Intelligenta termostater är populära tillbehör för smarta hem, vilket är lätt att förstå. De bidrar till komfort, minskar miljöpåverkan, kan spara pengar och till och med förbättra luftkvaliteten i hemmet. Men precis som andra enheter som är kopplade till internet (IoT), kan de också innebära vissa risker för datasäkerheten.
Om du funderar på att skaffa en intelligent termostat eller redan äger en, är det viktigt att du ser till att din investering är skyddad. Här följer en genomgång av de datasäkerhetsrisker som är förknippade med smarta termostater och hur du kan hantera dem.
Vilken information samlar en smart termostat?
Smarta termostater fungerar genom att anpassa temperatur, fuktighet och luftkvalitet utifrån aktuella förändringar. För att kunna göra detta, behöver de samla in en betydande mängd data. Det mesta av den informationen, till exempel temperaturavläsningar eller energiförbrukningsmönster, är inte av känslig natur. Men din termostat kan faktiskt avslöja mer än så.
Dessa enheter samlar även in information om dig när du konfigurerar dem. Enligt Googles integritetspolicy för Nest, sparar Nest-termostater ditt postnummer och Wi-Fi-nätverksinformation. Även mindre känslig data, som användningsstatistik över de senaste tio dagarna, samlas in kontinuerligt.
Om dina smarta termostater är kopplade till ett onlinekonto, kan de också ha tillgång till ditt namn och annan personlig information.
Hur kan smarta termostater utgöra en säkerhetsrisk?
Du kanske inte betraktar din smarta termostat som en potentiell säkerhetsrisk, och just det gör den sårbar. Användare tänker kanske inte närmare på att ange namn och adress vid konfigurering, eftersom informationen inte publiceras öppet. Även om termostaten är lösenordsskyddad, kan en brute-force-attack kringgå skyddet, vilket ger hackare tillgång till känslig information.
Den största säkerhetsrisken med smarta termostater är en som delas av i princip alla IoT-enheter. Angripare kan använda dem som portar till känsligare system och data, ett hot som kallas lateral förflyttning.
Din smarta termostat i sig kanske inte är så värdefull för cyberkriminella, men din telefon, dator och router som finns i samma nätverk är det sannolikt. Angripare kan använda din termostat som en ingång till ditt nätverk och använda den som en bakdörr till de enheter den är ansluten till. Termostater har ofta inte samma inbyggda skydd som datorer och mobiltelefoner, vilket gör dem till en lättare väg för att orsaka skada.
Sådana attacker har inträffat tidigare. Enligt en rapport i Business Insider, lyckades en hackare 2019 ta sig in i ett pars smarta termostat, vilket resulterade i att temperaturen höjdes till över 30 grader. Hackaren använde sedan säkerhetskameror i samma nätverk för att prata med paret.
Så vad kan man göra för att förhindra sådana attacker?
Så här skyddar du din smarta termostat
Även om berättelser om hackade smarta termostater kan vara skrämmande, så finns det sätt att förebygga dem. Säkerheten för din smarta termostat börjar med att välja en mer säker enhet. Leta efter termostater från tillverkare med ett starkt rykte och som erbjuder funktioner som datakryptering och multifaktorautentisering (MFA).
Ofta levereras smarta hemenheter med dessa säkerhetsfunktioner inaktiverade. Se till att du aktiverar MFA, kryptering och andra skyddsåtgärder samt byter ut standardlösenordet. Det är också bra att begränsa mängden information du anger under installationen så mycket som möjligt.
Du bör även skydda ditt trådlösa nätverk för att hindra lateral förflyttning. Detta innebär att se till att du har aktiverat kryptering på din router, använda starka lösenord överallt, slå på brandväggen och stänga av trådlösa funktioner du inte använder. Du kan även överväga att konfigurera ett andra nätverk för att separera dina IoT-enheter från din dator och telefon.
Kontrollera även ditt Wi-Fi-nätverk regelbundet för misstänkta enheter. Om du inte känner igen en enhet bör du omedelbart ta bort den, eftersom någon kan försöka infiltrera nätverket för att hacka dina smarta enheter.
Slutligen bör du aktivera automatiska uppdateringar på alla dina enheter, från routern till termostaten. På det sättet har du alltid de senaste programvaruförbättringarna som skyddar mot kända sårbarheter.
Smarta enheter är bekväma, men utgör en säkerhetsrisk
Teknik för smarta hem kan göra livet enklare, men den medför också unika risker för datasäkerheten. Det innebär inte att enheterna är för osäkra för att användas, men du bör hantera dem med försiktighet. Att lära sig hur smarta termostater kan utgöra en säkerhetsrisk är det första steget för att skydda sig. Du kan därefter skydda enheterna på lämpligt sätt, så att du kan sänka dina energikostnader utan att äventyra din integritet.