Java, ett framstående objektorienterat programmeringsspråk, debuterade 1995 via Sun Microsystems, och nu under Oracles ägande. Sedan sin lansering har Java etablerat sig som ett av de mest spridda och använda programmeringsspråken globalt.
Enligt PYPL (Popularity of Programming Language Index), rankades Java som det näst mest populära programmeringsspråket i världen i september 2023. Oracle betonar även att Java var det ledande språket 2019 för mikrotjänster, DevOps, AI, VR, Big Data, analys och chatbots.
I december 2019 fanns det 45 miljarder aktiva Java Virtual Machines globalt. Det understryker att Java är språket bakom otaliga viktiga affärstransaktioner dagligen.
Vid sin introduktion var Java en pionjär inom mjukvaruutveckling. Java revolutionerade med konceptet att skriva kod en gång och sedan kunna köra den på alla enheter med en kompatibel Java Virtual Machine (JVM). Detta avskaffade behovet av plattformsspecifik kod för olika hårdvaruarkitekturer och operativsystem, en process som var både tråkig och tidskrävande.
Denna innovation var mycket betydelsefull, särskilt när nya enheter och operativsystem ständigt utvecklades. Ett språk som tillät äkta plattformsoberoende utveckling var därmed en stor fördel.
Utöver sin plattformsoberoende kompatibilitet, vilket var avgörande för Javas spridning, har Java även infört banbrytande designval som andra programmeringsspråk har anammat.
Ett exempel är Javas introduktion av minneshantering vid körning och automatisk minneshantering med hjälp av skräpinsamling för att förhindra minnesläckor och fel. Det populariserade också objektorienterat programmering och stark typkontroll för att upptäcka fel under utvecklingsprocessen.
Varför installera Java på Ubuntu?
Som Java-utvecklare kan du ha en stor fördel genom att vara bekväm med Linux. Faktum är att kunskap om Linux är en eftertraktad färdighet bland programmerare.
Många utvecklingsverktyg är skapade med Linux i åtanke. Linux erbjuder därför ett brett spektrum av verktyg som kan öka produktiviteten och förenkla utvecklingsarbetet. Det har också en kraftfull skalmiljö för skript, vilket är praktiskt för automatisering, systemadministration och batchbearbetning.
Linux är också det mest dominerande operativsystemet för servrar och molntjänster. Om du vill arbeta med serverutveckling, DevOps eller molntjänster är Linux en ovärderlig kunskap. Eftersom dessa områden också är där Java utmärker sig, är det logiskt att använda Java i en Linux-miljö för sådana uppgifter.
Linux öppnar även upp en värld av öppen källkod för Java-utvecklare. Det finns en mängd öppna verktyg, bibliotek och projekt för Java. Majoriteten, om inte alla, av dessa verktyg och bibliotek är designade för att fungera på Linux, som självt är ett operativsystem med öppen källkod.
Även om det finns flera Linux-distributioner, är Ubuntu ett mycket populärt val bland Linux-användare. Ubuntu erbjuder ett intuitivt gränssnitt som är enkelt att använda, även för de som är nya inom Linux.
Det erbjuder också långsiktiga supportversioner och stöds av en stor och aktiv användargrupp. Dessutom kommer Ubuntu med ett brett utbud av inbyggda utvecklingsverktyg och har stöd från många mjukvaruleverantörer och molntjänstleverantörer.
Därför kan alla Java-utvecklare som vill dra nytta av Linux fulla kapacitet för att bredda sina kunskaper och utvecklingserfarenhet ha stor nytta av att använda Ubuntu.
Hur man installerar Java på Ubuntu
För att installera och använda Java på Ubuntu krävs två huvudkomponenter:
- Java Development Kit (JDK) – JDK innehåller verktyg som behövs för att skriva Java-program. Det inkluderar Javac-kompilatorn, som omvandlar Java-kod till bytekod, samt en debugger och andra utvecklingsverktyg.
- Java Runtime Environment (JRE) – JRE innehåller Java Virtual Machine (JVM) och Java Class Library (JCL). JRE används för att köra kompilerade Java-program.
Vid installation av Java finns två huvudsakliga alternativ. Det första är Oracle JDK, som underhålls av Oracle, Java:s ägare. Oracle JDK är inte öppen källkod. Det andra alternativet är OpenJDK, en gratis version med öppen källkod.
Både Oracle JDK och OpenJDK är godkända och släppta av Oracle och är i princip likvärdiga funktionellt. Oracle JDK har dock en mer restriktiv licens och tar inte emot bidrag från gemenskapen. OpenJDK, som är öppen källkod, gynnas av community-stöd och är vad vi kommer att installera.
Både OpenJDK och Oracle JDK inkluderar Java Runtime Environment, även om OpenJDK ger möjlighet att installera JRE separat. För närvarande är den senaste och mest använda långtidsstödda versionen av OpenJDK version 17, vilket är den vi kommer att installera.
Så här installerar du Java på Ubuntu:
1. Kontrollera om Java är installerat genom att öppna terminalen och skriva:
java -version
Om Java inte är installerat får du en utdata som den här:
Om du har en äldre version av Java installerad, kan du fortsätta med handledningen för att installera den senaste versionen.
2. Uppgradera dina apt-paket till den senaste versionen genom att köra:
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
3. För att ladda ner och installera OpenJDK version 17, kör:
sudo apt install -y openjdk-17-jdk
Detta kommando installerar både Java Development Kit (JDK) och Java Runtime Environment (JRE). Vänta tills nedladdningen och installationen är klar. Detta kan ta lite tid, beroende på din internetanslutning.
4. För att verifiera att rätt version av Java har installerats, kör:
java -version
Om installationen lyckades bör du se en utdata som bekräftar att både OpenJDK version 17 och OpenJDK Runtime Environment har installerats.
5. För att ytterligare bekräfta att installationen av Java Development Kit lyckades kan du kontrollera vilken version av Javac-kompilatorn som är tillgänglig genom att skriva:
javac -version
Utdata:
javac är den primära kompilatorn som används för att konvertera Java-källkod till bytekod för Java-körmiljön.
Vikten av regelbundna uppdateringar och underhåll av Java-uppdateringar och säkerhetskorrigeringar
Med Java installerat på ditt system är det viktigt att uppdatera det regelbundet med de senaste uppdateringarna och säkerhetskorrigeringarna. För det första uppdateras Java kontinuerligt för att förbättra prestanda, stabilitet och införa nya funktioner. Genom att uppdatera Java kan du använda de senaste funktionerna och skapa mer effektiva applikationer.
Säkerhet är en annan viktig anledning till uppdateringar. Äldre versioner av Java kan innebära säkerhetsrisker, då skadliga aktörer kan utnyttja kända sårbarheter för att attackera ditt system. Uppdateringar och korrigeringar åtgärdar eventuella säkerhetshot innan de kan exploateras.
För att säkerställa att dina Java-applikationer fungerar effektivt, säkert och med minimala driftsavbrott, är det viktigt att regelbundet uppdatera den installerade Java-versionen och säkerhetskorrigeringar.
Hur man avinstallerar Java från Ubuntu
Om du vill avinstallera Java från Ubuntu, följ dessa steg:
1. Kontrollera vilken version av Java du har installerat genom att köra följande kommando i terminalen:
java -version
Utdata:
openjdk version "17.0.8.1" 2023-08-24 OpenJDK Runtime Environment (build 17.0.8.1+1-Ubuntu-0ubuntu122.04) OpenJDK 64-Bit Server VM (build 17.0.8.1+1-Ubuntu-0ubuntu122.04, mixed mode, sharing)
Resultatet visar att Java 17.0.8.1 är installerat, vilket är den versionen vi installerade tidigare.
2. För att avinstallera Java, kör:
sudo apt purge openjdk-17-*
I kommandot ovan används `purge` tillsammans med `apt` för att ta bort ett paket samt dess konfigurationsfiler. I detta fall vill vi ta bort paketet `openjdk-17-*`.
Asterisken:
används som ett jokertecken för att matcha alla paket vars namn börjar med `openjdk-17-`. Om du har en annan version av Java installerad, till exempel version 11, skulle du använda `openjdk-11-*` i kommandot. Resultatet av att köra kommandot för att ta bort Java visas nedan:
3. Skriv `Y` när du uppmanas och tryck på Enter för att bekräfta att du vill avinstallera Java. Vänta tills avinstallationsprocessen är klar.
java -version
4. När det är klart kan du bekräfta att Java har avinstallerats genom att köra:
Utdata:
Slutsats
Utdata bekräftar att Java har tagits bort helt från Ubuntu.
Java är ett populärt programmeringsspråk känt för sin portabilitet, skalbarhet, stabilitet och robusthet. Genom att installera Java på Ubuntu kan utvecklare kombinera det bästa av två världar. De kan dra nytta av Java och dess resurser med öppen källkod samtidigt som de utvecklar sina kunskaper i Linux, vilket är värdefullt bland utvecklare. Om du är Java-utvecklare bör du överväga att installera Java på Ubuntu.
Du kan även undersöka hur du uppgraderar JDK 1.6 till 1.7 på Linux eller CentOS.