Hur du förvandlar din PSP till en Game Boy-emulator

Sony PSP är en legendarisk spelmaskinvara. Det som gör det ännu mer fantastiskt är de saker du kan göra för att ändra det och få ut mer av det.

Emulatorer är ett utmärkt sätt att få ut det mesta av din gamla PSP eftersom Game Boy-spel, förutom att spela PSP-titlar, fungerar särskilt bra på PSP, så det är den perfekta plattformen att efterlikna.

Sony PSP är en fantastisk plattform för emulering

Sony PlayStation Portable anses ofta vara före sin tid. Den hade en fantastisk formfaktor, anständigt kraftfulla interna delar och kunde vara ett helt mediacenter i ett litet paket. Till och med PS Vita misslyckades och kunde inte leva upp till PSP.

Eftersom den är så mycket kraftfullare än föregående generations hårdvara, kan PSP enkelt efterlikna plattformar som alla Game Boy-versioner, Nintendo 64, SNES, GameCube och till och med vissa PS1- och PS2-spel.

Bildkredit: Jhet Borja

Du kan köpa något som Retroid Pocket 3+ för $149, men det finns ganska många begagnade PSP:er och gamla enheter kan lätt köpas för ett litet pris. Visst, Pocket 3+ är ganska kraftfull och kan spela krävande 3D PS2-spel som PSP inte kan.

Om du har en gammal PSP eller kan få tag på en för ett lågt pris, är emulering ett utmärkt sätt att få ut det mesta av den och spela flera retroplattformar på en bekväm handdator. Även om det finns bra emulatorer på Android, gör en fysisk enhet upplevelsen så mycket bättre.

Hur man emulerar Game Boy-spel på din PSP

I den här artikeln kommer vi att fokusera på Game Boy-emulering, eftersom det är en av de enklaste plattformarna att köra på en PSP. Många av dessa steg kommer fortfarande att gälla för andra plattformar eftersom programmet vi kommer att använda redan har många inbyggda plattformar. Låt oss börja förvandla din PSP till en Game Boy.

varning

Att installera anpassad firmware är inte jailbreaking. Vi accepterar dock inte piratkopiering och vi uppmuntrar dig inte att olagligt få tillgång till upphovsrättsskyddat innehåll som ROM-skivor. Använd rippar och säkerhetskopior av spel du redan äger och använd inte vidaredistribuerat upphovsrättsskyddat innehåll från internet.

Steg 1: Ladda ner anpassad firmware och konfigurera din PSP

Innan vi går vidare i det här steget måste du uppdatera din PSP version 6.61. Att uppdatera din PSP ligger utanför den här artikeln, men att uppdatera din PSP följer samma steg som att installera anpassad firmware. Du kan också snabbt se hur du uppdaterar din PSP i videon ovan.

Gå först till PSPunks webbplats och gå till fliken för din PSP-modell. Du vill ladda ner filerna 6.61 Pro C2 och Infinity v2.0.3.

Vi kan inte bara slarvigt klistra in de nedladdade filerna i din PSP. PSP:er förlitar sig på ett mappstruktursystem och kan inte känna igen filer bara för att de finns i Memory Stick.

För Infinity, följ denna mappstruktur: PSP/GAME/UPDATE. Om mappen UPDATE redan finns, hoppa över det här steget.

Inuti UPDATE-mappen överför du EBOOT.PBP-filen från Infinity ZIP-filen som i bilden ovan. Se till att välja filen i pspgo-mappen om du har en PSP GO. Annars väljer du filen i standardmappen.

Gå tillbaka en nivå i mappstrukturen till GAME-mappen och överför mappen PROUPDATE till den.

Steg 2: Installera Infinity och Pro C2 Firmware i din PSP

Pro C2 är den anpassade firmware, och Infinity hjälper den fasta programvaran att stanna kvar så att du inte behöver installera den fasta programvaran varje gång du startar om din PSP. Eftersom dessa två går ihop och följer liknande steg, lägger vi dem bara i ett avsnitt.

Vi börjar med Infinity först; slå på din PSP och gå till Spel > Memory Stick. Leta efter Infinity 2-miniatyrbilden och välj den.

När du öppnar Infinity måste du installera den genom att trycka på X på din PSP. När installationen är klar kommer du att bli ombedd att starta om din PSP.

Efter att ha startat om din PSP kan vi nu installera den anpassade firmwaren. För att göra detta, gå till Game på din PSP igen och välj Pro C2-miniatyrbilden.

När du har startat den ser du liten text uppe till vänster på din PSP. Allt du behöver göra nu är att trycka på X för att utföra installationen av firmware. Efter installationen trycker du på X igen för att starta om din PSP och starta den anpassade firmware.

Steg 3: Gör PSP Custom Firmware persistent

Nu när du är i den anpassade firmwaren måste du göra den beständig med Infinity. Om du inte gör det återställer du om din PSP till officiell firmware.

Öppna Infinity för att göra den anpassade firmware permanent. Med Infinity öppen, tryck åt vänster på din D-Pad. Välj PRO CFW av Coldbird. Du vet om du har valt det när du ser en asterisk bredvid texten.

Tryck höger på din D-Pad för att gå tillbaka till huvudskärmen för Infinity och tryck på hemknappen på din PSP för att avsluta.

Du kan kontrollera om den anpassade firmware är installerad genom att gå till Inställningar > Systeminställningar > Systeminformation. Du bör se en oändlighetssymbol bredvid versionsnumret för din systemprogramvara.

Steg 4: Konfigurera RetroArch

Nu när du har anpassad firmware installerad på din PSP kan du nu börja installera emulatorn. I vårt fall kommer vi att använda RetroArch, eftersom det är lätt att ladda ner och komma igång.

Gå först till RetroArch Nedladdningssida. Scrolla ner tills du hittar PSP-emulatorn och klicka på Ladda ner.

När du har laddat ner RetroArch, koppla in din PSP och öppna RetroArch ZIP-filen och överför retroarch-mappen till PSP/GAME-mappen på din PSP.

Koppla ur din PSP och gå till Spel > Memory Stick på den. Du bör se RetroArch-miniatyren tillagd. Kör RetroArch så att det skapar nya mappar i din PSP. Dessa nya mappar är där du placerar dina spel, emulatorkärnor, konfigurationer, etc. Du kan nu avsluta RetroArch och koppla tillbaka den till din dator för att lägga till dina lagligt erhållna spel.

När du flyttar spel till din PSP för att RetroArch ska köras, placera dem i mappen PSP/RETROARCH/DOWNLOADS och du bör se dem i Nedladdningarna när du väljer Ladda innehåll RetroArch på din PSP.

En gammal plattform för att spela äldre plattformar

Den första PSP:n släpptes 2004, men den var långt före sin tid. Det faktum att det kan spela flera retroplattformar trots att det anses vara retro i sig är ganska imponerande.

Du kan få en begagnad PSP billigt och kunna spela PSP-spel på den, men du kan också enkelt njuta av klassiska 2D-spel från andra plattformar. Undvik bara krävande 3D-spel eftersom det börjar kämpa med dem.