aptX vs. LDAC: Vad är skillnaden?

Viktiga takeaways

  • Bluetooth-codecs är program som möjliggör ljudöverföring mellan din enhet och dina hörlurar. De komprimerar och kodar ljuddata så att de kan förstås av båda enheterna, så att du kan höra din musik.
  • aptX, utvecklad av Qualcomm, och LDAC, utvecklad av Sony, är två vanliga Bluetooth-codecs. aptX används ofta i Android-enheter, medan LDAC erbjuder högupplöst ljud men har begränsad kompatibilitet.
  • När man jämför aptX och LDAC, producerar LDAC den bästa ljudkvaliteten vid sin högsta bithastighet, men den kan vara instabil när signalen fluktuerar. aptX Adaptive erbjuder mer tillförlitlig ljudkvalitet och lägre latens, vilket gör det till ett bättre val för de flesta användare. Tänk på din användning och enhetskompatibilitet när du väljer en Bluetooth-codec.

Bluetooth-hörlurar har blivit ganska populära det senaste decenniet, ännu mer sedan vi (tråkigt nog) blev av med hörlursuttaget. Och även om du inte behöver vara en ljudnörd för att använda Bluetooth-hörlurar, är det mycket användbart att lära dig om tekniken som finns i dem för att veta vilka du ska köpa.

Låt oss lära oss om två av de vanligaste Bluetooth-codecna – aptX och LDAC – som företag använder för att få sina Bluetooth-hörlurar att fungera. Vi kommer också att jämföra de två för att se vilket som är bättre: aptX eller LDAC.

Vad är en Bluetooth-codec?

En Bluetooth-codec är ett program som överför ljud från källan (din telefon eller bärbara dator) till dina hörlurar. Den komprimerar denna data för att minska filstorleken och kodar den i ett format som dina hörlurar förstår. Med samma codec avkodar dina hörlurar denna kodade data så att du kan höra din musik.

Enkelt uttryckt är en codec ett språk som både din telefon och dina hörlurar förstår och använder för att kommunicera med varandra. Det är därför, för att du ska höra din musik, måste dina hörlurar (en Bluetooth-mottagare) stödja samma ljudcodec som din telefon (en Bluetooth-sändare).

Du kan kolla in hur Bluetooth-codecs fungerar mer på djupet om du vill lära dig mer.

Bluetooth Audio 101

Innan vi jämför aptX och LDAC, låt oss först förstå några nödvändiga terminologier.

  • Samplingshastighet: Antalet sampel (databitar) som tagits från den ursprungliga ljudfilen på en sekund. Det representeras med kHz eller Hz. Ju högre samplingshastighet, desto mer exakt blir ljudåtergivningen. En högre samplingshastighet betyder i allmänhet bättre ljudkvalitet.
  • Bitdjup: Antalet digitala bitar (1:or och 0:or) som representerar ett enda sampel. Bitdjupet bestämmer filstorleken och betecknas med ”bit”. Ju högre bitdjup desto större filstorlek.
  • Bithastighet: Antalet bitar som överförs från källa till mottagare på en sekund. Det indikeras med Kbps eller Mbps. En högre bithastighet betyder bättre ljudkvalitet men också en större filstorlek.

Du kan lära dig mer om bitdjup och samplingshastighet om du är nyfiken.

Vad är aptX Bluetooth Codec?

Bildkredit: Rydo87/Wikimedia

aptX, en akronym för Audio Processing Technology, är en familj av Bluetooth-codecs som utvecklats av Qualcomm för trådlös överföring. Dess äldsta version, aptX, utvecklades 1980 och används fortfarande i de flesta Android-enheter. iOS-enheter använder dock inte aptX-codecs.

Länge hade trådlöst ljud ett dåligt rep i ljudbranschen för dess dåliga kvalitet jämfört med trådbundet ljud. Men detta började förändras när Qualcomm utvecklade aptX för att möjliggöra högkvalitativt ljud för trådlösa enheter. Sennheiser drog fördel av detta och lanserade det första aptX-aktiverade Bluetooth-headsetet 2009 – vilket markerar aptX:s intåg i hörlurar av konsumentklass.

Sedan dess har Qualcomm släppt fler versioner av aptX för att ta itu med olika smärtpunkter inom ljudindustrin. Från och med 2023 finns det sju aptX-codecs: aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX Low Latency, Enhanced aptX, aptX Lossless och aptX Live.

Vad är LDAC Bluetooth Codec?

Bildkredit: Sony/Wikimedia

LDAC utvecklades av Sony och släpptes 2015. Sony sammanför både förlustfri och förlustfri teknik i LDAC-codec. LDAC har utvecklats för att möjliggöra högupplöst ljud över Bluetooth parat med dess adaptiva bithastighet. På grund av detta har LDAC inte flera varianter som aptX, vilket gör den uppenbara skillnaden mellan de två codecs.

Baserat på signalstyrkan kan LDAC växla mellan tre bithastigheter: 330 kbps, 660 kbps och 990 kbps. Med tanke på dess förmåga att erbjuda högupplöst ljud, certifierade Japan Audio Society (JAS) det med sin ”Hi-Res Audio Wireless”-certifiering. I likhet med aptX är LDAC inte tillgängligt för iOS-enheter och är tillgängligt på Android-enheter som kör Oreo 8.0 eller senare.

aptX vs. LDAC: Vilket är bättre?

I det här avsnittet fokuserar vi, för bättre förståelse, endast på aptX-varianter som nära konkurrerar med LDAC.

Codec

Bithastighet

Max samplingsfrekvens

Max bitdjup

Latens

aptX

384 kbps

48kHz

16-bitars

50-150 ms

aptX HD

566 kbps

48kHz

24-bitars

~150 ms

aptX Adaptive

279 kbps–420 kbps

48kHz

24-bitars

80 ms

LDAC

330 kbps/660 kbps/990 kbps

96kHz

24-bitars

~200 ms

Direkt producerar LDAC det bästa ljudet när det är på den övre delen av sin adaptiva bithastighet, dvs. 990 kbps. LDAC tenderar dock att lida av instabilt ljud när det finns signalfluktuationer eftersom den fortsätter att växla mellan de tre bithastigheterna.

En annan nackdel med LDAC är att när den byter till sin lägsta bithastighet, 330 kbps, presterar den sämre än den ursprungliga aptX-codecen vid 384 kbps bithastighet. Men aptX HD, med sin bithastighet på 567 kbps, hamnar efter jämfört med LDAC:s mellannivå på 660 kbps bithastighet.

Dessutom erbjuder aptX Adaptive en mer tillförlitlig ljudkvalitet jämfört med LDAC. Den förra justerar sin bithastighet fritt inom sitt intervall på 279 kbps–420 kbps enligt signalstyrkan. Den senare kan bara växla mellan sina tre förinställda bithastigheter – vilket gör aptX Adaptive till ett bättre val för att undvika skarpa skakningar i ditt ljud, för att inte tala om att det också har lägre latens.

Vilken Bluetooth-codec ska jag använda?

När det gäller att välja en specifik Bluetooth-codec finns det några överväganden:

  • Casual lyssning: För att lyssna på musik behöver du en codec som erbjuder hög ljudkvalitet som bibehåller konsistens även om du är borta från telefonen. aptX och aptX Adaptive är utmärkta val för detta ändamål. Men om du vill ha bästa möjliga ljud är LDAC den klara vinnaren.
  • Spel: För mobilspel som PUBG är codecs som aptX och aptX Adaptive att föredra eftersom de erbjuder låg latens och stabil ljudkvalitet.
  • Titta på videor: I likhet med spel behöver du en codec med låg latens för att säkerställa att både video och ljud från dina Bluetooth-hörlurar eller högtalare är synkroniserade. För detta ändamål är aptX Adaptive mer lämplig än resten.
  • Ringa samtal: För samtal behöver du bra ljudkvalitet, så codecs som LDAC och aptX Adaptive är bättre val. aptX Adaptive innehåller en funktion som kallas aptX Voice, speciellt tillsatt för att bibehålla tydligt ljud under samtal.

Observera dock att ibland, även om du vill välja en specifik codec, kanske du inte kan göra det. Till exempel, medan du enkelt kan växla mellan Bluetooth-codecs på Android, är processen inte alls lika lätt på iOS. På samma sätt är det mycket svårt att ändra standard Bluetooth-codec på Windows eller macOS, även om du vet att dina Bluetooth-hörlurar stöder olika alternativ.

aptX vs. LDAC: Välj en Bluetooth-codec som fungerar för dig

Bluetooth-tekniken är fortfarande relativt ny (i det stora hela!), och den har en lång väg att gå för att hålla sig i nivå med trådbunden teknik. Det är därför skillnaderna mellan dessa codecs är mycket minimala och knappt märkbara för otränade öron i realtid.

Du måste dock tänka på två saker innan du köper Bluetooth-hörlurar: din användning och deras kompatibilitet med telefonens codec. När du är säker på dessa två är det mycket lättare att välja ett par hörlurar.