Är det slutet på annonsfritt YouTube? YouTubes nya regler för annonsblockering förklaras

Viktiga takeaways

  • YouTube slår ner på annonsblockerare och förbjuder att de används för att maximera annonsintäkterna och stödja skapare.
  • Annonsblockering begränsar YouTubes primära inkomstkälla och hindrar dess förmåga att tillhandahålla tjänsten gratis.
  • Att uppgradera till YouTube Premium är det enda officiella sättet att bli av med oönskade annonser och njuta av en annonsfri upplevelse på plattformen.

Har du någonsin blivit frustrerad när du tittar på ännu en oöverhoppningsbar YouTube-annons? Har du med glädje förlitat dig på en annonsblockerare för att undvika dem? Du kanske måste bekanta dig med annonser, eftersom YouTube har börjat upptäcka och förbjuda verktyg för annonsblockering.

Här är allt du behöver veta om YouTubes nya annonsblockeringsregler.

Varför slår YouTube ner på annonsblockerare?

I juni 2023, Det rapporterade The Verge att YouTube testade en regel med tre streck för tittare som använder annonsblockerare. På den tiden kallades tillslaget ”ett litet experiment”. I oktober 2023 hade den gått från ett experiment till en regel—YouTube meddelade att blockering av annonser bröt mot dess användarvillkor.

I YouTubes användarvillkor, som du samtycker till innan du använder tjänsten, anges att du inte kan kringgå eller störa videodelningsplattformen på ett sätt som begränsar eller begränsar plattformen och dess tjänster. Genom att blockera annonser begränsar du YouTubes primära sätt att stödja kreatörer.

Bildkredit: Reddit

Ännu viktigare är att blockering av annonser hindrar YouTube från att tjäna pengar för att hålla tjänsten gratis. Om annonsblockerare hindrar annonsprestanda för annonsörer och de slutar visa YouTube-annonser kan det bli ett stort ekonomiskt slag för tjänsten.

En annan anledning är förhoppningen att förbud mot blockerare kan pressa tittare som är frustrerade över annonserna till YouTubes betalda Premium-prenumeration, som tar bort annonser på ett legitimt sätt. Även om uppgradering inte är det enda du kan göra när YouTube upptäcker din annonsblockerare, är det det enda sättet att bli av med oönskade annonser.

Du kommer antingen ombord med en reklamfylld upplevelse eller betalar för en annonsfri upplevelse efter att ha övervägt om YouTube Premium är värt kostnaden.

Finns det ett slut i sikte för YouTubes annonstillämpning?

YouTubes nya annonsblockeringsregler överensstämmer med dess mål att maximera annonsvisningar och intäkter. Det finns sannolikt inget slut i sikte för YouTubes annonstillämpning. Baserat på YouTubes agerande under de senaste åren är det mer troligt att detta annonsblockeringsförbud till och med är början på en ökad tillämpning av annonsen.

År 2020, YouTube meddelade en ny ”rätt att tjäna pengar”, vilket innebar att kreatörer utanför YouTubes partnerprogram (YPP) också skulle se annonser på sina videor, även om de inte skulle få en del av intäkterna.

YouTube har successivt ökat antalet annonser på de flesta videor; pre-roll, post-roll, överhoppningsbara, ej överhoppningsbara och bumperannonser är nu vanliga. I september 2022, 9to5Google rapporterade ett avslutat YouTube-annonsexperiment med upp till tio annonser som inte går att hoppa över för att minska annonspauserna för tittarna – det är bättre att titta på allt på en gång än med jämna mellanrum.

När vi blickar framåt är det troligt att YouTube kommer att fortsätta att driva fler annonser och värvningar om Premium-registreringar.

Din kostnadsfria annonsfria YouTube-upplevelse är över

Du kanske har förlitat dig på annonsblockerare för att njuta av en annonsfri videoströmningsupplevelse, men den eran är över. På grund av de ekonomiska konsekvenserna av annonsblockering kommer YouTube nu att upptäcka dina annonsblockerare, ge dig varningar, begränsa dig från att titta på videor och kan till och med stänga av ditt konto.

Om du är frustrerad över den obligatoriska annonsvisningen måste du uppgradera till YouTube Premium eller välja andra plattformar för videodelning.