AirDrop fungerar inte? Fixa det snabbt med dessa 16 tips

AirDrop gör det enkelt att överföra data från en Apple-enhet till en annan. Men det är långt ifrån perfekt, så du kan ibland stöta på problem när du initierar eller avslutar en AirDrop-överföring. Nedan listar vi några felsökningssteg som hjälper dig att åtgärda dessa problem.

1. Ändra dina AirDrop-siktinställningar

AirDrop ger dig tre synlighetsalternativ: Alla, Endast kontakter eller Avstängning. Om din enhet inte visas på AirDrop kan den vara på Mottagning av. Byt därför till Alla eller Endast kontakter, beroende på mottagare.

Öppna Kontrollcenter på din iPhone eller iPad, tryck och håll sedan ned i det övre vänstra avsnittet för att visa en AirDrop-knapp. Välj ditt föredragna alternativ.

På en Mac, öppna Kontrollcenter och klicka på AirDrop från det övre vänstra avsnittet. I fönstret som dyker upp väljer du Alla eller Endast kontakter.

2. Förbered båda enheterna för att ta emot en AirDrop-förfrågan

Din enhet kan inte upptäckas om den är låst och i viloläge. Du måste förbereda din enhet för inkommande AirDrop-överföringar, vilket gör det mer troligt att den dyker upp på någon annans enhet utan dröjsmål.

Lås upp din iPhone eller iPad och lämna den på startskärmen för att förbereda den. På en Mac, öppna ett nytt Finder-fönster och välj Gå > AirDrop från menyraden för att förbereda för en AirDrop-förfrågan.

3. Stäng av AirDrop-begränsningar

Om AirDrop inte dyker upp alls kan du ha blockerat det i dina innehålls- och sekretessbegränsningar för skärmtid. På en iPhone eller iPad går du till Inställningar > Skärmtid > Innehålls- och sekretessbegränsningar > Tillåtna appar.

På en Mac går du till Systeminställningar > Skärmtid > Innehåll och sekretess > Apprestriktioner.

Se till att AirDrop är aktiverat för varje enhet. Du kan behöva ange ditt lösenord för skärmtid för att göra dessa ändringar.

4. Aktivera AirDrop Over Cellular

AirDrops (Bluetooth) räckvidd är cirka 30 fot, så om du rör dig bortom det avståndet kommer AirDrop inte att fungera längre. Men om du har uppdaterat din enhet till iOS/iPadOS 17.1 (eller senare), kan du aktivera en inställning för att tillåta AirDrop-filöverföringar att fortsätta även efter att du lämnat intervallet.

På din iPhone eller iPad går du till Inställningar > Allmänt > AirDrop och aktiverar Använd mobildata för att säkerställa att överföringar sker över LTE eller 5G.

5. Tillåt delning genom att sammanföra enheter

Denna speciella fix är specifik för NameDrop, en funktion som Apple introducerade tillsammans med iOS 17. Du kan använda NameDrop för att dela kontaktinformation genom att placera den övre kanten på två iPhones nära varandra.

Om NameDrop inte fungerar, kontrollera om din enhet har rätt inställningar. På din iPhone, gå till Inställningar > Allmänt > AirDrop och aktivera Bringing Devices Together om du inte har gjort det.

Observera att NameDrop endast låter dig dela ny kontaktinformation. Du kan inte uppdatera en befintlig kontakt med NameDrop.

6. Stäng av Stör ej-läget

Din enhet kanske inte tar emot överföringsförfrågningar från AirDrop om Stör ej eller ett annat fokusläge är aktiverat. Öppna Kontrollcenter och tryck på fokusikonen (standard är en månikon) för att stänga av den på din iPhone, iPad eller Mac.

7. Starta om Wi-Fi och Bluetooth på båda enheterna

En särskilt användbar lösning om AirDrop inte fungerar är att inaktivera och återaktivera Wi-Fi och Bluetooth. Öppna Kontrollcenter på din iPhone, iPad eller Mac och tryck på Wi-Fi- och Bluetooth-ikonerna för att stänga av dem, välj sedan dem igen för att slå på dem igen.

8. Använd AirDrop från en tredje Apple-enhet

Detta är inte ett alternativ för alla, men om du har en extra Apple-enhet bör du försöka använda den för att ansluta via AirDrop. Vanligtvis, om din iPhone, iPad eller Mac dyker upp på den här nya enheten, kommer den plötsligt att dyka upp på den ursprungliga enheten också.

9. Skicka en enskild fil istället för flera filer

AirDrop låter dig dela många typer av filer samtidigt. Men om AirDrop inte fungerar bör du överväga att förenkla genom att skicka en enda fil åt gången istället.

AirDrop-filer öppnas automatiskt i en relevant app. Till exempel öppnas bilder i appen Foton, men flera filtyper öppnas inte alltid i samma app. Detta kan förklara varför din AirDrop-överföring misslyckades.

10. Kontrollera om det saknas filer i mappen Nedladdningar

Om AirDrop skickade en fil till din enhet men du inte kan hitta den, ta en titt i mappen Nedladdningar. På en iPhone öppnar du appen Filer och väljer fliken Bläddra längst ned. Gå sedan till iCloud Drive eller På min iPhone och tryck på nedladdningsmappen.

På en Mac kan du vanligtvis hitta mappen Nedladdningar genom att öppna ett nytt Finder-fönster och trycka på Alternativ + Kommando + L. Du kan också hitta den bredvid Papperskorgen på din Dock.

11. Stäng av din VPN för att AirDrop ska fungera

Vissa användare upptäckte att AirDrop inte fungerade förrän de stängde av VPN på sin iPhone eller Mac. Du kan behöva göra detta i VPN-appen eller dina enhetsinställningar.

På en iPhone eller iPad, gå till Inställningar > VPN för att göra detta. På en Mac går du till Systeminställningar > Nätverk > VPN.

12. Öppna din Macs brandvägg för fler anslutningar

Brandväggen på din Mac kan vara inställd på att blockera alla inkommande anslutningar, vilket ofta inkluderar nya AirDrop-överföringar. Du måste lossa på dessa begränsningar från systeminställningarna om AirDrop fortfarande inte fungerar.

Gå till Systeminställningar > Nätverk > Brandvägg. Stäng av brandväggen och ange din Macs administratörslösenord om du uppmanas.

13. Logga in på ditt Apple ID-konto igen

Gå till Inställningar eller Systeminställningar på din iPhone respektive Mac och välj sedan [Your Name] högst upp i menyn och välj Logga ut längst ned på följande sida. Välj vilken data du vill behålla på din enhet och bekräfta sedan att du vill logga ut.

Det spelar ingen roll om du behåller data på din enhet eftersom du planerar att logga in på samma konto igen. När du har loggat ut går du tillbaka till Inställningar eller Systeminställningar för att logga in på ditt Apple-ID igen.

14. Uppdatera operativsystemet

Apple släpper ofta iOS-, iPadOS- och macOS-uppdateringar för att inte bara lägga till nya funktioner utan också fixa programvarubuggar och åtgärda säkerhetsproblem. Om AirDrop fortfarande inte fungerar, installera de senaste uppdateringarna för dina enheter för att förhoppningsvis fixa det.

På en iPhone eller iPad går du till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering. På en Mac går du till Systeminställningar > Allmänt > Programuppdatering för att söka efter en nyare version.

15. Starta om båda enheterna

Det här är ett klassiskt felsökningstips eftersom det är så effektivt. Att starta om din iPhone, iPad eller Mac kan vara allt du behöver för att få AirDrop att fungera igen. Och det tar bara ett ögonblick att prova.

16. Återställ nätverksinställningarna på din enhet

Du kan återställa nätverksinställningarna på en iPhone eller iPad för att fixa alla typer av Wi-Fi- eller Bluetooth-problem, inklusive problem med att få AirDrop att fungera. När du återställer dessa inställningar glömmer din enhet alla Wi-Fi-lösenord som du har sparat, så du måste manuellt återansluta till betrodda nätverk igen.

Om du fortfarande vill gå vidare med det, gå till Inställningar > Allmänt > Överför eller Återställ [Device] > Återställ och tryck på Återställ nätverksinställningar. Ange ditt lösenord och bekräfta sedan att du vill återställa nätverksinställningar.

Tyvärr har macOS inte ett liknande alternativ för återställning av nätverk, så du måste följa en annan uppsättning instruktioner för att återställa nätverksinställningarna på din Mac.

Vi hoppas att ovanstående felsökningssteg gjorde det möjligt för dig att använda AirDrop och NameDrop igen. Om problemet kvarstår är det bäst att kontakta Apple Support för ytterligare hjälp.

I allmänhet, för att få funktionen att fungera behöver du bara se till att du har aktiverat Wi-Fi och Bluetooth på dina enheter och har rätt inställningar så att båda enheterna kan upptäcka varandra.