Viktiga punkter att komma ihåg
- Gmail-filter ger dig möjligheten att strukturera och kontrollera din inkorg. Du kan till exempel märka e-post, markera dem som lästa eller radera dem automatiskt.
- Du kan skapa filter antingen via sökfältet, direkt från ett e-postmeddelande eller via inställningsmenyn. På så sätt kan du ställa in kriterier och automatiska åtgärder för inkommande e-post.
- Du kan ändra eller radera filter i Gmails inställningar under ”Filter och blockerade adresser”. Det hjälper dig att hålla inkorgen organiserad och ren.
Gmail-filter fungerar som namnet antyder. De underlättar ordning i din inkorg genom att automatiskt omdirigera e-post. Här förklarar vi hur man skapar, anpassar och hanterar filter i Gmail.
Så här skapar du filter i Gmail
För att skapa Gmail-filter måste du använda en dator. För närvarande går det inte att skapa filter via Gmails mobilapp för iOS eller Android.
Det finns olika sätt att skapa ett filter i Gmail, men det enklaste är att använda sökfältet. Gå till toppen av inkorgen och klicka på reglaget ”Visa sökalternativ”.
Du kan också skapa filter direkt från ett e-postmeddelande i inkorgen. Så här skapar du ett filter från ett mottaget e-postmeddelande:



Listan erbjuder alternativ för att arkivera e-post, markera dem som lästa, ge dem stjärna, radera dem, alltid eller aldrig markera dem som viktiga, och tilldela etikett eller kategori. Du kan även välja att tillämpa filtret på befintliga konversationer i inkorgen som matchar samma kriterier.
För mer information om hur du ställer in kriterier för dina filter, läs Google Workspaces artikel om ämnet.
Exempel på användbara Gmail-filter
Vi ska nu granska några konkreta exempel på Gmail-filter som kan förbättra din e-posthantering betydligt.
1. Filtrera e-postmeddelanden med hjälp av nyckelord
För att blockera alla e-postmeddelanden som innehåller ordet ”investering” från en viss avsändare, följ dessa steg:


2. Sortera din inkorg med hjälp av Plus-adressfilter
Plusadressering är en funktion som tillåter dig att lägga till extra tecken i din e-postadress utan att påverka leveransen. Det kan användas för engångsregistreringar och för att sortera e-post från olika avsändare.
För att använda plusadressering lägger du bara till ett plustecken (+) till din e-postadress före @-symbolen. Till exempel, [email protected] skulle bli [email protected].
Du kan använda denna nya adress för att prenumerera på ett nyhetsbrev och sedan skapa ett filter som automatiskt tillämpar en etikett på e-post från det nyhetsbrevet. Ytterligare en fördel är att om du börjar få spam, kan du enkelt se vilket företag som har läckt din e-postadress.
För att använda plusadresser för att filtrera e-post, följ stegen nedan:


3. Filtrera e-post baserat på ämne eller avsändare
Du kan ställa in ett filter för att sortera alla e-postmeddelanden som rör ett visst ämne eller kommer från en bestämd avsändare till en etikett. Men Gmail använder AND-operatorn istället för OR när den kombinerar kriterier i fönstret ”Sökalternativ”. Det innebär att filtret väljer e-post som uppfyller alla angivna kriterier snarare än att hitta e-post som uppfyller något enskilt kriterium.
Även om du kan skapa separata filter för varje kriterium är det oftast enklare att använda rutan ”Innehåller orden”. För att skapa ett filter som organiserar alla arbetsrelaterade e-postmeddelanden under etiketten ”Arbete”, följ ungefär samma procedur:


För fler exempel på användbara Gmail-filter, se vår lista med smarta Gmail-filter för att hantera e-postöverbelastning.
Hur man redigerar och tar bort Gmail-filter
Om du inte längre behöver vissa filter eller vill ändra dem för att inkludera nya kriterier, följ de här stegen:

Filter kan underlätta hanteringen av dina e-postmeddelanden och hålla din inkorg ren. Men filter är inte det enda sättet att organisera din inkorg. Du kan också lära dig hur du sorterar inkorgen efter avsändare, ämne och etikett.