Är iCloud Private Relay ett VPN och är det säkert att använda?

Viktiga takeaways

 • iCloud Private Relay är ett säkerhetsverktyg som krypterar internettrafik och skyddar din onlineinformation.
 • Private Relay döljer din IP-adress och tillåter begränsade platsjusteringar, men det fungerar bara med Safari.
 • iCloud Private Relay saknar många avancerade VPN-funktioner, såsom platsbyte och en no-logg-policy.

Vill du skydda dina onlinedata? Apples iCloud Private Relay är ett praktiskt sätt att skydda dina data, vilket ökar din integritet och säkerhet när du är ansluten till internet.

Vad är iCloud Private Relay?

Apple utnämner iCloud Private Relay som ett viktigt säkerhetsverktyg med liknande funktionalitet som ett virtuellt privat nätverk (VPN), som krypterar din internettrafik och skymmer dina internetaktiviteter. Men trots att iCloud Private Relay låter som en VPN från utsidan, vid närmare inspektion, har den några viktiga skillnader från en VPN, vilket innebär att du inte kommer att avstå från din traditionella VPN någon gång snart.

Apples iCloud Private Relay designades för att hjälpa till att kryptera mer av din onlineinformation och lanserades först 2021.

Du kan använda iCloud Private Relay om du har en iCloud+-prenumeration, som börjar på $0,99 per månad. Dessutom måste din enhet köra minst:

 • iOS 15
 • iPadOS 15
 • macOS Monterey

Om din enhet uppfyller minimikraven är iCloud Private Relay tillgängligt på iPhone, iPad och Mac. Om du vill ställa in funktionen kan du hänvisa till vår guide om hur du använder Private Relay i Safari.

Hur fungerar iCloud Private Relay?

Christin Hume/Unsplash

Private Relay skickar din internetdata via två reläer. Det första reläet döljer webbplatserna du besöker, medan det andra skapar en IP-adress separat från din. Apple Support säger det hanterar det första reläet och att en ”tredjeparts innehållsleverantör” hanterar den andra hälften.

När du använder Safari på din Apple-enhet tar iCloud Private Relay din internetförfrågan och krypterar den. Detta innebär att data du skickar och tar emot krypteras på ett sätt som är oläsligt för alla som kan fånga upp det. Denna krypteringsprocess är avgörande för att skydda känslig information som lösenord och personliga meddelanden.

Efter kryptering skickas din förfrågan till två separata internetreläer som drivs av olika enheter. Det första reläet tilldelar dig en anonym IP-adress kopplad till din region men inte din faktiska plats. Detta säkerställer att webbplatser kan tillhandahålla relevant innehåll utan att veta exakt var du är. Det andra reläet, som inte känner till din IP-adress, dekrypterar webbadressen du vill besöka och skickar din förfrågan dit.

Förutom att din nätverksleverantör inte kan se din webbhistorik, anger Apple i länken ovan att den inte heller har tillgång till din webbinformation när du använder Private Relay. Så ur integritetssynpunkt är iCloud Private Relay säkert.

Det är värt att notera att iCloud Private Relay inte fungerar i alla webbläsare på din enhet. Till exempel kommer din webbhistorik fortfarande att vara synlig om du använder Google Chrome med privat relä aktiverat på din enhet.

Är iCloud Private Relay detsamma som ett VPN?

iCloud Private Relay är inte helt samma sak som ett VPN, men det utför liknande funktioner.

Nedan kommer du att upptäcka några av de viktigaste likheterna som iCloud Private Relay har med en VPN-leverantör.

Döljer iCloud Private Relay din IP-adress?

Många köper VPN för att dölja sina IP-adresser från tredje part, och Private Relay låter dig göra detsamma. När du väl har aktiverat funktionen kommer andra att ha svårt att verifiera vem du är och vilka dina beteendemönster online är.

Av denna anledning är iCloud Private Relay ett användbart verktyg om du vill utföra grundläggande integritetsrelaterade funktioner – som att dölja din data för annonsörer.

Förutom Private Relay kanske du vill lägga till extra lager av onlineskydd genom att lära dig andra sätt att hindra annonsörer från att spåra dig. Du kan till exempel regelbundet rensa dina cookies och använda en webbläsare som blockerar cookies.

iCloud Private Relay krypterar inte all din enhetsdata

Efter ovanstående använder de flesta ett VPN för att skydda sina onlinedata – all deras onlinedata kommer från enheten. En VPN skyddar all data som skickas till och från din enhet och skapar en säker tunnel till VPN-servern som krypterar all din trafik.

Tyvärr är det inte fallet med iCloud Private Relay, som bara skyddar din Safari-webbläsardata. Det är fortfarande användbart men skyddar inte all din trafik på samma sätt som ett VPN.

Låter iCloud Private Relay dig ändra din plats?

iCloud Private Relay låter dig göra vissa justeringar av din plats, men endast i begränsad kapacitet. Du kan välja mellan två alternativ: Behåll allmän plats och Använd land och tidszon.

Att upprätthålla en allmän plats kommer inte att avslöja exakt var du är, men du kommer fortfarande att kunna komma åt lokalt innehåll som nyhetssajter. Under tiden kommer alternativet för land och tidszon att ge dig en IP-adress från den bredare region du för närvarande är baserad i.

Så här väljer du önskat platsalternativ:

 • Gå till Inställningar (iPhone, iPad) / Systeminställningar (Mac) > Apple ID > iCloud.
 • Välj Privat relä.
 • Tryck på IP-adressplats.
 • Välj önskat platsval.
 • Hur gör privat relä det svårare för andra att komma åt min information?

  Förutom att dölja din IP-adress skyddar Private Relay din information via en handfull andra metoder. Den största av dessa är att kryptera din Safari-webbtrafik; i huvudsak fungerar det på samma sätt som ett VPN för din webbläsare.

  Vilka webbläsare fungerar Private Relay med?

  Från och med december 2023 kan du bara använda iCloud Private Relay med Safari. Även om du har aktiverat funktionen på din Apple-enhet är du inte skyddad i Chrome, Firefox eller någon annan webbläsare.

  Om du inte gillar att använda Safari (eller sällan använder det), är det förmodligen bättre att leta efter ett alternativ. Om du föredrar att inte betala kan du använda en av de många gratis VPN-tjänsterna för att skydda din integritet.

  3 avancerade VPN-funktioner som iCloud Private Relay inte har

  iCloud Private Relay missar många av de mer avancerade funktionerna som kompletta VPN-tjänster har, och det är dessa som kan få dig att använda en vanlig VPN.

  1. Serverplatsalternativ

  En tydlig funktion som iCloud Private Relay inte har är alternativ för att byta plats. Med de flesta VPN kan du ändra landet som din VPN-server är baserad i, vilket gör att din trafik ser ut som om den kom från den platsen.

  När du ändrar din plats med ett VPN kan du ansluta till flera servrar över hela världen. Många användare gör detta för att de ska kunna se geo-begränsade filmer och tv-program, men du har också fördelen av att tredje part inte ens kan gissa var du faktiskt är.

  2. Loggningspolicy

  En annan viktig skillnad mellan iCloud Private Relay och VPN gäller loggningspolicyn. Som Äpple [PDF] nämner på sidan 9 i dess privata reläöversikt:

  ”Private Relays design, i kombination med en minimal loggningspolicy, säkerställer att proxyloggar inte innehåller tillräckligt med information för att koppla en användares IP-adress eller kontoinformation till deras surfaktivitet.”

  Ovanstående är en skarp kontrast från många VPN, som har en no-log-policy istället. No-log innebär att ingen av dina uppgifter samlas in när du använder tjänsten.

  3. Kill Switch

  En annan VPN-funktion som inte är tillgänglig med Private Relay är en VPN-kill switch, som hindrar dig från att använda internet när din VPN-anslutning sjunker. I grund och botten, om VPN-programvaran upptäcker ett problem med dess anslutning, dödar den din vanliga internetanslutning för att stoppa all trafik från att nå din vanliga internetleverantör, vilket skyddar din integritet. När du är ansluten igen kan du använda allt som vanligt.

  iCloud Private Relay: Användbart, men inte ett VPN

  Så, är iCloud Private Relay ett VPN? Kort sagt, nej.

  På framsidan av det kan du få en solid grundnivå av skydd. Med tanke på att du bara behöver betala för iCloud+ för att få Private Relay är verktyget användbart om du regelbundet använder Safari och bara vill ha grundläggande skyddsfunktioner.

  Icke desto mindre saknar Private Relay de avancerade funktionerna som många VPN har. Om du vill ha tillgång till dessa, ändra ditt land eller använda andra webbläsare än Safari bör du prenumerera på en fullständig VPN-tjänst istället.