APFS vs. Mac OS Extended: Vilket ska du välja?

När du försöker formatera en enhet på din Mac får du många alternativ för filsystemsformatet, inklusive APFS, Mac OS Extended, exFAT och MS-DOS FAT. Av dessa är APFS och Mac OS Extended avsedda att användas uteslutande med Mac-datorer. Men om du inte är säker på vilket format du ska välja eller vill lära dig skillnaden mellan dem, har du kommit till rätt ställe.

Apples filsystem (APFS) förklaras

Om du nyligen har köpt en Mac eller flyttat över från Windows kanske du undrar — vad är AFPS-formatet? APFS, eller Apple File System, är Apples nyare filsystem för solid-state-enheter och flashminne. Det blev standardformatet med 2017 års macOS High Sierra och erbjuder många fördelar jämfört med Mac OS Extended, det tidigare standardformatet.

APFS är mycket snabbare på i princip allt – datahantering, kopiering och inklistring går snabbare. På samma sätt innebär förbättringar av metadata att det går väldigt snabbt att avgöra fildetaljer, till exempel hur mycket utrymme en mapp tar på din enhet.

APFS är också mer tillförlitligt, vilket leder till mindre filkorruption jämfört med Mac OS Extended. Detta, tillsammans med dess förbättringar av hastighet och optimering, gör APFS till ett bra filsystemformat.

Den största nackdelen med att använda APFS är att Mac-datorer med äldre macOS-versioner (macOS 10.12.6 Sierra och äldre) inte kan läsa, skriva eller komma åt enheter som använder det. Så om du använder en äldre Mac måste du antingen fortsätta använda Mac OS Extended eller använda ett alternativ som ExFAT istället.

Time Machine, som vanligtvis används för att säkerhetskopiera data på en Mac, använder Mac OS Extended (Journaled) och APFS. Det är dock viktigt att notera att AFPS är det format som Time Machine föredrar.

Mac OS Extended (HFS+) förklaras

Mac OS Extended (även känt som HFS+) var det tidigare standardfilsystemet för Mac-enheter, som ursprungligen släpptes 1998. Nu används det som standardfilsystemsformat endast på mekaniska och hybridenheter i macOS High Sierra och senare macOS-versioner.

Även om APFS är mycket snabbare och mer pålitlig, finns det fortfarande några anledningar till att du kanske vill använda Mac OS Extended. Den största fördelen med Mac OS Extended är omvänd kompatibilitet. En av huvudproblemen med APFS är att Mac-datorer som kör äldre versioner av macOS inte kan komma åt det.

Om du till exempel har en extern enhet formaterad med APFS och ansluter den till en Mac som kör macOS El Capitan, skulle din Mac inte kunna komma åt och läsa data som lagras på enheten. Det är därför det rekommenderas att formatera enheter som du tänker använda med äldre macOS-versioner till Mac OS Extended (Journaled).

En annan fördel med att använda Mac OS Extended är att den är optimerad för mekaniska hårddiskar (HDD), medan APFS skapades specifikt för att fungera bra med Solid State Drives (SSD). Detta betyder inte att du inte kan formatera en hårddisk till APFS – det är bara att många av de hastighets- och prestandaförbättringar som APFS ger är beroende av att använda en höghastighets-SSD eller ett bärbart flashminne.

Mac OS utökade filsystemformat

Om du bestämmer dig för att formatera en enhet i Disk Utility för att ställa in den på Mac OS Extended, kanske du märker att det finns fyra olika typer tillgängliga. Dessa skiljer sig något i sin funktion, som beskrivs nedan:

  • Mac OS Extended (Journaled): Detta är standardversionen av Mac OS Extended. Du bör välja det här alternativet om du inte behöver ett skiftlägeskänsligt eller krypterat format.
  • Mac OS Extended (Journaled, Encrypted): Den här typen använder Mac-formatet men kräver ett lösenord och krypterar partitionen på enheten.
  • Mac OS Extended (skiftlägeskänslig, journalförd): Den här typen använder också Mac-formatet men är skiftlägeskänslig för mappnamn. Som ett exempel är Dokument och DOKUMENT olika mappar.
  • Mac OS Extended (skiftlägeskänslig, journalförd, krypterad): Den här typen använder Mac-formatet samtidigt som den är skiftlägeskänslig, kräver ett lösenord och krypterar partitionen på enheten.

Andra filsystemformat (exFAT och MS-DOS FAT)

Det finns två andra filsystem tillgängliga i Disk Utility: ExFAT och MS-DOS FAT (FAT32). Även om APFS och Mac OS Extended är macOS-specifika, bör du överväga att formatera din enhet till ExFAT om du överväger att använda din enhet över Windows eller Linux, såväl som macOS.

ExFAT är ett gammalt filsystem från Microsoft, avsett att ersätta det ännu äldre FAT32-filsystemet som används med Windows-systemenheter före Windows XP. ExFAT tar bort 4GB-filstorleksgränsen och 2TB-partitionsstorleksgränsen för FAT32-enheter, vilket kan vara för restriktivt för många. Därför anses det vara ett bättre alternativ för plattformsoberoende flashlagring.

Det är möjligt för Windows att läsa APFS och Mac OS Extended-enheter med hjälp av extern programvara. På liknande sätt kan macOS läsa nyare Windows NTFS-enheter men inte skriva till dem. Det är därför du inte hittar alternativet att formatera en enhet till NTFS på en Mac, utan du hittar den på en Windows-dator.

APFS vs. Mac OS Extended: Vilket ska du välja?

Det finns ingen tydlig vinnare i APFS kontra Mac OS Extended-striden – båda filsystemsformaten har sina fördelar och nackdelar, som diskuterats ovan. Även om APFS är ett snabbare och mer pålitligt filsystem än Mac OS Extended, är det senare kompatibelt med äldre Mac-datorer, Fusion-enheter och mer.

Det handlar i slutändan om vad du behöver använda din enhet till. Om du funderar på att formatera om din Macs interna enhet (SSD) kan det vara bättre att välja APFS, särskilt om din macOS-version stöder det.

Men om du ska formatera om en extern enhet kan du luta dig mot Mac OS Extended om du vet att du kommer att använda den med äldre Mac-datorer också.

Välj rätt filsystem för ditt användningsfall

Som du kanske har gissat finns det inget rätt alternativ när det gäller filsystemformat för din Mac. Allt beror på dina specifika behov och vad du ska använda enheten till.

Så se till att du väger för- och nackdelar med varje filsystemformat för att se vilket som är bäst för ditt användningsfall.