7 VPN-misstag du måste undvika att göra

Spread the love

Oavsett om du vill skydda din integritet eller försöker få åtkomst till geobegränsat innehåll, kan användningen av ett virtuellt privat nätverk (VPN) hjälpa till att maskera din IP-adress och ge dig en mer anonym onlineupplevelse.

Som sagt, även om VPN kan hålla dig dold från nyfikna ögon, är det alltför lätt att göra misstag som kan avslöja din identitet eller, ännu värre, göra dig sårbar för faktiska cyberhot. Här är några misstag du vill undvika när du använder en VPN-tjänst för att vara säker.

1. Använda en gratis, opålitlig VPN-tjänst

En populär myt om VPN-tjänster är att de alla är skapade lika. Särskilt många förstagångsanvändare av VPN kommer att välja en gratistjänst för att spara pengar. Tanken på att inte spendera något på en värdefull tjänst kan verka lockande för många, men detta kommer ofta till en annan kostnad: äventyrad integritet.

Vissa gratis VPN-tjänsteleverantörer är ökända för att samla in och sälja dina data, vilket förnekar fördelen med att använda ett VPN för anonymitet. Dessutom kan de flesta gratis VPN-tjänsteleverantörer bara ge dig långsam eller begränsad bandbredd, eftersom de inte har stora budgetar att spendera på en premiumtjänst.

Så om du funderar på att välja ett gratis VPN är det viktigt att du överväger vad du kan behöva handla för kostnaden för att inte betala en krona för tjänsten. Om du verkligen värdesätter din integritet är det bäst att välja en pålitlig VPN-tjänsteleverantör som erbjuder robusta säkerhetsfunktioner och bra prestanda, även om det kostar en kostnad.

  ExpressVPN fungerar med Netflix i 2023 (december) (felsökning och åtgärd)

2. Ignorera serverplatser

Även om syftet med ett VPN är att maskera din IP-adress och kryptera din data och trafik, är faktum att platsen för servern som du ansluter till via din VPN kan påverka din onlineupplevelse. Att ansluta till en server som är geografiskt avlägsen från din faktiska plats kan leda till långsammare prestanda och anslutningshastigheter. Detta kan komma i vägen för din webbupplevelse.

För att dra nytta av fördelarna med ditt VPN, se till att utvärdera och avgöra om en leverantörs serverplatser överensstämmer med dina behov och preferenser. Prioritera VPN:er med serverplatser som ligger i närheten av din för effektiv dataöverföring och bättre hastigheter.

3. Överskattning av VPN-sekretessskydd

VPN kan förbättra din integritet online genom att maskera din IP-adress och kryptera all utgående trafik. Som sagt, det finns begränsningar för vad en säker VPN kan uppnå. Att inte inse detta och förlita sig överdrivet på integritetsskyddet för en VPN kan göra att du utsätts för potentiella cybersäkerhetshot.

Cookies, webbläsarfingeravtryck och all skadlig programvara som du av misstag laddar ner medan du är på ett VPN kan alla göra att din aktivitet spåras tillbaka till dig. Med tanke på detta är det viktigt att du övar på säker surfning och rutiner som regelbunden cookie-rensning och undvika potentiella nätfiskeförsök.

Se till att bekanta dig med din VPNs kapacitet och vad den kan och inte kan dölja, så att du kan fatta välgrundade beslut om ditt surfbeteende och integrera bättre cybersäkerhetsvanor.

4. Att inte använda ett No-Log VPN

Om du använder ett VPN är det säkert att anta att du vill hålla din onlineaktivitet privat. Men vad du kanske inte vet är att vissa VPN-servrar loggar all din internetaktivitet. Det är därför det är viktigt att använda en no-log VPN.

  NordVPN hur man får gratis (testat december 2023)

Men många VPN-leverantörer erbjuder nu nätverk utan logg, vilket innebär att din IP-adress eller data inte samlas in när de överförs via nätverket. Detta håller din surfaktivitet privat, och det säkerställer också att skadliga aktörer inte kan utnyttja någon sparad data i händelse av ett intrång.

Se till att en VPN-tjänst som påstår sig vara no-log har granskats oberoende av varandra. Detta säkerställer att deras no-log-status har verifierats av en tredjepartsbedömare.

5. Torrenting utan försiktighetsåtgärder

En vanlig anledning för människor att använda VPN-tjänster är att få åtkomst till geografiskt begränsat innehåll. Om du använder en VPN för torrenting kan du inte bara ansluta till vilken server du vill. Det är faktiskt viktigt att du ansluter till en VPN-server utanför USA för att undvika komplikationer relaterade till DMCA-meddelanden.

Om du torrenterar via en server i USA kan du oavsiktligt falla inom ramen för upphovsrättsbestämmelserna. Att välja en server på en plats med mildare lagar om torrenting kan hjälpa dig att undvika juridiska konsekvenser samtidigt som du kan njuta av integriteten som erbjuds av en VPN.

6. Använder inte en Kill Switch

En VPN-kill switch är i grunden en avancerad säkerhetsfunktion som vissa VPN-leverantörer använder för att skydda din IP-adress från exponering i händelse av att din anslutning avbryts. Oavsett hur säker VPN-servern är, finns det en risk för ett anslutningsfel. Även om detta händer oftare med lågkostnads- eller gratis VPN, kan till och med säkra VPN kopplas från om du har en instabil internetanslutning eller om det finns störningar i programvaran.

  11 bästa VPN-routrar att säga adjö👋 till onlinebegränsningar

När din anslutning avbryts kan du kopplas bort från VPN-servern och kopplas tillbaka till din hemserver. Både ur integritets- och juridisk synvinkel kan detta få negativa återverkningar och utgöra allvarliga cybersäkerhetsrisker. En kill switch upptäcker dock automatiskt en sådan förändring om den skulle hända och blockerar din enhet från att komma åt internet. När du har återupprättat en anslutning till VPN-servern inaktiverar kill-switchen och återställer din åtkomst till internet.

7. Förbise VPN-leverantörens sekretesspolicy

Ingen vill ägna tid åt att studera detaljerna i en VPN-leverantörs sekretesspolicy, men detta är inget du bör ignorera om du värdesätter din integritet och säkerhet. Och detta gäller särskilt om du stöter på ett VPN-avtal som verkar för bra för att vara sant.

Sekretesspolicyn är vanligtvis där leverantören lägger ner sina rutiner och åtaganden när det gäller dataloggning, lagring och delning. Till och med bara genom att skumma igenom dokumentet kommer du att berätta om leverantören har en strikt policy utan logg och om det finns någon chans att din data säljs till tredje part. Alla välrenommerade VPN-leverantörer har en integritetspolicy (vanligtvis längst ner på deras webbplatser).

Att testa din VPNs säkerhet är avgörande

Det grundläggande syftet med ett VPN är att fungera som en säker åtkomstpunkt till ett fjärrnätverk. Om VPN inte är säkert kan dess användbarhet och din integritet äventyras kraftigt. I synnerhet kan dataläckor göra dig sårbar för exponering och olika onlinehot och attacker.

Med tanke på detta, om du funderar på att använda ett VPN, är det viktigt att du tar dig tid att testa prestanda för olika nätverk och är medveten om vilka misstag som kan leda till en mindre säker surfupplevelse.