Är det en yttersta väktare av din integritet online?

By rik

En praktisk genomgång av AtlasVPN, som belyser dess funktioner och prestanda i verkligheten.

Det som en gång var ett nischkoncept har med den aktuella cyberhotbilden gjort VPN till ett oumbärligt verktyg för internetanvändare, särskilt när man ansluter till olika nätverk.

Det har blivit en avgörande programvara för alla som rör sig in och ut ur offentliga eller kostnadsfria wifi-zoner. Det kan vara hotell, flygplatser, universitet eller närmaste kafé. Det finns många ad-hoc-nätverk med vilseledande namn som ”Gratis WiFi”, som folk ansluter till och tror att det är en legitim hotspot.

Men i verkligheten är det en fälla som riggats av någon bedragare som sitter med en laptop eller till och med en smartphone. Användare ansluter och blottar sina webbaktiviteter för bedragarna, inklusive inloggningsuppgifter eller kreditkortsnummer, baserat på vilken webbplats de besöker under sessionen.

Lösningen på denna internetanarki är en VPN.

I korthet skyddar en bra VPN din webbaktivitet från alla, oavsett om det är din internetleverantör, myndigheter eller hackare. Dessa verktyg omvandlar data (oformaterad text) till en förvirrad, obegriplig form (chiffertext) med hjälp av avancerade VPN-protokoll.

Även om det här är tekniskt, gör användaren bara att välja en önskad serverplats och klicka på anslut.

Det finns dock parametrar att mäta för att se om en VPN verkligen lever upp till sitt rykte. Låt oss undersöka AtlasVPNs kostnadsfria premiumplan.

AtlasVPN: En överblick

AtlasVPN, som grundades 2019, är relativt nytt på marknaden. Strax efter lanseringen 2021 gick de samman med Nord Security och samarbetade med andra cybersäkerhetsverktyg som NordVPN, Surfshark, NordPass, etc.

Vid en snabb anblick verkar funktionslistan bra. Här är några av de mest anmärkningsvärda:

  • Globalt servernätverk: Över 1000 servrar på 49+ platser
  • Kill switch: Stänger av internet om VPN-krypteringen avbryts
  • Ingen loggning: Användares onlineaktivitet kan inte spåras tillbaka till dem.
  • Streaminganpassade servrar: Buffringsfri upplevelse
  • Obegränsade anslutningar: Enkelt abonnemang för alla enheter.
  • Automatisk IP-rotation (SafeSwap): Tilldelar nya IP-adresser för ökad anonymitet.
  • Skydd mot skadlig programvara (tillägg): Blockerar spårare och skadligt innehåll.
  • Split-tunneling (Android): Möjliggör selektiv användning av VPN-kryptering
  • Avancerad multihop: Väljer en slumpmässig VPN-utgångsserver.
  • Perfekt sekretess: Roterar krypteringsnycklar för isolerade VPN-sessioner.
  • AES-256 & ChaCha20-kryptering: Bästa krypteringsalgoritmer i klassen.
  • Plattformsoberoende: Appar för Windows, macOS, Linux, Android, iOS, AndroidTV och Amazon Fire TV.

De täcker de flesta vanliga säkerhetsfrågor. Det vore ändå bra med split tunneling överallt, inte bara på Android. Dessutom skulle Tor över VPN vara ett bra tillägg.

Slutligen kan serverfördunkling, där VPN-trafik maskeras som normal webbaktivitet för att undvika misstanke och blockering, komma väl till pass i auktoritära regimer.

Innan jag går in på den faktiska användningen bör det nämnas att AtlasVPN har sitt säte i New York, USA, och är medlem i övervakningsallianser som Five, Nine och Fourteen Eyes.

Detta är inte idealiskt för säkerhetsanhängare.

Det har tidigare förekommit fall där regeringar i dessa länder har tvingat VPN-leverantörer baserade i deras länder att samla in användardata, vilket i vissa fall har lett till åtal. Men om du är en genomsnittsanvändare som siktar på säkra offentliga WiFi-sessioner, kan AtlasVPN vara ett bra val (vi ska ta reda på det).

Så, om du är okej med det här faktum, kan vi gå vidare till nästa avsnitt där vi testar AtlasVPNs Windows-applikation.

Du kan registrera dig med en e-postadress och betala med kort, PayPal, Google Pay och kryptovalutor.

Jag har prenumererat på deras enmånadsplan utan tilläggen (blockerare för annonser och skadlig programvara, samt övervakning av dataintrång), vilket skulle ha lagt till ytterligare $4,99 till priset.

Slutligen laddade jag ner Windows-applikationen och loggade in med min registrerings-e-postadress.

Användargränssnittet för AtlasVPN

Användargränssnittet är stilrent. Du kan bläddra i listan över servrar och klicka för att ansluta. Det visar Senaste anslutningar, vilket är användbart.

En funktion som borde läggas till är favoritmarkering av servrar. Det hade också varit toppen att se % belastning för att hitta de minst belastade servrarna för högre hastigheter.

Något unikt är att AtlasVPN låter dig pausa en VPN-anslutning.

Jag har aldrig sett något liknande och det är kul att se något helt unikt hos Atlas VPN.

Sammantaget är det intuitivt; även nybörjare ska känna sig hemma. Som sagt, det kan definitivt finnas mer avancerade funktioner i framtida uppdateringar.

Funktioner hos AtlasVPN

#1. Kill Switch

AtlasVPN har en passiv Kill-switch, som stänger av internetaktivitet om VPN-anslutningen skulle brytas.

Detta täcker dock inte fall där användaren av misstag kopplar från, vilket en aktiv kill-switch skulle göra.

Så även om det uppfyller sitt syfte vore det bra med extra flexibilitet att stänga av internetåtkomst när det inte finns någon VPN-anslutning.

#2. Protokoll

Protokoll är motorerna för VPN-applikationer. Klienterna är bara ett grafiskt gränssnitt för att använda underliggande algoritmer från de specifika protokollen.

AtlasVPN:s protokoll är begränsad med bara två alternativ: WireGuard och IPsec/IKEv2.

WireGuard är ett av de nyaste och mest eftertraktade protokollen på grund av sin överlägsna nätverkshastighet. Dessutom kan dess lätta kodbas enkelt granskas.

Intressant nog modifierar vissa ledande VPN-tjänster WireGuard. Jag hittade dock inget på AtlasVPN:s webbplats om någon anpassning av standardkonfigurationen eller om de använder den som den är.

Deras support var snabb med att svara:

IPSec/IKEv2 är ett snabbt protokoll som möjliggör snabba anslutningsmigreringar mellan mobila nätverk och wifi-nätverk. Men det är utvecklat gemensamt av Microsoft och Cisco som ett proprietärt projekt, vilket räcker för att ifrågasätta dess integritetsmärkningar.

Jag blev förvånad över att inte se OpenVPN på listan. OpenVPN är ett välbeprövat protokoll som alla ledande VPN-leverantörer tillhandahåller. Det är också effektivt för att kringgå geoblockering.

Sammantaget är AtlasVPN:s protokollutbud godkänt, men lite extra, som OpenVPN, kan göra det ännu mer attraktivt.

#3. SafeSwap och MultiHop+

SafeSwap roterar automatiskt IP-adresser under en onlinesession för ökad integritet. Det extra skyddet gör att din internetaktivitet inte är kopplad till en utan flera anonyma IP-adresser.

För närvarande har AtlasVPN SafeSwap-servrar i Nederländerna, Singapore och USA.

MultiHop är en annan integritetsfrämjande funktion för att dubbelkryptera webbtrafik. Data dirigeras via två VPN-servrar i stället för en enda som används för standardanslutningar.

AtlasVPN Multihop+ är en förbättring av det traditionella multihop-arrangemanget. Den väljer slumpmässigt utgångsservern och roterar den för att göra den ännu mer effektiv. Du kan välja mellan europeiska och nordamerikanska servrar för att använda Multihop+.

Obs: Att använda multihop-servrar kan påverka nätverkshastigheterna negativt på grund av det extra krypteringslagret.

#4. IP- och DNS-läcktest

Varje internetansluten enhet har en IP-adress. Det är en digital identifierare för att hitta en enhets ungefärliga plats. Därför är det det första VPN är gjorda för att dölja.

Jag har loggat in på Browserleaks för att se om min VPN-anslutning läcker något.

AtlasVPN klarade testet bra och maskerade allt. Du kan se att IPv4- och IPv6-fälten visar VPN-serverns detaljer och inte mina egna.

WebRTC-läckor täcktes också.

Jag gick vidare för att se om det fanns några DNS-läckor. DNS-servrar är mellanhanden som matchar IP-adresser med domännamn.

Läs även: Vad är domännamnssystemet? Hur fungerar det?

Varje gång vi besöker en webbplats (t.ex. adminvista.com) går begäran (DNS-frågan) till DNS-servern, som returnerar den tillhörande IP-adressen (t.ex. 87.24.114.245). Den här IP-adressen används av våra maskiner för att ladda webbplatsen i webbläsaren.

AtlasVPN tillät inga DNS-läckor för den anslutna servern.

Sammantaget var det inga problem med IP- och DNS-läckorna, och AtlasVPN hanterade de grundläggande kraven på ett bra sätt.

#5. Kryptering

När de är anslutna skickar och tar våra maskiner emot information i form av datapaket. Vissa är krypterade som standard utan att användaren behöver göra något.

Men en del går utan skydd och avslöjar vår IP-adress, operativsystem, webbläsaragent osv., utöver de webbplatser vi besöker.

Dessutom kan man snoka i DNS-förfrågningarna.

För att skydda mot den här typen av informationsläckage använder VPN-tjänster kryptering.

Jag anslöt till AtlasVPN:s server i Singapore och analyserade trafiken med nätverksanalysverktyget Wireshark.

Här ser du krypteringen i funktion:

Jag hade ”Auto” aktiverat i protokollinställningarna, vilket skickade varje paket via WireGuard. Det krypterade allt utom min IPv6-adress.

Detta är ett vanligt problem jag har stött på även hos de bästa aktörerna som uppger att de har stöd för IPv6.

I det här fallet kan du enkelt inaktivera din IPv6-adress. Men kom ihåg att du inte kommer att kunna ansluta till det som enbart använder IPv6-adresser. Risken för det är liten eftersom IPv4 fortfarande är den dominerande versionen i praktiken.

Detta avslutar krypteringsavsnittet. I slutändan bör du ta hand om IPv6-adressen (om du har någon), sedan är det bra med AtlasVPN.

#6. Hastighetstest

Det är vanligt att göra hastighetstester i VPN-recensioner. Men jag vill betona att det är den mest inkonsekventa informationen som finns i VPN-praktiken. Det finns ett antal skäl till det. För det första varierar VPN-serverbelastningen. För det andra varierar även belastningen på målservern (webbplatsen du besöker). Dessutom finns det många hårdvaru- och programvarukonfigurationer som påverkar hastigheten vi får.

Låt oss ändå se hur det går för mig, även om det kan vara helt annorlunda för någon annan.

Server Nedladdningshastighet (Mbps) Uppladdningshastighet (Mbps) Ca. avstånd (km)
Bas 83 41.50
London 37.5 5.5 6.700
Hong Kong 41.5 6.5 4.000
Singapore 42.5 8 6.200
Australien 42.5 5.5 8.400
Österrike 45 4.5 5.700
SafeSwap. Singapore 38 6 6.200
Multihop. Europa 35.5 5
Multihop. Nordamerika 42 2

Resultaten visar genomsnittet av två försök för varje serverplats. Jag gjorde hela hastighetstestet på en gång för att få bättre konsistens.

Även om avståndet påverkar hastigheten negativt, hade uppladdningen det lite kämpigt.

För att ge lite sammanhang rekommenderar Netflix en nedladdningshastighet på 15 Mbps eller högre för UHD 4K-streaming. YouTube rekommenderar en hastighet på över 8 Mbps för 1080p-uppladdningar.

Alternativ till Atlas VPN

Här är några alternativ du kan överväga förutom AtlasVPN. Alla dessa alternativ har grundläggande funktioner som kill switch, split tunneling, 30 dagars återbetalningsgaranti m.m.

Därför kommer jag bara att nämna de ovanliga funktionerna.

#1. ExpressVPN

Vi har testat ExpressVPN på adminvista.com, och de levererade nästan på alla fronter, förutom en: det höga priset.

Förutom det har de blixtsnabba hastigheter, intuitivt gränssnitt, robusta mekanismer för geoblockering, servrar med endast RAM-minne och support dygnet runt. ExpressVPN har dessutom ett världsomspännande servernätverk i över 90+ länder.

Det som kunde ha gjort det ännu bättre är serverfördunkling, Tor över VPN och multihop.

Kolla in min recension av ExpressVPN för en mer ingående analys.

#2. NordVPN

NordVPN är ett bra alternativ till AtlasVPN, och tillhör i själva verket samma Nord Security-familj.

De har en gedigen lista med funktioner, inklusive ett världsomspännande servernätverk, annons- och skydd mot skadlig kod, dedikerad IP-adress, dubbel VPN, privat DNS, SmartDNS, Tor över VPN, etc.

Dessutom erbjuder NordVPN serverfördunkling för att ta sig igenom förtryckande geoblockering i auktoritära länder. Dessutom får du Tor över VPN för bästa integritet.

Sammantaget lämnar NordVPN inte mycket att önska och får ofta omnämnanden här på adminvista.com.

#3. Surfshark VPN

Ännu en medlem av Nord Security-familjen, Surfshark VPN, har obegränsade anslutningar per abonnemang, precis som AtlasVPN.

Surfshark täcker grunderna ganska bra och erbjuder ytterligare funktioner som blockering av annonser och skadlig kod, privat DNS, serverfördunkling m.m.

De tillhandahåller också servrar med endast RAM-minne, roterande IP-adress, multihop och statisk IP.

Surfshark har också en portfölj med andra produkter utöver VPN, som inkluderar antivirus, dark web-övervakare, privat webbsökning m.m.

Du kan läsa mer i vår praktiska genomgång av Surfshark One.

#4. ProtonVPN

Min personliga favorit, ProtonVPN, har en utförlig lista över funktioner för alla VPN-användare.

Du får en kostnadsfri plan med begränsad kraft för att testa innan du hoppar in.

Den har inbyggd skydd mot skadlig kod och reklam, dubbel VPN, Tor över VPN, serverfördunkling, utmärkt gränssnitt m.m. Dessutom är ProtonVPN-apparna (Windows, macOS, iOS och Android) open source och har granskats av tredjepartssäkerhetsföretag.

ProtonVPN är också bra på att ge tillgång till geobegränsad underhållning.

Du kan läsa mer i vår detaljerade recension av ProtonVPN.

Slutgiltiga tankar

AtlasVPN är en av få VPN som har en generös gratisnivå, som ger 5 GB krypterad dataöverföring per månad. Dessutom har betalda planer inget tak för hur många enheter du kan använda.

Å andra sidan har du inte OpenVPN-protokollet, och nätverkshastigheterna var lägre än jag sett med konkurrenterna.

Men om du prenumererar på en 3-årsplan kostar det (för närvarande) 1,83 dollar i månaden.

Om du fortfarande är förvirrad kan du titta på några faktorer att tänka på när du väljer VPN.