Allt du ville veta om Samsungs Tizen OS

När vi pratar om smarta TV-märken är Samsung ett av de första namnen som vi tänker på. Dessa TV-apparater är inte bara snygga utan erbjuder ett brett utbud av coola funktioner, tack vare Tizen OS; operativsystemet med öppen källkod de körs på.

Tizen är dock inte bara ett smart TV-operativsystem. Man kan hitta det på flera andra enheter, inklusive smartphones, PC, etc.

Följande diskussion är ett försök att ge dig en grundlig uppfattning om vad Tizen OS handlar om.

Vad är Tizen?

Tizen är ett Linux-baserat operativsystem med öppen källkod som fungerar på flera plattformar. Dess utvecklare är Samsung, och den har en hel del versioner beroende på vilken enhet som körs på den.

Medan dess öppen källkod gör den fritt användbar och lätt att utveckla, är Samsung det enda märket som använder den på sina enheter. Den senaste versionen av operativsystemet fick en omprofilering och kom att kallas One UI.

Samsung byggde operativsystemet på Linux-ramverket. Därför är den mångsidig och flexibel. Tizens modulära arkitektur ökar dess anpassningsförmåga, vilket ger många användningsfall, inklusive smarta tv-apparater, smartphones, IoT-enheter och fitnessklockor.

En kort historik över bildandet och resan av Tizen OS

Tizen-projektet, som drivs av Linux Foundation, kom till 2011 som en efterföljare till MeeGo OS efter att MeeGos öde var beseglat när Nokia backade ur sin utveckling för att investera resurser i sin Lumia-serie.

Ändå utvecklade och släppte Samsung sin version 1.0 i januari 2012. Sedan dess har operativsystemet genomgått upp- och nedgångar.

I januari och oktober 2013 tillkännagav Samsung lanseringen av flera Tizen-run telefoner och introducerade den första Tizen-baserade tabletten, respektive.

2014 kom Samsung med Galaxy Gear 2 – en smartklocka som körs på Tizen OS. I maj samma år beslutade Samsung att skicka med Qt, men företaget skrotade projektet 2017.

I november 2016 beslutade Samsung och Microsoft att gå samman för att erbjuda .NET Core stöd till Tizen.

2018 såg Tizens triumferande uppgång som det mest populära smarta TV-operativsystemet.

2021 samarbetade Samsung och Google för att utveckla det nya Wear OS genom att integrera Tizen-funktioner med Wear OS på nya Galaxy Watch 4.

Samsung fortsätter dock att använda Tizen på smarta TV-apparater. Den senaste versionen av Tizen – Tizen 8.0 kom ut den 31 maj 2023.

Vilken typ av enheter körs på Tizen OS?

Som vi nämnde tidigare använder Tizen OS ett Linux-baserat ramverk och modulär arkitektur som gör det mycket modifierbart, mångsidigt och anpassningsbart. Därför kan många typer av enheter köra detta operativsystem. Dessa inkluderar smarta TV-apparater, smartklockor, smartphones, smarta högtalare, hushållsapparater och mer.

Vilka enheter kör fortfarande Tizen OS?

Samsung har varit känt för att hålla fast vid sina egna resurser, vare sig det är Exynos hårdvara eller Tizen operativsystem. Du kan hitta massor av enheter som fortfarande körs på Tizen. Några av dem är:

#1. Alla Samsungs smarta TV-apparater

Om du letar efter en enhet som kör Tizen OS i sin fulla glans, kanske din sökning bara slutar i ditt vardagsrum. Alla Samsung Smart TVs körs på Tizen OS och de senaste versionerna av operativsystemet kompletterar enormt den smarta TV-upplevelse som Samsung har.

Tizen-baserade Samsung TV-apparater har den perfekta blandningen av Samsungs fenomenala skärmar som erbjuder en bildperfekt tittarupplevelse och Tizens smarta funktioner som flera röstassistenter, Smart Things, Wi-Fi Direct och mycket mer.

Vi har listat några av de bästa Samsung-TV:erna som kör Tizen OS i slutet av den här artikeln. Håll utkik📺!

Läs också: Så här ansluter du iPhone till Samsung TV

#2. Samsung Smart Watches släpptes före Galaxy Watch 4

Innan Samsung samarbetade med Google för att utveckla Wear OS för smartklockor, skickade Samsung de flesta av sina smartklockor med Tizen i deras backend. Några anmärkningsvärda som fortfarande kör Tizen inkluderar:

  • Galaxy Watch Active
  • Gear Fit2 Pro
  • Galaxy Watch
  • Galaxy Watch Active 2
  • Galaxy Watch 3

Kolla också in: Måste – ha Android-klockappar för att få den bästa upplevelsen.

Vikten av Tizen för att bilda den nuvarande versionen av Wear OS

Tizen spelade en betydande roll i att skapa den senaste versionen av Wear OS – Wear OS 4. Samsung integrerade Tizens funktioner i Googles Wear OS, vilket hjälpte till att utrota nackdelarna med båda operativsystemen och ge upphov till det bästa av två världar.

För det första löste Samsung Wear OS:s problem med snabb batteritömning och ökade dess batterieffektivitet. Dessutom har Samsung gjort plattformen cirka 30 % snabbare med bättre animationer och smidighet.

Dessutom är Wear integrerat med Samsungs mycket uppskattade verktyg för urtavlor som låter dig anpassa och skapa dina egna urtavlor.

Enandet mellan Google och Samsung gjorde Wear mer flexibel när det gäller hårdvara och mjukvara, vilket utökade dess ekosystem och anpassningsbarhet.

Läs också: Anpassa din Apple Watch med dessa 15 bästa Apple Watch-tavlor

Smarta funktioner hos Tizen TV-apparater

Låt oss nu titta på några av de mest praktiska funktionerna som gör Tizen till OS-jätten som det är:

#1. Automatisk källadetektering

Tizen OS eliminerar den oönskade förvirringen som kommer med flera aktiva anslutningar till en enda TV.

Oavsett om det är en konsol, kabelbox eller någon annan enhet, dess smarta automatiska källdetektering identifierar snabbt vilken enhet som är ansluten till vilken port.

#2. Minimalistiskt användargränssnitt

Användargränssnittet på Tizen TV-apparater är så förenklat och intuitivt att även de med liten eller ingen teknisk kompetens kommer att finna det lätt att navigera.

Det är också mycket anpassningsbart och organiserat. Därför kan användare utan ansträngning alla funktioner och appar de letar efter.

#3. Överflöd av underhållningsalternativ

Samsung Tizen smarta TV-apparater erbjuder Smart Hub – din enda destination för alla dina underhållningsbehov.

Smart Hub ordnar allt ditt innehåll, streamingtjänster, inställningar, lista över anslutna enheter och annat – på ett ställe, vilket ökar din bekvämlighet.

#4. Lätt att dela

Samsungs Tizen-drivna tv-apparater möjliggör enkel delning mellan dem och andra enheter som smartphones, bärbara datorer, PC, etc. via Smart View-appen.

Förutsatt att din TV har Smart View installerad kan du dela bilder, videor, musik och mer från alla dina enheter till TV:n utan problem.

Appen fungerar också som en sekundär fjärrkontroll för din telefon/surfplatta och låter dig styra din TV med den.

#5. Smart sökning

När det gäller att söka efter dina favoritprogram, appar, musik och så vidare – Tizen erbjuder fantastiska tjänster.

Ovannämnda Smart Hub-funktion kategoriserar ditt innehåll exakt för att det ska vara lätt att hitta. Dessa inkluderar Rekommenderade, Live TV, Appar, etc.

En sådan snygg organisation sparar både din tid och energi. Dessutom har sådana TV-apparater en universell sökfunktion som ger sina användare möjlighet att leta efter innehåll på olika plattformar.

Hur fungerar Tizen på moderna TV-apparater och appar?

Tizen har en ganska chic design och kan matcha en enhets övergripande estetik. Det är därför du kommer att upptäcka att Tizens ekosystem är omfattande och omfattar alla moderna Samsung smarta TV-apparater och appar, inklusive populära streamingappar som Apple TV, Netflix, Hotstar, Spotify, Vudu, Hulu, Samsung TV Plus och mer.

OS stöder röstassistenter som Alexa, Google Assistant, etc. Det är kompatibelt med banbrytande castinglösningar som Miracast.

Förutom att ha hög flexibilitet ger Tizen kraftfullt stöd för bekväma anslutningsfunktioner, som Wi-Fi, DLNA, Bluetooth och så vidare.

Allt detta har säkerställt Tizens relevans på samtida tv-apparater och appar.

Tizen OS vs. WebOS vs. Android Smart TV

Nu kommer vi att ställa Tizen mot två andra operativsystem för smarta TV-apparater, nämligen WebOS och Android TV, och se hur det fungerar:

#1. Teknisk arkitektur

Tizen OS och WebOS använder båda Linux-kärnan, medan Android TV använder samma kodbas som det typiska Android-systemet med vissa optimeringar för större skärmar.

Tizen är kompatibel med olika mediatyper och säkerställer användarnas integritet och säkerhet. WebOS och Android stöder också flera medietyper.

Men om vi tänker på omkonfigurerbarhet och flexibilitet får Tizen OS övertaget och är det bästa alternativet bland de tre.

#2. Användargränssnitt

Både Tizen OS och WebOS har intuitiva, enkla användargränssnitt som skiljer sig från Android TV.

De två förstnämnda ger rekommendationer och senaste aktivitet från olika appar när användare flyttar till dessa appar. Och den bästa delen? Det finns inget behov av att starta appen för det. Undermenyn tar hand om det tillsammans med en möjlighet att spela innehåll direkt. Det är därför Tizen OS och WebOS ligger långt före Android TV när det gäller användarvänlighet.

#3. App support

Appbiblioteken för både Tizen OS och WebOS expanderar ständigt med operativsystemen som ofta ger stöd för nya appar. För närvarande innehåller deras bibliotek de flesta populära streamingappar, som YouTube, Disney+, HBO Go, Netflix, Prime Video och mer.

Ändå lämnar Android TV båda bakom sig med sin tillgång till Play Store, vilket gör att användare kan använda en uppsjö av appar optimerade för TV-apparater. Dessutom låter Android TV dig till och med köra appar som är inkompatibla med Android via sidoladdning.

#4. Spelande

Även om de inte ursprungligen var avsedda för spel, låter dagens smarta TV-apparater användare spela spel på dem. På tal om spel, LG:s WebOS och Samsungs Tizen har inga robusta spelfunktioner. Deras appbibliotek har ett ganska begränsat antal titlar tillgängliga att installera. Dessutom saknar de möjligheten för installation eller emulering från tredje part, vilket gör spel från olika plattformar otillgängliga på dessa TV-apparater.

Android TV, å andra sidan, ger människor tillgång till Play Store och sidoladdning. Detta ger Android TV-användare möjlighet att spela ett anständigt antal Android-spel. Men du måste komma ihåg att en lejonpart av Android TV-apparater är lågpris.

Därmed kan de inte köra spel som är grafiskt krävande. Endast den kostsamma Nvidia Shield TV som är baserad på Android TV tillåter high-end spel.

#5. Uppdateringar

Alla tre av dessa TV-operativsystem får sällan uppdateringar. Både WebOS och Tizen OS verkar vara ovilliga att släppa större uppdateringar för sina äldre modeller.

Efter de första ett eller två åren har ditt operativsystem ganska mycket fastnat i en återvändsgränd.

När det gäller Android TV är läget lite bättre för de dyra toppmodellerna som får två till tre års uppdateringar. Trots det kommer de flesta Android TV-apparater att sluta få firmwareuppdateringar efter det första året.

Bästa Tizen Smart TV och bildskärmar att köpa

Jag är säker på att du är lika glad som jag går igenom alla fantastiska Tizen OS-funktioner. Om du vill lägga vantarna på några av de bästa tv-teknikerna som kör Tizen, har vi dig täckt. Här är de bästa Tizen Smart TV-apparaterna och monitorerna som du definitivt bör kolla in:

Samsung 65” Crystal 4K UHD Smart TV – CU8000

Samsungs CU8000-serie måste vara en av de bästa 4K-TV-apparaterna som finns på runt 600 $. TV:n kommer med alla fantastiska Tizen-funktioner utöver Samsungs PurColor-teknik som försöker replikera de naturliga färgerna på föremål som visas.

Dessutom uppskalar Crystal Processing-tekniken innehåll med lägre upplösning till 4K för en bättre tittarupplevelse.

Samsung 27” M80C Smart Monitor 4K UHD med strömmande TV

Även om du kan använda Samsungs M80C som din TV, lyser den som starkast när du använder den som en smart monitor med din PC. En av dess bästa egenskaper är att den kommer med en Slimfit-kamera ur kartongen som säkert kommer att spara ett par hundralappar på webbkamerafronten.

Dessutom stöder denna 4K smarta monitor trådlös fjärråtkomst till PC och inbyggd Alexa för snabb och effektiv röststyrning. Eftersom monitorn kör Tizen OS kan du ladda ner och installera dina favoritappar för streaming och njuta av dem när du är på språng.

Samsung 32” M70B Smart Monitor 4K UHD med Streaming TV

Om du har budgetbegränsningar och $600 för M80C-skärmen verkar vara en träff på fickorna, bör du kolla in Samsungs 32″ M70B Smart Monitor. Precis som med M80C får du en 4K-skärm men utan Slimfit-webbkameran och halva priset.

Den har några ganska solida funktioner som Ultrawide Game View, Wireless UHD Display, Smart Hub, Gaming och IoT Hubs, och PC-lös produktivitet, bland annat.

Samsung 34” Odessey G8/G85SB OLED Curved Smart Gaming Monitor

Om du letar efter förstklassig bildskärmsteknik för din speluppsättning bör du definitivt kolla in Odessey G8/G85SB böjda OLED-skärm.

För nära $1100 får du en skarp 34-tums böjd OLED-skärm med en uppdateringsfrekvens på 175 Hz. Dessutom stöder bildskärmen AMD:s Free Sync Premium Pro som automatiskt synkroniserar uppdateringsfrekvensen enligt ditt grafikkort. Skärmen kommer med en Neo Quantum-processor med en förvånansvärt låg latens på 0,03 ms, vilket gör den idealisk även för tävlingsspel.

Slutord

Sammanfattningsvis, Samsungs idé – Tizen OS kan vara ett fantastiskt val för alla som vill ha mer mångsidighet, anpassningsbarhet och användarvänlighet.

Medan Samsung har upplöst användningen av sina senaste smartklockor från Galaxy Watch 4 och framåt och gått över till Wear OS, är dess smarta TV-apparater fortfarande Tizen-drivna.

Det är goda nyheter, eftersom Tizen TV-apparater är packade med många smarta funktioner, såsom ett intuitivt användargränssnitt, Smart Hub, smart och multiplattformssökning av innehåll, automatisk identifiering av källor och enkel delning via Smart View-appen.

Även med den ökande offentliga anslutningen av rivaliserande TV-operativsystem som WebOS och Android TV, säkerställer dessa funktioner Tizens relevans för de kommande åren.

Nu kan du läsa om de bästa streamingenheterna för att lyfta din tittarupplevelse.