Är WhatsApp säkert? 6 bedrägerier, hot och säkerhetsrisker att veta om

By rik

Säkerhetsrisker och hot i WhatsApp: En djupdykning

WhatsApp, en meddelandeplattform som ägs av Meta, är en av de mest frekvent använda kommunikationsapparna globalt. Det uppskattas att mer än två miljarder individer använder applikationen för att sända ungefär 100 miljarder meddelanden varje dag.

Med den utbredda användningen är det föga förvånande att säkerhetsbekymmer, hot om skadlig programvara och spamfrekvensen ökar på WhatsApp. Den här artikeln syftar till att ge en fullständig översikt över de potentiella farorna med att nyttja WhatsApp, inklusive de mest förekommande säkerhetsproblemen och bedrägerierna. I slutändan är målet att ge dig tillräckligt med information för att kunna bedöma om WhatsApp är en säker plattform att använda eller inte.

1. Skadlig programvara via WhatsApp Web

WhatsApps enorma användarbas gör den till ett lockande mål för cyberbrottslingar, med ett flertal av dem inriktade på WhatsApp Web och WhatsApp Desktop.

Appbutikerna på mobiltelefoner – App Store för iOS och Google Play Store för Android – tillämpar en striktare reglering än det öppna internet. När man letar efter WhatsApp i dessa butiker är det oftast tydligt vilken app som är den äkta. Denna tydlighet saknas dock på det bredare internet.

Brottslingar, hackare och bedragare har utnyttjat detta. Det har förekommit fall där angripare har spridit skadlig programvara i form av WhatsApps skrivbordsapplikationer. Om du, otursamt nog, har laddat ned en av dessa kan installationen leda till distribution av skadlig programvara eller på annat sätt skada din dator.

Enligt en säkerhetsvarning som publicerades av meddelandetjänsten 2019 kunde hackare i vissa fall installera spionprogram på WhatsApp genom att utnyttja en sårbarhet. Då avslöjade Facebook att sårbarheten påverkade alla WhatsApp-versioner (inklusive företagsversionerna) på Android, iOS, Windows Phone och Tizen OS.

Andra har valt en annan strategi genom att skapa webbsidor för nätfiske som utger sig för att vara WhatsApp Web och lockar användare att ange sina telefonnummer för att ansluta till tjänsten. Dessa nummer används sedan för att bomba dig med spam eller kopplas till andra läckta eller hackade uppgifter på internet.

För att vara säker, använd endast applikationer och tjänster från officiella källor. WhatsApp erbjuder en webbklient, WhatsApp Web, som kan användas på vilken dator som helst. Den ska endast nås via den officiella WhatsApp-webbplatsen. Det finns även officiella applikationer för Android-, iPhone-, macOS- och Windows-enheter, som du bör använda för att undvika bedrägeriförsök.

Ladda ner: WhatsApp för Android | iOS | Mac OS | Windows (Gratis)

2. Oskyddade säkerhetskopior

Meddelanden som skickas via WhatsApp är krypterade från ände till ände, vilket innebär att endast din enhet och mottagarens enhet kan dekryptera dem. Detta skyddar dina meddelanden från att avlyssnas under överföringen, även av Meta. Denna kryptering skyddar dock inte meddelandena när de väl har dekrypterats på din enhet.

WhatsApp ger dig möjlighet att säkerhetskopiera meddelanden och media på Android (via Google Drive) och iOS (via iCloud). Detta är en avgörande funktion som gör att du kan återställa oavsiktligt raderade WhatsApp-meddelanden. Förutom en molnbaserad säkerhetskopia finns det även en lokal säkerhetskopia på din enhet. Dessa säkerhetskopior innehåller dekrypterade meddelanden från din enhet.

Säkerhetskopian som lagras på iCloud eller Google Drive är inte nödvändigtvis krypterad. Eftersom denna fil innehåller okrypterade versioner av alla dina meddelanden är den teoretiskt sårbar och underminerar WhatsApps end-to-end-kryptering.

Eftersom du inte har något val gällande lagringsplats för säkerhetskopiorna är du beroende av att molnleverantörerna håller dina data säkra. Det finns också andra sätt för angripare att få tillgång till dina molnlagringskonton.

Lyckligtvis har WhatsApp uppdaterat sin tjänst med end-to-end krypterade säkerhetskopior. Denna inställning är dock inte aktiverad som standard. För att säkra dina WhatsApp-säkerhetskopior, gå till Inställningar > Chattar > Chattsäkerhetskopiering > Krypterad säkerhetskopiering från slut till ände och välj ”Slå på”. Du måste skapa ett lösenord för att skydda dina säkerhetskopior. Observera att om du glömmer lösenordet kommer du inte att kunna komma åt dina säkerhetskopior – WhatsApp kan inte hjälpa dig att återställa det.

3. Datadelning med Facebook

I januari 2021 introducerade Meta en ny policy för datadelning för WhatsApp som innebar att din information skulle överföras mellan WhatsApp och Facebook. Efter användarnas klagomål meddelade företaget att man skulle begränsa WhatsApps funktioner för de som inte accepterade policyn.

Senare samma år mildrade Meta återigen straffen, samtidigt som man uppmanade användare att acceptera de nya policyerna. Denna datadelningspolicy kan potentiellt vara en av de största säkerhetsriskerna med WhatsApp eftersom den gör dina data sårbara om Facebook hackas.

4. Falska nyheter och bluffar

Företag inom sociala medier har fått kritik för att tillåta spridning av falska nyheter och desinformation på sina plattformar. Meta har kritiserats för sin roll i att sprida desinformation under den amerikanska presidentkampanjen 2020. WhatsApp har också blivit utsatt för samma krafter.

Två av de mest anmärkningsvärda fallen har ägt rum i Indien och Brasilien. WhatsApp var inblandat i det omfattande våld som inträffade i Indien under 2017 och 2018. Meddelanden med uppdiktade detaljer om barnkidnappningar vidarebefordrades och spreds över plattformen, anpassade med lokal information. Dessa meddelanden delades brett och ledde till lynchning av individer som anklagades för dessa påhittade brott.

I Brasilien var WhatsApp den främsta källan till falska nyheter under valet 2018. Denna typ av desinformation var så lätt att sprida att affärsmän i Brasilien startade företag som skapade desinformationskampanjer mot kandidater, vilket underlättades av det faktum att WhatsApp används för både affärs- och privat kommunikation.

Båda fallen pågick under 2018, ett år som var notoriskt svårt för Meta. Digital desinformation är ett svårt problem att hantera, men många ansåg att WhatsApps reaktion på dessa händelser var likgiltig.

Företaget genomförde dock vissa förändringar. WhatsApp begränsade antalet vidarebefordringar så att du bara kan vidarebefordra till fem grupper, i stället för den tidigare gränsen på 250. De tog även bort genvägsknappen för vidarebefordran i ett antal regioner.

Trots dessa åtgärder användes WhatsApp tidigt under covid-19-pandemin för att sprida felaktig information om viruset. Återigen införde Meta begränsningar för vidarebefordran för att hindra spridningen av felaktig eller falsk information. De samarbetade även med myndigheter och hälsoorganisationer över hela världen för att utveckla WhatsApp-chattbottar, så att människor enkelt kunde få tillgång till tillförlitlig information om pandemin.

Båda scenarierna – de politiska händelserna 2018 och covid-19-pandemin – påverkades av samma problem: falsk information som vidarebefordrades till många personer. På grund av detta är begränsningarna för vidarebefordran permanenta på plattformen, vilket är till hjälp men inte på något sätt en fullständig lösning i kampen mot falska nyheter.

5. Integritetsbekymmer kring WhatsApp Status

Under många år var WhatsApps statusfunktion, en kort textrad, det enda sättet att meddela vad du gjorde vid tillfället. Detta utvecklades till WhatsApp Status, en kopia av Instagrams populära funktion Stories.

Instagram är en plattform som är utformad för att vara offentlig, men du har möjlighet att göra din Instagram-profil privat om du önskar. WhatsApp är däremot en mer intim tjänst som används för att kommunicera med vänner och familj. Därför kan man anta att det är privat att dela en statusuppdatering på WhatsApp.

Detta är dock inte fallet. Alla i dina WhatsApp-kontakter kan se din statusuppdatering. Lyckligtvis är det relativt enkelt att bestämma vem du delar din status med. Gå till Inställningar > Sekretess > Status (på Android, tryck på menyn med tre punkter i det övre högra hörnet och välj Inställningar > Sekretess > Status) och du kommer att se tre sekretessalternativ för dina statusuppdateringar:

  • Mina kontakter.
  • Mina kontakter utom.
  • Dela bara med.

Se till att lämpligt alternativ är valt. Precis som med Instagram Stories försvinner alla videor och foton som läggs till din status efter 24 timmar.

Trots statusfunktionens övergående karaktär, kom ihåg att alla som har tillgång till dina uppdateringar kan göra en kopia utan din vetskap. WhatsApp har ingen inbyggd funktion för att spara statusuppdateringar, men vem som helst kan göra detta genom att ta en skärmdump, göra en skärminspelning, använda WhatsApp Status-sparappar, och mer.

WhatsApp meddelar dig inte om någon sparar din uppdatering, så undvik att dela känslig information. Innan en sådan funktion implementeras finns här några tips för att göra ditt WhatsApp-konto säkrare och mer privat.

6. Jobbbedrägerier via WhatsApp

Jobbbedrägerier online är relativt vanliga och på grund av dess popularitet använder bedragare även WhatsApp för att sprida sina jobbbedrägerier. Detta är anledningen till att du kan få rekryteringsmeddelanden via WhatsApp.

Avsändaren kan utge sig för att vara rekryterare eller rekryteringsföretag, med populära val som välkända organisationer och företag som Världshälsoorganisationen, UNICEF och Microsoft.

WhatsApp-jobbbedrägerier innebär oftast att avsändaren skickar en länk med en kort beskrivning. Dessa falska jobberbjudanden använder höga löner som lockbete och kräver vanligtvis att mottagaren betalar en summa i förskott för att säkra en plats. När betalningen är gjord försvinner rekryteringsbedragaren. Det finns flera sätt att identifiera WhatsApp-bedrägerier och det är viktigt att lära sig dessa om du vill ligga steget före bedragarna.

Är WhatsApp säkert?

Så, är WhatsApp säkert att använda? WhatsApp är en komplex plattform. Å ena sidan har företaget implementerat end-to-end-kryptering i en av världens mest populära appar, vilket är en tydlig säkerhetsfördel. Men samtidigt finns det flera säkerhetsproblem kopplade till WhatsApp.

En av de största farhågorna är att applikationen ägs av Meta och därför är sårbar för många av samma integritetsproblem och desinformationskampanjer som moderbolaget. Slutsatsen, med tanke på allt ovan, är att det är upp till dig att avgöra om WhatsApp är säkert eller inte.