Affiliate Marketing vs. Nätverksmarknadsföring: vet skillnaden

Spread the love

Har du någonsin undrat över Affiliate Marketing vs Network Marketing? Här är en snabbguide som kan hjälpa dig att förstå skillnaden.

Du kanske har sett en eller flera släktingar/familjevänner sitta hemma hos dig och sprida idén om Amway-tvålar för dina föräldrar. De kanske har nämnt provisioner och produkter för multi-level marketing (MLM). Du visste dock inte att allt handlar om affiliate- och nätverksmarknadsföring.

Som företagare vet du att den magiska marknadsföringen kan ge dig på bordet. Det har makt att locka publik och omvandla dem till potentiella leads. Marknadsförarna arbetar med produktutveckling, försäljning, distribution och reklamteam för att få kunder som kan köpa tjänster och produkter.

Med hjälp av marknadsföringsstrategier kan företag sälja, engagera sig, informera, öka trovärdigheten och utöka sin verksamhet. Däremot måste varumärken veta vad som fungerar för marknaden och konkurrenterna. Det inkluderar affiliate-marknadsföring och nätverksmarknadsföring.

Låt oss hjälpa dig att förstå vad affiliate- och nätverksmarknadsföring handlar om.

Vad är Affiliate Marketing?

Du måste förfina din definition om du säger att affiliate-marknadsföring liknar MLM-företag, program och nätverksmarknadsföring.

Affiliate-marknadsföring är där du kan få provision genom att sälja produkterna. Initiativtagarna ansluter sig till produkterna som består av provisioner på en nivå. Betrakta det som en försäljningsmodell som sprider medvetenhet om tjänsten eller produkten på marknaden och ger provision till affiliates när de gör försäljningen eller konverterar potentiella kunder.

Affiliate-marknadsföring är uppdelad i två huvudkategorier – varumärken och affiliates.

Affiliates är marknadsförare eller promotorer som är ansvariga för att marknadsföra produkten eller tjänsten i betydande nischer genom shoppingsajter, bloggare, produktrecensionswebbplatser, mobilappar, lojalitet och kuponger. Däremot erbjuder varumärkena tjänster eller produkter som affiliates marknadsför, såsom e-handel, resor, bredband, detaljhandel och många fler.

Med enkla ord kan ett affiliateprogram hjälpa till att tjäna tillfredsställande provisioner. Det kommer dock med flera fördelar, nackdelar, utmaningar och möjligheter som gör att företag kan fungera smidigt när himlen är gränsen.

Fördelar med affiliate-program

 • Lågkostnadsaffärsidé – Det bästa med ett affiliateprogram är att det inte har några hinder för tillväxt på marknaden. Marknadsförarna kan börja med en ny marknadsföringswebbplats, bestämma sig för nisch och börja med marknadsföringen.
 • Flexibilitet – Man kan skapa flera bloggar, kampanjer, inlägg på sociala medier och annonser för att marknadsföra länkarna utan att hålla sig till ett nummer. Du kan marknadsföra affiliate-länken ofta om du får pengar tillbaka som provision.
 • Låga investeringskostnader – Ett affiliateprogram kommer utan investeringskostnader för att etablera en webbplats och börja med ditt företag.
 • Billion-Dollar Business – Om du inte är medveten om det är affiliate en miljardindustri som styr marknaden med stora incitament.
 • Ingen expertis krävs – Affiliate kräver ingen expertis; du kan komma igång med standardkampanjer för att optimera framgångsrika mönster.
 • Sekundär inkomst – Marknadsförare kan söka sig till affiliatewebbplatsen samtidigt som de arbetar heltid och genererar intäkter via en affiliate.
 • Självständigt arbete – Du kommer att vara din chef, utan att någon säger åt dig vad du ska göra, och det är ett bra sätt att starta ditt självständiga arbetsläge.
 •   Vad är en Mini-LED-TV och varför skulle du vilja ha en?

  Nackdelar med affiliate-program

 • Konkurrens – Oavsett fördelarna med affiliate-marknadsföring är konkurrens något du inte kan kontrollera. Människor har gått med i affiliates i några år nu på grund av dess breda utbud av förmåner, men det har kommit ner till hög konkurrens som du måste lägga en strategi kring.
 • Strikta regler – Man måste följa alla affiliate-handlarens regler och föreskrifter. Du kanske är din chef, men du måste se till att riktlinjerna följs när du delar länkarna.
 • Brist på kundbas – Kunden kan göra det första köpet via din länk, men de kommer inte att göra det igen. Kunder kan gå direkt till handlarens webbplats för att göra det nödvändiga köpet och få det gjort.
 • Vad är nätverksmarknadsföring?

  Som namnet antyder arbetar nätverksmarknadsföring med distributörens nätverk som innebär systematiska strategier som generering av leads, rekrytering och ledning. Företagen riktar sig till distributörerna för att komma ombord på produkterna och börja sälja dem.

  Nätverksmarknadsföring finns i olika nivåer, såsom:

  • Single-Tier Network Marketing – Den fokuserar på att sälja tjänster och produkter.
  • Tvåskiktsnätverksmarknadsföring – Den fokuserar på direktförsäljning av affiliates eller distributörer.
  • Marknadsföring på tre nivåer – Den fokuserar på distributionsbaserad marknadsföring.

  Företagen följer inte ett provisionsbaserat system inom nätverksmarknadsföring utan anlitar de som kan produkterna som distributörer. Dessa distributörer får produkter till ett rabatterat pris som de kan sälja på marknaden till tryckta priser.

  Downlines-provisioner erbjuds till befintliga distributörer för att rekrytera nya personer och få en liten försäljningsprocent där cykeln kan fortsätta. Det är också känt som marknadsföring på flera nivåer och kan hjälpa användare att tjäna pengar samtidigt som de säljer produkterna.

  Fördelar med nätverksprogram

 • Börja med affärsmöjligheter – Det är ett bra sätt att börja arbeta med din affärsidé och komma in på marknaden.
 • Dela tjänster till kunderna – Man kan börja med sociala nätverk samtidigt som man delar erfarenheter och viktminskningsberättelser.
 • Flexibilitet – Man kan få mer tid hemma utan att investera mycket tid i att sälja produkterna.
 •   8 vanliga PayPal-bedrägerier 2022 och hur man undviker dem

  Nackdelar med nätverksprogram

 • Försäljning ansikte mot ansikte – De flesta försäljningar av nätverksprogram sker ansikte mot ansikte snarare än onlineförsäljning.
 • Tar tid att tjäna pengar – Distributörerna kommer att ta tid att tjäna pengar eftersom de inte kommer direkt som i affiliate.
 • Affiliate Marketing vs. Nätverksmarknadsföring

  Det bästa med affiliate- och nätverksmarknadsföring är att de inte följer komplex marknadsföringsinfrastruktur. Detta är dock den enda skillnaden mellan affiliate- och nätverksmarknadsföring. Här är en djupdykning i skillnaderna mellan affiliate- och nätverksmarknadsföring.

  Kundremissplattform

  Affiliate-program är lätta att marknadsföra med hjälp av sociala medieplattformar som Facebook, Twitter, e-post, bloggar, Instagram, webbplatser och YouTube. Använd innehållet för din inflytande och lägg hänvisningslänken i den. Kunderna kan köpa produkter via din länk, och du får provisionen.

  För ett nätverksprogram måste man nätverka i den verkliga världen (inte den virtuella världen) för att bygga en affärsbaserad relation. Denna relation (leads) omvandlas sedan för att göra dem till potentiella kunder.

  Kompensationsplaner

  När det gäller affiliate-program, kan affiliates tjäna en provision när någon gör ett köp med hjälp av länken eller referenskoden. Provisionerna kan vara högre eller lägre beroende på programtyp och företagets erbjudanden. Du kan börja med en YouTube-kanal eller en blogg för att generera pengar.

  Nätverksmarknadsföring hjälper dock bara att generera pengar när du har ett stort nätverk där du kan marknadsföra produkterna. Vissa medlemmar måste köpa produkterna i förväg och sedan kan de börja med att marknadsföra dem utifrån sina personliga erfarenheter.

  Anslutningskostnad

  För affiliate-marknadsföraren finns det ingen anslutningskostnad för de flesta av dem. Det finns ett litet belopp för några affiliate-program, vanligtvis krediteras tillbaka till affiliate med den första betalningen, men de flesta är kostnadsfria för affiliates. Däremot kanske du vill inkludera webbplatsens kostnad om du planerar att börja sälja produkterna.

  Men med nätverksmarknadsföring måste man köpa produkterna till ett rabatterat pris (minst 100 $) innan man säljer dem. Distributörerna måste använda produkten och visa upp sin erfarenhet på marknaden för att marknadsföra den och tjäna pengar. Tillsammans med detta måste distributören stå för alla utgifter.

  Riskfaktorer

  Affiliate-program kommer med minimal risk eftersom det inte finns någon investeringskostnad (för maximala program) förutom webbplatsutveckling och marknadsföring. Men i det långa loppet kan din webbplats och marknadsföringsstrategier hjälpa dig mer än du förväntade dig.

  Med nätverksprogram måste du initialt investera för programmet (i de flesta fall) och måste uppfylla det månatliga målet (det är inte möjligt varje månad).

  Marknadsföringsbas

  Som nämnts ovan är affiliate-marknadsföring enkelt med digitala plattformar som bloggar och YouTube-kanaler. Det tillåter användare att bara lägga upp innehållet med länken till specifika produkt(er) och komma igång med att generera pengar.

    Hur man tar bort en sida eller blanksteg från Word

  Nätverksmarknadsföring fokuserar dock mer på kundförsäljning som får representanter att träffa människor ansikte mot ansikte. Det koncentreras främst som kund till kund försäljning.

  Schema

  Om du är förvirrad angående pyramidspelen och den raka kedjan, kanske du håller dig borta från affiliates och nätverk. En rakkedjig marknadsföringsstrategi är idealisk för affiliate-marknadsföring, medan nätverksmarknadsföring är mer en pyramidspelsstrategi.

  Månatliga kvoter

  Det bästa med affiliatemarknadsföring är att inget händer om du har en långsam månad (där du inte gör några försäljningar). Du kommer inte att degraderas eller sparkas eftersom det inte finns några led och du inte är anställd på företaget. Du kommer att vara din chef utan några bekymmer om månatlig kvot och noll försäljning. Nackdelen är bara inga pengar för den månaden.

  Nätverksmarknadsföring kommer dock med en lägsta försäljningskvot för distributörerna, kallad kvalificerande eller personlig volym. Man måste möta marknaden, annars förlorar de provisioner, degraderas till lägre rang och får sparken. Om du vill rädda dig själv från att få sparken, köp produkten.

  Företag att marknadsföra

  Affiliate-marknadsförare har friheten att marknadsföra flera produkter samtidigt, från vandrarhem till mat- och reseföretag till Amazon Associates-program. Valet är ditt. Börja med produkten, nämn dem i bloggen och börja marknadsföra alla produkter på en gång, om det är vad du vill.

  Nätverksmarknadsföring handlar om att marknadsföra ett enskilt företags produkter, eftersom att gå på mer än en gång kan påverka ditt namn negativt. Initiativtagaren kan välja företag som Amway, Herbalife, Mary Kay och Avon-produkter. Du måste skicka ett utmärkt meddelande till företaget innan du väljer andra.

  Slutsats

  Utan tvekan har affiliate- och nätverksmarknadsföring sina för- och nackdelar, vilket gör att promotorer väljer en av dem. Det är bäst att analysera och jämföra programmen, förstå vad de innebär och sedan bestämma sig för ett av dem. Kontrollera också vad som kommer att hända om du inte gör en försäljning på en månad inom nätverksmarknadsföring för att få en tydlig bild innan du bestämmer dig för det.

  Du kanske tittar på några av de bästa affiliateprogrammen du kan gå med i och tjäna pengar.