Telefonlagring alltid full? 6 sätt att skapa utrymme

Ingenting är mer frustrerande än att få en full lagringsavisering på din telefon eftersom du inte kommer att kunna ta foton eller filma och installera appar som du normalt skulle göra. Du kan dock frigöra lite telefonlagring med dessa tips.

1. Ta bort gamla låtar, podcaster och videor

Om du använder medieappar och streamingtjänster som Spotify och YouTube som låter dig ladda ner låtar, poddsändningar eller videor kan du ha gamla filer som du inte längre använder men som tar upp utrymme. När du väljer att ladda ner media från sådana appar laddar du ner en lokal offlineversion av media till din telefon, som tar upp lagringskapacitet.

Vissa poddar och videor är timmar långa, och det är lätt att glömma hur mycket lagringsutrymme som krävs för att behålla dem på din telefon.

Det är viktigt att du kontrollerar dina nedladdningar ofta för att säkerställa att du inte håller fast vid stora filer. På Spotify kan du ta bort låtar och poddar från dina nedladdningar genom att gå in i en spellista, klicka på de tre vertikala prickarna under spellistans bild och välja Ta bort nedladdning. Detta tar bort hela spellistan från dina nedladdningar.

På YouTube går du helt enkelt till din nedladdningslista, trycker på de tre vertikala prickarna bredvid videon du vill ta bort och väljer Ta bort från nedladdningar.

Många av oss tar foton och filmer som vi inte vill ha men glömmer att radera. Oavsett om det är gamla skärmdumpar, suddiga bilder eller dubbletter av media kan du frigöra en överraskande mängd utrymme genom att rensa upp i ditt röriga galleri.

Du kan göra detta mest effektivt genom att gå igenom specifika album. På din telefon har du sannolikt ett album för skärmdumpar, ett album för Instagram media och så vidare. Du kan ta bort dessa album helt om du inte behöver dem, vilket kan öppna upp en hel del lagringsutrymme. Alternativt kan du scrolla ner till dina äldsta bilder och se om du kan hitta något bortglömt media du inte längre vill ha.

Om telefonens galleriapp har en papperskorg kan du också tömma den för att frigöra lite extra utrymme. När en bild eller video hamnar i papperskorgen ligger den vanligtvis kvar där i 30 dagar innan den raderas permanent. Om du inte vill vänta så länge kan du rensa mappen manuellt med några få tryck.

3. Markera Automatiskt nedladdat innehåll

Du kanske inte vet detta, men vissa appar för sociala medier tenderar att automatiskt ladda ner alla media som en person skickar till din telefons interna lagring. Till exempel, om någon skickar dig en video på WhatsApp, kommer din telefon automatiskt att ladda ner den till ditt galleri om dina inställningar tillåter det. För att undvika detta, stäng av inställningen Media synlighet.

Den här inställningen kan se annorlunda ut i andra appar. Till exempel måste du gå till Inställningar > Foton och media > Spara foton och videor och inaktivera växlingen i Facebook Messenger för att undvika att automatiskt spara bilder du tar med appen.

På Snapchat måste du gå till Inställningar > Minnen > Spara-knapp för att ändra dina automatiska inställningar för att spara. Du kan välja att spara dina bilder till bara dina Snapchat-minnen, telefonens interna lagring eller båda. Återigen, du hittar processen liknande för andra appar för sociala medier.

4. Inaktivera oönskade appar som inte kan tas bort

Har någonsin tittat på några av de förinstallerade apparna på din smartphone och tänkt: ”Jag kommer aldrig att använda det här, så varför kan jag inte ta bort det?” Även om du kanske inte kan ta bort vissa appar, finns det ett sätt att minimera hur mycket utrymme de tar upp.

De flesta appar på din telefon som inte direkt kan avinstalleras kan inaktiveras. Detta gäller många standardappar som redan fanns när du först köpte din telefon, till exempel inbyggda spelappar, stegspårningsappar och plånboksappar.

Om du inaktiverar en app stoppas den från att köras i bakgrunden och begränsar mängden lagringsutrymme som dess cachefiler kan ta upp. Sådana appar kommer inte längre att ta emot uppdateringar, vilket är ett annat bra sätt att spara på lagring. Du kan inaktivera en app helt enkelt genom att hålla fingret på den, precis som när du avinstallerar och klickar på alternativet Inaktivera.

5. Rensa din cache

En cache kan komma i form av hårdvara eller mjukvara, och dess funktion är att lagra data så att framtida förfrågningar om dessa data kan behandlas och tillhandahållas mer effektivt. Men en cache kan också hysa data som du inte längre behöver och ta upp lagringsutrymme utan att du ens inser det.

För att rensa webbläsarens cache, gå helt enkelt till webbläsarens inställningar och tryck på alternativet Rensa historik eller Rensa webbläsardata. Här kan du välja cachen och rensa den för att frigöra utrymme. Till exempel, för att ta bort cachen i Chrome, tryck på ikonen med tre prickar i det övre högra hörnet av appen och gå till Inställningar > Sekretess och säkerhet > Rensa webbinformation.

Förutom webbläsarens cache kan du enkelt rensa appcachen på en Android-enhet för att frigöra ännu mer lagringsutrymme.

6. Kontrollera om det finns diverse filer

Diverse filer kan komma i alla former på din telefons interna lagring. Sådana filer kan relatera till olika aspekter av din telefon, inklusive appar eller operativsystemet. På grund av detta bör du inte bara rensa alla dina diverse filer, eftersom du kan ta bort viktiga data som hjälper din telefon att fungera. Titta istället igenom dessa filer och välj manuellt de du inte längre behöver.

Öppna först telefonens standardapp för filer. På en Samsung-telefon kommer detta att vara en gul ikon som heter ”Mina filer”. Gå sedan till intern lagring och ta en titt på filerna du ser där. Du kan se filer från borttagna appar, gamla röstanteckningar eller oönskade ringsignaler. Dessa filer kan vara små, men de läggs alla ihop.

Att gå flera år utan att rensa dina diverse filer kan orsaka att mycket data byggs upp, så att ta bort filerna du inte behöver kan hjälpa till att frigöra mer lagringsutrymme än du tror.

Om du ständigt känner dig frustrerad över telefonens fulla lagringsutrymme, ta dig tid att följa stegen ovan och kontrollera alla delar av din telefon som kan hysa gammal eller oönskad data. Man vet aldrig, det kan sluta med att du rensar gigabyte med onödigt skräp! Och är det inte varje smartphoneägares dröm?