Hur man tar bilder som alltid är i fokus

By rik

Ett av de mest frekventa problemen som fotografer ställs inför är att uppnå korrekt fokus. Det är frustrerande när man tror att man tagit en lyckad bild, bara för att upptäcka hemma att motivet är en aning oskarpt. Här följer några tips för att säkerställa att dina bilder alltid är skarpa.

Fokus är av största vikt inom fotografi. Det är avgörande för att skapa skarpa bilder, samt ett sätt att styra betraktarens blick. Människor dras instinktivt till de skarpaste partierna i en bild. Om fokus är fel, kommer bilden att ge ett otydligt intryck, som i det här exemplet där jag är med på bilden.

Jag gjorde misstaget att fokusera på personens händer. Jag gillar bilden i övrigt, men tyvärr, eftersom fokus inte ligger rätt, kan jag bara använda den som ett exempel på mina egna tillkortakommanden! Låt oss se till att det inte händer dig.

Välj Rätt Bländare

Fokus och skärpedjup är nära relaterade. Ju större skärpedjup, desto större del av din bild kommer att vara skarp. Det innebär att bländaren spelar en stor roll för fokus – eller snarare, för hur enkelt det är att få rätt fokus.

Fotojournalister och gatufotografer har ett vanligt talesätt: ”f/8 och var där”. Med andra ord, vid f/8 med ett standardobjektiv, så länge du inte fokuserar på bakgrunden eller det allra närmaste, kommer allt i din bild att vara skarpt.

Omvänt, om du använder ett teleobjektiv med en stor bländare som f/1.8, kan skärpedjupet vara så litet som några få centimeter. Vi har gått igenom detta mer detaljerat i min artikel om hur man fokuserar med ljusstarka objektiv.

För att få en skarp bild måste du välja rätt bländare för uppgiften. Om du inte behöver en stor bländare av kreativa eller exponeringsmässiga skäl, är det bäst att använda ett värde mellan f/8 och f/16. Det förenklar saker avsevärt. Om du behöver använda en stor bländare, gör det, men var medveten om att det kommer att krävas mer arbete för att hålla bilderna skarpa.

Bestäm om Du Ska Använda Manuell eller Autofokus

Det finns fördelar med både manuell och autofokus, särskilt när man tar kontroll över autofokus, vilket vi rekommenderar här på How-To Geek. Generellt sett bör du använda autofokus som standard, om inte:

  • Du fotograferar med stativ och vill fokusera på ett specifikt avstånd, inte en specifik punkt.
  • Du tar bilder av stjärnorna.
  • Det är för mörkt för att kamerans autofokus ska kunna hitta fokus på ett tillförlitligt sätt.
  • Du tar en serie actionbilder och vill förfokusera på den punkt där det kommer att hända.
  • Du fokuserar genom något som ett gräsfält, ett träd, gardiner eller något annat som kan förvirra autofokus.
  • Autofokus fungerar inte.

Jag gillar manuell fokus och använder den ofta för landskapsbilder, men den är generellt för långsam för det mesta.

Om Du Fokuserar Manuellt…

Om du har bestämt dig för att fokusera manuellt har vi en artikel som leder dig genom den korrekta processen. Det viktigaste är att använda kamerans Live View-skärm och zooma in till 10x (eller så långt som möjligt). På så vis kan du säkerställa att även de minsta detaljerna är i skarpt fokus.

Om Du Använder Autofokus…

Om du använder autofokus har du några fler beslut att fatta. Du måste bestämma vilken autofokspunkt, eller kombination av autofokuspunkter, och vilket autofokusläge du ska använda.

Din kamera låter dig använda en enskild autofokspunkt, en grupp av dem eller hela autofokussensorn för att hitta fokus. Generellt ger en liten grupp av autofokuspunkter den bästa balansen. Du kan placera gruppen över motivet och låta kameran sköta resten, utan att riskera att den fokuserar på något oplanerat i bakgrunden.

Du bör använda en enskild autofokspunkt om du fotograferar med ett ljusstarkt objektiv och behöver att en specifik detalj ska vara skarp, som motivets öga eller en liten fågel i ett träd.

Använd hela autofokussensorn när du behöver vara flexibel, exempelvis vid gatufotografering. Om du inte är säker på var ditt nästa motiv dyker upp, är det acceptabelt att låta kameran välja en annan fokuspunkt för varje bild. Detta är särskilt effektivt vid användning av en bländare på f/8.

För mer information om autofokuspunkter, kolla in vår guide för att få ut det mesta av autofokus.

Du behöver också bestämma vilket autofokusläge du ska använda. De tre alternativen är:

  • Enkel autofokus (One-shot AF eller AF-S), som hittar fokus och sedan låser den.
  • Kontinuerlig autofokus (AI Servo eller AF-C), som fortsätter att försöka hitta fokus.
  • Hybrid autofokus (AI Focus eller AF-A), som fungerar som enkel autofokus tills motivet rör sig och sedan fungerar som kontinuerlig autofokus.

Jag föredrar att använda kontinuerligt läge och autofokus med bakre knapp, men det är ett avancerat trick. Om du är nybörjare är hybridläget det enklaste och mest flexibla att använda. Om du vet att du fotograferar rörliga motiv, byt till kontinuerligt. Om du fotograferar landskap eller motiv som står stilla, kan du byta till enkel.

Ibland hamnar inte ditt motiv exakt under den autofokspunkt eller grupp du vill använda. Om det händer, använd enkelfokusläge, placera motivet direkt under den autofokuspunkten du vill använda, tryck ner avtryckaren halvvägs för att fokusera på motivet, håll sedan avtryckaren halvvägs för att hålla fokus låst, komponera om bilden och tryck ner avtryckaren helt för att ta bilden.

Kontrollera Efter Att Du Har Fotograferat

Fokus är en av de få saker som är svåra att fixa i efterhand. Det spelar ingen roll om du bara missade fokuset med några centimeter, det är osannolikt att du kan göra så mycket med en suddig bild. Det innebär att du måste få fokus rätt på plats.

Med några minuters mellanrum, ta dig tid att gå igenom bilderna du har tagit på kamerans skärm. Om det finns bilder där du har använt en stor bländare eller kanske missat fokus av annan anledning, zooma in till 10x och kontrollera; skärmen är för liten för att säkert kunna bedöma utan att zooma in. Om bilden inte är skarp, kan du ta om den. Om bilden är bra vet du att du har gjort rätt.

Att pålitligt kunna få fokus är en viktig förmåga för fotografer att bemästra. Även i svåra situationer måste du kunna komma hem med de bilder du vill ta.

Bildkrediter: Canon.