Viktiga slutsatser
- iCloud Private Relay är ett verktyg för ökad säkerhet som krypterar din internettrafik och skyddar din onlineidentitet.
- Private Relay maskerar din IP-adress och ger möjlighet till begränsade platsinställningar, men är endast kompatibelt med webbläsaren Safari.
- iCloud Private Relay saknar flera av de mer avancerade funktionerna som VPN-tjänster erbjuder, till exempel val av serverplats och en policy som garanterar att ingen data loggas.
Är du intresserad av att skydda din data online? Apples iCloud Private Relay erbjuder ett smidigt sätt att öka din integritet och säkerhet när du surfar på internet.
Vad är iCloud Private Relay?
Apple beskriver iCloud Private Relay som ett centralt säkerhetsverktyg, med en funktion som liknar ett virtuellt privat nätverk (VPN), genom att det krypterar din internettrafik och döljer dina onlineaktiviteter. Trots att iCloud Private Relay kan verka som ett VPN vid första anblicken, så finns det viktiga skillnader mellan dem som gör att det inte kan ersätta ett traditionellt VPN.
iCloud Private Relay utvecklades av Apple med syftet att öka krypteringen av onlineinformation och lanserades år 2021.
För att kunna använda iCloud Private Relay krävs ett iCloud+-abonnemang, med en startkostnad på 0,99 USD per månad. Dessutom måste enheten ha minst följande versioner:
- iOS 15
- iPadOS 15
- macOS Monterey
Om din enhet uppfyller dessa krav är iCloud Private Relay tillgängligt på iPhone, iPad och Mac. För att konfigurera funktionen, se vår guide om hur du använder Private Relay i Safari.
Hur fungerar iCloud Private Relay?
Christin Hume/Unsplash
Private Relay dirigerar din internetdata via två olika reläer. Det första reläet döljer vilka webbplatser du besöker, medan det andra skapar en ny IP-adress oberoende av din egen. Enligt Apple Support hanteras det första reläet av dem själva, medan det andra hanteras av en ”tredjeparts innehållsleverantör”.
När du använder Safari på din Apple-enhet, krypterar iCloud Private Relay din internetförfrågan. Det innebär att all data du skickar och tar emot krypteras på ett sätt som gör det oläsbart för obehöriga. Denna krypteringsprocess är viktig för att skydda känslig information såsom lösenord och privata meddelanden.
Efter krypteringen skickas din förfrågan till två separata internetreläer som drivs av olika enheter. Det första reläet tilldelar dig en anonym IP-adress som är kopplad till din region, men inte din exakta plats. Detta gör att webbplatser kan leverera relevant innehåll utan att veta var du befinner dig. Det andra reläet, som inte känner till din IP-adress, dekrypterar den webbadress du vill besöka och vidarebefordrar din förfrågan.
Förutom att din internetleverantör inte kan se din webbhistorik, så uppger Apple i länken ovan att de inte heller har tillgång till din webbinformation när du använder Private Relay. Det betyder att iCloud Private Relay är säkert ur ett integritetsperspektiv.
Det är viktigt att veta att iCloud Private Relay inte fungerar i alla webbläsare. Om du till exempel använder Google Chrome kommer din webbhistorik fortfarande att vara synlig, även om Private Relay är aktiverat på din enhet.
Är iCloud Private Relay samma som ett VPN?
iCloud Private Relay är inte identiskt med ett VPN, men de har liknande funktioner.
Nedan följer några av de mest betydande likheterna mellan iCloud Private Relay och en VPN-tjänst.
Döljer iCloud Private Relay din IP-adress?
Många använder VPN-tjänster för att dölja sina IP-adresser från tredje part, och Private Relay gör det möjligt att göra samma sak. När du har aktiverat funktionen blir det svårare för andra att identifiera dig och kartlägga dina onlinevanor.
Detta gör iCloud Private Relay till ett användbart verktyg för grundläggande integritetsfunktioner, som att dölja din data från annonsörer.
Förutom Private Relay kan du också öka ditt onlineskydd genom att lära dig fler metoder för att förhindra annonsörer från att spåra dig. Du kan till exempel regelbundet radera dina cookies och använda en webbläsare som blockerar cookies.
iCloud Private Relay krypterar inte all data på din enhet
De flesta använder ett VPN för att skydda sin onlineinformation, och det skyddar all data som kommer från enheten. Ett VPN skyddar all data som skickas till och från din enhet och skapar en säker tunnel till VPN-servern som krypterar all trafik.
iCloud Private Relay skyddar endast webbläsardata i Safari. Funktionen är fortfarande användbar men ger inte samma skydd som ett VPN för all din trafik.
Kan du ändra din plats med iCloud Private Relay?
iCloud Private Relay tillåter vissa platsjusteringar, men på en begränsad nivå. Du kan välja mellan två alternativ: ”Behåll allmän plats” och ”Använd land och tidszon”.
Alternativet ”Behåll allmän plats” avslöjar inte din exakta position, men ger dig fortfarande tillgång till lokalt innehåll som nyhetssidor. Alternativet ”Använd land och tidszon” ger dig en IP-adress från det område du befinner dig i.
Så här väljer du önskat platsalternativ:




Hur försvårar Private Relay åtkomsten till min information för andra?
Utöver att dölja din IP-adress skyddar Private Relay din information genom en rad andra åtgärder. Den viktigaste av dessa är att kryptera din webbtrafik i Safari, vilket i princip fungerar på samma sätt som ett VPN för din webbläsare.
Vilka webbläsare fungerar Private Relay med?
Från och med december 2023 kan du endast använda iCloud Private Relay med Safari. Även om du har aktiverat funktionen på din Apple-enhet så är du inte skyddad i Chrome, Firefox eller andra webbläsare.
Om du inte föredrar att använda Safari (eller sällan använder den) kan det vara bättre att utforska andra alternativ. Om du inte vill betala kan du använda någon av de många gratis VPN-tjänster som finns tillgängliga för att skydda din integritet.
3 avancerade VPN-funktioner som iCloud Private Relay saknar
iCloud Private Relay missar många av de mer avancerade funktioner som fullständiga VPN-tjänster har, vilket kan vara anledningen till att du fortfarande kan behöva använda ett vanligt VPN.
1. Serverplatsalternativ
En betydande funktion som saknas i iCloud Private Relay är möjligheten att ändra serverplats. Med de flesta VPN kan du byta serverns land, vilket får din trafik att se ut som om den kommer därifrån.
När du byter plats med ett VPN kan du ansluta till ett flertal servrar över hela världen. Många användare gör detta för att kunna titta på geo-begränsade filmer och TV-program, men det ger även fördelen att tredje part inte kan gissa var du befinner dig.
2. Policy för loggning
En annan betydande skillnad mellan iCloud Private Relay och VPN avser loggningspolicyn. Som Apple [PDF] nämner på sidan 9 i sin översikt av Private Relay:
”Private Relays design, tillsammans med en minimal loggningspolicy, säkerställer att proxyloggar inte innehåller tillräcklig information för att koppla en användares IP-adress eller kontoinformation till dennes surfaktivitet.”
Detta står i skarp kontrast till många VPN-tjänster som har en ”no-log”-policy istället. En ”no-log”-policy innebär att ingen information om dig samlas in när du använder tjänsten.
3. Kill Switch
En annan VPN-funktion som inte finns i Private Relay är en ”kill switch”, vilken hindrar dig från att surfa på internet om din VPN-anslutning bryts. Om VPN-programvaran upptäcker ett anslutningsproblem, avbryts din vanliga internetanslutning för att förhindra att trafik når din vanliga internetleverantör, vilket skyddar din integritet. När anslutningen har återställts kan du fortsätta att surfa som vanligt.
iCloud Private Relay: Användbart, men inte ett VPN
Så, är iCloud Private Relay ett VPN? Kort sagt, nej.
Funktionen ger dig ett grundläggande skydd. Med tanke på att du endast behöver ett iCloud+-abonnemang för att få tillgång till Private Relay är verktyget användbart om du regelbundet använder Safari och endast vill ha grundläggande skyddsfunktioner.
Private Relay saknar emellertid de mer avancerade funktioner som många VPN erbjuder. Om du vill ha tillgång till dessa funktioner, byta land eller använda andra webbläsare än Safari, är det bäst att skaffa en fullständig VPN-tjänst istället.