Är onlinebilköpverktyg verkligen pålitliga?

Nyckel takeaways

  • Bilhandlare online erbjuder ett bredare urval av fordon, inklusive nya utgåvor och vintageikoner, vilket gör det lättare att hitta din perfekta bil.
  • Att handla en bil online är bekvämt, vilket sparar tid, energi och bränsle genom att eliminera behovet av personliga visningar och flera resor till återförsäljare.
  • Att använda en bilhandlare online minskar köptrycket eftersom det inte finns några påträngande säljare, vilket gör att du kan fatta ett välgrundat beslut baserat enbart på bilens specifikationer.

Oavsett om du köper din första bil, byter ut din nuvarande bil eller bara vill surfa på bilmarknaden, är det viktigt att vara försiktig när du använder bilhandlare online. Dessa webbplatser kan vara otroligt användbara, men kan också innehålla en mängd risker och fallgropar, som äventyrar dig, dina pengar och dina känsliga uppgifter.

Så, hur pålitliga är bilhandlare online? Vilka röda flaggor ska man hålla utkik efter, och ska man bara hålla sig till fysiska butiker istället?

Varför använda en bilhandlare online?

Många av oss föreställer oss att vi går in i en verklig återförsäljare när vi tänker på att köpa en bil, men de dagar då det var det enda alternativet är förbi. Nu kan du köpa en ny eller begagnad bil online utan att någonsin ha sett den med dina egna ögon.

Men varför skulle detta vara att föredra framför en personlig återförsäljare?

1. Större urval av fordon

Beroende på var du bor och vad du letar efter kan du tycka att dina lokala återförsäljares utbud av bilar är för begränsat. Kanske vill du ha en mycket specifik EV eller ICE, eller har en strikt budget som du vill hålla dig under. Med fler krav kommer mindre valmöjligheter, vilket kan göra shopping runt återförsäljare för din perfekta bil till en riktig utmaning.

Gå in i bilhandlare online. Dessa webbplatser öppnar dig för ett mycket större utbud av fordon som du kanske aldrig hittar i en lokal butik. Nya utgåvor, vintageikoner, sportutgåvor och dina vanliga pendlarbilar kan alla hittas på onlineåterförsäljare, så det finns något för alla.

2. Bekvämlighet

Många av oss lever ett hektiskt liv, så att köra från bilhandlare till återförsäljare och leta efter en bil kan visa sig vara mycket obekvämt. Detta gäller särskilt om du inte redan har en bil och förlitar dig på kollektivtrafik för att ta dig runt.

Bilhandlare online tar helt bort behovet av personliga visningar och flera resor till återförsäljare, vilket sparar tid, energi och bränsle.

3. Mindre köptryck

Bilförsäljare kan ibland vara väldigt ivriga att sälja ett fordon till dig, vilket innebär att de kommer att sätta press på dig att göra köpet även om du inte är helt säker. Övertalning och socialt tryck kan få oss att göra väldigt dumma saker, inklusive att köpa ett fordon som vi inte är så förtjusta i.

När du använder en bilhandlare online finns det ingen påträngande säljare i ditt öra, vilket ger dig friheten att fatta rätt beslut för dig. Du kan också hoppa över alla snygga försäljningsargument som du kan få i en fysisk återförsäljare, istället för att bara kunna titta på bilens specifikationer.

Varför onlinebilhandlare är riskabla

För alla deras förmåner, kommer onlinebilhandlare också med vissa risker och nackdelar att överväga.

1. Ingen chans att fysiskt se bilen

Om du använder en onlineåterförsäljare för att helt slutföra ditt fordonsköp, är chansen stor att du inte får möjligheten att se din bil i verkligheten innan du gör transaktionen. Detta är otroligt riskabelt, eftersom du inte har något sätt att verifiera om bilen du köper verkligen existerar, eller om den är i det skick som anges på hemsidan. Detta innebär också att du inte kan ta exakt den bil du vill ha för en provkörning, vilket lämnar en del övrigt att önska.

Även om webbplatsen du använder har en video av bilen du är intresserad av, kom ihåg att detta kan vara en video hämtad från en annan återförsäljarwebbplats eller från en social medieplattform som YouTube.

2. Ingen personlig support

Om återförsäljaren du använder är helt virtuell kan det vara omöjligt att få någon form av personlig support. Utan en person eller grupp av människor som du kan rådfråga om ett problem uppstår, kan du lämnas hög och torr. När allt kommer omkring kan du gå in i en fysisk återförsäljare och kräva att få prata med någon, men ett telefonsamtal eller e-postmeddelande kan helt enkelt ignoreras.

3. Skadligt uppsåt

Vissa onlinebilhandlare är egentligen inte bilhandlare alls. Som ofta är fallet nuförtiden kan en till synes harmlös webbplats vara en förklädnad bluff.

Det är illa nog när du köper en skjorta eller ett par skor som aldrig kommer fram, men att köpa en bil tar saker till en helt ny nivå. Att spendera tusentals dollar på något som aldrig var till försäljning till att börja med kan vara förödande, speciellt om de som stal dina pengar aldrig hittas.

Detta är den största risken av alla med bilhandlare online. Även om du kan stöta på det udda problemet i vilket fall som helst, är det definitivt det värsta resultatet att betala för ett fordon som du aldrig kommer att ha.

Vad du ska leta efter och undvika i en bilhandlare online

Det finns några viktiga gröna och röda flaggor att hålla utkik efter om du funderar på att köpa en bil online. Låt oss börja med de goda tecknen.

1. Positiva recensioner från tredje part

Recensioner är otroligt värdefulla, särskilt på nätet. Andras erfarenheter av en webbplats är ibland den enda indikatorn på om den är att lita på.

Så om du har någon önskan att använda en bilhandlare online, se alltid till att du kontrollerar recensionerna i förväg. Detta innebär att du går till tredje parts recensionswebbplatser istället för att förlita sig på granskare från återförsäljarwebbplatsen själv. Många skadliga webbplatser kommer att tillverka falska recensioner för att lura kunder, så det är viktigt att konsultera opartiska källor för att få en balanserad bild av vad som kan förväntas. Om du märker många blandade eller negativa recensioner, betrakta detta som en röd flagga.

Om du använder en plattform som eBay för att köpa en bil, kontrollera recensionerna av noteringskontot för att se om säljaren är legitim. Om de inte har några tidigare recensioner, undvika, eftersom du inte har något sätt att veta om de är att lita på.

2. En robust garanti

När du köper vilken bil som helst, oavsett om det är en helt ny modell eller ett förälskat fordon, är det idealiskt att ha någon form av garanti på plats. En garanti ger dig rätt till ersättning eller återbetalning om produkten du köper är defekt, vilket verkligen kan komma väl till pass om du precis har köpt en bil online.

Om du till exempel köper en bil online och den inte är som beskriven när den kommer, eller om du stöter på problem med den inte långt efter köpet, kan en garanti hjälpa dig att antingen få tillbaka pengarna eller ta emot reparationer utan kostnad på uppdrag av återförsäljaren. Utan någon form av garanti kommer du att stå för alla avgifter själv om något går fel.

3. Robust kundsupport

Vissa bilhandlare online har en hybridmodell, där du köper bilen online men kan besöka en fysisk plats för support eller underhåll. Andra bilhandlare är helt avlägset, vilket innebär att du bara kommer att hantera människor via telefon, e-post eller sociala medier DM.

Det är avgörande att se till att onlineåterförsäljaren du använder har en pålitlig kundsupporttjänst för att undvika att hamna i mörkret om ett problem uppstår.

Låt oss nu diskutera saker du bör undvika när vi letar efter en pålitlig bilhandlare online.

1. Överdrivet låga priser

Många falska och skadliga webbplatser listar objekt långt under det genomsnittliga marknadspriset för att locka in potentiella offer. Falska bilhandlare är inget undantag här.

Om du vill hålla dig under en stram budget kan det vara frestande att se en bil säljas online för ett mycket lågt pris. Men kom ihåg att det nästan alltid finns en anledning till varför säljaren har listat bilen under det normala priset. Detta kan bero på mekaniska problem (som är mycket viktigt att vara medveten om innan köp), men kan också tyda på en bluff.

Det är alltid bäst att leta runt och se den allmänna prisklassen ett fordon säljs inom så att du har en god uppfattning om dess värde. Om du stöter på ett mycket underprissatt fordon, fundera två gånger på varför det är fallet innan du hoppar på vad som kan tyckas vara en bra affär.

2. Arkivbilder av fordon

Alla foton eller videor på en återförsäljarwebbplats kan tas från någon annanstans, men bilder är särskilt farliga om du köper en begagnad bil. Annonser över begagnade bilar bör ha flera foton eller videor av bilen som säljs så att du kan se vilket skick den är i. Om du bara har försetts med stockbilder kan säljaren dölja något.

3. En dåligt gjord webbplats

Dåligt gjorda webbplatser tyder ibland på bedrägeri, eftersom cyberbrottslingar ibland klipper sig om de håller på att utveckla en webbplats som de snart kommer att överge efter bedrägeri. Skrivfel, grammatiska fel, en helt ny domän och brist på företagsbakgrund är alla möjliga tecken på en bluffsajt, så tänk på detta när du shoppar runt.

Att köpa en bil online innebär många risker

Oavsett din budget kan det vara en farlig prövning att köpa en bil online. Att vara medveten om alla risker är viktigt när man handlar en ny åktur online, liksom att veta när man ska gå iväg. Ha ovanstående tips i åtanke om du funderar på att köpa en bil från en onlineåterförsäljare. Vem vet, det kan spara dig tusentals.