre och mer detaljerade uppmaningar när de hanterar AI-chatboten. För att sätta det i perspektiv kommer du tekniskt sett att kunna ge uppmaningar så stora som 300 sidor text. Detta är det största sammanhangsfönstret för alla kommersiellt tillgängliga AI-chatbotar, som överträffar Anthropics Claude 2, den tidigare titelinnehavaren, som har ett 100 000 tokens kontextfönster.

GPT-4 Turbo är också utrustad med en uppdaterad kunskapsbas som sträcker sig till och med april 2023, vilket gör den till en av de mest aktuella AI-modellerna i AI-chatbot-utrymmet. Tekniska förbättringar av hur modellen fungerar kommer också att underlätta dess förmåga att följa de fina detaljerna i dina instruktioner utan att avvika.

Det är värt att notera att datagränsen gäller GPT-4 Turbos allmänna kunskaper. Om du ställer en specifik fråga, vänder GPT-Turbo nu till sitt integrerade webbläsarläge för att svara på alla frågor, så du är tekniskt obegränsad i fråga om omfånget av frågor. Till exempel, i bilden nedan, bekräftar ChatGPT sin nya data cut-off-punkt och svarar sedan korrekt vem som vann 2023 F1 World Drivers Championship.

ChatGPT Plus-användare kan också glädjas – den besvärliga rullgardinsmenyn för att växla mellan modeller kommer snart att avvecklas. ChatGPT:s uppgraderade multimodala färdigheter tack vare GPT-4 Turbos uppgraderingar gör att den automatiskt kan välja den optimala modellen för en given uppgift, adjö till manuell växling. Denna förbättring kan tyckas mindre, men avancerade användare kommer att uppskatta att inte behöva byta modell hela tiden mitt i konversationen.

2. Möjlighet att skapa anpassade GPT:er

GPT-4 Turbos ankomst är stora nyheter, men vad du kanske kommer att tycka är mer spännande är funktionen GPTs förmåga. I sin enklaste form låter anpassade GPT dig skapa miniversioner av ChatGPT anpassade för specifika ändamål. ​Jag knackade upp ett exempel på en extremt grundläggande anpassad GPT på några sekunder och bad modellen hjälpa mig i Football Manager 2024.

Säg till exempel att du vill identifiera och tagga smartphones från bilder med ChatGPT Vision. ChatGPT kan inte alla de senaste telefonerna, så du måste lära dig det varje gång. Detta kan vara irriterande repetitivt. Med en anpassad GPT kan du bygga en mini-GPT förladdad med smartphonedata så att du kan hoppa direkt till att uppmana den att identifiera nya enheter när som helst.

Du kan också göra andra anpassade GPT:er, som en för filmrekommendationer grundade med en databas med filmer. Fråga sedan din anpassade filmbot när du vill ha en rekommendation. Det bästa är att du så småningom kommer att kunna dela dessa specialiserade GPTs offentligt och potentiellt tjäna pengar när andra tycker att de är användbara. Anpassade GPT:er låter dig enkelt anpassa ChatGPT för speciella ändamål utöver dess allmänna kunskaper utan att behöva skriva någon kod.

3. Använd förlistade GPT:er

Du kan bygga en anpassad GPT, eller så kan du välja från en lång lista med hundratals förbyggda alternativ för att förstärka din promptupplevelse. Eftersom de är optimerade för särskilda funktioner kan du få ännu bättre svar än vanliga ChatGPT för nischanvändning. De förbyggda GPT:erna har redan försetts med specialkunskaper för att överladda prestanda för riktad prompt.

Med så många att välja mellan kan du hitta en skräddarsydd GPT för nästan alla ändamål du kan tänka dig. Alternativen inkluderar en Creative Writing Coach för att ge feedback på ditt arbete, en Math Mentor för att förklara komplexa koncept och en Reseplanerare för att skapa din perfekta semester. Du kan till och med få en tvättkompis för fläckhjälp eller en Game Time-assistent för att förklara reglerna för familjens spelkväll. Varje förbyggt alternativ har nischexpertis för att leverera överlägsen prestanda för uppmaningar relaterade till dess fokusområde. Med det här omfattande utbudet av GPT:er kan du enkelt hitta en anpassad AI med de perfekta färdigheterna och kunskaperna för att överta uppmaningar inom din unika intressedomän. GPT:er låter dig utnyttja kraften i anpassad AI utan att behöva skapa din egen.

ChatGPT:s utveckling fortsätter

ChatGPT:s meteoriska uppgång visar inga tecken på att sakta ner. Närhelst ChatGPT verkar tappa fart, rullar OpenAI ut viktiga uppgraderingar som avsevärt förbättrar chatbotens möjligheter. AI-chatboten är på en brant tillväxtbana, vilket bevisas av spelförändrande tillägg som den kraftfulla GPT-4 Turbo-modellen och förmågan att bygga specialiserade GPT:er.

När vi blickar framåt kan vi förvänta oss ännu fler förbättringar när OpenAI fortsätter att förfina och utöka ChatGPTs kompetens. Snart kan ChatGPT bli ett oumbärligt dagligt hjälpmedel för många, som ger användbar information och skräddarsydd hjälp på begäran. Dess regelbundna förbättringar förebådar en framtid där funktionsrik AI blir vardag. För tillfället föreslår vi att du skaffar ett ChatGPT Plus-konto, luta dig tillbaka och njuter av platser på främre raden när ChatGPT snabbt utvecklas framför våra ögon.