Viktiga punkter
- Du kan starta macOS motsvarighet till Aktivitetshanteraren, kallad Aktivitetskontroll, genom att använda Spotlight-sökning, Launchpad eller via mappen Program i Finder.
- För att enkelt komma åt Aktivitetskontroll, kan du hålla den i Dock genom att högerklicka (eller Ctrl-klicka) på appikonen och välja ”Behåll i Dock” från menyn som dyker upp.
- Aktivitetskontroll kan användas för att tvångsavsluta appar eller processer som inte svarar: markera den och klicka på ”X”-knappen uppe i fönstret.
Eftersom macOS vanligtvis är mer stabilt än Windows, känner många inte till behovet av att använda ett verktyg som Aktivitetshanteraren. Dock finns det tillfällen då det kan vara nödvändigt – särskilt om en applikation vägrar att reagera. Vi kommer nu att visa hur du startar Macs motsvarighet till Task Manager.
Så här öppnar du Aktivitetskontroll, din Macs motsvarighet till Task Manager
Det enklaste sättet att öppna nästan vad som helst på din Mac är att använda Spotlight-sökning. Den hittar appar, filer och inställningar med bara några få knapptryckningar. Det är betydligt snabbare än att manuellt söka igenom systemet efter det du behöver.
För att öppna Spotlight, tryck bara på Kommando + Mellanslag på din Mac. Börja sedan skriva Aktivitetskontroll (de första bokstäverna räcker ofta) och tryck på Retur. Inom kort visas fönstret för Aktivitetskontroll.
Om du av någon anledning inte vill använda Spotlight, finns det andra alternativ. Du kan även öppna Macs motsvarighet till Task Manager genom att använda Launchpad. Launchpad-ikonen finns normalt i din Macs docka och ser ut som ett rutnät med färgade ikoner.
När du öppnar Launchpad, klicka på mappen ”Övrigt” (du kan behöva bläddra åt vänster eller höger för att se den) där du hittar Aktivitetskontroll bland de andra verktygen för macOS.
Slutligen kan du även hitta Aktivitetskontroll i mappen ”Program” på din Mac. Öppna ett nytt Finder-fönster, välj ”Program” i sidofältet och sedan mappen ”Verktygsprogram” för att hitta och starta den.
Placera Aktivitetskontroll i Dock för enkel åtkomst
När du har startat Aktivitetskontroll med någon av de metoder som nämnts, dyker den upp i Dock längst ned på skärmen. Denna genväg försvinner dock när du avslutar appen.
Om du ofta använder Aktivitetskontroll, kan det vara praktiskt att behålla den i Dock. För att göra detta, högerklicka (eller Ctrl-klicka) på ikonen för Aktivitetskontroll i Dock och välj ”Alternativ” > ”Behåll i Dock”. Därefter kan du komma åt Aktivitetskontroll direkt från skrivbordet.
Hur man tvingar avslut på appar med Mac Task Manager
En vanlig anledning att använda Windows Task Manager är för att avsluta appar som inte svarar. Även om detta inte händer lika ofta på macOS, kan du ibland behöva tvångsavsluta en app om den inte reagerar eller beter sig onormalt.
Det enklaste sättet är att använda fönstret ”Tvinga Avsluta Program” på din Mac. För att snabbt öppna det, tryck samtidigt på Kommando + Alternativ + Escape. Välj sedan appen som inte svarar och klicka på ”Tvinga avsluta”. När du blir ombedd att bekräfta, klicka på ”Tvinga avsluta” igen. Du kan även komma åt detta fönster via Apple-menyn > ”Tvinga Avsluta” i menyraden.
Förutom fönstret ”Tvinga Avsluta Program” kan du även avsluta appar med Aktivitetskontroll (precis som med Task Manager). Detta är användbart om du vill tvångsavsluta en process snarare än en app, eftersom processer inte visas i fönstret ”Tvinga Avsluta Program”.
Starta Aktivitetskontroll på din Mac, välj den app som inte svarar under fliken ”CPU” och klicka på ”Stopp” (X)-knappen uppe i fönstret. Klicka på ”Tvinga avsluta” när du ombeds att bekräfta, och appen avslutas.
Denna process påminner om att stänga appar med Aktivitetshanteraren, så det borde inte vara svårt att tvinga avslut på appar i macOS om du nyligen har bytt från Windows.
Vad gör din Macs Task Manager?
Till skillnad från Windows Task Manager som visar din dators prestanda i en graf, har Aktivitetskontroll separata flikar för resurser som en app förbrukar, som CPU, minne, energi, disk och nätverksanvändning.
Genom att klicka på en rubrik kan du sortera efter det alternativet, vilket gör det lätt att se vilka processer som tar upp mest resurser. Till exempel, sortering efter ”% CPU” visar processer som belastar processorn mest.
Om du ofta ser en app som tar mycket resurser utan att egentligen utföra tunga uppgifter kan den ha problem. Vi har tidigare beskrivit hur du kan åtgärda buggen ”kernel_task” som kan orsaka hög CPU-användning.
Energi är en viktig faktor om du använder en MacBook och vill spara batteri. Genom att sortera efter energiförbrukning kan du se vilka appar som drar mest ström. Du kan avsluta dem för att förlänga batteritiden innan du behöver ladda.
För mer information om en process, markera den och klicka på ”Info” (i)-knappen högst upp i Aktivitetskontroll-fönstret. Som tidigare nämnts kan du även klicka på ”Stopp” (X)-knappen för att avsluta alla processer, men du bör undvika att avsluta processer om du inte vet vad de används till.
Aktivitetskontroll har flera användbara funktioner i menyraden. Under fliken ”Visa” kan du välja vilka processer som ska visas. Istället för ”Alla processer” kanske du bara vill se ”Aktiva processer” för att filtrera bort onödig information. Du kan även använda alternativet ”Kolumner” för att anpassa vilken information som visas för varje process.
Under menyraden ”Fönster” hittar du alternativ som ”CPU-användning” och ”GPU-historik” som öppnar små fönster. Dessa låter dig övervaka resursanvändning utan att behöva ha hela Aktivitetskontroll-fönstret öppet. Om du gillar dessa vyer kan du även testa att använda ”Visa” > ”Dock-ikon” för att ändra appikonen från standard till en live-graf för CPU, nätverk eller annan aktivitet.
Dessa vyer är bra om du gillar att övervaka prestandan på din Mac, särskilt under spel. För mer information om vad Macs motsvarighet till Task Manager kan göra, läs vår utförliga guide om Aktivitetskontroll på Mac.
Det är enkelt att öppna Aktivitetskontroll och hålla koll på vad som händer på din Mac. Vi har visat flera sätt att komma åt den, så att hantera aktiva processer på din Mac borde inte vara något problem. Ju mer du vet om din Mac, desto mer effektivt kan du arbeta med din dator.