Skydda ditt system med avväpning och rekonstruktion av innehåll
Nätfiske är en av de vanligaste metoderna för att sprida skadlig kod till datorer och mobila enheter. Bedragare använder olika tekniker för att lura användare att öppna infekterade e-postbilagor, vilket leder till att enheterna smittas. Med hjälp av verktyg för att avväpna och rekonstruera innehåll kan skadligt material tas bort från dokument och på så sätt skydda system och nätverk. Men vad innebär det egentligen, hur fungerar det och finns det några nackdelar? Låt oss undersöka det här närmare.
Vad är innehållsavväpning och rekonstruktion?
Avväpning och rekonstruktion av innehåll (CDR), ibland även kallat för hotextraktion, filrensning eller datasanering, är en säkerhetsteknik som tar bort exekverbart innehåll från dokument.
Om du har mottagit en infekterad bilaga via e-post kommer ett CDR-verktyg att ta bort den skadliga koden. Detta innebär att ditt system skyddas även om du laddar ner bilagan till din enhet.
Till skillnad från många säkerhetslösningar som baseras på upptäckt av hot, antar CDR att alla inkommande filer kan vara skadliga. Därför avlägsnas aktivt innehåll från dem. CDR-tekniken kan också erbjuda skydd mot så kallade zero-day-attacker.
Du kan använda innehållsavväpning och rekonstruktion för att skydda olika ingångspunkter i ett nätverk, inklusive datorer, e-post, fildelningstjänster och mycket mer.
Hur fungerar avväpning och rekonstruktion av innehåll?
Här är en förenklad beskrivning av hur det fungerar:
- Ett CDR-verktyg delar upp en fil i dess grundläggande beståndsdelar.
- Varje komponent genomsöks för att upptäcka potentiellt skadliga element, som makron och inbäddade skript.
- Alla skadliga element avaktiveras.
- En ny, säker fil skapas av de återstående komponenterna och skickas till mottagaren.
Denna teknik stöder en mängd olika filformat, inklusive PDF, Microsoft Office-dokument, HTML och mediefiler (bilder, video och ljud), med flera. Vissa CDR-verktyg tillåter även konvertering av originalfilen till ett annat format. Det finns också möjlighet att få tillgång till originalfilerna efter att de har bekräftats vara säkra genom en sandlådeanalys.
Typer av innehållsavväpning och rekonstruktion
Här är tre vanliga typer av CDR-teknik:
1. Konvertering till platt fil
Den här typen av CDR skyddar mot kända och okända hot genom att omvandla filer med aktivt innehåll till platta PDF-filer. Detta innebär att innehåll som makron, fält och hyperlänkar tas bort.
Användarnas enheter skyddas från skadlig kod eftersom de nedladdade filerna är fria från skadliga element.
2. Innehållsstrippning
Den här tekniken tar endast bort vissa typer av innehåll, som inbäddade skadliga objekt eller potentiellt aktivt innehåll. På så sätt säkerställs att användarna endast laddar ner säkra filer.
3. Positivt urval
Detta är den mest avancerade formen av CDR. Här rekonstrueras filuppladdningen endast utifrån känt, säkert innehåll från originalfilen. Den ombyggda filen bibehåller oftast originalfilens fullständiga användbarhet, funktionalitet och tillförlitlighet.
Fördelar med CDR-teknik
Avväpning och rekonstruktion av innehåll skyddar system från potentiellt skadliga filer och erbjuder många fördelar för en organisations säkerhet.
1. Skydd mot zero-day-hot
Genom att använda CDR-teknik tas exekverbart innehåll bort från alla nedladdade dokument, oavsett om det är skadligt eller inte. Detta innebär ett skydd mot zero-day-hot.
2. Ökad produktivitet
Anställda behöver ofta söka och ladda ner dokument online i sitt arbete. Dock kan nedladdningar från webben orsaka infektion av system och nätverk med skadlig programvara.
Ibland införs restriktioner för nedladdning av vissa filtyper, vilket kan påverka anställdas möjlighet att arbeta effektivt. Med CDR-verktyg kan den här typen av begränsningar tas bort, då alla skadliga inbäddade objekt automatiskt tas bort. Det leder till att anställda kan arbeta friare och öka sin produktivitet.
3. Skydd av flera källor från cyberhot
CDR-teknik kan skydda organisationen från hot som kan finnas gömda i dokument på flera platser, inklusive e-post, webbläsare, filservrar, molntjänster med flera.
Genom att använda ett säkerhetsverktyg kan man alltså skydda många olika ingångspunkter.
4. Minskad risk för dataintrång
Ransomware-attacker är en av de vanligaste orsakerna till dataintrång, och e-postbilagor och nätfiske är vanliga metoder för att sprida skadlig programvara.
Enligt Hornet Securitys forskning bidrar e-post och nätfiske till cirka 57 procent av ransomware-attackerna.
CDR tar bort skadligt innehåll från e-postbilagor och skyddar system och nätverk mot kända och okända ransomware-hot.
Hur man implementerar en CDR-lösning
När du väljer en CDR-lösning, är det viktigt att hitta en leverantör som uppfyller dina specifika säkerhetskrav.
Här är några frågor som kan hjälpa dig att välja rätt leverantör:
- Hur många filtyper stöder verktyget?
- Bevaras dokumentens fullständiga funktionalitet?
- Vilka operativsystem stöds?
- Hur säkert är verktyget?
- Är det möjligt att skapa en revisionslogg för CDR-processerna?
Kontrollera också om leverantören tillåter olika policyer för olika datakanaler. Till exempel, kan du ställa in så att ifyllningsbara formulär behålls i MS Word-dokument?
Nackdelar med CDR-teknik
Eftersom CDR-verktyg tar bort aktivt innehåll, får användarna platta dokument. Det innebär att om en användare förväntar sig ett kalkylblad med makron, kan de få en fil där viktiga funktioner inte fungerar.
Även vid positivt urval kan ibland vissa filkomponenter tas bort, vilket påverkar funktionaliteten i de resulterande filerna. Detta kan begränsa användarens möjlighet att redigera eller arbeta med dokumentet.
Vissa verktyg kan ge användaren tillgång till originalfilerna efter sandlådeanalys, men det kan skapa en fördröjning i tillgången till dokument.
Implementera avväpning och rekonstruktion för att eliminera hot
Nedladdningar från webben innebär betydande säkerhetsrisker. Man vet aldrig säkert vilka dokument som innehåller skadligt innehåll som kan infektera system och nätverk. Därför är det viktigt att ha ett verktyg för att avväpna och rekonstruera innehåll för att förbättra företagets säkerhet.
Ett CDR-verktyg kan också hjälpa till att motverka falska filattacker där hackare manipulerar filtillägg för att sprida trojaner.