Att låsa upp sin mobil med ansiktet har blivit allt mer populärt, främst tack vare Apples Face ID. Android har haft en liknande funktion sedan 2015 som kallas Trusted Face, men den är inte alls lika avancerad.
Hur fungerar Face ID?
Apple har satsat mycket på att utveckla Face ID till en intuitiv, exakt och säker teknik. I grunden skapas en 3D-modell av ansiktet med hjälp av infrarött ljus och avancerad bildbehandling. Forbes har på ett utmärkt sätt förklarat processen:
Infrarött ljus (IR) används för att belysa ansiktet samtidigt som bilder tas, vilket gör att det fungerar både dag och natt, utomhus och inomhus. IR-ljus ligger utanför det synliga spektrumet, vilket gör att iPhone-skärmen inte bländar i mörker.
En mängd sensorer och enhetens kamera samverkar för att skapa en detaljerad 3D-representation av ansiktets unika form. Det är just detta som gör att funktionen fungerar oavsett ljusförhållanden eller om användaren bär hatt eller glasögon. All denna teknik är anledningen till den distinkta “flärpen” på iPhone X-serien – det är där hårdvaran sitter. Det handlar alltså om mycket mer än bara en bild.
Hur fungerar Trusted Face?
Androids Trusted Face (tidigare kallad Face Unlock) är däremot betydligt enklare. Den använder en sparad 2D-bild av ansiktet och kan luras relativt enkelt med ett foto. Det är inte särskilt säkert.
Ett undantag är när en telefon kombinerar Trusted Face med en annan biometrisk metod, som iris-skannern i vissa moderna Samsung Galaxy-telefoner. Men även då fungerar det främst som ett komplement för att låsa upp mobilen, inte för att godkänna känsliga transaktioner i appar som bankapplikationer. Det går alltså inte att ersätta fingeravtrycksläsaren i dessa sammanhang.
Detta beror på att säkerheten inte är tillräckligt hög. Appar accepterar Face ID som en legitim säkerhetsfunktion, men det är inte fallet med Androids ansiktsupplåsning. Utvecklingsgränssnitten för att implementera detta finns inte tillgängliga ännu.
Förbättrad ansiktsupplåsning för Android är på väg (förmodligen)
Google är medvetna om att användare önskar en säker ansiktsupplåsning, särskilt de som har provat Face ID och upplevt dess funktion. Rykten gör gällande att Android Q, den kommande versionen av operativsystemet, kommer att introducera en funktion som kan jämföras med Face ID.
För att uppnå samma säkerhetsnivå som Face ID, kommer hårdvarustöd krävas. IR-skanning och djupkartering är nödvändigt för att funktionen ska vara riktigt säker. Det betyder att telefoner som saknar denna hårdvara (vilket är de flesta som finns på marknaden idag) inte kommer att kunna använda den förbättrade funktionen, även om de uppgraderas till Android Q.
Detta är än så länge spekulationer. Några kodrader indikerar att en förbättrad version av Trusted Face (som eventuellt får ett annat namn) kan introduceras i Android Q. Vi får vänta tills Google officiellt presenterar Android Q senare i år för att få veta mer.
Tills dess bör man minnas att Trusted Face/Face Unlock i Android endast är en bekvämlighet och inte en säkerhetsfunktion.